:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел поиска България да анулира незаконни горски заменки

Ако страната ни не събере раздадената държавна помощ, е заплашена от солидни санкции
Васил Грудев
Европейската комисия (ЕК) поиска вчера от България да анулира част от скандалните горски заменки, направени в периода 2007 - 2009 г. По време на тогавашното управление на тройната коалиция хиляди декари на атрактивни места по морето и в планинските курорти бяха заменени за нискокачествени гори във вътрешността на страната на скандално ниски цени.

Според ЕК заменките са неправомерна държавна помощ. Брюксел нареди държавата да събере разликите между пазарната цена на имотите и административно определената, с която са се облагодетелствали определени лица и фирми. Другият възможен вариант е да се анулират част от скандалните заменки. Брюксел не уточнява колко ще са засегнатите сделки и каква сума се смята за държавна помощ и трябва да бъде възстановена.

Европейската комисия бе сезирана от природозащитници за сделките с горските терени още през 2008 г. След продължителна размяна на кореспонденция ЕК започна разследване по казуса през лятото на 2011 г., но големият обем на сделки забави решението. Заменките, извършени от 1 януари 2007 г. - датата на присъединяването към ЕС, до началото на 2009 г., когато върху тях бе наложен мораториум, са общо 132. Природозащитниците посочват, че става въпрос за 26 656 декара държавни гори. 4131 декара от тях, минали през 15 сделки, към 2010 г. вече са били изключени от горския фонд на страната и голяма част от тях са застроени.

Заменките, за които ще трябва да се връщат пари обаче, ще са доста по-малко от 132, признават и от Брюксел. Това е така, защото физическите лица, които не извършват стопанска дейност, свързана със заменените горски имоти, не попадат в обхвата на правилата на ЕС за държавна помощ. Те не се считат за предприятия съгласно правото на ЕС и от тях няма да се изисква да възстановят помощта, която в пъти надвишава реалната стойност на имотите. Освен това, ако предимството, получено от дадено предприятие, не е надвишило еквивалента на 200 000 евро в рамките на три години, то не се счита за държавна помощ и също не подлежи на възстановяване.

Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по конкуренцията, потвърди вчера пред "Сега", че физическите лица, които нямат икономическа дейност, както и предприятията, облажили се с по-малко от 200 хиляди евро в рамките на три години, няма да бъдат задължени да плащат обратно помощта, която са получили. От ЕК не успяха да отговорят колко са сделките, за които се изисква възстановяване и каква ще е стойността му. От там казаха само, че броят на случаите, в които е необходимо възстановяване на несъвместима помощ, ще бъде доста ограничен.

България получава срок от 2 месеца, в които да предложи мерки за това как ще си възстанови неправомерно раздадената държавна помощ. Самото връщане на помощта трябва да стане в срок от 1 година. По принцип стандартният срок за възстановяването на несъвместима помощ е четири месеца. Заради сложността на случая обаче ЕК се е съгласила да предостави на страната ни повече време.

Ако страната ни си събере всички неправомерно раздадени помощи, няма да бъде глобена, обясни пред "Сега" Свилен Овчаров, който е адвокат на природозащитниците, сезирали ЕК през 2008 г. "Това е стимул за страната членка да събере всички разлики между пазарната и административната цена на горските терени", допълни той. Ако това не стане, евентуалната глоба за България ще бъде несъбраната държавна помощ, умножена по три.

Междувременно министърът на земеделието Васил Грудев каза вчера от Брюксел, където е на посещение, че предстои да започне оценка на държавната помощ, която след това да бъде възстановена от предприятията, на които е предоставена, в държавния бюджет. Той уточни, че не може да се ангажира с конкретни числа, тъй като това би могло да повлияе на предстоящите оценки.

Събирането на доплащанията от облагодетелстваните фирми ще става по Закона за държавната помощ. Страната ни сама трябва да изчисли какви доплащания ще поиска от инвеститорите, но Брюксел трябва да одобри методологията, която сме избрали, обясни пред "Сега" Свилен Овчаров. Според досегашни оценки разликите с пазарните цени са огромни, като за някои заменки надхвърлят 200%.

"Мисля, че ще имаме проблем с тази методология - отново ще се опитаме да предложим по-ниска от реалната разлика, за да обслужим облагодетелстваните", коментира още Овчаров. От коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" вчера посочиха и кои са фирмите късметлийки. Над 1364 декара дюни край Камчия например са заменени от Бета Форест ЕООД, почти 1345 декара пак там са заменени от "Мирта Инженеринг". Фирмите са регистрирани в Австрия. Според данните на природозащитниците над 3000 декара държавни гори над Говедарци в Рила са заменени от фирми, свързани с Христо Ковачки. Заменените терени следват формата на бъдещите ски писти и места за хотели, посочват още природозащитниците. Сред възползвалите се от заменките са все известни имена - пряко или косвено с тях се свързват бизнесмени като Тодор Батков, Гриша Ганчев, Николай Банев, Красимир Гергов, Емил Димитров и др.

Група адвокати и партия "Зелените" са предложили за оценяване на разликите да се прилага методологията при обезщетяване на собствениците за отчуждаване на имоти при строеж на магистрали. Тогава се използват цените на най-близките по време и място сделки.
СНИМКА: АРХИВ
26 656 декара държавни гори на апетитни места край морето и в планините са заменени в скандални сделки между 2007 и 2009 г. Към 2010 г. 4131 декара от тях вече са били изключени от горския фонд и по-голямата част от тях са застроени.
1
2255
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
05 Септември 2014 21:14
Не знам колко ще трябва да плащаме, ако ЕК реши, че високите цени за изкупуване на тока, които Бойко Ревльото и Костов осигуриха на ВЕИ-та и американски централи, бъдат обявени за държавна помощ. Стария ДКЕВР се погрижи да подаде сигнал за това.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД