:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Как рухна величието на САЩ

Вашингтон се проваля във всички важни задачи, което подкопава доверието на американците в компетентността на лидерите и на правителството
Пат Бюканън
Когато авторът на материала е тригодишен, японската империя разрушава бойния кораб "Роу" на Тихоокеанския флот на САЩ в пристанището Пърл Харбър. Преди да навърши 7 години, ген. Дъглас Маккартър седи в токийския си кабинет с изглед към императорския дворец и поставя условия на разгромена Япония.

През 1956 г. президентът Дуайт Айзенхауер, впечатлен от магистрала, която е видял преди време в хитлеристка Германия, нарежда да бъде построена пътна мрежа, която да свързва САЩ от единия до другия край. Това е един от най-големите обществени проекти в цялата история. В рамките на десетилетие пътната мрежа вече е във финалния етап от реализацията си.

През 1961 г. Джон Ф. Кенеди заявява, че САЩ, победени в космическата надпревара от СССР, ръководен от Никита Хрушчов, ще изпратят човек на Луната и ще го върнат обратно на Земята в рамките на едно десетилетие. През юли 1969 г. президентът Ричард Никсън, на борда на самолетоносача "Хорнет", посрещна астронавтите Армстронг, Олдрин и Колинс от "Аполо 11".

Какво се случи с тази Америка? Какво се случи с нацията, която може всичко? Какво се случи с нас?

През октомври видях как



прехваленият Център за контрол и превенция на болестите не може да отговори



на основни въпроси за това как да се защитят американците от епидемия от ебола, пламнала в три малки държави в Западна Африка.

През септември закононарушител, въоръжен с нож, се покатери по оградата на Белия дом, притича през Северната морава, влезе през незаключената предна врата на дома на президента, бързо премина покрай охраната, разходи се на бегом из Източната стая, преди да бъде спрян от агент на "Сикрет сървиз", чиято смяна изтича. Президентът тъкмо бил излязъл от Белия дом. Дни по-рано "Сикрет сървиз" позволи на въоръжен охранител с криминално досие за извършено насилие да пътува в един асансьор с Барак Обама в Атланта.

Миналото лято се появиха доклади, според които 60 000 деца и млади хора от Централна Америка са преминали през границата в САЩ, като са затруднили граничните патрули. През пролетта разбрахме, че болни и страдащи от раните си военни ветерани умишлено са били принудени да чакат в продължение на месеци, за да си запазят час при лекар, а десетки от тях са починали по време на чакането. Преди това въвеждането на системата за здравноосигуряване "Обамакеър", чиято подготовка отне години, се превърна в национална шега и метафора за некомпетентността на правителството.

По време на управлението на президента Джордж У. Буш се разрази ураганът "Катрина". В резултат на природната стихия 30 000 жители на Ню Орлиънс се оказаха в бедствено положение, блокирани зад езеро със застояла вода. Градът и щатът не успяха да се справят с последствията от бедствието. За пет дни през 1940 г. 350 000 британски военни, обкръжени в Дюнкерк, са спасени през Ламанша от сънародниците им с лодки и яхти, преминали под куршумите на Вермахта.

Подобни събития подкопават доверието на американците в компетентността на лидерите и на правителството. Все повече хора сега вярват, че Америка е тръгнала надолу; че бъдещето няма да бъде така славно като миналото; че сме поели в грешна посока. Обществото е обезпокоено.



Причините за тези притеснения са доста сериозни



Войните, в които САЩ взеха участие напоследък - в Афганистан, Ирак и Либия, изглежда се развиваха лошо за противниците, но още по-лошо за нас. Включвайки се в новата война в Ирак и Сирия, нямаме нито надеждна стратегия, нито пък достатъчно войска, за да победим "Ислямска държава". Американците вече се питат "Защо това е нашата война?".

От средата на 70-те години реалните възнаграждения на трудещите се американци не се увеличават, но пък непрекъснато трупаме търговски дефицит, възлизащ на повече от 10 трилиона долара. При управлението на Обама националният дълг надвиши брутния вътрешен продукт.

Производствената ни база тъне в разруха и пример за това е Детройт. Аутсорснахме бъдещето си, като взехме пари от Китай, за да купуваме китайски стоки. Взехме пари от Япония и Европа, за да защитаваме Япония и Европа, въпреки че са минали 70 години от Втората световна война.

FedEх проследява с точност милиони пратки всеки ден. Американското правителство обаче



не може да намери и да върне обратно в родните им държави 12 млн. нелегални



имигранти. 30 години след амнистията на Рейгън, с която той пое ангажимент да обезопаси границите ни, Обама подготвя друга амнистия за милиони нелегални, чийто брой не е напълно изяснен. И все още границите не са обезопасени.

Ако правителството се отказа от участие в нещо, то това е от строежа на пътища, мостове, магистрали и летища, както и от управлението на обществените училища. Инфраструктурата се руши, а американските деца заемат все по-ниски и по-ниски места в международни състезания. Расовото разделение в образователната сфера никога не е спирало да съществува, въпреки че са инвестирани трилиони долари в рамките на половин век. Дори Джо Байдън нарече летище "Ла Гуардия" "третото световно летище".

Много частни институции се справят доста добре. Държавните институции, без военните, все повече затъват. Конгресът е в безизходица. Президентът е смятан за крайно нерешителен. Върховният съд е доста поляризиран.

Политически, расови и културни сблъсъци, пораждали конфликти през 60-те години, ежедневно се засилват и изострят от кабелни телевизии, интернет и социалните медии. "Всичко се разпада, центърът не може да издържи; анархията е пусната на свобода по света", пише поетът Уилям Йейтс.

Американският драматург и политик госпожа Клер Люс е на друго мнение. В този свят има два вида хора - оптимисти и песимисти. "Песимистите са по-добре информирани", смята тя.

-------

* Патрик Бюканън, старши съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън, автор на книгата "Великото завръщане: Как Ричард Никсън преодоля поражението, за да създаде ново мнозинство".

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Здравната реформа на президента Барак Обама претърпя провал и се превърна в обект на подигравки.
55
11423
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
31 Октомври 2014 20:54
Радвайте се, докато ви се подиграват... Щото ще почнат и да ви съжаляват...
------------------
Сайтът на Генек
31 Октомври 2014 20:58
Авторът на статията е камунез и от ДС!
Как може да рухне вярата в демократичните ценности ?
НПО- бахура , де спите , бре, та не сте излазили още като хлебарки?
31 Октомври 2014 21:04
Авторът е дълбоко засекретен рубладжия.
31 Октомври 2014 21:10
Гигантите са най-опасни когато са на глинени крака.

САЩ са опасни за себе си и за целия свят.
31 Октомври 2014 21:24
Винаги ми е било много забавно да гледам как про-руските вестници и коментатори в България застъпват силно про-републикански (разбирай ултра-консервативни и десни) позиции когато стане дума за Америка.
31 Октомври 2014 21:43
Buck is a hardcore conservative kicking ignorant blackass in White House .
31 Октомври 2014 21:46
When guy like Buck becomes next US President smiles on commy faces will freeze
31 Октомври 2014 21:51

Има още един Бюкенън. Преди повече от сто години. Президент на USA.
Добре би било американците да го препрочитат.
31 Октомври 2014 21:59
VOCI, те му се радват бе. Мислят, че щом е срещу Обама значи е на тяхна страна и ще е приятел на тов. Путин като стане президент. Толко им е акъла сиромашките.
31 Октомври 2014 22:02
gnom2
Винаги ми е било много забавно да гледам как про-руските вестници и коментатори в България застъпват силно про-републикански (разбирай ултра-консервативни и десни) позиции когато стане дума за Америка.

А пък на нас, малко по-образованите политически и исторически форумци, направо ни е много смешно, когато самообявилите се за "десни", "про-американски", "нео-либерални" и "про-еврогермански" НПО форумни "идеолози", така страстно ни рекламират ултралевичарския нео-троцкизъм, който изповядва днешния американски и евро-германски истаблишмънт. И колко силно ненавиждат всеки сериозен realpolitik като Патрик Бюканън, имаш "нахалството" да защитава националния интерес на своята страна и призоваваш я да се върне към политиката на здравия разум.
31 Октомври 2014 22:03
Добро утро! Още в началото се знаеше, че президентът ви е нерешителен и некадърен. Ама що надежди му се възлагаха!
31 Октомври 2014 22:25
gnom2, авторът е пределно ясен, форумът е от грамотни хора, които и мислят, за да може твърдението ти да е вярно. Написаното за Детройт, държавния дълг, здравната система и ебола, реалните средни доходи, имиграцията, Ирак, "Катрина" и т.н и т.н. вярно ли е? Очевидно да. Е, забравил е да спомене Виетнам в най-успешнте за американците години, но това вероятно е от възрастта. Твърди се, че милионерите в САЩ са 15-20 милиона, но от друга страна, на всяко 4 членно семейство тежи почти 1/4 милионен държавен дълг. Като се вземе средно аритметично, излиза, че американците са по-големи бедняци и от нас. Тъй като природата не търпи големите отклонения (нетрайните флуктуации), няма да е далеч денят, когато ще трябва отново да се учат здраво да работят и да се простират според чергата, която са изтъкали...
31 Октомври 2014 22:31
Обамата е пич.
Оправи бакиите на Буш по света и стегна икономиката:

"Американската икономика успя да надмине прогнозирания ръст от 3.1% през второто тримесечие най-вече благодарение на по-високите потребителски разходи, на които се пада близо половината от отчетеното покачване. Най-много американците са харчили за дълготрайни стоки като автомобили, повишение има и в сектора на услугите. Инвестиционните разходи на бизнеса и държавата допринасят с 1 пункт за ръста на БВП.
Ускоряването на растежа е в унисон с подобряването на пазара на труда, което е налице от началото на годината. Безработицата е намаляла до 6.1%. Освен това производителността на труда се е увеличила с 2.4% на годишна база.
Големит ръст на БВП за последното тримесечие връща най-голямата икономика в света на правилния път. В резултат на доброто представяне САЩ най-вероятно ще успеят да запазят тенденцията от последните години за среден годишен ръст от около 2.1%, прогнозират анализаторите.
"Горд съм, че БВП расте, и съм горд, че корпоративните приходи са високи, горд съм, че фондовият пазар кипи. Но наистина много искам да видя човек, който работи извънредно, изкарвайки повече от заплатата си", коментира президентът Барак Обама. "Решенията, които взехме, за да спасим нашата икономика, сега дават резултат", добавя президентът.
Доброто представяне на САЩ през второто тримесечие дори дава предпоставки на експертите да са позитивно настроени за резултатите до края на годината. Въпреки че от близо десетилетие това не се е случвало, икономиката ще продължи да поддържа ръст от 3% до края на годината, твърдят експерти от J.P. Morgan Chase и Macroeconomic Advisers."

Що го плюят не ми е ясно...


31 Октомври 2014 22:32
Уважаеми г-н Бюканън,
Бих искал, ако случайно мнението ми попадне пред Вас, преди всичко да приемете огромното ми уважение към Вас лично и към народа на Съединените Щати.
Освен това, невъзможно е човек да не обича Ейбрахъм Линкълн, Семюъл Клеменс, Джон Грифит Чейни, Уйлям Сидни Портър или народа, чиито синове са те.
Ще Ви предложа прост отговор на въпроса "Как рухна величието на САЩ?"; лесно е да отговоря, защото и ние си задаваме същия въпрос - "Защо умира България?".
Конституциите ни, основните закони на двете страни, правят упадъка ни неизбежен.
По-точно, робуването на догмите им, дори когато е очевидно, че са загубили всякакъв смисъл и ни водят към гибел

31 Октомври 2014 22:33
През 1961 г. Джон Ф. Кенеди заявява, че САЩ, победени в космическата надпревара от СССР, ръководен от Никита Хрушчов, ще изпратят човек на Луната и ще го върнат обратно на Земята в рамките на едно десетилетие.


По-късно беше разстрелян като куче на улицата (или като Луканов, Илия, Васил, брат му). Това с прилуняването в Холиууд НЕ изяде главата на Кенеди (почти цялата фамилия), а заканата да анулира ФЕД и да направи истинска Централна банка. Ениуейз, ФАЩ отива в Историята като Рим, Персия, Византия, СССР и ЕСССР, империализЪма е бич за човечеството.
31 Октомври 2014 22:46
Бре, Воцко, ти още ли не си чел във Враца , че Ванга предсказа- тъмнокож ще е последният , 44 ти-президент на САЩ.
Лично аз желая успех на обикновения американец, на американския народ.Той заслужават добра съдба.
Но се притеснявам от едно изказване на руския президент Путин : Когато говоря за САЩ или вземам позиция , винаги имам лредвид ,че това е страна в криза, която им атомно оръжие ......"
31 Октомври 2014 22:49
Здравната реформа на президента Барак Обама претърпя провал и се превърна в обект на подигравки.

СЕГА, не се излагайте като кифладжии.
31 Октомври 2014 23:02
Проблемите в космическата програма на САЩ продължават.
CNN : "Космическият кораб Space Ship 2 на компанията Virgin Galactic катастрофира над небето на Южна Калифорния .Един космонавт е починал, другият е тежко ранен.
Корабът е изведен успешно на височина 20 км от самолета White Knight, който се връща обратно на земята , но екипажът на кораба Space Ship 2 е имал проблеми веднага след това ".
Това не е добре, защото без конкуренция - руснаците няма да имат още по- сериозен напредък в космонавтиката .
31 Октомври 2014 23:04
gnom2
СЕГА, не се излагайте като кифладжии.

Май някой друг го дава "като кифладжия"...
Today’s Federal Debt is about $17,952,986,060,000-Friday October 31, 2014

Натисни тук
31 Октомври 2014 23:07
Мислят, че щом е срещу Обама значи е на тяхна страна и ще е приятел на тов. Путин като стане президент.

Няма ли специалист в този форум,който би се заел с изледване връзкато избор на ник и адекватност? Интересни резултати ще се получат.
Малкият, никой не го интересува на коя страна ще бъде. Адекватните форумци ,много добре разбират,че президента на САЩ преди всичко е президент на САЩ. Путин е президент на Русия. Но защо нашето се кичи с „президент на България“ ,а не е български президент.
По статия. Преди време писах ,че ние (моето поколение) харесвахме и обичахме Америка. Музиката, филмите.. всичко свързано с Америка. Но,днешната Америка не е тази на която се възхищавахме. За последен път бях 2001ва(малко след атентатите) и засега нямам голямо желание. Променя се в посока ,която не харесвам.
А вие се хвалете, топорчете гребена и....... плюйте. Но от това истината не се променя.
А да. Как успя и под тази стия да набъркаш Путин и омразните ти форумци? Те какво са виновни?
31 Октомври 2014 23:14
ВладиГео 31 Октомври 2014 22:32

Освен това, невъзможно е човек да не обича Ейбрахъм Линкълн, Семюъл Клеменс, Джон Грифит Чейни, Уйлям Сидни Портър или народа, чиито синове са те.

Влади, ако тръгнем да изброяваме, вечерта няма да ни стигне.Писатели, композитори, певци, артисти, ъчени......
Но да си затваряме очите за последните 25 години( май „победата“ над комунизАмА изигра лоша шега) и да не виждаме ,че с всяка измината година ,САЩ се отдалечават от представите ни на бленувана държава.
31 Октомври 2014 23:23
ФАЩ отива в Историята като Рим, Персия, Византия, СССР и ЕСССР,

Сега ще ти се хахвърлят , че не е вярно. И за тях са си прави. И в Рим в началото на 5ти век са си мислили така,И Дарий и неговите сатрапи са били уверени в могъществото си, 1980 та година никой не можеше да помисли ,че совдепия ,ще се срине след 10 години.. Малкият мусталия също вярваше в „хилядолетният“ райх..
31 Октомври 2014 23:38
В каква валута държите спестяванията си гробокопачи на Америка?Тичайте да си обмените парите в рубли. Кайли писа,че щяло да има златна рубла.Оксиморонушка какая то?
31 Октомври 2014 23:57
Расовото разделение в образователната сфера никога не е спирало да съществува, въпреки че са инвестирани трилиони долари в рамките на половин век. Дори Джо Байдън нарече летище "Ла Гуардия" "третото световно летище".

Е, и? Някой може ли да даде пояснение, за какво иде реч?
01 Ноември 2014 00:04
В каква валута държите спестяванията си гробокопачи на Америка?
Само в дългова. Но признаваме, че сме още слабички - дълговете ни не надхвърлят продукта, който създаваме. Пък и никаква обезценка на дълга не можем да сътворим чрез инфлация, разпределена върху целия свят.
Какво да се прави, тракийски ген. Няколко века ще трябва да се учим да управляваме (как тракийци са ставали римски императори) и/или да гробокопаем империята докато създадем собствена.
01 Ноември 2014 00:10
к`о станА бе?
вечният двигател на пазарната икономика запецна, що ли?
01 Ноември 2014 00:31
вечният двигател на пазарната икономика запецна, що ли?
Кой е това "вечният двигател" - егоизмът, печалбата, "принадената стойност"? Защото изобретението на Гутенберг работи с пълна пара в Федералния резерв. "Пара" много, движение малко . Ама както знаем, движението е относително - за едни е малко, за други много, а за трети си е в "отрицателна доходност".
01 Ноември 2014 00:36
"Адекватните" е добре първо да се научат къде се слагат запетайките и другите препинателни знаци и след това да словоблудстват по форумите. Ти му пишеш, че вестникът се излага с нескопосни манипулации то пак за Путин си пее.
01 Ноември 2014 01:11
Дори Джо Байдън нарече летище "Ла Гуардия" "третото световно летище".

A third-world airport, предполагам. Летище от Третия свят. Преводът пропуска на много места.
01 Ноември 2014 02:15
"невъзможно е човек да не обича Ейбрахъм Линкълн, Семюъл Клеменс, Джон Грифит Чейни, Уйлям Сидни Портър или народа, чиито синове са те."

Влади, ако тръгнем да изброяваме, вечерта няма да ни стигне. Писатели, композитори, певци, артисти, учени ...
Но да си затваряме очите за последните 25 години ( май „победата“ над комунизАмА изигра лоша шега) и да не виждаме ,че с всяка измината година, САЩ се отдалечават от представите ни за бленувана държава.

Америка, хора като хора.
Злото е, че за българина Америка означава неравенство, корупция и престъпления.
Най-лошото е, че за 99% от хората в България не сме страна, а местопрестъпление
01 Ноември 2014 08:10
Аутсорснахме бъдещето си, като взехме пари от Китай, за да купуваме китайски стоки.


Мейгуо (=САЩ, на мандарин) ще рухнат окончателно когато Джунгуо (=Китай) реши, че повече не е нужно да ПРОДАВА китайски стоки на американците!

Чувал съм, че някога Мао наричал САЩ "книжен тигър" - дали е предполагал, че държавата му ще сколаса да насъбере в резерва си 2-3 трилиона такива зеленогърби "тигри" !?! Но пък резервът им от монетарно злато казват бил незначителен - за разлика от САЩовския! Според мен колкото повече китайците се опитват да "ре-експортират" насъбраните долари, толков повече турбуленции ще изпитва сегашният т.нар. световен ред, и толкова повече такива като Бюканън ще се косят за срутващото се U$ supremacy!
01 Ноември 2014 08:19
Общо взето положението напомня управлението на Джими Картър (също като Барак Обама носител на Нобелова награда за мир). Икономически застой, криза със заложниците в Иран, пасивно отношение на САЩ към съветската агресия в Афганистан, огромен ръст на лихвите по кредитите, провал на реформата в данъчната система, неуспех в осъществяването на националния здравен план...

И после дойде Роналд Рейгън...

01 Ноември 2014 08:25
Всъщност авторът се явява като пропагандатор на старата доктрина на "изолационизъм". Америка и светът на са готови за това. ТУК някои възлагат надежди на Русия, но за тяхно съжаление тя не притежава интелектуален и икономически капацитет за това. И усещането за мисия и отговорност!

"Почти 70 години САЩ са опора на глобалната сигурност" и тази роля "означава много повече, отколкото сключването на международни споразумения; тя означава тяхното изпълнение".
01 Ноември 2014 09:38
Почти всички БГ-емигранти в УСА, които познавам обичат Америка, но мразят външната им политика...тукашните бивши българи и новата родина си обичат и външната и политика.
01 Ноември 2014 09:41
Би трябвало тогава светът да е по сигурен днес благодарение на Сащ - помисли (ако можеш) преди да лепиш лозунги като на партийно събрание !
01 Ноември 2014 09:46
Още малко за споразуменията - дай поне един пример за реализирано споразумение . Бил могъл да почнеш от близкият изток да кажем Израел и Палестина или да кажем ъъъъ -хайде помогни тук че нещо не се получава.
01 Ноември 2014 09:51
Подобни събития подкопават доверието на американците в компетентността на лидерите и на правителството. Все повече хора сега вярват, че Америка е тръгнала надолу; че бъдещето няма да бъде така славно като миналото; че сме поели в грешна посока. Обществото е обезпокоено.


а дано наистина се е обезпокоило, но дълбоко се съмнявам че масата изобщо е в състояние да се обезпокои. Те спят. Тук там по някой се размърдва и нито един Нео събуден изцяло.
Приспивателното им много силно, американско
01 Ноември 2014 09:57
Америка има само една мисия и отговорност - собственните си интреси без значение дали те накърняват интресите на суверенни държави. Няма лошо ако си получател ама е множко зле ако си на отрещната страна а си гъкнал а са те засипали с "демокрация" .
01 Ноември 2014 13:32
Отдавна не бях чел по-големи глупости. Вземат се изолирани събития, някои от които крайно хипотетични (заплахата от ебола), за да се рисуват апокалиптични картини с цел да се дискредитира сегашният президент. Под всичко обаче се прокрадват коварните идеологически обертонове за добрия частен сектор и лошата държава. Единствено прав е за войните, които попиват като сюнгер ресурси за рушащата се инфраструктура.
01 Ноември 2014 18:25
Ами как рухна... Доларът се проби, производството "излетя" overseas, a FED печата ли печата зелени хартийки, които ще станат за огрев, тогава когато решат, че вече няма да са им нужни, на Мечката и Дракона! А евроГейовете, със сегашния си акъл, ще ги последват съвсем скоро, ако не сменят курса!

PS. Какъв е изводът? САЩ, флагманът на Световния капитализъм, се превръща в негова жертва, вследствие от глобализационния етап на неговото развитие!
01 Ноември 2014 22:04
Когато авторът на материала е тригодишен, японската империя разрушава бойния кораб "Роу" на Тихоокеанския флот на САЩ в пристанището Пърл Харбър.


Пичове, нема такъв боен кораб, има се предвид, подредените бойни кораби в Пърл Харбър. Бойният корабен ред. Японците са унищожили всичко.

Третото световно летище
е неправилно. Има се предвид летище от Третия свят, защото само негри и прости източноевропейци ходят вече в Ню Йорк (и ползват "Ла Гуардия". Летището носи името на един кмет, който уж ликвидирал хазарта в Ню Йорк. Има го сниман как троши с чук ротативки, а всъщност е по-корумпиран от Басеску като кмет на Букурещ и от Софиянски като кмет на София.

Тази статия на Пат беше преведена на всички европейски езици и навсякъде бяха допуснати тези същите грешки - и на руски, и на френски и дори на немски. Това показва тоталната деградация в образователното равнище на европейската преса. Така че и "ние" европейците отиваме на зле, а не само уса.

Патрик Бюканън е изключително кадърен политик, палеоконсерватор. От много време се опитвам да ви насоча вниманието към неговите статии в Human events, но не прихващате. Той каза, че Путин е един от най-представителните консерватори сред световния елит в статия, озаглавена "Един от нас ли е Путин?" Обърнах внимание на семплия и омотан във фикциите си Чичо Фичо върху текстовете на Бюканън и Рон Пол, за да му подскажа, че вярата му в Обама ще свърши зле, както и стана. Он нищо не разбра (както винаги). Вземете и изчетете колонките на този човек в консервативните издания в уса, за да ви стане ясно, че САЩ имат шанс, ако ликвидират пътя на политкоректността и се върнат към консервативните християнски ценности.
02 Ноември 2014 02:54
За Детройт:
Натисни тук
02 Ноември 2014 07:07
Името на американския чичлеризъм е "Уи кен!".
Чичлеризъмът и уикенството произлизат ей от таз фраза:
Мы не утописты. Мы знаем, что любой чернорабочий и любая кухарка не способны сейчас же вступить в управление государством. В этом мы согласны и с кадетами, и с Брешковской, и с Церетели. Но мы отличаемся от этих граждан тем, что требуем немедленного разрыва с тем предрассудком, будто управлять государством, нести будничную, ежедневную работу управления в состоянии только богатые или из богатых семей взятые чиновники. Мы требуем, чтобы обучение делу государственного управления велось сознательными рабочими и солдатами и чтобы начато было оно немедленно, то есть к обучению этому немедленно начали привлекать всех трудящихся, всю бедноту.

Сега требва да им натресат и кухарката стрина Клинтъница за два мандата и да се отаврезят...
02 Ноември 2014 09:11
СССР-СИВ и САЩ-НАТО бяха структури на студената война. СИВ–СССР вече ги няма. Разпада им започна по същия начин, както описва авторът. Време е и САЩ-НАТО да се разпадбеш, Така ще бъде приключена напълно ерата на Студената война. Съществуващите структури на сАЩ-НАТО само я мултиплицират. Сега набират сили БРИКС - Китай, Русия, Бразилия, Индия.
02 Ноември 2014 09:21
Вземете и изчетете колонките на този човек в консервативните издания в уса, за да ви стане ясно, че САЩ имат шанс, ако ликвидират пътя на политкоректността и се върнат към консервативните християнски ценности.
Ей тука сбърка. Процесите в обществата, както впрочем всички процеси вървят в една посока. И всякакъв опит на консерваторите да обърнат посоката са неизпълними. Твърде голяма вяра имаш че отделни личности, които разбира се искат да се върне доброто старо време, могат да осъществят това. Голямата заблуда е, че общото е сума от желанията на отделните личности. Обществото се движи по свои други свои закони, а те водят само в една посока - рухването на амерканската империя.
02 Ноември 2014 09:24
Отдавна не бях чел по-големи глупости. Вземат се изолирани събития, някои от които крайно хипотетични (заплахата от ебола), за да се рисуват апокалиптични картини с цел да се дискредитира сегашният президент.
село Медовина се наира между село Славяново и град Попово. Не са глупости, а самата реалност.
02 Ноември 2014 10:14
Въпросът "Как рухна величието на САЩ?" означава "Какво стана с факторите, които създадоха величието на САЩ?". Те са няколко:

природните ресурси. Щатите израстнаха, използвайки изключителните и непокътнати природни богатства на един цял континент, благословен с непредставимо имане - добитък и птици, риба и морски бозайници, зърно и памук, плодове и градински култури, нефт, газ и въглища, дървесина, тютюн, тръстика, каучук и други субтропични култури, благородни и "обикновени" метали, кожи, плавателни реки и удобни пристанища, вода и земя. Част от тези блага отдавна ги няма, достъпът до други е станал труден, а останалите просто не са в количествата, необходими за нацията, свикнала да ползва половината от световното им потребление.
Например дори нашумялата напоследък "шистова революция" всъщност увеличава т. нар. кратност на запасите от нефт и газ от две на четири години - крайно нисък показател, за бъде основа на устойчив ръст, като при това САЩ остават голям нетен вносител на енергии. А за да гарантират достъпа си до нужните им енергии и други блага, са принудени да поддържат най-голямата в историята - и най-скъпа! само Ирак им струва досега три трилиона - военна сила, което освен всичко друго, е постоянен източник на конфликти и заплаха за голяма война с първата икономическа сила Китай.

работната сила. От създаването си, САЩ са най-големият вносител на работна ръка. Досега това им носеше баснословни печалби, веднъж заради привличането на "отгледани" хора - всеки емигрант със средно образование спестява на Щатите повече от 100 хиляди долара, платени за издръжката и обучението му от страната-донор, - втори път заради възможността за подбор. От Великата депресия насам обаче емиграцията бавно, но неотвратимо се превръща от предимство в тежест, променя неблагоприятно социалната структура и увеличава социалните рискове. Вече 40% от населението е зоната на риска "ненужни хора", незвисимо от високия дял на услугите и другите буферни и в голяма степен неособено потребни дейности. Никой не умрял от това, че сам си е паркирал колата, нали?
"Излишъкът" на хора, наред с по-високата норма на печалба, бе и главната причина за износа на производства. Изглежда парадоксално, но е така. Хора като такива има, но как ще накараш някого, който взема 10 долара за донасянето на пица или преместването на кола, да сглобява коли за 8 долара на час? Разбира се, може да се внесе емигрант за целта, но той ще дойде не само с меда си, а и с "жилото" на семейството и с неизбежните искания да достигне стандарта на другите, което ще завърти спиралите на всички останали социални диспропорции и противоречия. По-лесно е да изнесеш самото производство, независимо че с това ще отрежеш още едно клонче от производствените фактори номер три и номер четири - дълготрайните материални активи и нематериалните като ноу-хау и иновации, работили толкова дълго досега за благото на Америка.

финансите. От 1944 година досега САЩ използват Бретън-Уудската система, която им осигуряваше нечувани предимства, но която най-напред изгуби обективните си основания, като преобладаващият американски дял в световните производство и търговия, а после доведе и до сегашното положение с дълга на САЩ. Изплащането му е практически невъзможно, дори самото му поискване от кредиторите може да се сравни с икономическа термоядрена война. Ясно е, че Щатите са на път да се лишат и от последните остатъци на предимства, предоставяни от създадената от самите тях финансова система.

Те така те, съвсем накратко
02 Ноември 2014 12:10
Когато рухват велики държави има много кръв... за съжаление.
02 Ноември 2014 12:29
Да, след 25 години съюзничество с нас дори е успех че още съществуват.....Казано е, потвърдено е хиляди пъти, кой се хване с нас спукана му е работата!
02 Ноември 2014 18:12
Живеем в интересни времена със засилваща се интересност, голямата феерия и световен прогрес(по тов.ЗИП)витаят във въздуха
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД