:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 400 деца бежанци не ходят на училище заради абсурдни пречки

Законът изисква да представят легализирана справка какво са учили в родината си и какви оценки са имали
От над 520 деца бежанци, които живеят в България, само 96 са се записали да ходят на училище през новата учебна година, съобщи за "Сега" източник от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). 424 няма да могат да учат от 15 септември, въпреки че всички отговорни административни фактори се кълняха преди година, че този проблем ще бъде решен бързо.

В момента у нас има сирийчета, които не са ходили на училище от три години. Според различни данни около 2000 деца с бежански или хуманитарен статут са пропуснали поне една учебна година. По сведения на БЧК миналата година само около 50 деца със статут са ходили на училище. Причината не е в ниския интерес от страна на бежанците, както доскоро твърдяха от ДАБ, а в бюрократичните пречки, които държавата създава. Проблемът е, че агенцията спазва наредба от 2000 г. за приемане на бежанци в училищата, която не би трябвало да е валидна, тъй като се основава на вече несъществуващи членове в Закона за убежището и бежанците. Тя предвижда всички, желаещи да ходят на училище, да са завършили курс по български език към агенцията за бежанците и след това да минат през специална комисия, която да ги изпита. Такива курсове обаче започнаха да се организират едва пред последните няколко месеца и досега само доброволци преподаваха на децата в бежанските центрове.

Според Закона за просветата, за да бъде записано на училище дете, което идва от друга държава, то трябва да представи 6 документа, сред които справка за изучаваните в родината му предмети, хорариум на учебните часове, поставени оценки и т.н., като всичко това трябва да бъде преведено и легализирано. Плаща се и държавна такса. Когато обаче става въпрос за страна, където има гражданска война, това е напълно невъзможно.

"Не е достатъчно училището, в което е учило детето, да е оцеляло и да работи, но и някой да успее да се свърже с училището и от там да се съгласят да издадат и изпратят документ. Аз успях да направя това, но за да получа документа, е нужно да платя $600 (без пощенските разходи) - част от тези пари са за подкуп на служители в министерствата, друга част за подкуп на разни въоръжени хора, които спират пътуващите за Дамаск от обграденото с армия населено място, в което се намира училището. И част от парите са за този, който рискува да не се върне жив с документа", разказа в блога си Лидия Стайкова - известна доброволка, която помага на бежанците. Таксите за всички тези заверки са непосилни за много хора. Отделно българските такси на заверяващите институции са около 120 лв.

Въпреки че този проблем не е отскоро, бившето ръководство на МВР, Министерството на образованието и кабинетът "Орешарски" се заеха да го решават едва в края на мандата си. Те изготвиха промени в Закона за убежището и бежанците, които обаче бяха приети само на първо четене. Проектът предвиждаше непълнолетните бежанци да тръгват на училище до третия месец от подаването на молба за закрила, без да бъдат изпитвани и без за тях да важи изискването да имат служебна бележка от предходното училище. Предвиждаше се още, ако се наложи да си доучват езика, да им се организират допълнителни курсове, без да спира обучението им. В същия закон трябваше да се реши и въпросът с кандидатстване в университетите. Разпускането на парламента обаче попречи законът да бъде приет.

През юни директорът на ливанското училище в София Нажа Гази заяви в медиите, че в момента в училището учат 80 деца бежанци. Тя обяви готовност, ако техният брой се увеличи, да създаде нова паралелка. Проблемът с децата в провинцията обаче остава нерешен.
35
3768
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
01 Септември 2014 20:05
Единственото, което ме интересува когато прочета в заглавието "бежанци" е да бъдат депортирани откъдето са дошли, да им бият черни печати където могат и никога повече да не видят България.
01 Септември 2014 20:21
е нужно да платя $600 (без пощенските разходи) - част от тези пари са за подкуп на служители в министерствата, друга част за подкуп на разни въоръжени хора, които спират пътуващите за Дамаск от обграденото с армия населено място, в което се намира училището. И част от парите са за този, който рискува да не се върне жив с документа",


Тази схема би могла да се развие в нарко- или оръжеен канал...

Както и да е.

Щом е дала подкуп на служител в министерство, какво изобщо ни кара да мислим, че документът е истински?

Нали наскоро разкриха печатница за сирийски паспорти - какво им пречи да напечатат и дипломи?

А ако трябва да говорим сериозно, децата на нелегалните имигранти би трябвало просто да държат няколко изпита - най-често струват по 20 лв парчето, с което да се установи нивото им, и тогава да бъдат включени в обучение...

Голям таралеж си вкарахме в гащите, благодарение на Цвъки Шенгеня и Стрина Кристалина.
Ако бяхме почнали навреме стената...
01 Септември 2014 22:56
Не разбирам защо ни занимавате с тези хора?
Нямаме ли си достатъчно проблеми за да обръщаме внимание на тях?

Аз като тръгнах за чужбина тръгнах сама и си намерих работа. Не съм преминавала нелегално граница. С наличните си документи, със знанията и опита си работя, уча... и се внедрявам в тукашното общество. Тук привилегии се получават след като си живял поне 3 години в страната, работиш законно, подаваш си данъчните декларации в срок, плащаш си всички налози...

А защо с тези хора да не е така? С какво те са по-различни от останалите, търсещи по-добри условия за живеене?
Лесно се правят деца, ама ние ли ще им ги гледаме? Та ние собствените си прокуждаме в чужбина за да живеят по-добре, а трябва да се грижим за нелегални пришълци, които нищо не умеят освен да създават деца.
02 Септември 2014 08:09
Като под всяка новина за бежанците, и тук ксенофобия и невежество.
Ако някой от писалите горе (или пишещите по принцип в такъв стил) се чуди защо България е такава, каквато е, то да се погледне в огледалото. Повече човечност трябва и е тъжно когато липсва, независимо от оправданията.

Преди се чудех как тук са процъвтявали и продължават да процъвтяват фашизма и сходните му идеологии. Е, вече не се чудя.
02 Септември 2014 08:53
Погледнах се в огледалото - не пише фашизъм.

Какъв фашизъм те гони, бе човек!
фашизъм е някой /споменах двама, ама има и още/ да нарита твоето дете и да те накара да отглеждаш чужди.

Забелязвате ли, че за българските деца се изискват истински документи, докато за новодошлите е достатъчна някаква хвърчаща фалшива бележка?!?

2. Как се обучава дете, което три години не е влизало в училище? Айде по-сериозно, моля.

3. Като излезат от образователната система ще са равни на "пазара на труда"?

Тук говорим за абсолютно чужди на нашия мироглед хора, в големи количества /вече/, които просто ни убиват всякаква перспектива за съществуването на нашата идентичност.
И това не го казвам в български смисъл, а като "европейска култура" - Европа с джамиите и гетата.
Отврат!
02 Септември 2014 08:58
Вече се започва с привилегиите за навлеците, така че фашизмът тепърва предстои.
Предполагам - до две-три години ще си имаме и такова нещо.
02 Септември 2014 09:32
Погледнах се в огледалото - не пише фашизъм.

....

Тук говорим за абсолютно чужди на нашия мироглед хора, в големи количества /вече/, които просто ни убиват всякаква перспектива за съществуването на нашата идентичност.

Това опит за сатира ли е?
02 Септември 2014 09:54
Pstr 02 Септември 2014 08:09
Като под всяка новина за бежанците, и тук ксенофобия и невежество


Еми защо не просветлиш материала ако има нещо, което ние невежите не виждаме? Защо не ни просветлиш как да действаме когато отрочетата на тези "бежанци" поотраснат и започнат да организират банди за изнасилвания на местни момиченца от 9 до 14 години (справка Англия), защото ги считат за бял боклук и не са покрити с бурки. Защо не ни просветлиш как да се подготвим за тези, които в омразата си към всичко немюсюлманско се готови с нож собственоръчно да прережат гърлото на журналист? Защо не ни просветлиш как да се отнасяме към тези, които пропопядват към плодене и правене на деца за да превземем земята на немюсюлманите по мирен път и го правят прибирайки с шепи пари от социалните системи на държавите, които мразят и пари изработени от хората, които презират като неморални.

Дали пък невежите не са тези, които разбират просветеността и антирасизма единствено като незачитане на правата и свободите на мнозинството (все още) местни хора? И не е ли това престъпление?

Ако не е престъпление, напиши си адреса и заяви готовност, че който почука на вратата ти ще го приемеш, храниш и поиш , заедно с цялата му нарастваща популация от челяд даже за сметка на твоите деца и родители, а и на самия теб. И даже един ден да те заколят или да изнасилят невръстните ти деца за това, че не носиш бурка или не си се обрязал, ще си щастлив, че си помогнал/а не тези "бежанци".
02 Септември 2014 10:04
Съгласна съм с Мери1001! А защо да няма и препитване за знание по българска история? Затова няма да се уморя да повтарям, че трябва да се махне двойното гражданство. Дори ако това стане ще се спестят и пари/ било от пенсии и др./
02 Септември 2014 10:25
Умничко, я да те видим какво каза.
Еми защо не просветлиш материала ако има нещо, което ние невежите не виждаме? [/quote]
Като не пишете под всяка новина, че бежанците не са хора или не призовавате към насилие срещу тях. Толкова е достатъчно, да се искат неща като съпричастност и човечност е твърде много.


Защо не ни просветлиш как да действаме когато отрочетата на тези "бежанци" поотраснат и започнат да организират банди за изнасилвания на местни момиченца от 9 до 14 години

Ти чел ли си приказката за нероден Петко? Значи ние превантивно да маргинализираме бежанците, че в бъдеще да не правят антисоциални действия, характерни за маргинализираните групи. "Логика" е безупречна, но все пак има една "дребна" слабост-никой няма да организира банди за изнасилвания. Написаното горе е само омраза и злоба, която търси някаква основа, но тъй като не може да я намери, започват приказки за това какво щяло да стане в бъдеще.

Но айде, да приемем, че нелогичния ти страх има някаква база в реалността-според теб като въпросницте деца между 9 и 14 не ходят на училище увеличава ли се или се намаля шанса да станат криминални? Отговорът е ясен, въпросът е защо толкова активно работиш за маргинализирането и криминализирането им.



(справка Англия)

Пише, че има справка, но нещо не виждам такава.



, защото ги считат за бял боклук и не са покрити с бурки.

Значи мюсюлманите масово изнасилват непокртитите с бурки и ги имат за боклук. Ако беше така нямаше да остане неизнасилена жена, дори в техните държави, къдто бурките не са толкова масови.



Защо не ни просветлиш как да се подготвим за тези, които в омразата си към всичко немюсюлманско се готови с нож собственоръчно да прережат гърлото на журналист?

Ще ги пратим при съформниците, които им вдиагаха палчета, явно имат общи ценности и няма да има проблем да се впишат. Те фанатиците се обичат един друг.



Защо не ни просветлиш как да се отнасяме към тези, които пропопядват към плодене и правене на деца


Ще вземем добрите практики на бившата номенклатура, която успя да направи демографска катастрофа от невиждани в историята размери в мирно време. Ще правят деца! Изроди!





прибирайки с шепи пари от социалните системи на държавите

И това е тяхна вина по какъв начин точно? Това е проблем на държавата.




Дали пък невежите не са тези, които разбират просветеността и антирасизма единствено като незачитане на правата и свободите на мнозинството (все още) местни хора?

Възможно е, стига такива хора да съществува извън straw man аргументите.

И не е ли това престъпление?

Не е, вътрешно убеждение само по себе си няма как да е престъпление. Защо трябва да си отварям апартамента за всеки за нещо, което го пише в Конституцията?




ти ще го приемеш, храниш и поиш , заедно с цялата му нарастваща популация от челяд даже за сметка на твоите деца и родители, а и на самия теб. И даже един ден да те заколят или да изнасилят невръстните ти деца за това, че не носиш бурка или не си се обрязал, ще си щастлив, че си помогнал/а не тези "бежанци".

И ти ли като се погледнеш в огледалото не виждаш фашизъм?
02 Септември 2014 10:28
А защо да няма и препитване за знание по българска история?

Ако при неиздържане на тест за българския история се отнема гражданство, то 90% от българите (без да преувеличавам) ще си го изгубят.

Което може и да не е толкова лошо като идея...
02 Септември 2014 12:15
Pstr
Като не пишете под всяка новина, че бежанците не са хора или не призовавате към насилие срещу тях. Толкова е достатъчно, да се искат неща като съпричастност и човечност е твърде много.


Никъде досега в темата не е казано, че не са хора. Още повече пък призоваване към насилие.
Депортацията не е насилие !
Съпричастност и човечност - това е нагло, при положение, че нашите сънародници едва се оправят - ние да отделяме от залъка си за последици от войни, които освен всичко друго са на майната си.

Защо не ни просветлиш как да действаме когато отрочетата на тези "бежанци" поотраснат и започнат да организират банди за изнасилвания на местни момиченца от 9 до 14 години

Ти чел ли си приказката за нероден Петко? Значи ние превантивно да маргинализираме бежанците, че в бъдеще да не правят антисоциални действия, характерни за маргинализираните групи. "Логика" е безупречна, но все пак има една "дребна" слабост-никой няма да организира банди за изнасилвания. Написаното горе е само омраза и злоба, която търси някаква основа, но тъй като не може да я намери, започват приказки за това какво щяло да стане в бъдеще.


Не, ние превантивно няма да ги маргинализираме, а просто няма да ги пуснем тука да си разграват коня!
Бандите за изнасилвания в Англия не се организират на държавно ниво.

Когато някое НПО застане и поеме отговорност, че няма да има банди за изнасилвания и пр. кланета, характерни за пришълците, тогава може и да се замисля над аргумента ти.


Но айде, да приемем, че нелогичния ти страх има някаква база в реалността-според теб като въпросницте деца между 9 и 14 не ходят на училище увеличава ли се или се намаля шанса да станат криминални? Отговорът е ясен, въпросът е защо толкова активно работиш за маргинализирането и криминализирането им.


Децата от 9 до 14 години, момиченца без бурки, са жертви в случая.

,
защото ги считат за бял боклук и не са покрити с бурки.
Значи мюсюлманите масово изнасилват непокртитите с бурки и ги имат за боклук. Ако беше така нямаше да остане неизнасилена жена, дори в техните държави, къдто бурките не са толкова масови.


Да, считат ги за боклук, защото не са от вярата им. Техните не го считат за изнасилване, защото насилствения контакт е в реда на нещата.


прибирайки с шепи пари от социалните системи на държавите

И това е тяхна вина по какъв начин точно? Това е проблем на държавата.


Проблема на държавата е и наш проблем, щото ние плащаме.


ти ще го приемеш, храниш и поиш , заедно с цялата му нарастваща популация от челяд даже за сметка на твоите деца и родители, а и на самия теб. И даже един ден да те заколят или да изнасилят невръстните ти деца за това, че не носиш бурка или не си се обрязал, ще си щастлив, че си помогнал/а не тези "бежанци".

И ти ли като се погледнеш в огледалото не виждаш фашизъм?


Не, няма фашизъм само отчаян опит за самосъхранение.
02 Септември 2014 12:24
СЕГА, всеки път когато пишете за нелегални имигранти се чудя защо вместо тях не напишете за положението на българските деца и пенсионери, за условията в които живеят хората от малките градове и как ще решим техните проблеми. Мен това ме интересува. Вълнуват ме моите сънародници, а не привнесени и изфабрикувани проблеми, с които ни заливате периодично.
Единствената новина свързана с нелегалните имигранти би била ако вече всички са депортирани, а оградата - изградена по цялата граница.
02 Септември 2014 13:16
СЕГА, всеки път когато пишете за нелегални имигранти се чудя защо вместо тях не напишете за положението на българските деца и пенсионери, за условията в които живеят хората от малките градове и как ще решим техните проблеми.

Въпросът щеше да бъде уместен ако нямаше двоен аршин. Може да се говори за всяка глупост, за всяка клюка-никой не казва "ама защо не говорите за бедните хора". Като се заговори обаче за бежанците, все се намира някой да каже "защо ни занимавате с тях, има по-важни теми", макар че са готови с часове да четат и пишат колко са лоши, когато става дума за омраза вниманието не е ненужно явно и бедните деца и пенсионери трябва да почакат...

Няма защо да се правите, че това, което изпитвате, не е расизъм. Очевидно е, че бежанците са ви неприятни, но не от гледна точка на вниманието, което им се отделя. И ми се струва, че тези, които казват, че проблемът са отделените за тях пари, с удоволствие биха дали 50 или 100 пъти по-голяма сума, ако можеше да ги видят мъртви...
02 Септември 2014 13:26
Не желаем децата на бежанците да се ползват от услуги и облаги, от които са лишени българчетата.Кой се грижи за бедните български деца,за отличниците от международни олимпиадите,които носят златни медали,но събират милостиня, за да отидат в чужбина на състезание?Кой се грижи за техните учители?
С какво родителите на тези деца-бежнаци са допринесли за просперитета на България, та тя да се грижи за тях?Те знаят само да искат помощи.Ние сме страна със нисък стандарт, с безработица. Нямаме пари да издържаме нашите родители,които са строили тази държава.Заплащането на труда и пенсиите са унизително ниски.Кой плаче за нас?Бежанците да бъдат върнати там ,откъдето са дошли, да си оправят държават и да дават отпор на завоевателите, а не да чакат наготово
някой да ги храни и образова.
02 Септември 2014 13:36
Не желаем децата на бежанците да се ползват от услуги и облаги, от които са лишени българчетата.Кой се грижи за бедните български деца,за отличниците от международни олимпиадите,които носят златни медали,но събират милостиня, за да отидат в чужбина на състезание?Кой се грижи за техните учители?
С какво родителите на тези деца-бежнаци са допринесли за просперитета на България, та тя да се грижи за тях?Те знаят само да искат помощи.Ние сме страна със нисък стандарт, с безработица. Нямаме пари да издържаме нашите родители,които са строили тази държава.Заплащането на труда и пенсиите са унизително ниски.Кой плаче за нас?Бежанците да бъдат върнати там ,откъдето са дошли, да си оправят държават и да дават отпор на завоевателите, а не да чакат наготово
някой да ги храни и образова.

И какво, преди да дойдат бежанците имаше пари и държавата вървеше? Аз много се смях на реакциите на нео-фашистчетата в България, за които най-накрая се изпълни един от елементите на фашизма-имаше кой чужденец да мразят, защото преди никой не припарваше до България. И ей така, почувстваха се добре, че ще могат да подражават на западните си събратя, било и в смешни мащаби и по български.

Българите трябва да си оправят собствената държава, не да изливат омразата си по форуми и на маса. Каквито права имаш, такива ползваш. Никой не може да ти ги наруши. Затова има съд. Бежанците ще си получат това, което трябва по закон, независимо какво мислят Сульо и Пульо по въпроса. Единствената разлика е в това колко ще бъдат мразени от Сульо и Пульо, на които явно не им достига интелекта да си променят държавата и да излъчат нормални представители, които да им представляат действителните интереси.

Като въпросните субекти са толкова (политически и изобщо) неграмотни и слабохарактерни, то тогава чудно ли е, че живеят в държавав с ниски доходи и слабо управление?
02 Септември 2014 13:44
Не, няма фашизъм само отчаян опит за самосъхранение.

Ами не е насочен в правилната посока. Лекуваш симптома, при това по криворазбран начин.

А депортирането на бежанец на какво мислиш е равностойно?
Да били воювали-то много лесно да ги пратиш. Българите собствената си държава не могат да оправят и имигрират по целия свят, а другите народи пращат да си оправят държавата. Лицемерно.
02 Септември 2014 13:52

Като не сме я оправили ние българите държавата - значи че трябва да ставаме боклукчийската кофа на света?

Да мълчим и да се примиряваме все едно нищо не става?

И, сега видях предния ти постинг - много е нагло това - да изискваш обич или омраза в зависимост от нечия националност. /Апропо, тия тукашните хич не са сирийци, но това е друга тема/. Даже май е забранено от закона.
02 Септември 2014 14:05
И, сега видях предния ти постинг - много е нагло това - да изискваш обич или омраза в зависимост от нечия националност.

И това къде съм го казал?
02 Септември 2014 14:11
омраза, прости и слабохарактерни, неграмотни, невежи...

така говориш за нас /мен/ - сериозно ли мислиш, че ще те препрочитам да ти вадя изразите?!?

Всъщност абсолютно ми е все тая как ни наричаш /ти/, просто на тези хора мястото им не е тук и трябва час по-скоро да си заминат.
02 Септември 2014 14:30
Всъщност абсолютно ми е все тая как ни наричаш /ти/, просто на тези хора мястото им не е тук и трябва час по-скоро да си заминат.

Няма проблем, всеки има право на мнение, но като стане дума за бежанци или изобщо за уязвими хора много често се проявяват най-грозните черти...не само в България. Омразата не води до никъде, а тук е прекалено много. Сега България най-накрая беше в по-силната позиция-обикновено ние сме имигрантите и репресираните-и хората започнаха да се държат като комплексари и да издигат същите лозунги, срещу които са роптали по-рано, когато са били издигнати срещу тях.

Жалкото е, че при българите липсва последователност-все се гледа кое е изгодно в конкретната ситуация, не кое е правилно или справедливо. Затова и 25 години караме с Конституция, писана според това кой е бил президент към момента на приемането ѝ и с идеята държавата да бъде разграбена без проблем в рамките на десетина години. Явно става дума за народопсихологична черта, преляла се в държавническата ни традиция.

За Сирийците-депортирането им в Сирия е тотален абсурд. Омразата към тях е напълно излишна. България има е страна по международни договори, има собствени закони. Те трябва да се спазват. Не може според Конституцията всеки да има право на безплатно образование до 16 годишна възраст, а като трябва това да се осигури, да се пита "ама те какво са ни дали", например.

А когато един човек е изпаднал в беда е грозно да се унижава, независимо от обстоятелствата. Особено когато има съотвените права и не е нарушил нищо. Ако не си съгласна с правата му, то се бори срещу държавата, не срещу конкретния човек. И да го унижиш, и да го убиеш-нищо не печелиш.


02 Септември 2014 14:51
точно срещу държавата се боря - да спре да ги пуска тука ВЕДНАГА!

Относно образованието на тези, които вече са тук.

Все пак - деца, т.е. в известен смисъл - напълно безотговорни.

Прочитаме внимателно г-н Ангарев и установяваме, че:

- това са деца, които от години не са стъпвали в училище от години,
- наредбите изискват документи, които е невъзможно да бъдат предоставени, но пък лесно се фалшифицират.

В този ред на мисли, моето предложение беше:

да бъдат изпитани, за да се установи нивото им и чак след това да се говори за обхващане от нашата обр.система.
02 Септември 2014 14:54
Все си мислех, че Българската Конституцията касае само българските граждани, ама може и да съм грешала.
02 Септември 2014 15:25
Все си мислех, че Българската Конституцията касае само българските граждани, ама може и да съм грешала.


Чл. 26.
(1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
(2) Чужденците, които пребивават в Република България, имат всички права и задължения по тази Конституция с изключение на правата и задълженията, за които Конституцията и законите изискват българско гражданство.
02 Септември 2014 15:34
Хубаво - значи ксме длъжни да ги лекуваме и образоваме. Колкото нашите, надявам се.

За хрантутенето пише ли нещо в Конституцията?
02 Септември 2014 16:04
Хубаво - значи ксме длъжни да ги лекуваме и образоваме. Колкото нашите, надявам се.

За хрантутенето пише ли нещо в Конституцията?

Не знам, защо не проверите?
02 Септември 2014 16:07
Защо да проверявам - като ми влезе някой неканен в къщата го гоня!
02 Септември 2014 16:10
Защо да проверявам

Права сте, не Ви трябва.
Всичко добро.
02 Септември 2014 16:11
Освен ако е страшно симпатичен - тогава го образовам - че първо трябва да ми звънне.
02 Септември 2014 16:14
Да, не ми трябва Конституция, за да виждам как ни завзема някаква орда, нито пък ще си мълча, щото някой партиец е решил да се прави кариера за сметка на малкото останали тук българи.
02 Септември 2014 16:14
Това е доста тъпо!
http://www.xn--80acbggrbac8bclycdxk.com/
02 Септември 2014 16:17
И ако т.нар. ни Президент и служебния военен наистина мислеха за отбрана - трябваше това да им е темата във "визията".

Защото докато момченцата се чудят каква играчка да си купят, та да си ги измерват, тук "в тила", нещата много се омешаха.
02 Септември 2014 16:41
Превод на заглавието:
Че бежанците няма да си тръгнат е ясно, но държавата зорлем от хора ги прави цигани.
02 Септември 2014 16:50
fraxinus, надявам се да си тръгнат, да се промушат на Запад или поне да не нахлуват нови и нови орди... Що се отнася да начинът им на живот, много е различен от нашия и поне за голямата част от дошлите образованието на децата изобщо не е приоритет. Те и родителите са неграмотни и без професии.

Маргаритка е права.
02 Септември 2014 20:52
Маргаритка е права.








Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД