:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,932,539
Активни 79
Страници 196
За един ден 1,302,066

Нов регламент в наследяването ще засегне над 1.5 млн. българи

След по-малко от година влизат в сила европейските удостоверения
Близо 1.5 млн. българи, живеещи зад граница, и техните близки и роднини в чужбина и в България може да се окажат засегнати от европейски регламент, с който се установяват общи правила в областта на наследяването. Това предупредиха вчера от ръководството на Нотариалната камара. По много оценки засегнатите може да се окажат и много повече, някои изследвания сочат, че над 2.5 млн. българи са зад граница и заедно с техните роднини у нас и в чужбина числото може да набъбне двойно и тройно.

Става дума за регламент 650 от 2012 г., който влиза в сила на 17 август 2015 г. Това събитие със сигурност ще доведе до много сериозни промени и е добре всички българи, които биха били засегнати, да започнат да проучват и да си подреждат нещата, смятат нотариусите. Регламентът ще има предимство пред националното законодателство и ще въведе нов принцип и критерий за наследяване - като приложимо право ще се счита обичайното местопребиваване на починалия наследодател към момента на смъртта му. Това означава, че ако българин трайно и постоянно живее например 10 години във Франция, има имот там и децата му са при него, наследяването ще става по френския закон. Това ще доведе до много сложни сметки и огромно многообразие от казуси. Защото например във Франция съпруг получава една четвърт от наследството на починал независимо от броя на децата, докато в България той би получил част, равна на всяко дете.

Регламентът предвижда възможност всеки гражданин на ЕС, съответно и българин, да може със завещателно разпореждане да казва кое приложимо право предпочита след смъртта си. Това обаче може само ако в момента има обичайно местожителство в съответна страна. Ако няма такова разпореждане, то след смъртта на български гражданин, който живее в чужда държава, всеки заинтересуван - например съпруг, деца и др., може да поиска европейско удостоверение за наследяване.

Предвижда се в България този документ да се иска от нотариус. Има и подготвен законопроект за промяна в ГПК, който предстои да бъде приет в парламента. В повечето страни от ЕС именно нотариусите се занимават с тази дейност, затова се счита, че и в България трябва да се прави от тях. След като бъде поискано такова удостоверение, нотариусът ще започне да прави подробно проучване. Като установи кое ще е приложимото право в съответния случай, той трябва да издаде документа, в който ще пише на кого колко се полага от имуществото - имоти, пари, вещи. Удостоверенията ще могат да се обжалват в съда.

В момента в България се издават удостоверения за наследници, в които общински чиновници пишат само кои са наследниците според тяхната система. Те обаче не отчитат нито какви са частите, нито дали има някой недостоен за наследяване например. Затова и нотариусите предлагат да се направи промяна, според която и българските удостоверения да заприличат на европейските и в тях след подробно проучване да се казва кои са наследниците и точно какви части наследяват.РАЗНООБРАЗИЕ

Има държави, които признават еднополовите бракове и съответно наследяването в тях. Други страни пък позволяват наследяване дори при фактическо съжителство. Нито едното, нито другото са възможни в България. Това са само част от примерите, които предстоят да станат истински само след няколко месеца.
21
17606
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
16 Октомври 2014 20:11
Юридическата паплач ликува! Дела, дела, дела!... Хонорари, хонорари, хонорари!...
16 Октомври 2014 20:31
До suhar

Ами прави си изследването за приложимото право сам, като си толкпва майстор.
16 Октомври 2014 20:57
Защото например във Франция съпруг получава една четвърт от наследството на починал независимо от броя на децата, докато в България той би получил част, равна на всяко дете.

В Германия съпругът/-ата наследява автоматично 50% като останалото се дели между децата, независимо от броя им.
16 Октомври 2014 21:11
Има държави, които признават еднополовите бракове и съответно наследяването в тях.


Няма да е зле покрай належащите промени в закона да се регламентира и наследяването при еднополовите съжителства и да се прекрати грозната юридическа дискриминация срешу тях.
16 Октомври 2014 21:13
След като бъде поискано такова удостоверение, нотариусът ще започне да прави подробно проучване. Като установи кое ще е приложимото право в съответния случай, той трябва да издаде документа, в който ще пише на кого колко се полага от имуществото - имоти, пари, вещи. Удостоверенията ще могат да се обжалват в съда.

Каква ще бъде сертификацията, че тези нотариуси са компетентни в правото на съответната страна?
Кой е компетентният орган, към който мога да се обърна за да получа уверение, че нотариус Х има право да извършва подобни услуги и да проверя неговата квалификация?
Какви ще са застраховките срещу грешка на нотариуса?
Кой ще превежда документите за/от съответната страна?

До преди година аз бях записана за пряк наследник на майката на сестра ми, която обаче не е моя майка - и това в центъра на Пловдив, без да се прави проучване по постоянното ми местоживеене. Ако, не дай, Боже, се беше случило нещо с майката на сестра ми преди да се поправи грешката, щяхме да търчим със сестра ми като изоглавени в точно такъв момента. А сега умножете това на всичките страни от ЕС и останалите страни, що не са в ЕС. Егати бомбата! Егати законодателството! Егати Евросъюза! Знаех си, че щастливите кокошки и правите краставици са само началото!
16 Октомври 2014 21:22
Имам чувството, че адво-нотариалният бранш иска да посъбере пари* за Коледа. А иначе, доколкото разбирам, това се отнася главно за българи, живущи дълго в чужбина, но останали българси граждани. И за да се доразбере, трябва да се отиде на косултация по-скоро.*
16 Октомври 2014 21:23
Не искам да съм неприятен, но това мат'рялче просто заблуждава СЕГА читателите. Според Европейския договор, страна по която е България, нито един акт на ЕП и ЕК няма правна сила преди да бъде утвърден от съответния национален парламент, и не може да има предимство пред националното законодателство.
Нещо повече, вече няколко конституционни съдилища на страни от германския ЕСсср, приеха определения и решения, с които потвърдиха, че националното законодателство на съответната страна има безусловен приоритет над който и да е акт на ЕП и ЕК, които имат само препоръчителен характер. Конституционните съдии в Испания, Португалия, Германия, Унгария и т.н. са категорични по този въпрос и няма никакъв начин някакъв си "регламент" на някакви си евро-чиновничета да има приоритет, поне в независимите европейски държави, пред националното законодателство. Разбира се, това не се отнася за колониалните гау като България, в които отдавна няма държавност и национално законодателство, а всяка юридическа идиотия и анти-български законодателен дебилизъм, се обяснява с " това са европейски изисквания и практики".
Лъжат ви в очите, бе хора. Лъжат ви нагло и много безпардонно, разчитайки на вашата юридическа неграмотност...
16 Октомври 2014 21:31
В 2015 , 2016 , и следващи години на обжалвания , ЕС ще се е разпаднал вече .
Тъй че - споко.Еврозелките ще си намерят майстора в консервативния българин.
А за емигрантчетата - ами, минали сте се.
Случва се.
16 Октомври 2014 21:36
А за емигрантчетата - ами, минали сте се.
Случва се.

Насе, минали са се само тези емигрантчета, които имат кой да ги наследи от България. Нали се сещаш кои от емигрантчетата са извън България - ако е горе-долу нормално измирането, те са наследници, а не наследодатели.
16 Октомври 2014 22:15
ако е горе-долу нормално измирането, те са наследници, а не наследодатели.
Вероятно е така за доста хора, но има и доста, които са наследователи с наследници с други гражданства - и нещата си идват на мястото по тамошните закони. Тоест за такива няма промяна. И затова няма основание за злорадство от страна на посрещачите с перонен билет.
16 Октомври 2014 22:53
А защо е нужно да се стига до "наследяване". Приживе - всички имоти се прехвърлят на децата, или на когото сте решили. С право на ползване докато ви има на този свят и точка.
16 Октомври 2014 22:57
Така само безкрайни процеси и баснословни суми за нотариуси и правните им консултанти се очертават, не че е важно дали ще се наследява по един или друг закон, все тая дали съпруга получава четвърт, половината или по равно с децата, и него ще наследят един ден, но така често разходите по наследяването ще надхвърлят самото наследство, а и основното - чужда държава ще претендира за дял от наследството ти щото си имал там една неплатена глоба или както в много държави е предвиден данък наследство на реалното и предполагаемото ти наследство.
16 Октомври 2014 23:02
Не въвеждайте в заблуждение хората!В България в настоящия момент живия съпруг получава 50% от имуществото и дели останалите 50% с децата от брака на починалия съпруг, а не както е описано в статията.Има огромна разлика.
16 Октомври 2014 23:19
Slava
16 Окт 2014 22:53
Мнения: 5,087
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
А защо е нужно да се стига до "наследяване". Приживе - всички имоти се прехвърлят на децата, или на когото сте решили. С право на ползване докато ви има на този свят и точка.

Славеее, не го прави на децата си! Ако знаеш колко главоболия са ми минали през ръцете за доказване, че правообладателят наистина е в по-добрия свят! Или че не е!
17 Октомври 2014 02:20
Nickolas: В Германия съпругът/-ата наследява автоматично 50% като останалото се дели между децата, независимо от броя им

И във Франция е абсолютно същото. Съпругът/-ата наследява автоматично 50%, като останалото се дели между децата, независимо от броя им. И не само това - съпругът/-ата остават да живеят в къщата/aпартамента до края на живота си и никой от наследниците няма право да ги изхвърли от там, или да продаде дела си на друг. Продажба може да бъде извършена само след взаимно съгласие. Как стои въпросът с останалата движима и недвижима собственост, виж това не мога да кажа и ще проверя при пръв удобен случай. Но предполагам, че и там е същото. При всички случаи статията е некомпетентно и заблуждаващо написана.
17 Октомври 2014 05:18
Лъжат ви в очите, бе хора. Лъжат ви нагло и много безпардонно, разчитайки на вашата юридическа неграмотност...Както излъгаха за табелите на колите, та влудиха хората, за да им приберат едни немалко пари; за "енергоспестяващите" крушки, които изобщо не са задължителни, както се оказа; както ни лъжат от 2007 г. насетне, че кавото рекли евроброколите от ЕС-ес, било задължително.
17 Октомври 2014 07:59
ablepsia, нямаше си работа с тези табели!
Глей сега какво става!
17 Октомври 2014 09:10
Май на автора на статията така и не му е станало ясно за какво иде реч, но едва ли трябва да го обвиняваме, пък и няма смисъл да викаме "лъжат ни" по традиция. Не ми стана напълно ясно точно каква ще е промяната, благодарение и на коментарите . Тоя път компетентността на форума изиграва лоша шега заради нахвърляните много мнения и информация. От някакъв регламент разбирам, че има нужда - най-малкото трябва има ясното при толкова много държави спрямо какво се взема решение - спрямо къде (в коя страна) се намира собствеността или спрямо собственика, като се добавят и другите специфични права и изисквания, възникват и въпроси по отношение и на наследници и на наследодатели, които наистина сега са от ония неща, които човек с кисела физиономия нарича "интересен въпрос". Във всички случаи бъркотията и усложняването ще са само още един пилон на родната склонност към измами и изтръскване на народа за правно обслужване.
17 Октомври 2014 09:39
Не искам да съм неприятен, но това мат'рялче просто заблуждава СЕГА читателите. Според Европейския договор, страна по която е България, нито един акт на ЕП и ЕК няма правна сила преди да бъде утвърден от съответния национален парламент, и не може да има предимство пред националното законодателство.
Нещо повече, вече няколко конституционни съдилища на страни от германския ЕСсср, приеха определения и решения, с които потвърдиха, че националното законодателство на съответната страна има безусловен приоритет над който и да е акт на ЕП и ЕК, които имат само препоръчителен характер. Конституционните съдии в Испания, Португалия, Германия, Унгария и т.н. са категорични по този въпрос и няма никакъв начин някакъв си "регламент" на някакви си евро-чиновничета да има приоритет, поне в независимите европейски държави, пред националното законодателство. Разбира се, това не се отнася за колониалните гау като България, в които отдавна няма държавност и национално законодателство, а всяка юридическа идиотия и анти-български законодателен дебилизъм, се обяснява с " това са европейски изисквания и практики".
Лъжат ви в очите, бе хора. Лъжат ви нагло и много безпардонно, разчитайки на вашата юридическа неграмотност...


Горното е много интересно и ако е истина ще е още по интересно.
Ще го проверя.
Но, за съжаление, няма съмнение каква ще е законодателната реакция тук - транспониране на разпоредбите в националното законодателство.
То, аслъ, статията си го и казва туй!
17 Октомври 2014 09:58
От цялата табота става ясно, че нотариусите се готвят да лапнат още едни пари. Като говорим за синхронизация с европейски закони, в колко държави от ЕС покупко-продажбата на МПС е свързана със задължителна такса за нотариус?
17 Октомври 2014 16:38
Бъдете рахат, ще уеднаквят законодателството. Във всяка област. Иначе ЕС ще се гътне.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД