:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 37
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Браян Дейли показва цветна Америка

Репродукция: НХГ
Браян Дейли, из серията "Проект Морфей".
Ретроспектива на именития американски художник Браян Дейли откри Националната художествена галерия във вторник. Изложбата, озаглавена "Разсекретено: Разгадаването на един парадокс", представя широк диапазон от интригуващата кариера на Дейли. Въпреки че голяма част от изкуството му е базирана на фотографията, авторът не е фотограф в обичайния смисъл на думата. Той по-скоро използва обектива като средство за реализиране на изобретателни композиции, които засягат социалните, политическите и културните проблеми на нашето време.

Още от 70-те години на миналия век Браян Дейли е сред пионерите в експериментите със социалната тема. В последвалите две и половина десетилетия той се съсредоточава върху интересите си в сферата на разоръжаването и международната сигурност. Той черпи от този междинен период в живота си вдъхновение за сериите от фотографии "Америка в цветове", Tableau Vivant, "Морфей" и видеото "Жикай".

"Америка в цветове" (2013 г.) е многостранен проект, изследващ демокрацията, политическото разнообразие и личната идентичност. Създаден е сред хаоса на остро поляризираната политическа обстановка в САЩ в двете години преди националните избори през 2012 г. Това, което започва като скромно начинание в студиото на художника в Уудсток, Вирджиния, се развива в проект, обхващащ над 1200 индивидуални портрета, заснети в 20 щата. Заради тях Дейли изминава 32 000 километра из провинциите на Америка.

Серията Tableau Vivant (2010-2014), заснета в студийна обстановка, включва декори, актьори и сценография. Тя отразява вдъхновението, което Дейли черпи от старите майстори като Ян ван Ейк, Караваджо, Вермеeр и Франсиско Гоя. Авторът използва театрално осветление и изображения, за да създаде сложни сцени - хитроумни и често критични коментари на съвременните социално-политически теми.

"Проект Морфей" (2013-2014) е автобиографичен проект, разглеждащ сънищата от различни гледни точки. Дейли използва съновиденията като начин за разбиране на състоянието "съществуване и време". Творбите улавят сънищата на автора чрез сюрреалистични и често драматични обстановки, дейности и жестове, претворени в енигматични композиции.

Изложбата се организира със съдействието на фондация "Съвременно изкуство" и ще остане в Националната художествена галерия до 23 ноември.
1210
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД