:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Братя велосипедисти, гответе се за борба!

Един призрак броди из София, призракът на пътния полицай, който протяга мазна ръчичка към нашите скромни джобове
Ясен Бориславов
Нямаше да повярвам, че е възможно, ако не ми се беше случило. Глобиха ме за каране на велосипед в София. Повече от десет години предпочитам този начин за придвижване като най-безпроблемен. С известна радост забелязвам как велосипедистите по софийските улици стават все повече, а градът придобива по-европейски облик, но на 10 септември т.г. радостта ми беше грозно помрачена. Както си минавах с колело по бул. "Левски" на ъгъла с "Раковска", ме спря полицай. Излезе от една будка точно на кръстовището. Мислех, че ще ме пита нещо, примерно колко е часът или нещо такова. А той ме пита защо карам по тротоара. Знам, че по принцип не е добре да се кара там и не го правя, но на това място няма как да се премине безопасно по друг начин. Обясних му, а той с ехидна усмивчица ми поиска лична карта. Дадох му, естествено. Представи ми се като Пеков от Пътна полиция и започна да ме възпитава. "Може ли, казва, с превозно средство да се движите на тротоара?". Винаги съм си мислел, че точно с колело може при липса на друга разумна възможност. А на това място, както вече казах, друга безопасна възможност няма. Улицата е еднопосочна и платната са стеснени заради тролея, който излиза от подлеза. А тротоарът е достатъчно широк и на никого не преча, минавайки оттам. Освен това на същия тротоар, пред очите на Пеков, има паркирани коли. Можех да го попитам защо с коли може, а с велосипеди - не, но тъй като нямам навик да споря с полицаи, се съгласих, че може би съм сгрешил. От малък си знам, че милиционерът винаги е прав особено когато носи пистолет. Пеков ме пита дали имам шофьорска книжка. Казах му, че имам, макар че не разбрах какво общо има това, след като карам колело. "Да ти драсна едно фишче?", с ехидна усмивчица каза Пеков. Не разбрах дали ме пита, или ме информира, но казах "Добре." Драсна ми фишче за 20 лв. Каза ми, че няма да ми отнема точки и няма да ми вземе книжката. Май очакваше да му благодаря. Разделихме се почти като приятели. После се замислих и смятам, че Пеков не е прав. Формално може и да е прав, но всъщност не е. И ще обясня защо. Според него трябвало да си бутам колелото, а не да го карам. Само че никой нормален човек не си купува колело, за да го бута из града. Само по селата пияниците така отиват до хоремага, за да могат после да се подпират на връщане. Пеков, ако иска, нека си купи и да си го бута. Може и моторетка да бута.

Тъй като не ходя навсякъде с правилника под мишница, като се прибрах, го прегледах внимателно, както и фишчето, а също и Закона за движение по пътищата.



Оказа се, че съм нарушил чл. 81, ал. 5 от закона



Там е казано, че на велосипедистите е забранено да управляват превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци, и е уточнено още, че тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години. (Интересно, какво става, ако са на 13 години.) Само че в закона са казани и други неща, които няма как да се изпълнят безопасно, особено на споменатото място. Според член 1, ал. 2 целта на закона е да опазва живота и здравето на участниците в движението, а до будката на Пеков това е възможно, само ако се мине по тротоара. Той би трябвало това да го знае и да го вижда, защото е пред очите му. Както и паркираните коли няколко метра по-надолу. Според чл. 140 от правилника водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. В този участък от бул. "Левски" спазването на това правило е практически невъзможно и ако човек го изпълни, ще наруши чл. 3, ал. 3 от същия правилник, където е казано, че участниците в движението са длъжни да не създават опасности или пречки за движението. Всичко това Пеков сигурно го знае, но се прави, че не вижда и не знае, за да пише фишчета. Питам се цялото движение ли оправи полицията, че стигна и до велосипедистите?

В правилника има четири вида знаци за велосипедисти. Един предупредителен, един забранителен и два задължителни, указващи велосипедни алеи. На ъгъла на "Левски" и "Раковска" няма нито един от тях.

Както и да е. Ще запомня тази случка заради още една подробност. Незначителна е на пръв поглед, но ще я кажа. Пеков май малко преди да ме спре нещо беше ял. Имаше нещо залепнало до устата. Може и сопол да беше. Чудех се дали да му предложа салфетка, за да се избърше, но не посмях. Казвам си, може да се обиди или да помисли, че му се подигравам. Аз не се подигравам със закона, макар че законът в този случай май се подиграва с мене. Не знам дали постъпих правилно. Май трябваше да му кажа, че не е опрятен, но не знам дали тогава пък нямаше да ме застреля. Щом за каране на колело глобява. Между другото по улиците често може да се видят размъкнати и изсулени полицаи. Особено от Пътна полиция много обичат да се държат като герои на Тарантино. Ходят като на сцена, като някакви начинаещи манекенки. Едно време старите войници в Елховския полк така ходеха по плаца в неделя след обяд. Понякога, като гледа човек отстрани някои полицаи, си мисли, че са искали да станат мутри, но балът им е стигнал само за полицията. Сигурно не всички са такива, но точно тези бият на очи.



По принцип униформата дава права, но тя и задължава.



Не може полицаят да бъде размъкнат и изсулен, а не дай боже и сополив. Ако е от тайната полиция, някак по може. Ако е сополив, никой няма да допусне, че е полицай. Това ще бъдат, така да се каже, неговите конспиративни сополи. Но ако е униформен, не бива. Това май ще трябва някак да бъде отразено и в новия закон за МВР. Старият през последните години 47 пъти беше променян и може би с новия предстои същото. При поредната му редакция не е лошо да се каже нещо и по въпросите на фейс контрола и приличното поведение. На полицаите вероятно би било добре да се обясни и още нещо. Полицията е създадена, за да служи на хората, да им помага, а не да ги тормози и да паразитира на гърба им с помощта на дефектите в разни закони и в уличното планиране.

Мисля си и друго. Щом не може да се кара колело по тротоарите, защо малкото велосипедни алеи в София са разчертани точно по тротоарите. Факт. Друга характерна особеност на тези алеи, освен дето са предимно на тротоарите, е, че като правило не тръгват от никъде и не водят до никъде. Те са нещо като декорация. Ако чужденците питат, да им покажем и да видят, че има. В страни като Австрия, Германия или Дания и особено в Холандия човек може навсякъде да отиде с колело. В някои европейски градове над 40% от трафика е с велосипеди. Има и общински велопаркове, откъдето човек може да си вземе колело за едно евро и да го остави другаде. У нас велосипедните маршрути са така направени, че да водят към кочана с фишовете на Пеков от Пътна полиция. Ако стриктно се спазва правилникът, всички велосипедисти в София през повечето време трябва да си бутат колелата, а Пеков от сутрин до вечер ще пише фишове и ще "ходи по пари". Това означава също, че и в парковете не може да се кара колело, защото те по принцип са само за пешеходци, макар че и там често има коли, особено полицейски.

Няма съвършен закон или нормативен акт и правилникът за движение по пътищата в частта му за велосипедистите е пример за това. Проблемът става особено болезнен, когато закон с очевидни интелектуални липси се възложи за изпълнение на хора със същата или още по-отчетлива недостатъчност. От акумулираната глупост обикновено се раждат големите социални движения и революциите.

Ето защо искам да се обърна с един призив към всички честни колоездачи, а ние сме предимно такива.



Братя велосипедисти, въздухът трепери!



Един призрак броди из София и скоро може да тръгне из цялата страна, призракът на пътния полицай, който въоръжен с негодни и дикриминационни закони и правилници протяга мазна ръчичка към нашите скромни джобове. Пътната полиция е разтворила кървави клещи над нас и иска да ни превърне в пешеходци, да ограничи правото ни на бързо и ефективно движение из града. Братя, нека всички като един се противопоставим на вулгарния полицейски произвол. Нека всички като един да кажем: "Няма да платим!", също както Дейвид Камерън отказва да плати на чиновниците от ЕС 2 млрд. евро, защото смята, че това е несправедливо. Да настояваме новият парламент во главе с бат Сали и другите политически конструкти час по-скоро да промени закона и там където не е възможно, да е ясно, че няма да се спазва. Нека всички като един на следващите избори, които може и да са скоро, да подкрепим онази партия, която гарантира свободно придвижване на велосипедистите в града. Нека подкрепим онзи, който ограничи полицейския произвол. На борба, братя! Въздухът трепери!



Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Преди две години холандският посланик в България Карел ван Кестерен поведе из София десетки велосипедисти, за да се рекламира придвижването с колело. Според Пътна полиция хората от снимката са в нарушение на Закона за движение по пътищата и трябва да бъдат глобени.
Снимка: "Сега"
Велосипедните алеи в София са на тротоарите, но от друга страна законът забранява да се кара колело на тротоара.
70
20906
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
31 Октомври 2014 19:35
Мдаа, дежурното извинение на булгаристанеца, който нарушава законите и правилата е - ама те всички така правят.
31 Октомври 2014 19:40
Е, какво? Един полицай си свършил работата и са изписани толкова много глупости?! За пореден път се убеждавам че българинът иска само едно. Ежелезни правила. Които да правят изключение за самият него.
31 Октомври 2014 19:46
Който наруши закона подлежи на санкции.Не виждам какъв е проблемът.Всичко друго си е анархия ,за която наш Ганьо винаги има оправдание.
31 Октомври 2014 19:46
Авторът е пропуснал да се позове и на чл. 35 от Конституцията:
Чл. 35.
(1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели.

К'ъв е тоя полицай, че ще ограничава свободата на придвижване, бе! Оставка! Протест! Да се направи група във Фейсбук!
31 Октомври 2014 19:51
У нас велосипед използват предимно интелигентни и с афинитет към спорта хора. И разбира се сиромаси, които друго не могат да си позволят. Но да видиш келеш, който за който БМВ-то е постигнатата мечта на велосипед е невъзможно.
31 Октомври 2014 20:12
на мен пък това ми хареса най-много:
като гледа човек отстрани някои полицаи, си мисли, че са искали да станат мутри, но балът им е стигнал само за полицията
31 Октомври 2014 20:26
В текста са пропуснати още два любими трика на някои велосипедисти - каране в средата на пътя и пресичане на пешеходна пътека на пълна скорост яхнали возилото. Рано или късно тези "герои" ще попаднат на шофьор на МПС със същия манталитет и след това в хрониките. Има и дребни детайли по конкретната случка, на описаното място на тротоара няма място едновременно и за велосипедист върху велосипед и за пешеходец.
Трябва да се отбележи и че мнозинството велосипедисти не правят такива простотии, но има и доста които просто плачат за глоби. Андрешко обаче твърдо смята, че правилата се отнасят само за другите.
31 Октомври 2014 20:43
Не съм велосипедист. Така и не се научих като дете, после като купувахме колела на децата ми, пак не успях да се науча. Но защо наистина в милата ни родина няма велоалеи, както е в цивилизования свят? Оф, то отговорът е ясен, що ли питам - не сме цивилизован свят.
31 Октомври 2014 20:57
"У нас велосипедните маршрути са така направени, че да водят към кочана с фишовете на Пеков ..."

31 Октомври 2014 21:00
За пореден път се убеждавам че българинът иска само едно. Ежелезни правила. Които да правят изключение за самият него.

Точно така!
31 Октомври 2014 21:08
Едно време старите войници в Елховския полк така ходеха по плаца в неделя след обяд.

В неделя след обед, ние старите кучета не можехме да одиме, щото веке се бехме насветкали до козирката.
Тия у Елхово са били много гламави щом са трамбовали на плацо...
31 Октомври 2014 21:38
Едно време старите войници в Елховския полк така ходеха по плаца в неделя след обяд.

Я, това съм го пропуснал, щото не дочетох статията.
Аз съм бил кашик в Елхово /това може да бъде потвърдено от друг форумец/ и никога като старо куче не съм се разхождал по плаца като господар на мястото.
Не че не е имало и простаци, тя простащината е широко застъпена из територията, но старите кучета в неделя следобед излизахме из градчето, ходехме до пощата да се обадим у дома, до сладкарница Колхида в центъра за нещо сладичко, на кино дори ходехме...
Е, двама-трима простаци оставаха да се разхождат по плаца, тъпанари, които търсеха себеутвърждаване.
Манипулацията, целяща обобщение, че полицаите не само са мръсни гадове, но си мажат и сополите по лицата, е твърде евтина.
31 Октомври 2014 21:44
Автора -
31 Октомври 2014 21:51
Тия у Елхово са били много гламави щом са трамбовали на плацо...


Ти па от кашон какво очакваш?

*

Мога да нахвърлям малко идеи, доста от тях изстрадани. Например китайско моторче, което се монтира за 2-3 часа на байка, с вътрешно горене. Спокойно може да се сложи дори 75 кубика, защото гламавият закон не го лови! Изисква пълно рокерско оборудване, вкл. ботуши, протектори, ръкавици, каски, всичко! Ушевите скърцат със зъби като видят такова, защото не знаят как да реагират... Алтернатива е ел. двигател над 1 киловат, но все още лягат скъпичко за сиромаси с колелета.
31 Октомври 2014 21:54
Аз съм бил кашик в Елхово


То си ти личеше на моменти, но никой не е идеален!
31 Октомври 2014 21:57
Софианците от "неблагонадеждни" семейства ги пращаха в "черните полкове" - Елхово,Грудово,Момчилград...
31 Октомври 2014 21:57
...Да настояваме новият парламент во главе с бат Сали ... Първото, което ще предложи въпросният бат Сали ще е закон, забраняващ на велосипедистите да си заключват колелата.
31 Октомври 2014 21:58
Толко ли не задели некой леф поне за един голф тройчица? А за двайсето лева да пускаме ли есемеси?
31 Октомври 2014 21:59
Абе,вярно ли в София не можеш да си оставиш велосипеда повече от 10 минути без надзор,макар и заключен?
31 Октомври 2014 22:49
Абе,вярно ли в София не можеш да си оставиш велосипеда повече от 10 минути без надзор,макар и заключен?



НЕ е вярно! Дори само след 3 мин. може и да не го намериш. Камерите на един МОЛ показаха вълшебник, който се движи с големи арматуристки ножици и за 2-3 сек. прави всяко заключване излишно.
31 Октомври 2014 23:12
Авторът е натворил големи глупости. Признава, че улицата в този участък е прекалено тясно и няма място за велосипедисти. Според него, това означава, че може да кара по тротоара. Ами не означава това. Означава, че не трябва да минава с велосипед оттам. Подигравките към полицая, който си е свършил работата, са проява на лошо възпитание и е много жалко, че вестникът публикува такива неща. Срам за в-к "Сега"
31 Октомври 2014 23:28
Всичко това Пеков сигурно го знае, но се прави, че не вижда и не знае, за да пише фишчета.
Пеков сигурно и вижда, и знае кой е проектирал неграмотно в София, та да му се късат нервите на "звездни" кръстовище и "звездни" на кьоше палати.
Ама добряк се е оказал тоя Пеков. Можеше да го тресне с глоба от 150 лв. по чл. 28, ал.1, т. 7 (Забранено е паркирането, престоя и преминаването на превозни средства по тротоари, зелени площи и детски площадки) от общинска наредба да регулация на движението. Явно човекът си знае закона, защото този подзаконов нормативен акт, "творчески" променя Закона с цел общината да пИчели от собствената си некъдърност да създаде и/или регулира градската инфраструктура.
Но пък за такъв колоездач кат автора, една швейцарска глоба (от 300 франка нагоре) щеше да бъде един "светъл ден" за "демократичните ценности" в България. Тъй де, поне по глобите да приличаме на швейцарците.
31 Октомври 2014 23:43
Статийката е доста грозна и нелепа, а подигравките срещу полицая позволил си да глоби журналиста са направо отвратителни.

При положение, че очевадно на глобеният му е било ясно какви са правилата, буди недоумение желанието му да се дърли с полицая изпълняващ задълженията си. Ако мнението на автора е, че по този тротоар трябва да може да се кара колело, вместо да къса нервите на полицаите, да вземе да организира подписка/кампания с искане общината да открие нова колоездачна пътека, т.е. на практика да се разреши ползването на велосипеди по маркираната част на въпросния тротоар.
31 Октомври 2014 23:51
вестникът публикува такива неща. Срам за в-к "Сега"
Що бе? Нека се чуят и воплите и на велосипедисти, и на пешеходци, та да се види, че не автомобилистите сме виновни за лошата организация на движението в София.
Тия 20 лв. са бял кахър в сравнение с разходите за кормилни щанги, амортисьори, носачи и тампони, износващи се скоропостижно заради дупките и бабуните ("спящите полицаи" ) по булевардите.
01 Ноември 2014 00:06
И тук ли ще почваме от АБ.

Тротоарът е за пешеходци. Ако има велосипедна пътека на тротоарно ниво то тя трябва да бъде отделена от лентата за пешеходци. Тоест да бъдат две.
Отношението ти към пешеходците да бъде такова каквото искаш да бъде на шофиорите към теб. Именно Пази ги.
Никога НЕ ОТНЕМАЙ ПРЕДИМСТВО.
Ако задминаваш пешеходец се опитай да го информираш за това - със звънец или гласно. От личния ми опит - не го прави ако е достатъчно широко защото само го дразниш така.
Бъди отговорен - планирай от къде ще минеш. Не всички улици са удобни и приятни за колоездене. Малък трик - ако минеш по съседна успоредна улица, удължавайки пътя си с 500 м, можеш да си спестиш време и нерви.
Ползувай каска и ярко облекло винаги.
Вземи мерки да се виждаш в тъмната част на деня. Мигащите лампички струват стотинки.
Ако сте двама не карайте един до друг. Това дразни шофиорите много.
Ако си шофиор осигури поне 1 метър между теб и велосипеда когато задминаваш.
Помни че си също и ти пешеходец и шофиор .
01 Ноември 2014 00:25
Тротоарът е за пешеходци.
И що се моткат по уличните платна!? И подлези, и надлези, съградени за тях, а те пак на улицата!
Ако сте двама не карайте един до друг. Това дразни шофиорите много.
Забранено е от правилника за движение. А шофьорите се дразним от всеки, който нарушава правилата.
Ако си шофиор осигури поне 1 метър между теб и велосипеда когато задминаваш.
Това в София не се случва . Винаги велосипедистът задминава автомобила. Шмугва се и в 50 см. дистанция между колите. Само мотористите го правят "по-художествено" от тях.
01 Ноември 2014 01:51
Колега отбелязал си нещата които най-често се нарушават. Ако ги спазваме - животът ще бъде по-хубав и по-лесен аз мисля.
01 Ноември 2014 05:18
Споделих статията точно, защото позицията на автора не ми хареса. В този ред на мисли и аз искам да се оплача, че не можем с колите да минаваме през парковете и да паркираме на тротоарите, а ни се иска. Детската градина в квартала ни е в парка и дори да си закараш детето с кола, трябва да го мъкнеш на ръце в дъжд и сняг бая метри. Хайде на бунт!!!!!!!!! Защо велоалеите били част от тротоарите? Ами навсякъде е така бе! Който го е измислил, сигурно е мислил. И е решил, че колелото и да блъсне пешеходеца, ще има вероятно по-малко поражения, отколкото, ако атомобила блъсне велосипедиста. Абсолютно съм против да се кара по тротоарите и в парковете, както и в пешеходните зони, където няма велоалеи. Защото една велосипедистка блъсна детето ми, когато беше на годинка и едва не го уби! И не си мислете, че бях го пуснала в парка самичко. За ръка го държах, защото едва ходеше. Направо в ръцете ми щеше да го утрепе пиклата!!!!!!!
01 Ноември 2014 07:47
После се замислих и смятам, че Пеков не е прав.
Ясен Бориславов а майка му права ли е?
И на мен това с "бала" ми хареса. Но това с пренебрежителното отношение към пешеходците не ми хареса!
Трябва да обичаме пешеходците.

Пешеходците представляват по-голямата част от човечеството. Нещо повече — най-добрата негова част.
01 Ноември 2014 08:09
Сега ... като начало автора е наясно, че е направил нарушение, съответно си го е платил и пито-платено.
Квинтесенцията на дописката му /според мен/ е абсурдността на българския полицай. Той е способен да разхищава време и ресурси преследвайки колоездачи като, че се е справил с цялата автомобилна анархия.
В статията се акцентира точно върху това, върху манталитета на българския полицай. Този, който ще зареже и велосипедист и всичко, само да чуе че някъде се квичи за още пари към заплатата и съответно, ако може пенсия на 35 години.
01 Ноември 2014 09:37
За форума
01 Ноември 2014 10:27
Мое лично мнение е, че в Европа велосипедният транспорт се абсолютизира като някаква панацея за намаляване на автомобилния трафик.
Има смисъл от карането на велосипед стига велосипедните алеи да са отделени от пешеходната зона и от автомобилния трафик и карането на колело да е безопасно. Така конфликтите между участниците в движението ще са много по-малко, а съответно и пострадалите велосипедисти и пешеходци. В малките населени места придвижването с велосипед е удобно и безопасно, но не винаги в големите градове.
Алтернативата на намаляване на задръстванията е градският транспорт, а не велотрафикът. Представете си автобус, возещ 50 души и 50 велосипеда на улицата и сами може да прецените доколко карането на велосипед по натоварени улици и натоварено време е целесъобразно.
01 Ноември 2014 11:04
никога като старо куче не съм се разхождал по плаца като господар на мястото

Чест ти прави. Първо нещо, което видях, когато ни вкараха в казармата, беше старшината Пръмов (тогава фазан, станал по-късно известен с придатъка си Миглена), който се разхождаше по плаца с пура (!) в уста.
01 Ноември 2014 11:19
На вниманието на другарките и другарите форумци!
Другари, ако бяхте попрочели правилника за движение по пътищата ще забележите една маалка подробност: за да управлявате велосипед не се изисква шофьорска книжка. Др.милиционер (мярка за тъпоумие) си е поискал рушвет.
01 Ноември 2014 12:49
Доста гнусничко съчинение е сътворил този борец за беззаконие. Нищо чудно! Такива като него смятат, че могат да минават на червено, да не зачитат зебрите и пътните знаци, до фучат по тротоарите, защото, видите ли, те са по-добрата част от човечеството, която опазва околната среда и се грижи за драгоценното си здраве. Инфантилните подигравки с полицая, който си е свършил работата, са израз на липсата на елементарно възпитание у този "супермен" с наранено чувство за безнаказаност. Жалко, че редакцията на вестника е допуснала подобен пасквил.
01 Ноември 2014 13:57
И още нещо характерно за борбите в България: джигитите с големи коли изхвърлят велосипедистите от платното, защото са по- силни, по същата причина безнаказано паркират по тротоарите. Велосипедистите пък опитват да изтласкат пешеходците от тротоарите. И се приема за нормално. Не остана пешеходците с кого да се борят- няма по- слаб. Разбира се, да се шматкаш по платното щото тротоарът е зает от паркирани коли е изнервяща тактика, ама си е рисково.
01 Ноември 2014 14:04
Колездач съм, но не съм съгласен с автора. Както и не съм съгласен глупаците от 1 РПУ на бул."Шипченски проход" да паркират пряко на тротоара, да но там го няма стриктния катаджия да им пусне 20 лева глоба. Има и други подобни случаи. Все пак да те глоби представител на гилдията с най-много нарушения на ЗДП не е приятно. Неизчерпаема тема.
01 Ноември 2014 14:25
тъй като нямам навик да споря с полицаи


Там ти е грешката, мой човек.
Живееш в полицейска държава.
(Държава, в която полицаите получават повече от учителите е полицейска, нали?)
А щом живееш в полицейска държава, ти имаш пълното право да се противопоставиш на полицая.
Физически е трудно да го пребориш, те ги избират да са здрави като бичета.
Затова пък можеш да го сломиш с ум, умът определено не е тяхната стихия.
Ето например, как може да стане това:
Почваш да ругаеш идиотската държава, превърната на бардак, кметицата, оставила градът да заприлича на кочина и накрая завършваш с министъра, който хич не го е еня, че клетите полицаи мръзнат по сокаците, докато мутрите се разхождат безнаказано, защото бутат рушвети на началниците.
Изведнъж забелязваш, че сте станали съмишленици и глобата ти се разминава.
Проверено е. Работи.
Както работи и другия вариант, ако си с кола и жена ти е в нея.
- Ти женен ли си? - питаш го свойски.
- Да.
- Значи разбираш, какво ще ме направи, ей тази леля, още щом се разделим с тебе.
Няма начин да не избликне съчувствие.
В повечето случаи сработва безотказно. Дори и да си попаднал на ерген в полицейска униформа.
Ако въпреки всичко те глобят, с чиста съвест забравяш да си платиш глобата.
Държавата те краде всеки ден, ти глоби ли ще и плащаш?
Дотук и този номер работи. Успешните опити продължават...

01 Ноември 2014 14:39
- Ти женен ли си? - питаш го свойски.

Що направо не му се пуснеш?
01 Ноември 2014 14:51
Овчаря
01 Ноември 2014 14:39


Бих ти отговорил с един виц за овчари, но възпитанието ме спира...
01 Ноември 2014 14:53
Първо нещо, което видях, когато ни вкараха в казармата, беше старшината Пръмов

А аз - паметникът на Пеньо Пенев срещу входа на под. 24260.
След години поетът написал - "След Елхово и в ада не е страшно.".
01 Ноември 2014 14:54
Физически е трудно да го пребориш, те ги избират да са здрави като бичета.
Затова пък можеш да го сломиш с ум, умът определено не е тяхната стихия.

И двете ти твърдения са абсолютно, абсолютно неверни.
01 Ноември 2014 14:58
Нямах нерви да изчета цялото, а и се чудя как аФтора е имал нерви и време да го напише. Факт е, че велосипедист няма работа на тротоара. Аз също карам колело и си подбирам най-безопасните за мен маршрути. Жалващия се от полицията защо не е избрал най-безопасния маршрут, а се сурка по най-краткия - зер, го мързи да върти педали още 500 м.
01 Ноември 2014 18:15
Съжалявам, че не помня номера на поделението. Беше в Мусачево, 1976 г.
01 Ноември 2014 18:35
Браво на този полицай и дано най-накрая КАТ се сети, че тротоарите не са за ППС-та, вкл. и за велосипедисти. Писнало ми е точно от тези велосипедисти дето карат по тротоарите и ако не се дръпнеш, направо си минават през теб. Другите две нарушения, което правят велосипедистите са, че карат колелото по пешеходните пътеки, вместо да слязат и да преминат като пешеходци и третото е, че не дават предимство на пешеходците на пешеходните пътеки, а и си минават на червено по кръстовищата. Крайно време е велосипедистите да осъзнаят, че не са тполкова безобиднои за останалите участници в движението.
01 Ноември 2014 19:43
Една сутрин към 8 стоях на червено на "България" под Дъгата най-вляво за ляв завой надолу по "Нансен". Бях първа кола на светофара и когато на Макдоналдс светна зелено
аз драснах, правейки се, че съм излязъл от там. Човекът от кулата ме е забелязал, че съм изтарикатял и се е обадил на това ченге на "Раковска" и "Левски" да ме ковне.
Онзи ме спря, дай си документите, знаеш ли защо те спирам, да, знам, обаче много бързах, да обаче си тръгнал на червено, това е сериозно нарушение.........., дудна няколко минути и ми върна документите без да иска нищо.. Обещах му на тръгване "повече така няма да правя". Оттогава не съм правил такива нарушения.
01 Ноември 2014 19:50
Браво на този полицай и дано най-накрая КАТ се сети, че тротоарите не са за ППС-та, вкл. и за велосипедисти. Писнало ми е точно от тези велосипедисти дето карат по тротоарите и ако не се дръпнеш, направо си минават през теб. Другите две нарушения, което правят велосипедистите са, че карат колелото по пешеходните пътеки, вместо да слязат и да преминат като пешеходци и третото е, че не дават предимство на пешеходците на пешеходните пътеки, а и си минават на червено по кръстовищата. Крайно време е велосипедистите да осъзнаят, че не са тполкова безобиднои за останалите участници в движението.


"Ти каде си трагнАл с това кОло бе ееее! Сите колоздачи да се качват у рейсо, да се не пречкат насам-натам!"
01 Ноември 2014 20:05

1.Само на Ясен не е ясно, че полицаят в случая е бил прав,а тук отмъщава като злобна истеричка.
2. По отношението към велосипедистите можеш да разбереш дали човек е интелигентен или цървул.
01 Ноември 2014 20:11
И аз много мразим да спазвам закони.
01 Ноември 2014 20:42
Повечето от коментиращите тук очевидно са плондири, които никога не са се качвали на велосипед и няма как да знаят проблемите на велосипедистите в София.
За автора
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД