:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ постигна лесна победа срещу патриотите

Реформаторите ще се явяват на втори дубъл в преговорите за коалиционно правителство
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок е под въпрос, докато не бъдат изгладени 10-те процента недоразумения.
ГЕРБ постигна сравнително лесна победа при преговорите с Патриотичния фронт за съставяне на коалиционно правителство и ще направи втори опит с Реформаторския блок. Разговорите между представителките на Бойко Борисов и лидерите на фронта се проточиха почти колкото и с РБ, но в крайна сметка се увенчаха с успех и съгласие по 14 от 18-те точки на ГЕРБ. Патриотите приеха условието за коалиционно правителство, отстъпиха от изискването си за експертен кабинет, в който да няма партийци, и отбеляза победа в настояването си ДПС да не е част от бъдещото управление на страната. От изказванията на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов не стана ясно дали кадрите на движението ще бъдат изчистени от държавните институции, както настояваха от фронта. Другият успех на ПФ е, че ще има референдум за членството на Турция в ЕС, ако дадат подкрепата си за правителството. От думите на преговарящите се разбра, че предстоят още разговори. За разлика от неуспешните преговори с реформаторите, при патриотите се разбраха 4-те различия - здравна и пенсионна реформа, бюджета и данъчната политика. "Остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да разискват тези теми, които са ключови за едно правителство, и да излязат със становище дали ще ги приемат", коментира Менда Стоянова.

ГЕРБ прие априори единството на ПФ. Докато въпросителните за Реформаторския блок се оказаха от решаващо значение за изхода на преговорите. "От Патриотичния фронт изразиха сериозното си отношение към нас. Още в началото изяснихме характера на тяхната коалиция, начина, по който там вземат решенията. За нас това е гаранция за едно стабилно участие в евентуално бъдещо управление", коментира след срещата вчера Румяна Бъчварова. Тя обобщи, че ПФ ще подкрепи при гласуването председател на парламента, посочен от ГЕРБ, както и премиер. Двете партии са единодушни и по хоризонта на едно бъдещо правителство - за цял 4-годишен мандат.

Реформаторите и ГЕРБ ще направят втори опит за дясноцентристка коалиция след провала на преговорите в сряда. Всяка една от двете формации посочи различни причини за това. След взаимни нападки Бойко Борисов влезе в ролята на арбитър и даде втори тото шанс на реформаторите като ги покани на нова среща следващата седмица на ниво лидери. РБ пък наблегна на предварителното нежелание на ГЕРБ да управлява с блока, но прие поканата.

След рекордно дълго продължилите разговори двете страни обявиха, че имат няколко различия и 90% съвпадение във възгледите си. Въпреки това представителките на Борисов отказаха по-нататъшен диалог, докато реформаторите не дадат гаранции, че са стабилен и единен политически субект, на който може да разчита. "Не е ясно дали, ако утре се гласува решение на мнозинството, можем да разчитаме на всичките 23 депутати от блока", изведнъж се притесниха от ГЕРБ. Съмненията подкладе лидерът на НПСД Корман Исмаилов, който се обявил против участие на Патриотичния фронт в бъдеща обща коалиция заради националистическия характер на тази формация. След срещата Исмаилов настоя ГЕРБ да гарантира, че в бъдеще ще възпира опитите на фронта за етническо противопоставяне. Отговор така и не получи, а от позицията му видимо се разграничиха коалиционните му партньори от РБ като го зарязаха сам да отговаря на журналистите. Вчера Исмаилов потвърди пред "Сега", че няма да отстъпи от искането си и ако ГЕРБ не даде гаранции, той няма да е част от поддръжниците на кабинета. "Искат от мен да стана Ратко Младич", бе краткият коментар на Бойко Борисов по този повод.

Представителите на най-голямата партия обаче бяха най-скандализирани от платформата, с която РБ влезе на преговорите и в която се настоява за изолиране от властта на четири партии - БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ. Според определението на реформаторите това са носителите на модела "Кой", за чието демонтиране РБ настояват. Ако към листата се добави и ПФ, на ГЕРБ бе оставена единствено възможността за съюз с АБВ. "За нас това е неприемливо", реагира Цецка Цачева.

Реформаторите настояха ГЕРБ публично да осъди модела "Пеевски", което хората на Борисов отказаха да направят, тъй като според тях този модел не може да се персонифицира, а е проблем на системата. "Те споменават сега един човек, утре друг. И ще направим списък от хора, които да бъдат низвергнати и унищожени? Това не е политически стил," посочи Румяна Бъчварова.

Крехкото примирие бе взривено вчера сутринта от нова порция остри реплики между ГЕРБ и РБ. "Отдавна е ясно, че ГЕРБ няма голямо желание да управлява с Реформаторския блок и би било честно да го заяви направо", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев, който не присъства на преговорите в сряда. Той упрекна отсрещната страна, че просто не желае да се бори с мафията и модела "Пеевски", затова търси претекст за прекратяване на разговорите.

Самият Борисов подхрани съмненията, че има намерение да се върне към старата формула за коалиция на малцинството. "Ще им дам възможност (на РБ) и ще направим още един кръг на преговори, но ако не настъпи промяна в поведението в посока на стабилност и отговорност, отиваме на избори! Другият вариант е да предложа в парламента правителство на ГЕРБ, пък който го подкрепи, подкрепи", обяви той пред "Преса". Засега безусловна подкрепа за такъв кабинет на малцинството даде само ДПС.

----------НЕЯСНОТИ

На фона на цялата тази разправия и ГЕРБ, и РБ потвърдиха, че по съществените въпроси на управлението нямат особени различия. Не стана ясно обаче какво точно смятат да правят с КТБ, с актуализацията на бюджета, с реформата в съдебната система, въпреки обещаната "пълна прозрачност". Не се разбра и дали има пълно припокриване на позициите по искането на РБ за преразглеждане на отношенията с Русия. По въпроса за актуализацията на бюджета и двете страни смятат, че трябва да се направи, но реформаторите не приемат безусловно предложението на служебния кабинет за увеличаване на дефицита с 4% и нов дълг от 4.5 млрд. лв. Разминаване има и по съдебната реформа, за която РБ най-силно настоява. От ГЕРБ твърдят, че тя предвижда прехвърлянето на прокуратурата към изпълнителната власт, от РБ отричат. Борисов вече обяви, че реформа по модела "Филчев" от времето на Иван Костов няма да прави.

В понеделник Борисов свика на съвещание целия актив на ГЕРБ - ръководство, депутати, евродепутати, кметове и местни председатели, за да ги информира за хода на преговорите и да ги пита как да продължат нататък.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Патриотите изненадаха дамското трио на ГЕРБ с присъствието на лидерите си.
20
2740
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
17 Октомври 2014 09:34
С глупави че и високомерни коалиция не се прави.
17 Октомври 2014 10:06
Казваш не бива да се прави коалиция с Цецо Потника и Цецка рабфака.
17 Октомври 2014 10:59
Добре дошли в българския "Туин Пийкс". ГЕРБ готви правителство с ДПС
http://bgsniper.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4590:------q-q-----&catid=2:2010-10-12-20-49-15&Itemid=2

МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА
ГЕРБ-84
ПФ -19
ББЦ/ЛИДЕР-14 /виж ДПС/
ДПС-38 /минимум 300 дни срещу запазване на „Корпорацията“/
Независим-1
=156

Сега разбрахме как ще борим мафията- 7-8 години бавно и продължително. Общо взето ще я чакаме сама да умре от преяждане, а през това време ще викаме дружно: "А дано се задавиш Мафио".
Надявам се обаче, че много скоро ще заработи Стомашния Сок на българина, защото той отдавна няма мозък.
17 Октомври 2014 12:02
Реформаторите нямат никакъв шанс с тоя Радан и Корман
17 Октомври 2014 12:05
РБ не бива да са в управлението!!!
17 Октомври 2014 12:06
Рано е все още да се говори са лесна победа на ГЕРБ, най-малкото че съгласие не постигнато по най-важните въпроси. Пропусната е енергетиката, а според мен там е заровено кучето.От ПФ настояват за тотална ревизия, и не са съгласни с увеличаването на цената на тока.
17 Октомври 2014 12:09
Велико заглавие

И пак мистерия - защо трите грации връщат субект, с който имат 90% съвпадение, пък благосклонстват към 77,7%-нтният.
17 Октомври 2014 12:13
Коалицията тикви-глигани боде очите. Може би затова тиквофилите са се снижили и не коментират ... Вазелинче нещо да им помогнем ?
17 Октомври 2014 12:16
Аз съм последният, който може да бъде обвинен за привърженик на ГЕРБ. Но в момента подкрепям позицията на трите дами, преговарящи от ГЕРБ по отношение на Реформаторите - толкова безотговорно постъпват Реформаторите, поставяйки безумни условия, при това самите Реформатори нито имат легитимност като партия, нито имат платформа.
17 Октомври 2014 12:22
Аз съм последният, който може да бъде обвинен за привърженик на Раданчо, но смятам че поведението му е единственото правилно поведение на политик в България днес. Това е проява на инстинкт за политическо самосъхранение. Който се съеши с мутрите - сам се заразява с политическа ебола. Политическата му смърт е неизбежна.
17 Октомври 2014 12:27
БратяГрим
17 Окт 2014 12:22
Аз съм последният, който може да бъде обвинен за привърженик на Раданчо, но смятам че поведението му е единственото правилно поведение на политик в България днес. Това е проява на инстинкт за политическо самосъхранение. Който се съеши с мутрите - сам се заразява с политическа ебола. Политическата му смърт е неизбежна.

17 Октомври 2014 12:28
ПФ не са абсолютно никакви националисти и патриоти, а точно това, което казваше Волен Сидеров - Национален фронт за спасение на Бойко. Най-малкото едва ли има човек, който може да даде смислено обяснение за това, като как една националистическа партия се коалира с партия, която: гласува в парламента декларация, определяща Възродителния процес като "етническо прочистване", което дори и да не отчетем, че е гавра с националното ни достойноство, няма как да отречем, че се вписва перфектно в неоосманистките амбиции на Ердоган и Давотоглу; провеждаше редовни съвместни заседания с турското правителство; раздаваше всички обществени поръчки за магистрали на турски фирми; съдействаше активно за наводняване на родния ефир с турски сериали; получаваше външна предизборна подкрепа от Ердоган и какво ли още не. Поради което и може би няма да е пресилено да се каже, че Патриотичният фронт всъщност не е пристанал на ГЕРБ, а не Ердоган. И че всъщност не е Патриотичен фронт, а еничарски корпус.
Жалко, защото все пак, макар и да съм социалдемократ, съм и патриот, който доскоро изпитваше определени симпатии към Краси Каракачанов. За съжаление вече и Краси Каракачанов доказа, че всички неща, които се изписаха за него и оспорваха моралния му авторитет се оказаха самата истина. С тази си коалиция с гнидите, мутрите и престъпниците от ГЕРБ Краси Каракачанов сам се превърна в гнида, а само след няколко седмици се очертава да се превърне в съучастник на бъдещото престъпно управление на ГЕРБ. А съучастничеството в престъпление само по себе си е престъпление.
17 Октомври 2014 12:32
Аз съм последният, който може да бъде обвинен за привърженик на Раданчо, но смятам че поведението му е единственото правилно поведение на политик в България днес. Това е проява на инстинкт за политическо самосъхранение.

И кога бяха обсъждани практиките от управлението на герп и резултатите от тяхното управление, та сега се явяват чисто бели и изискват от другите сякаш не са управлявали безогледно и разрушително за нацията цели три години и половина?
Все съм вярвал, че може да има такава подмяна на реалностите, но чак пък толокова не съм... Хора опомнете се. Какво ми пеете сега за стабилно управление, след като мутрите дестабилизираха държавата до степен на криза без да е имало война или друг катаклизъм, само тяхното управление... щото не ми казвайте, че за година управлението на бсп и дпс докараха пълния крах на държавността, а опозицията на герп през това време беше за работа по заздравяване на стабилността и растеж на икономиката....
Хайде някой политик да излезе най-после и да каже тези истини, след като бсп не желае да направи това въпреки, че те имат най-голям интерес да го направят. Да излязат РБ и да бъдат честни с хората, тогава ще имат и нови привърженици...
17 Октомври 2014 12:33
Сганта нарекла се РБ би могла да се реформира до нещо приемливо, ако изрита говедата на манго костуф.
Това недоношче раданов кънчо първо.
17 Октомври 2014 12:44
Делчо , ако си в "кочината" ,мога да ти подаря крем "Нивеа"... Ако си в Австралия , иди до най-близката река и се хвърли в устата на някой крокодил.
17 Октомври 2014 13:28
Но в момента подкрепям позицията на трите дами


Много е трудно да се приеме за дама стругарка с рабфак и партийна секретарка, или счетоводителка на циганин рецидивист доказан осъждан многократно престъпник, с физиономия на заядлива махленска лелка с вечно нацупена крива устичка.
17 Октомври 2014 13:28
Патриотите приеха условието за коалиционно правителство,

Доста неточна статия.
Сутринта лидера на така наречения патриотичен фронт Валери Симеонов отричаше да има договорка за коалиционно правителство с ГЕРБ.
Отделно:
патриотичен фронт - нищо патриотично няма в тази коалиция
реформаторски блок - нищо реформаторско няма в тази коалиция
движение за права и свободи - за никакви права и свободи не се бори тази партия
българска социалистическа партия - нищо социалистическо няма в тази партия
граждани за европейско развитие на България - европейското развитие не е мутренско развитие
съюз на демократичните сили - нищо демократично няма в СДС
демократи за силна България - и тук демократи в европейския смисъл няма, а не за силна, а за слаба България се борят те
и т.н. с останалите.
17 Октомври 2014 14:50
Малко уточнение: ГЕРБ постигна споразумение с патриотите по време на преговорите и лесна победа срещу БСП на изборите.
17 Октомври 2014 16:42
Уместно заглавие. Именно на това го обърнаха. Махленски мачове.
17 Октомври 2014 20:50
Да ползваме препинателни знаци, все пак! Кавички. Това, че са се нарекли патриоти, не значи, че са такива.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД