:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,699,798
Активни 64
Страници 7,060
За един ден 1,302,066
Ефект на папийонката

Ходене по парадигмите във все по-изключителната демократичност

***
Радио "Фокус": Преди всички избори се говори за това какво не трябва да се прави и въпреки това има нарушения - защо?

Георги Лозанов, СЕМ: Тази година има видимо увеличение на нарушенията. Вижте, всичко това произтича от това, че тези агитационни форми, които са останали някак си от началото на прехода в медийната кампания - хроники, обръщения, пък и до голяма степен клипове - те са много анахронични и те нямат почти никакъв ефект върху вота на избирателите. И така да се каже, политиците се чудят какво да извършат, за да може по някакъв начин да стигнат до волята на избирателя, да я провокират. Това е мое персонално мнение, защото не е минало през нашия Съвет като тема. Макар че отдавна говорим да се направи препоръка за една цялостна ревизия в това отношение на законодателството, така че да отпаднат тези анахронични форми заедно с анахроничния термин „агитация" и евентуално, разбира се, да се предвиди политическа реклама. Но това трябва да бъде модерна, активна реклама, и то кратко, ударно да подсети избирателя, да се свържат поетите предпочитания с конкретната бюлетина. Заедно с това преди всичко трябва да се даде свобода на журналистите да разгръщат формати, в които да могат да представят кандидатите. Това трябва да стане комуникативно, а тези формати ще имат много по-голям ефект. Защото, вижте, сега такава тенденция има по време на предизборна кампания - журналистиката до голяма степен остава встрани, журналистите трябва да са нещо като конферансиета, а пък комуникацията се оставя почти изцяло в границите на политическия PR. Няма никакво съмнение, че PR-ът е слаб инструмент. Истинското въздействие върху избирателя, ангажирането на вниманието му и на гражданската му воля минава през журналистиката, през сериозния дебат, през аргументи, ако искате, дори през скандали. И не случайно тези агитационни форми почти нямат значение, а доколкото въобще имат влияние през медиите върху вота, то е на базата на основните журналистически сюжети. И дневният ред, който беше по време на кампанията, е свързан с трагедиите, които се случиха, свързан е с КТБ, свързан с Украйна и т.н. Оттам се формира вотът, а не толкова от хроники и обръщения, и едни вече доста досадни форми, които даже е по-лошо от търговската реклама - превключваш канали или спираш да слушаш радио.

РФ: Когато казвате, че агитационните форми са анахронични и не вършат работа, имате пред вид, че политическите реклами в този си вид с рекламни блокове не са ефектни?

ГЛ: Те не са и реклами. То да беше политическа реклама с цялата си енергия на този тип комуникация, разбирам ги, това са едни форми на политическо самопредставяне през някакви политически събития, създадени специално за кампанията - начало на кампанията, обръщения - всичко това вече е загубило смисъл. В началото на прехода, когато се явяваше една цялостна нова политическа гарнитура, нови лица и т.н., това може би имаше значение. Тогава всичко се мереше до секунди с хронометър, сега вече политическият живот е изключително по-демократичен, да го наречем така! По-близък е до избирателя, до хората. Много по-наясно са с това, което се случва, лицата са познати и няма никакъв смисъл да се почва всеки път от „А" и „Б", като че ли ще представяме неизвестни никому политически дейци. (...)

РФ: Според вас има ли напредък в културата на медиите за това как трябва да се отразяват избори? Или вървим назад?

ГЛ: Не, нито напред, нито назад, бих казал, но бих казал, че стоим на едно място и е време да се направи нещо радикално след 25 години.

РФ: Как трябва да изглежда тази радикална промяна?

ГЛ: Преформулиране въобще на правилата за организиране на кампания, така че напред да отидат журналистическите формати, а политическият PR да бъде по-скоро украсата на тази комуникация.

1
1267
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Октомври 2014 08:24
Моля, затворете очи и си представете че този индивид
е без папионка с хигиенично подрязана коса,
не е протежиран и не е ръководител на СЕМ
и каво виждате ?
Точно така и аз виждам същото - Гого нищото.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД