:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Време е българите да спрат да мислят за ЕС като за чужбина

Аз не вярвам в приятелството между народите, вярвам в приятелството между хората, казва посланикът на Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ксавие Лапер дьо Кабан е роден на 29 декември 1963 г. Завършва Института по политически науки, след което постъпва във френското Министерство на външните работи. Първото му дипломатическо назначение е в България, като втори секретар във френското посолство в София и аташе по печата (1991-1995). Тук се запознава с бъдещата си съпруга Мария, която е българка. Имат три деца. Изпълнявал е дипломатически мисии в Кипър и Джибути, а освен български и френски, владее още три езика - английски, немски и португалски. Преди да поеме посланическия пост у нас, е бил зам.-шеф на протокола във френското външно министерство.


- Ваше Превъзходителство, неизбежно започваме с отминалите парламентарни избори. Смущаващи или обнадеждаващи Ви се струват резултатите от вота? Вярвате ли, че Народното събрание ще съумее да излъчи стабилен кабинет?

- Дали са обнадеждаващи или разочароващи, не е моя работа да съдя. Те са производни от волята на българските граждани, а те решиха да има осем партии в бъдещия парламент. Оттук нататък пред българските политици има два пътя - или да последват разума и да се опитат да съставят коалиция, или пък не. Никоя партия няма абсолютно мнозинство, което означава, че никоя партия не може да налага условия на останалите. Възможни са всякакви коалиции. Едни ще са по-слаби, други по-силни. Европа има нужда от стабилна България. Френските инвеститори също. С други думи - Франция предпочита стабилността, пред това да се провеждат избори на всеки 3, 6 или 12 месеца. Така че много бихме желали българските политици да се възползват максимално от времето до откриването на парламента, за да постигнат съгласие по основните пунктове в програмите си, свързани не само с всекидневните проблеми на българите, но и с въпросите на здравеопазването, на пенсионната система, на социалната защита и образованието, както и онези въпроси, които ни засягат пряко като стабилизиране на банковата система, присъединяване към единния европейски банков съюз и реформа в системата на правосъдието. Под реформа в правосъдието нямам предвид само законодателни промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, например, въпреки че те също са необходими, но и използването на всички налични съдебни инструменти за провеждане на независимо правораздаване.

- Преди седмици държавният глава Росен Плевнелиев имаше повод да изтъкне доброто сътрудничество между България и Франция през последните години. На какво, според Вас, се дължи това оживление?

- Икономическото оживление започна с влизането на България в ЕС. През 90-те години до към 2000-та френското присъствие беше съвсем слабо. В предприсъединителния период Франция успя да навакса това изоставане и така до 2008 г., когато цяла Европа, в т.ч. и България, бе застигната от икономическата криза и това спъна френските инвеститори. Двустранните ни икономически отношения все още не са на желаното от нас ниво, но определено се забелязва оживление. Политическата стабилност също би допринесла за привличането на френски инвеститори.

- Активното отношение на чуждите посланици към случващото се у нас поражда съмнения за непозволено вмешателство във вътрешните работи на България. Да речем, посланикът на САЩ, г-жа Рийс, се обърна към българите с писмо в навечерието на евроизборите и ги прикани "да гласуват като мислят за Украйна". Докъде се простира полето на дипломацията и откъде започва вмешателството във вътрешните дела на една чужда страна?

- Американската ми колега призова българите да се поинтересуват за случващото се в Украйна. Тя апелира към българските избиратели да не се фокусират само върху българската вътрешна политика, а да погледнат към нещо много по-голямо, каквото е Европа и дори отвъд нея - към Украйна. Тоест да излязат от строго националните си възгледи и да погледнат към глобалната европейска политика. Считам, че думите на американската посланичка не могат да се интерпретират като намеса във вътрешните работи на България, тъй като страната ви е част от Европейския съюз. ЕС не е просто клуб, а политически съюз. И всичко, което се случва в България, засяга включително и Франция. Когато престъпниците са на свобода, когато една банка просперира без никакъв контрол, когато законите не се прилагат, когато се източват публични средства, това засяга не само френските предприятия и банки, но и всички останали страни в Европа. Ако се намирах в Бирма, сигурно нямаше да си позволя подобен тон, но в случая е нормално. В крайна сметка ние сме част от едно и също политическо семейство.

- Политиката на ЕС спрямо Русия покрай конфликта в Украйна засили антиевропейските настроения в България, тъй като влезе в противоречие с обществените настроения у нас. Подобна тенденция се наблюдава и във Франция, от което се възползва Националният фронт. Как смятате, ще спечели ли ЕС или ще загуби от войната на санкции с Москва? И рискува ли тя да застраши единството на Съюза?

- Наистина ли смятате, че българите са проруски настроени? Ако видим резултатите от европейските избори, е тъкмо обратното. Единствената откровено проруска партия, чийто лидер дори откри предизборната си кампания от Русия, не прескочи бариерата за влизане в Европарламента. Очевидно русофилията на българите не стига дотам, че да смесва Путин с Пушкин и да следват политиката на Москва. Българите не гласуваха за антиевропейски партии на изборите за Европарламент. За разлика от Франция, Холандия, Великобритания и т.н. Не знам какво наричате война на санкциите? ЕС не е обявил война на Русия. Наложихме санкции на Русия, защото наруши добросъседските отношения и до голяма степен предизвика проблемите в Украйна. Санкциите бяха начин да покажем на руснаците, че сме разбрали посланието им. И че с действията си те вече не са за нас онзи партньор, който виждахме в тяхно лице. Нормално е да ограничиш връзките с някой, който вече не считаш за твой доверен партньор. Това, разбира се, не застрашава по никакъв начин единството на ЕС, въпреки че всяка от страните страда заради ембаргото.

- Не твърдя, че русофилията на българите означава непременно да следваме политиката на Москва. Става дума за най-обикновена симпатия към една страна, с която сме исторически свързани.

- Аз не вярвам в приятелството между народите. Вярвам в приятелството между хората: приятелството е въпрос на лично усещане. Дружбата между народите е лозунг, не политика. Обичат се хора, не народи. Народите, нациите, имат интереси. Навремето Русия е имала интерес да освободи българите, за да смаже Османската империя, но най-вече за да получи излаз на топлите морета. Руснаците не са дошли да освобождават българите, защото много ги обичат. Само 40 години след Освобождението, България се озовава в лагера на централните империи - Германия, Австрия, Османската империя срещу Русия: това ще рече, че България е гледала първо собствения си интерес и че той й е диктувал да се съюзи с империи, които са й обещавали повторното завладяване на Македония. А това, че Русия е била от другата страна, не е попречило на това решение. Близо 100 години страната ви е воювала срещу Русия. И накрая, има българи, които не са забравили, че Русия им е наложила един тоталитарен режим продължил 45 години, откъдето и относителността на идеята за една перманентна русофилия!

Историята не бива да се пренаписва. И най-вече, тя не трябва никога да бъде използвана, за да оправдава това, което се случва днес: само анализът на ситуацията и на интересите ви единствен може да ви накара да вземете дадено решение, а не някакво измислено вечно приятелство.

Знаете, че ние, французите, никога не сме били във война със САЩ, но това не ни попречи през 2003 година да се противопоставим на американската идея за нахлуване в Ирак. Ние не сме нито американофили, нито американофоби, този въпрос не стои и не трябва да бъде поставян по този начин.

- По тази логика и членството ни в ЕС не е от любов, а защото Европа имаше интерес от това?

- Разбира се. Интересът на Европейския съюз с приемането на страните-членки е да бъде по-силен на международната сцена. Това ни позволява на нас - българи, французи, германци, литовци и пр., да просъществуваме в противоборството с други мощни световни сили, срещу които щяхме да сме безсилни поотделно. Ако една страна се изправи сама срещу Китай, Русия или Индия, тя е обречена. Така че, ако искаме да запазим своята независимост, трябва да сме обединени. Нямаме избор. ЕС е единственият политически съюз, в който се влиза доброволно.

- Но от нас, българите, се иска да обичаме ЕС и да следваме директивите му безкритично? А не само водени от собствения ни национален интерес?

- Как е възможно да твърдите, че България е нещо различно от Европейския съюз? България е член на ЕС и не можете да говорите за ЕС като нещо извън вас. Освен това българските граждани са много по-добре представени в Европарламента от френските, например. Българите имат един европейски комисар при население от 7 млн. души, докато ние имаме един френски комисар при население от 65 млн. души. Така че е време българите да престанат да мислят, че ЕС е чужбина.

- Което не означава, че нямаме право да критикуваме европейските решения, нали?

- Естествено. Но не бива да казвате, че критикувате европейските институции така, сякаш не сте част от тях. Тези решения се взимат с участието на българските представители там. Българите гласуват в ЕП, гласуват и в Съвета на министрите на ЕС. По-редно е да критикувате решенията на собствените ви национални институции. Крайно време е да спрете да разглеждате европейските решения като нещо, наложено ви отвън. Те са взети с подкрепата и на собствените ви политици. Ако това може да ви успокои, този недостатък съществува и във Франция.

- Добра реклама ли е за една държава да се хвали пред чуждите инвеститори с евтина работна ръка и ниски данъци?

- Това е едно от многото ви икономически предимства. Но ниските заплати и данъци не са единственото предимство на България. Знаете, че в ЕС все още няма обща данъчна политика и някои страни могат да използват подобни предимства. Брутният вътрешен продукт на страната ви е най-нисък, така че е логично и заплатите ви да са най-ниските в Европа. В същото време производителността на труда, сравнена с цената му, е много по-добра, отколкото в други европейски държави. Разбира се, това, което интересува чуждестранните инвеститори, не са само ниските заплати, но и качеството на работата. А българите работят добре. И за мнозина е много по-интересно да плащат на българи, отколкото да произвеждат в далечни страни. Френските инвеститори в България са доволни, защото българската работна ръка е високо квалифицирана, а не само заради ниските данъци. Уверявам ви. Това, което е също така важно за инвеститорите е юридическата стабилност и гаранцията за съществуването на една съдебна система, която работи в интерес на всички. Достатъчно е да четете българската преса или докладите на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, за да разберете, че българската съдебна система не е перфектна и това вреди на привличането на чужди инвеститори. Жалко!

- Докато европейските правителства се опитват да намерят изход от кризата, в условията на пълна непрозрачност ЕС и САЩ преговарят за подписването на т.нар Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) - договор, който ни се представя като панацея срещу рецесията, но на практика ще установи пълно господство на корпоративния бизнес над политиката. Ще се противопостави ли Франция на тази заплаха за социалната сигурност на европейските граждани и за суверенитета на националното правораздаване, както винаги го е правила?

- Въпросът ви е много странен, защото съдържа взаимноизключващи се твърдения. Казвате, че преговорите се водят на тъмно, а в същото време твърдите, че в договора има куп неща, които безпокоят. Или преговорите се водят прозрачно и вие разполагате с информация, или са на тъмно и нямате информация.

Аз смятам, че преговорите са непрозрачни и е съвсем нормално да бъде така. В същото време държавите-членки са информирани за начина, по който те протичат. ЕК преговоря от името на страните-членки, които са й гласували мандат за водене на преговорите.

Вие вероятно знаете, че страните-членки решиха миналата седмица, мандатът даден на ЕК за водене на преговори да бъде оповестен публично, с цел гражданите да знаят за какво става въпрос в този проектодоговор. Това ни радва, защото това е основен залог за демокрация, на който Франция много държи. Трябва да се отговори на въпросите, които поставят преговори от такава величина. Между другото във Франция съществува един стратегически комитет, ръководен от държавния секретар по въпросите на външната търговия, който включва в състава си и парламентаристи, неправителствени организации, синдикати и представители на професионални организации.

За момента всичко, което твърдите, са чисти слухове. Целта на този договор е двата най-големи пазара в света - ЕС и САЩ, да отворят границите си един за друг. И тъй като американският пазар е много по-протекционистки в сравнение с Европа, всички ние, европейците, имаме интерес да накараме американците да премахнат бариерите, които спираха достъпа на европейските предприемачи до публичните им фондове, например, или въвеждаха ембарго за някои хранителни стоки.

Междувременно, тъй като не беше възможно да се постигне договореност в рамките на СОТ, е важно за нас, европейците, да успеем да определим съвместно със САЩ норми на търговия между двете основни икономически сили в света. Така има по-голяма вероятност тези норми /технически, екологически, юридически, дори социални.../ да съответстват на нашите стандарти, а също така и да бъдат в крайна сметка наложени по отношение и на другите големи конкуретни икономически блокове.

Тези преговори, които сега започват, представляват всъщност една възможност за нас европейците и трябва всеки един от нас да се информира, за да не бъде подведен от слухове.





87
9637
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
87
 Видими 
16 Октомври 2014 19:45
Кабан за пореден път се изживява като белия баща на някакво африканско племе. Ако можех да си избера професия - щеше да бъде посланик на западна държава в България (тюх, че ще ми трябва чуждо гражданство). Няма страна с такъв ибрикчийски манталитет, че да търпи подобни глупости. Не случайно Уорлик си тръгна от тук със сълзи (сигурно е трябвало да го издърпат насила от посолството).
16 Октомври 2014 19:51
Гледам му биографията на този младеж...

И тва момче цял живот на френската държавна софра...

Все се чудя, що така става, че онези, дето цял живот бозкат от държавна бозка, непрекъснато твърдят колко хубаво нещо била частната инициатива, колко бил щастлив частникът, че съдбата е предопределила да е частник, как държавата (от която те бозкат) била лош стопанин, как държавата не трябвало да се меси в нищо, пък всеки ден все по-големи данъци, даждии, берии, тегоби..

Всички от един калъп правени.
16 Октомври 2014 20:09
Мръсно копеле.

16 Октомври 2014 20:21
Време е дьокабан да спре да мисли за българите като за централноафриканци!
16 Октомври 2014 20:23
Аз не вярвам в приятелството между народите, вярвам в приятелството между хората, казва посланикът на Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан

И много правилно. Това е самата истина.
16 Октомври 2014 20:33
Yantar
16 Окт 2014 19:45
Мнения: 3,569
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Няма страна с такъв ибрикчийски манталитет, че да търпи подобни глупости...


Приятелю драги, къде видя глупости в отговорите на посланика? По-скоро въпросите на журналистката нерядко бяха доста наивни. Човекът беше точен, конкретен и при това доста умерен, що се отнася до положението в България, което сами си знаем. Друг въпрос е, че управлението на социалистите във Франция серизно влоши икономическото положение на страната. Но това си е работа на французите.
16 Октомври 2014 20:34
Знаете, че ние, французите, никога не сме били във война със САЩ, но това не ни попречи през 2003 година да се противопоставим на американската идея за нахлуване в Ирак.


Знаем също така в какво се превърна Ирак. И за Либия знаем, предвид гаврите на Кадафи с Франца. Знаеми за сложните взаимоотношения с Россия през вековете. Знаем също така, че един номенклатурен кадър дори да е жабар от Франца си е номенклатура и нищо друго.
16 Октомври 2014 20:37

РУСИЯ!


I

Бях - малък аз, но още помня:
във стаята ни бедна, скромна
висеше образ завехтел
до божата света икона.
Над него имаше корона,
под него пък - двуглав орел1.
И често майка ми тогази
ме вдигаше да видя ази
отблизо тоз лик свят и стар
и нежно думаше ми: "Чадо,
целуни тоя хубав дядо,
целуни българския цар!"
И оттогаз го аз обикнах.
Кога на възраст попристигнах,
от моя тейко аз узнах,
че руский цар родей се с нази,
че турците той гони, мрази,
че той ще ни спаси от тях.
Кога ни псуваше тиранът,
"Московци!" - викаше ни с гняв.-
Разбрах, че тейко беше прав.
И вярвах, че да ни отбранят,
ще хвъркнат бърже къмто нас,
все колчем плачехме със глас.


II

И тъй отрано с таз идея,
с таз вяра хванах да живея.
И чакам аз, за мъст готов,
и целият народ ми чака,
кога в теглото и във мрака
да чуем руский силен зов.

И чакаме... тъй както роба
на мъка си последний час,
тъй както Лазар чака в гроба
да чуй гласа на своя спас!

Навред, де чуват се въздишки,
де сълзи ронят се вдовишки,
де тежки железа дрънчат
и дето кървите течат,
и дето има мъченици,
и обезчестени девици,
и бедни, голи сироти,
и окървавени бащи,
и черкви, села развалени,
и пълни с кокали полени -
при Тунджа, Тимок и при Вит;
вред, дето робът жаловит
към север горестно поглежда,
вред, дето грей една надежда,
вред, дето пълно е с тъга,
навред, по всичка България,
една се дума чуй сега,
един стон, един глас: Русия!


III

Русия! Колко ни плени
туй име свято, родно, мило!
То в мрака бива нам светило,
надежда - в нашите злини!

То спомня ни, че ний кога сме
забравени от целий свет,
любов, що никога не гасне,
за нази бди с най-сладък свет.

Русия! Таз земя велика
по шир, по брой, по сила! Тя
с небето има си прилика
и само с руската душа!

Там, там молбите ни се чуват
и в днешния печален час
сърца все братски се вълнуват
осемдесет милйона с нас!


IV

О, скоро нам ще се протегне
могъща, силна, братска длан
и кръв поганска пак ще текне,
и пак ще гръмне стар Балкан!
Че царят волята си ясно
яви в свещената Москва
и през уста му едногласно
Русия цяла хортувa:
"Решил съм, каже, да избавя
от робство братята ни днес.
Това дългът ми повелява,
това го иска руска чест.
Ще гледам с мирен начин ази
да стигна таз свещена цел,
но не сполуча ли - тогази
ще вдигна руският орел.
В такъва случай се надея,
че всяк от вас ще бъде пръв
за таз великата идея
да жертвува имот и кръв!"
И от далечната Камчатка,
дори до финските моря
една светкавица засвятка,
един разчу се вик: "Урра!"


V

О, здравствуй ти, Русийо мощна,
света трепнa от твоя глас,
скокни, царице полунощна, з
овем те ний, ела при нас!
България сега те вика.
Часът настана: твой завет
и твойта мисия велика
да ги изпълниш в тоя свет!

Затуй си ти прочута, славна
и друга нямаш с тебе равна;
затуй обхващаш полусвет -
царства, народи, океани -
и нямаш изглед, край и чет;
затуй те бог до днес отбрани
от толкова беди, душмани;
затуй можа да съкрушиш
Мамая-хан и Бонапарта,
затуй врага си ти страшиш,
кога те гледа и на карта,
затуй зовеш се ти Света,
затуй те любим кат баща
и чакаме като Месия:
Затуй си ти Русия!

22 ноември 1876
16 Октомври 2014 20:41
Има хора, за които ЕС не е чужбина - това са част от държавните чиновници - плащат им се командировките (представителни, хотелски стаи и т.н.)... За мен ЕС е чужбина, защото съм бил само в Либия, като малък... Междувпрочем, г-н посланикът може да се разходи до Гърция, например, където западняците спят по пейките (за тях Гърция е чужбина) - нямат пари за хотели...
16 Октомври 2014 21:08
където западняците спят по пейките (за тях Гърция е чужбина) - нямат пари за хотели...

Тъй ли? Ти кога беше за последно?
16 Октомври 2014 21:40
Емигрантски потрес.: "Ти кога беше за последно в чужбина ?"
Демек, връо.......
Българите ще спрат да мислят за ЕС като чужбина, когато спре и неоколониалният модел, прилаган от ЕС спрямо българите под формата на междинни доклади , назначени послушковци в управлението на страната ни, като мистър Клийн и подобни.
16 Октомври 2014 21:41
Знаем също така, че един номенклатурен кадър дори да е жабар от Франца си е номенклатура и нищо друго.

Абе не зная дали е номенклатура, но определено е класи над интервюиращата.
16 Октомври 2014 21:43
- Наистина ли смятате, че българите са проруски настроени? Ако видим резултатите от европейските избори, е тъкмо обратното. Единствената откровено проруска партия, чийто лидер дори откри предизборната си кампания от Русия, не прескочи бариерата за влизане в Европарламента. Очевидно русофилията на българите не стига дотам



Посвещава се на руския народ



Руский цар е на земята

най-велик, над всички пръв,

русците са наши братя,

наша плът и наша кръв.



Кат Русия няма втора

тъй могъща на света;

тя е нашата подпора,

тя е нашта висота!



Руска сила, руска воля,

руска кръв и руский пот

ще избавят от неволя

наший падналий народ.



Бог поддържа крепка мишца

и ръка спасителна;

той е вложил ней в десница

сабя отмъстителна.



Нам Русия е надежда,

руский цар е наший спас -

никой друг не ни поглежда,

не помисля зарад нас.



Немци, френци, англичани

наши са враждебници,

дружни с нашите тирани,

с нашите изедници.



Спекуланти са омразни -

интерес им покажи,

че да виж дела проказни

и чифутски в тях лъжи.



Род и вяра е идея

за Русия най-света;

нейний подвиг е за нея -

благородна й целта.



Със Русия днес съгласни

да застанем брат до брат

и да станем сопричастни

в този неин подвиг свят.



Долу всички спекуланти,

да сломи се техний рог;

да смирят ся интриганти,

да живее руский бог!

Петко Славейков



Предводител на команчите
16 Октомври 2014 19:25


Трябва ли да си антидяволски настроен, за да приемеш и обичаш Бога?

Ноо богобоязлив народ в тоя форум, ноо нещо.
Послание към от Карагьозов към СЕГАняни.
Апостол Павел си води записки.


Нещо пак да се изгавриш, Предводителю на команчите?!
16 Октомври 2014 21:59
On doit remercier son Excellence de nous avoir mis au parfum a propos de la situation en UE mais,peut-il nous expliquer pourquoi l’exécutif européen est si conciliant avec les Etats-Unis…
16 Октомври 2014 22:00
Дайте по-конкретно. И по-спокойно. Разбирам завистта и я извинявам. Но! В Гърция тази година се очакваха 16 милиона туристи, после 17, накрая дойдоха 20 милиона. Аз туристи в Гърция на улиците не съм видял. Явно са имали и хотели, и пари да си ги платят.
16 Октомври 2014 22:01
Поредната, много нагла, анти-българска колониална изява на самодоволното френско чиновниче, което се изживява като евро-сахиб в мизерстваща евро-колония, каквато сме в действителност.
Да твърди, че след като колониалната евро-метрополия подлага ежедневно на брутален социално-икономически, демографски, образователен, културен и политически геноцид, и още по-брутален, чисто нео-колониален грабеж, България и българите, не е "чужбина", се изисква не гьонсуратлък, а евро-дипломатически гьонсуратлък.
Аз не вярвам в приятелството между народите, вярвам в приятелството между хората, казва посланикът на Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан


Както Той е казал в Евангелието на Матея "Боже пази ме от приятелите ми, от враговете си сам ще се пазя".
С "приятели" като Франция, Германия и германския ЕСсср, и техните евро-колониални дипломатически наместници в България, със самочувствието и психологията на нацистки гаулайтери, просто нямаме никаква нужда от врагове, ама никаква
16 Октомври 2014 22:08
Има и едно мнооооооооооооого интересно нещо, което всички техни превъзходителства каканижат...

Как трябвало да се осигурят парникови условия за френските (за да сме в темата!) инвеститори.

Да сте чули някой от техните превъзходителства да е отронил дума за създаване на парникови условия за Българските инвеститори във Франция (за да сме в темата!)
16 Октомври 2014 22:37
Katakachev 16 Октомври 2014 20:33 Приятелю драги, къде видя глупости в отговорите на посланика? По-скоро въпросите на журналистката нерядко бяха доста наивни. Човекът беше точен, конкретен и при това доста умерен, що се отнася до положението в България, което сами си знаем. Друг въпрос е, че управлението на социалистите във Франция серизно влоши икономическото положение на страната. Но това си е работа на французите.
Понеже питаш любезно ще ти отговоря - но вместо да давам наготово ще се помъча да ти помогна сам да осъзнаеш реалността. Представи си, че Кабан говореше тези неща не в България, а да кажем в Италия. Като се почне от това, че иска политическа стабилност, вместо постоянно менящо се правителство или промяна на НПК и нататък. А пък като им обясни как нямало приятелство, а само интереси сигурно ще го изхвърлят на пиацата, вместо да му търпят назидателния тон и пълното невежество по международно положение, случващото се в Украйна и ролята на ЕС.
16 Октомври 2014 22:43
Как трябвало да се осигурят парникови условия за френските (за да сме в темата!) инвеститори.

Ганий,
Нали знаеш, че този въпрос не зависи от туземната колониална балканска администрация и тя няма думата. Френските инвеститори изприпкват в Берлин, и ако германските им господари проявят милост и снизхождение, което е в сферата на фантазиите, може и да им се отвори парашута. Така, че мосюто да не се прави на интересен. Знае много добре правилата, които се прилагат в евро-окупационните територии от покрайнините и Юга на германския ЕСсср, защото той самия представлява едно откровено колаборационистично правителство без никакъв авторитет пред господарите от евро-Райха и което ежедневно предава френските интереси.
16 Октомври 2014 22:43
Тези преговори, които сега започват, представляват всъщност една възможност за нас европейците и трябва всеки един от нас да се информира, за да не бъде подведен от слухове.

Слушай пич,то цялата европейска история от ВСВ до днес е изградена на слухове.Я по-добре Натисни тук

Daily Telegraph du 19 septembre 2000

«- 19/09/2000 - (de notre correspondant à Bruxelles Ambrose Evans-Pritchard) - Des documents secrets du gouvernement américain qui viennent d’être déclassifiés montrent que la communauté des services secrets américains a mené une campagne, tout au long des années 50 et 60, afin de promouvoir l’unification européenne. [...] Les dirigeants du Mouvement Européen (Retinger, le visionnaire Robert Schuman et l’ancien premier ministre belge Paul-Henri Spaak) étaient tous traités comme des employés par leur parrains américains. Le rôle des États-Unis fut camouflé comme pour une opération secrète. L’argent de l’ACUE (American Committee on United Europe : Comité Américain pour l’Europe Unie) provenait des fondations Ford et Rockefeller, aussi bien que des milieux d’affaires ayant des liens étroits avec le gouvernement américain. [...] . Le Département d’État jouait aussi un rôle. Une note émanant de la Direction Europe, datée du 11 juin 1965, conseille au vice-président de la Communauté Économique Européenne, Robert Marjolin, de poursuivre de façon subreptice l’objectif d’une union monétaire. Cette note recommande « d’empêcher tout débat jusqu’au moment où l’adoption de telles propositions deviendraient virtuellement inévitables.»
16 Октомври 2014 23:02
Абе не зная дали е номенклатура, но определено е класи над интервюиращата.


Това не въздига превъзходителството, а напротив. Можеше да откаже интервю, преди и след като го е дал, все пак е номенклатура на бивша велика сила. За самото бездарно чиновниче и калинка е МНОГО лош атестат, че са го запокитили в Булгаристан!
16 Октомври 2014 23:19
"Междувременно, тъй като не беше възможно да се постигне договореност в рамките на СОТ, е важно за нас, европейците, да успеем да определим съвместно със САЩ норми на търговия между двете основни икономически сили в света." - ето пример за глупост.

1.Вече има 7 икономики, по-силни от Г-7.
2.Китай вече е икономика номер 1, следователно и пазар номер 1.
3.Откъде я черпи тази информация за "двете основни икономически сили", статистиката на Международната банка за развитие казва друго.
17 Октомври 2014 00:19
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук ...и т.н. и т.н. .....


симпатяга....
17 Октомври 2014 00:32
Време е дьокабан да спре да мисли за българите като за централноафриканци!

Всъщност не. време е за българите да спрат да мислят за себе си като за централноафриканци.
(Или за рубладжии ако си позволя да вметна).
17 Октомври 2014 01:04
За милиони българи - работещи в ЕС и за техните роднини - ЕС не е чужбина.
Чужбина е предимно за задунайците.
17 Октомври 2014 01:10
За милиони българи - работещи в ЕС

За съжаление, колега, те не гласуват.
17 Октомври 2014 05:51
Ваше Превъзходителство, Votre Excellence, Monsieur l'Ambassadeur, може би има грешка в заглавието? Може би е по добре " Време е българите да спрат да мислят." pointe finale? Как да си обясним това?
Как е възможно да твърдите, че България е нещо различно от Европейския съюз? България е член на ЕС и не можете да говорите за ЕС като нещо извън вас...
Или това?
Което не означава, че нямаме право да критикуваме европейските решения, нали?
- Естествено. Но не бива да казвате, че критикувате европейските институции така, сякаш не сте част от тях. Тези решения се взимат с участието на българските представители там. Българите гласуват в ЕП, гласуват и в Съвета на министрите на ЕС. По-редно е да критикувате решенията на собствените ви национални институции. Крайно време е да спрете да разглеждате европейските решения като нещо, наложено ви отвън. Те са взети с подкрепата и на собствените ви политици.

Съдейки по менторския Ви тон, абсолютно недпоустим за дипломат и по категорично русофобските ви, исторически и фактологически невярни разсъждения за Русия и сегашната сиуация в Украйна, както и по нетърпимостта Ви към свобода на словото, критика, различни мнения ( И това от посланик на Франция!), Вие явно считате българите за добичета безсловесни, на които не им е разрешено да говорят и да имат мнение, имате ги за илоти някакви, веднъж завинаги лишени от право на каквато и да е самостоятелност, щото, нали, сме членове на ЕС. И защото нашите политици - позволете да Ви напомня, към днешна дата целокупно избрани с по-малко от 50% от гласовете в страната ни - били вземали някакви решения в ЕС.
Г-н Посланик, ние сме били възпитавани да гледаме на Франция като на световен лидер лидер на свободата на духа .Такова мракобесно , такова "прусашко" в най лошия смисъл на тази дума изказване не прави Ви чест и, за съжаление, не прави чест на страната Ви.
17 Октомври 2014 07:40
Посланик, който декларира, че не вярва в приятелството между народите и го декларира, е рядък случай, avis rara.
Аз не вярвам в приятелството между народите, вярвам в приятелството между хората, казва посланикът на Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан
Сиггурно е акредитиран в София да развива лични приятелства и връзки. По баровете, може би , едва ли не....Или е дошъл да командува тузеците тук. А ние наивно и старомодно вяряахме, че френския посланик у нас работи за приятелството между двата народа...Смея да твърдя, че по времето на Де Гол (нямам политически пристрастия към Генерала) за такова изкзване щеше да изхвърчи от Ке Д'Орсе на следващия ден.
17 Октомври 2014 08:58
Хороший, прехороший Кабан

Опускается туман,
Просыпается кабан.
Роет землю у реки,
Точит острые клыки.

На кого похож кабан?
Кабан похож на хрюшку:
такой же пятачек,
копытца, спинка, ушки
и хвостик как крючек.

Представьте: свинка в шубе,
клыки под пятаком...
И кабана лесного
узнаете легко.

В лесу среди болота,
где мягкая земля
живет кабанчик дикий
и вся его семья.

Весь день копают землю
и ищут червяков,
грибы, орешки, корни,
лягушек и жучков.

Кабан не из трусливых
и в драке знает толк
- когда детей пугают
бросается как волк!


17 Октомври 2014 09:04
Не е виновно това нагло лайно. Виновни са властите, които му позволяват да прави изявления и дава такива интервюта. В други страни, вкл. и в ЕС, такива безобразия не се търпят. Мръсно животно, ще коментира българската история, която не познава и симпатиите на българския народ. Ще ни казва кой бил теророрист и кой - не. Васал в душата, колаборационист.
17 Октомври 2014 09:47
Явно целокупното форумство смята, че след като г-н Посланикът е български зет, т.е. почти "наше момче", могат да се нахвърлят върху него с цялата злоба, на която сме способни българите помежду си.
Votre Excellence
Желая успешно завършване на мандата и повече подобни интервюта!
17 Октомври 2014 09:49
Мосю дьо Кабан, българите не мислят за ЕС като за чужбина. Само циганите Можете сам да си отговорите защо.
17 Октомври 2014 10:12
Какво стана с горда Франция? Оная, на която ген. де Гол "изми срама от челото". Която водеше независима политика до преди 15 години, уважавана в целия свят?
Лайно - това стана. Уплаши се, че янките бойкотирали "френч фрайз" заради Ирак. Клекна, предаде се като Петен. БНП Париба унизително плаща милиарди - отмъщение за "Мистрал". Сегашният президент - плюнка. Предишният - мошеник. Бордей от политически шантонерки - това е днес Франция.
17 Октомври 2014 10:19
Какво стана с горда Франция? Оная, на която ген. де Гол "изми срама от челото". Която водеше независима политика до преди 15 години, уважавана в целия свят?
Лайно - това стана. Уплаши се, че янките бойкотирали "френч фрайз" заради Ирак. Клекна, предаде се като Петен. БНП Париба унизително плаща милиарди - отмъщение за "Мистрал". Сегашният президент - плюнка. Предишният - мошеник. Бордей от политически шантонерки - това е днес Франция.
Мето,
17 Октомври 2014 10:22
ЕС не е просто клуб, а политически съюз.

Слаб 2 за посланника, ЕС е икономическо формирование - свободно движение на хора и капитали. Имаше някакни напъни за прерастване в политически аспект, но отмина.
17 Октомври 2014 10:33
Брутният вътрешен продукт на страната ви е най-нисък, така че е логично и заплатите ви да са най-ниските в Европа
Нагло същество, което трябва да бъде изгонено с ритници от България.

Защо не пробва да извади от огромния БВП на Франция (2.25 трлн. долара) скромния й дълг от 2.025 трлн. долара, после да раздели на броя французи (65 млн) и да го сравни с българския. И после пак да пробва да обясни защо във Франция е справедливо мин. раб. заплата да е 1800 евро, а аборигените от Централно-африканска България не заслужават повече от 160 евро...

Вън от България!!!

17 Октомври 2014 10:44
Време е българите да спрат да мислят за ЕС като за чужбина

Ани тогава е и време французите да спрат да мислят за циганите като за чужденци и да ни ги връщат.
17 Октомври 2014 10:49
Подбрани бисери на Превъзходителството:
когато една банка просперира без никакъв контрол
... невидимата ръка на пазара не му харесва нещо май. Социалист ...
ЕС е единственият политически съюз, в който се влиза доброволно
... толкова доброволно, че няма нужда от референдум даже ...
Близо 100 години страната ви е воювала срещу Русия
... no comment ...
И накрая, има българи, които не са забравили, че Русия им е наложила един тоталитарен режим продължил 45 години
Не Русия, а СССР, при това под ръководството на грузинеца Сталин, украинеца Хрушчов, украинеца Брежнев, и украинеца Андропов! Единственото изключение е руснака Горбачов, който заради "заслугите" си към Русия го е страх да живее там и доживява старините си позорно в Германия с американска пенсия.
17 Октомври 2014 11:11
Какво стана с горда Франция? Оная, на която ген. де Гол "изми срама от челото". Която водеше независима политика до преди 15 години, уважавана в целия свят?
Лайно - това стана. Уплаши се, че янките бойкотирали "френч фрайз" заради Ирак.
Франция беше сплашена още след 1968 г., когато си поиска златото. Оттогава е послушна (вкл. в началото на 80-те, когато назначаването на комунисти във френското правителство изправи САЩ на нокти, но Митеран побърза да засвидетелства верността си, кото предаде на Рейгън важна разузнавателна информация около аферата със съветския разузнавач полк. Ветров) и гледа да си го изкарва на по-слаби, като нас.
И после пак да пробва да обясни защо във Франция е справедливо мин. раб. заплата да е 1800 евро, а аборигените от Централно-африканска България не заслужават повече от 160 евро...
Посланикът е само наполовина прав, че заплатите зависят от размера на БВП и производителността на труда. Останалото трябва да си го извоюваме ние, за което другите явно няма да ни помогнат.
17 Октомври 2014 11:17
ЕВропа запада откъм мъжественост - успя от Наполеон, Хитлер, Цар Борис да докара нещата до Оланд, Меркел и Онуй нещо...
17 Октомври 2014 11:35
А да спрем ли да мислим за България като за Отечество?

Щото явно ЕС ни е родина - но пък щом ни е приел, какъв ще е... Осиновител?

17 Октомври 2014 12:03
За едно е прав посланикът - че трябваше да се приучим на правила, след като вече сме членове на семейството на ЕС. За целта обаче още в началото трябваше да получим експертна, техническа и финансова помощ. А ние получавахме шамари от ЕК и бяхме оставени в ръцете на господарите на посткомунистическия преход - номенклатурата, олигарсите и ченгетата от ДС, които видяха, че дяволът не е толкова черен и веднъж почувствали се недосегаеми, посегнаха на еврофондовете, което влоши още повече положението.
Влизането на България в ЕС трябваше да отбележи края на посткомунистическия преход по всевъзможен начин, а то просто го удължи. Тук е вината на старите членки на ЕС, г-н Посланик!
17 Октомври 2014 12:08
Че те точно старите членки Францата , Германия ... са страни на победилия социализъм! Огромни държавни администрации , бюрокрация , социални придобивки... Да не би да си развалят рахата , и да почнат да наливат от своите пари в джоба на прошляците балканци ? ЕС е клуб по интереси в който всеки се оправя по единично , това не е взаимоспомагателно дружество , каквото и да ни разправят посланниците им у нас. Докато не си подредим собствената кочина и докато нямаме отговорни политици , които да отстояват българските интереси в Брюксел , вечно ще ни бъзикат и прекарват.
17 Октомври 2014 12:13
Да не би да си развалят рахата , и да почнат да наливат от своите пари в джоба на прошляците балканци ?

Правили са го. В Гърция.
17 Октомври 2014 12:14
Да не би да си развалят рахата , и да почнат да наливат от своите пари в джоба на прошляците балканци ?
България е достатъчно богата и без европейските пари - просто в държавата трябва да се краде по-малко, което обаче трудно можем да го постигнем със собствени сили. Господарите на прехода са сложили ръка на съд, прокуратура, министри, депутати и т.н. в стремежа си необезпокоявано да продължат да крадат, в т.ч. и европейски средства. Тук идва методологичната и морална подкрепа на старите членки на ЕС, които обаче предпочитат назидателно да ни размахват пръст, вместо да помогнат.
17 Октомври 2014 12:18
Правили са го. В Гърция.
В други времена и при други обстоятелства. Първо наливаха пари 80-те години за да им вдигнат стандарта заедно с испанци и протугалци.Но тогава имаше още блоково разделение... И сега скоро наливаха пари за да си спасят СОБСТВЕНИТЕ КОЖИ , по време на кризата с еврото 2011. Къде виждаш паралели с България ?
17 Октомври 2014 12:20
В други времена и при други обстоятелства. Първо наливаха пари 80-те години за да им вдигнат стандарта заедно с испанци и протугалци.Но тогава имаше още блоково разделение... И сега скоро наливаха пари за да си спасят СОБСТВЕНИТЕ КОЖИ , по време на кризата с еврото 2011. Къде виждаш паралели с България ?
Пак казвам, България няма нужда от пари - просто трябва да скъсаме с грозното минало на прехода! Малко помощ ни трябва.
17 Октомври 2014 12:30
Каква помощ ? Те от Запада нито могат , нито искат да ни помогнат ! Не могат защо не знаят как. Те никога не са били в нашата ситуация , те никога не са правили преход като нашия , те нямат опит за да ни помогнат... Второ - те не искат ! Защо им е да сменят сегашната политическа шайка на България ? Че тя ги устройва перфектно ! Това са деца на бившата комунистическа номенклатура , а на запад приемат и познават комунистическата номенклатура Те предпочитата да работят с комунисти /пребоядисани вече/ , вместо с някакви самородни политици и национално отговорни фактори /като Орбан например/ ... Скапана България за Запада носи само позитиви. Един малък , но добре завзет от тях пазар. Източване на човешките ресурси , мозъци и здрава работна сила се преселват при тях без никакви инвестиции... Защо, за Бога , Запада е длъжен да помага на загиваща България ? Проблемът на давещия се е в неговите си ръце.
17 Октомври 2014 12:31
Някои си представят благополучието на България като някаква форма на рентиерство. Отвън ще се наливат пари и всичко ще е наред. Ама не би. Другите държави в ЕС не са толкова богати, че да издържат по този начин България (а защо само България, а не и Румъния, Хърватска и т.н.). За да се получи уеднаквяване на доходите в целия ЕС при сегашните условия , това означва доходите в богатите страни да паднат, за да се вдигнат тези в по-бедните.
А и опита ни по усвояване на евросредствата убедително доказва, че наливането на пари в България не означава непременно вдигане на доходите на всички, дори не на повечето нейни граждани.
17 Октомври 2014 12:33
Скапана България за Запада носи само позитиви. Един малък , но добре завзет от тях пазар. Източване на човешките ресурси , мозъци и здрава работна сила се преселват при тях без никакви инвестиции...

Защо толкова песимистично? Ние и сега купуваме повече китайски стоки, а в най-скоро време умните и работливите няма да емигрират на Запад, а в Русия! Даже вече отишлите на Запад ще се преселят в Русия!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД