:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Паркирането в цяла София може да стане платено

Столичната община предлага въвеждане на жълта зона за проблемни участъци
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ако бъде приета в този си вид, наредбата ще сложи край на безплатното паркиране около националния стадион.
След двугодишни атаки на наредбата за паркиране на София, общинските съветници пуснаха за обсъждане нов вариант на документа, който да поправи атакуваните текстове. С него обаче се въвеждат още по-спорни правила. Ако бъдат приети в този си вид, предложенията създават възможността паркирането по всички улици, булеварди, площади и тротоари в града да стане платено.

За целта Столичната община предлага въвеждането на трета платена зона - "жълта". И в досегашния текст на наредбата има възможност да се въвежда жълта зона, но тя не е платена, а е "зона с режим на контролирано безплатно паркиране на коли с цел подобряване на организацията и контрола по паркирането", пише сега в наредбата. В новата наредба вече е записано, че зоната ще е платена в определени случаи. Тя ще се въвежда при проблеми с паркирането и с организацията на движението, при голям брой нарушения на Закона за движение по пътищата или по предложение на районната администрация, общински съветници, граждани и други нестопански субекти, предвижда новият текст на нормативния документ. Не е ясно за какъв срок и срещу каква сума ще може да се ползва новата зона.

Подобни идеи вече имаше от страна на граждани, когато през пролетта районните администрации правиха допитване за проблемите с паркирането. Хора искаха контролирани зони в "Младост", "Лозенец", около много пазари, болници и молове. Тогава обаче не се споменаваше платен достъп.

Работното време и цените за престой в съществуващите до момента зони не се променят с новата наредба. Синята зона е с работно време от 8 до 19 ч. в работни дни и в събота от 8 до 14 ч. като един час престой си остава 2 лв. с максимален престой до 2 часа. Зелената зона е със същото работно време, но в събота тя няма да работи, а един час престой остава 1 лв. с максимален престой до 4 часа. Обхватът на по-скъпата зона е същият, но се предвижда около стадион "Васил Левски" да се въведе зелена.

ОЩЕ НОВОСТИ

С новата наредба се променят и изискванията за издаване на винетка за хората, които живеят в платените зони. Именно това беше една от причините за промяна на текстовете, след като живеещите в центъра атакуваха наредбата в съда и спечелиха. Такива стикери вече ще получават и хората, които живеят по настоящ адрес, а не само по постоянен. Едно лице обаче ще може да получи един стикер, а ако има други коли, ще трябва да ги паркира по общия ред. Друга новост е и "бонусът" от 10 безплатни минути при паркиране в центъра за кратко време. За тази цел ще се ползва талон, на който ще се обозначава началният час на спирането.
23
4322
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
01 Септември 2014 20:54
Разумно решение. Стига плащането да не символично. И да се забрани паркирането върху тротоарите.
Време е да се сложи ред в този хаотичен град, събрал таралясниците на Европа.
01 Септември 2014 21:11
Поредната начин да се дои кравата /обикновените граждани/, когато за първи път се въведе синята зона, идеята беше с парите от нея да се построят безплатни паркинги в центъра на София. Не знам до сега да е построен и един паркинг с парите от синя и сега зелена зона.
01 Септември 2014 21:58
не можеш да събираш такси без да има алтернатива. Можеш да събираш глоби.
затова има платени магистрали и обикновени пътища дублиращи.
01 Септември 2014 22:20
В цял свят в големите градове паркирането е платено и скъпо. Който иска да има кола в града, да си плаща за парко мястото.
02 Септември 2014 00:21
Разумно, но не вярвам да го направят! Защо чакаха досега?
02 Септември 2014 00:49
Разумно, таратанци! Може и да подкрепя идеята, ако видя, че парите се използват създаване на евтини паркинги. Защо така наречения "буферен паркинг" до гарата стои затворен вече повече от година? Застроихме до безумие градовете, без да се помисли нито за паркиране, нито за движение! За какво се използват събраните от паркиране пари?
02 Септември 2014 00:57
31 дена по 24 часа по 2 лева прави 1488 лева! Колко човека вземат такива заплати дори и в София?
02 Септември 2014 01:11
Проблемите със селяните, купили тия дни жилища в София, може да се решат с паркинги на входовете на града, а не с наказание на хората с коли със софийска регистрация, т. панари!
02 Септември 2014 01:40
Паркирането в цяла София може да стане платено

и по магистралата от есен, като се върне Баце .
02 Септември 2014 02:48
Хора искаха контролирани зони
Това като едно време: Тато казваше вдигаме цените. Един месец - нищо. Хората почват да питат: "Какво стана? Нали щяха да вдигат цените?" И тогава ЦК на БКП казваше "Хората искат" и вдигаха цените.
Време е да се сложи ред в този хаотичен град
Сиреч да се забрани на гл. архитект да "уплътнява" града с безумни сгради и неефктивна пътна инфраструктура. От такива безумства в Младост няма един булевард, където да не прави завой на по 90 градуса и да не нагънати кат хармоника така, че амортисьори, тампони и щанги да дават фира за една година.
В цял свят в големите градове паркирането е платено и скъпо.
Колко скъпо? По-скъпо ли е от един медицински преглед, дето сега е един лев? (В Токуда плащам повече за паркинг отколкото за труда на лекаря. Все едно че архитектурното безумие ме преглежда.).
Който иска да има кола в града, да си плаща за парко мястото.
А пътният данък за какво отива? За тротоарите на пешеходците, дето не ходят по тях? Или за бонуси на общинарите за увреждане на улиците с бабуни и дупки? Не е само пътния данък, ами и застраховки, че дори и данък сграда и такса смет на гаражати, които често не могат да се ползват заради общинарски безумства.
Проблемите със селяните, купили тия дни жилища в София, може да се решат с паркинги на входовете на града
Още по-лесен начин - преместват се министерствата из провинцията. И софиянци ке плащаме за паркинг в провинциален град, дорде някой чиновник оформи необходимия серсификат или справка. Пък ако са "организирани" като нас, ще въртим по пет-шест километра, дорде разберем, че приемната е в една барачка, в противоположния край.

Първо, първо общината да отчете как харчи пътния данък. После да се определи каква част отива за подръжка на улици, за тротоари и за изграждане на паркоместа. Прави се план така, че около всяка жилищна сграда да има съотетния брой паркоместа (новите задължително със 100% паркоместа). Всеки собственик на автомобил с адресна регистрация си получава паркоместото срещу някакъв годишен абонамент, до размера на пътния данък. Обществените сгради, особено болниците и училищата, също да имат съразмерен на леглата/броя ученици паркоместа. Нацъфкани са пазарчета, дето и линейка не може да стигне.
02 Септември 2014 05:23
Да живееш в София - това живот ли е?! И,бре, софиянье, брее! Стискайте до петък за глътка въздух...
02 Септември 2014 08:28
Да стане! На мен вече не ми пука! Що ли ? Ами тарикат съм - продадох 35-годишната панелка (80м2) и с парите си купих ново жилище (70м2) + ПОДЗЕМЕН гараж! В чисто нова, добре направена, сграда! Колата, която имам полвам основно за ИЗВЪНсофийско каране!!! А в София ползвам обществения транспорт - картата за 1 месец е 50 лева, които иначе ще похарча за 25 паркирания... И ми е добре! Давай Данче, направени го платено в ЦЯЛА София, та да се отърват скъпите ми съграждани от трошките, които си накупиха през Прехода за да си ги държат една връз друга по плочниците и нещастните тревни площички пред и около панелките си и пред старите си кооперации около Попа!
02 Септември 2014 08:47
Добра идея.

Градушката изчисти два паметника на нашата улица,които от 2008 не бяха помръднали.
Трева беше поникнала под тях.

Остана още един паметник с "гражданска" от 2009,който се оказа учудващо издръжлив.


02 Септември 2014 09:53
Още по-лесен начин - преместват се министерствата из провинцията. И софиянци ке плащаме за паркинг в провинциален град, дорде някой чиновник оформи необходимия серсификат или справка. Пък ако са "организирани" като нас, ще въртим по пет-шест километра, дорде разберем, че приемната е в една барачка, в противоположния край.


Кво общо имат жилищата и местните данъци със сертификатите и справките, аз незнам?!
Покрай новите жилищни сгради преобладават возила с регистрации, различни от софийската.
Въпросът е за пари, а не за произход.
02 Септември 2014 10:25
Какво си играем на цветове - да обявят цяла софия за кафява зона и директно да си удържат от заплатите колкото решат
02 Септември 2014 11:02
В сега действащата Наредба № 2/2004 г за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизирани територии, издадена от МРРБ, е определен минималния брой паркоместа в една сграда в зависимост от нейния вид. Само че предприемачите продават паркоместата отделно от имота в сградата. Тъй като няма норма, с която да се задължат купувачите да ги плащат, много подземни гаражи пустеят, а колите стоят по улиците.
02 Септември 2014 11:31
Това с платеното паркиране е глупост.
Нека ПЪРВО се направят евтини или безплатни паркинзи около центъра и качествен и бърз градски транспорт, като билетчето ти важи поне за час, и СЛЕД ТОВА да се плащат паркоместата в центъра.
И ограничения за времето на паркиране също не трябва да има или ако има да са поне 9 часа.
Сега ако някой отива на работа в центъра през два часа трябва да си мести колата ли? Това е безумие!
02 Септември 2014 12:03
каквото и кажат- не е законно!!!
02 Септември 2014 12:24
Мафията от незаконното ЦГМ/има дела и досъдебно производство/ източва транспорта и рекетира гражданите и гостите на София за паркирането /къде са 10 –те милиона от това?/! Кое е на печалба в СО?! Няма!
А всички строежи се правят със кредити, за резане на ленти преди местните избори 2015г.!
Защо не казват колко стотици милиони кредити са задлъжняли на банки?! Обявили са процедура за продажба на Общинска банка и слагат Горанов да изпипа далаверата!
02 Септември 2014 15:25
възможността паркирането по всички улици, булеварди, площади и тротоари в града да стане платено

Искам да видя как скобарите слагат/прибират скобите в Люлин/Дружба, на колите, стъпили по някой тротоар. Битакта ще бъде кратка, но гледката - запомняща се
02 Септември 2014 16:44
Справедливото решение изисква в цяла София да има еднакъв за всички режим на паркиране. Не е справедливо София да се дели на зони с различни правила за паркиране. По принцип от ограниченията за Центъра на София ползват най-вече тези, които имат някакви привилегии при паркирането. Справедливо би било парите от паркирането да не влизат в мутренската фирма Паркинги и гаражи, сега прекръстена на ЦГМ, а да се използват за направата на общински паркинги, навсякъде из София. По принцип разумно изглежда в цяла София да се въведе платено паркиране на общинска територия, но на някаква разумна цена, примерно по 1 лев за 4 часа, като не трябва да има ограничение за времето за паркиране, т.е. колата да може да стои с дни на едно място, но да се плаща за това паркиране. Би могло да има абонаментни карти за паркиране важащи за определен период, както е при градския транспорт. Купуваш си за 1500 лева годишна карта за паркиране и паркираш където си искаш в София. Може и месечна карта за примерно 130 лева или седмична за 30 лева и т.н.
02 Септември 2014 19:46
Само че предприемачите продават паркоместата отделно от имота в сградата. Тъй като няма норма, с която да се задължат купувачите да ги плащат, много подземни гаражи пустеят, а колите стоят по улиците.


Наивно звучат срещаните коментари, че алчните строители застроили нагъсто и без паркоместа към жилищата, а гражданите изпаднали в положение на жертва. Истината е точно обратната. Клиентът решава, за какво да си даде парите. Ако строителят можеше да изкара още някой лев от един и същи парцел, като пусне още 2 нива подземни гаражи надолу, щеше да го направи. Но не го направи, защото нямаше и за 1 ниво кандидати. А нямаше, защото улицата през цялото време беше безплатна. Всеки си казваше, защо аз да се бръкна с 9 хиляди лева - за да опразня мястото на комшията, да си паркира той на улицата без пари вместо мен? Много пакости нанесе на града този "социален подход" за безплатно паркиране кой където свари...
03 Септември 2014 14:44
Няма лошо, но да се прави с алтернатива, а не просто безцелно събиране на пари...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД