:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И пред депутатите БНБ демонстрира пълно безхаберие за КТБ

Въпреки съмнителните цифри за състоянието на банката парламентарните партии решиха да направят опит тя да бъде спасена
ЮЛИЯН САВЧЕВ
Управителят на БНБ Иван Искров (вторият от дясно на ляво) опитваше да демонстрира добро настроение по време на вчерашното изслушване на парламентарната бюджетна комисия.
След повече от 4 часа бурна дискусия в Народното събрание вчера Управителният съвет на БНБ начело с Иван Искров не успя да отговори разбираемо на въпросите защо закъса и се срина КТБ, защо се провали банковият надзор, има ли сериозни инвеститори и каква ще е цената на всеки от двата възможни изхода - фалит или оздравителен план на поставената под специален надзор банка.

Новосформираната бюджетна комисия изслуша представителите на централната банка и обсъди 4 решения, засягащи по-бързото изплащане на гарантираните депозити в КТБ и евентуална отсрочка за отнемането на лиценза на банката, което може да се случи след броени дни. По закона сега, ако квесторите докладват, че КТБ е на загуба и е изяла капитала си, до 5 дни БНБ трябва да й вземе лиценза и да поиска от съда да започне процедура по фалит.

Управителят на БНБ Искров обяви, че вчера отново е имало среща с "ключови инвеститори". Той обаче отказа да даде експертно мнение дали интересът на кандидатите е сериозен и заслужава ли си Народното събрание да приеме спешни промени в закона, така че да се даде още един шанс за спасяване на КТБ. Целият УС на БНБ не посмя да поеме отговорност и да отговори на зададения поне 5 пъти от депутати въпрос - има ли шанс да бъде спасена КТБ и колко ще струва това. Подуправителят Калин Христов само обясни, че от фонда ЕПИК били готови да участват в оздравяване на банката, но при условие че държавата поеме половината от цената на санирането. По думите му обаче държавните помощи били работа на министъра на финансите и трябвало да се одобряват от Еврокомисията, за което централната ни банка не носела отговорност. Оказа се, че БНБ изобщо не си говори с правителството и МФ за съдбата на КТБ и за възможността държавата да участва в спасителен план самостоятелно или заедно с частните инвеститори.

Въпреки скандалното нежелание на БНБ да поеме отговорност бюджетната комисия снощи гласува 4 решения, засягащи КТБ и вложителите. Едното - препоръчва на БНБ да наеме международна компания, която да проследи сделките на акционерите и директорите на КТБ и свързаните с тях фирми. БНБ се задължава да направи последен опит да оздрави банката в кратък срок, дори капиталът й да е отрицателен. Тук ДПС предложи да се включи изискване евентуалните инвеститори да внесат гаранция или депозит, което би показало сериозните им намерения. Депутатите искат бързо приемане на европейските срокове за осигуряване на достъп на вложителите до техните депозити в затворена банка. Трябва да се направи и сериозен ремонт на законодателството, който да гарантира стабилността на банковата система.

Всички партии вече са единодушни, че трябва да бъде сменено и ръководството на БНБ. Попитан дали и кога ще си подаде оставката, гуверньорът на БНБ Иван Искров за пореден път обясни, че първо трябва да приключи с КТБ и да се състави стабилно правителство. Той буквално вбеси депутатите, след като с назидателен тон ги попита как ще изберат нов шеф на БНБ, като още нямат управляващо мнозинство.



ЗАГАДКА

На заседанието присъства и Цветан Гунев - отстраненият заради прокурорско разследване член на УС на БНБ, отговарящ за банковия надзор. Той обясни, че последната сериозна надзорна проверка на място в КТБ е правена през март 2013 г. и тогава банката е била в отлична форма. Гунев обаче не успя да даде отговор как така само за месеци образцовата банка се е превърнала в черна кутия с оскъдни или празни кредитни досиета и раздавани на свързани лица заеми без обезпечения, както се твърди в докладите на одитори, квестори и БНБ.

Квесторът на КТБ от своя страна потвърди информациите по медиите, че се множат сделките за прехвърляне на вземания и задължения на клиенти на КТБ. Заявките за цесии и прихващания вече са в размер на близо 600 млн. лева. БНБ няма отношение към тези операции, но те не са незаконни, обясни подуправителят Димитър Костов.



ОБВИНЕНИЕ

Отстраненото ръководство на КТБ отправи тежки обвинения към БНБ за доклада за състоянието на банката, внесен в НС. То дава серия от конкретни примери за начина, по който са обезценени активи на работещи предприятия с дълга кредитна история, както и непризнаването на съществуващи обезпечения. В списъка с работещи предприятия с обезценени кредити попадат един от най-големите винопроизводители, една от водещите корабостроителници, водещи оранжерии, лизингови компании, дружество от сферата на търговията с техника и др. Вземанията от тези работещи фирми ще бъдат придобити на нищожни цени, изтъкват от бившето ръководство на КТБ. Оттам дават пример и с редица кредити със съществуващи обезпечения в полза на банката, които са обезценени на 100%. Тези кредити възлизат на близо 1 млрд. лева, а сред ипотекираните в полза на банката обезпечения са една от най-големите спортни зали в София, най-големият стъкларски завод на Балканите, 7 първокласни хотелски комплекса, 55 декара и административна сграда на Цариградско шосе и т.н. Даден и обратен пример - кредит, отпуснат на фирма от тютюневата индустрия, който не е обслужван и е обявен за изискуем още преди КТБ да бъде поставен под особен надзор. Въпреки това за този кредит квесторите разпореждат обезценка 0%.

6
4169
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
29 Октомври 2014 20:25
Единият подуправител - Гунев - разследван, другият Димитър Костов - финансов министър в жанвиденовото правителство, Искров - част от юпитата на царя....чудя се как само една банка беше затрита....
29 Октомври 2014 20:35
Депутатите дори не усетиха това ...
А журналистите трябваше да ни кажат, КОЙ се промъкна в тази "комисия", покрай тяхното безхаберие по този казус
29 Октомври 2014 21:25
пред депутатите БНБ демонстрира пълно безхаберие за КТБ

Какви точно се явяват депутатите по отношение на КТБ?
Много по-важно е , че "независимиат регулатор" БНБ демонстрира пълно безхаберие към вложителите...
29 Октомври 2014 21:57
По закон, бенебето не отговаря пред парламенто, щото е независима институция.
Останалите идиотщини немат нужда от коментар...
30 Октомври 2014 08:00
Квесторът на КТБ от своя страна потвърди информациите по медиите, че се множат сделките за прехвърляне на вземания и задължения на клиенти на КТБ. Заявките за цесии и прихващания вече са в размер на близо 600 млн. лева. БНБ няма отношение към тези операции, но те не са незаконни, обясни подуправителят Димитър Костов.


Това е голямо лицемерие. БНБ като е поставила банката под надзор носи пълната отговорност за нея, включително и за управлението на вземанията. Те и затова бързат да се отърват от този горещ картоф и да го тупнат на НС.
30 Октомври 2014 18:52
Въпреки скандалното нежелание на БНБ да поеме отговорност бюджетната комисия снощи гласува 4 решения, засягащи КТБ и вложителите. Едното - препоръчва на БНБ да наеме международна компания, която да проследи сделките на акционерите и директорите на КТБ и свързаните с тях фирми. БНБ се задължава да направи последен опит да оздрави банката в кратък срок, дори капиталът й да е отрицателен.


Звучи като : Змията се задаължава да си отреже опашката - до главата!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД