:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 668
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МФ изненада с нов закон за гарантиране на влоговете

Плащането на депозити в закъсали банки ще започва най-късно след 7 работни дни. За някои специални спестявания защитата ще бъде вдигната на 250 000 лв.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Финансовият министър Владислав Горанов изненадващо внесе вчера проект за нов закон за гарантиране на влоговете.
Министерството на финансите вчера изненадващо публикува проект на изцяло нов закон за гарантиране на влоговете в банките. В него са пренесени "революционни" промени, продиктувани от новата европейска директива, които ще защитят значително по-добре интересите на спестителите. Една от най-важните промени е, че когато банка закъса, най-късно след 7 работни дни Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВБ) ще трябва да започне да изплаща защитените депозити на фирми и граждани. И освен това изплащането трябва да приключи в рамките на 3 месеца. По сегашния закон плащането започва 20 дни след отнемането на лиценза на банката и може да се точи 5 години.

В мотивите си за новия закон МФ признава, че основна причина за съкращаването на сроковете е заплахата от евроглоби - заради случая с КТБ, чиито клиенти вече половин година нямат никакъв достъп до парите си, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Евродирективата предвижда поетапно скъсяване на срока за изплащане на гарантираните влогове в проблемни банки, така че към 1 януари 2024 г. във всички страни от ЕС законът да осигурява достъп на спестителите до техните пари в едноседмичен срок. Според проекта на МФ България ще стане евроотличник, защото е предвидено още с влизането на закона в сила срокът за започване на изплащане на гарантираните депозити да стане 7 работни дни.

Освен това се предлага поправка в Закона за кредитните институции, според която при налагане на специален надзор над банка БНБ не може да спира изцяло достъпа на вложителите до влоговете за повече от 5 дни. В случая с КТБ и банка "Виктория" заради забраната на БНБ фирми и граждани не могат да ползват и стотинка от спестяванията си от края на юни насам.

Друга важна новина е, че наред със стандартно защитените до 196 000 лева (100 000 евро) се предвижда по-високо покритие - до 250 000 лева - за влогове, "свързани с важни социални събития от живота на човека - продажба на имоти за жилищни нужди, развод, пенсиониране и др.", както е записано в мотивите.

Проектът лансира и въвеждане на качествено нова система за определяне на вноските във фонда за всяка отделна банка. Вноската ще зависи не само от размера на привлечените депозити, както е сега, но и от оценката на риска за съответната банка. Това обаче ще се случи чак през 2016 г., а дотогава БНБ трябва да одобри методика за определяне на вноските според риска, подготвена от фонда.

Фондът ще разшири значително ролята си, защото според проектозакона той ще участва при преструктуриране на проблемни банки. Но как точно и в какви мерки ще участва фондът, ще бъде описано в друг закон, става ясно от мотивите в проекта.

Освен това ресурси на фонда ще може да се "впрягат" за подкрепа на банки, застрашени от изпадане в неплатежоспособност. Тези мерки обаче ще се предприемат "в съответствие с ясно определена рамка и следва във всички случаи да са съобразени с правилата за държавната помощ, а разходите за мерките, предприети за предотвратяване на неплатежоспособността на дадена банка, не могат да превишават разходите за изпълнение на законово установения мандат на Фонда по защитата на гарантираните влогове в банката", се подчертава в мотивите.

Според проекта ще се разшири "ветрилото" от инструменти, в които фондът ще може да инвестира средствата си. А когато се налага ФГВБ да си осигури повече пари, предвиждат се няколко възможности - определяне на извънредни вноски от банките и заеми - вкл. чрез емитиране на дългови ценни книжа или отпускане на бюджетни средства. Новото е, че това ще става с одобрение на МС, т.е. по по-лека процедура.

Наличните средства във фонда трябва да достигнат размер от 0.8% от общия размер от гарантираните влогове в банките не по-късно от 3 юли 2024 г., пише още в проекта.







21
5706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
12 Ноември 2014 19:34
Е, малко по-сериозно, ако може
Друга важна новина е, че наред със стандартно защитените до 196 000 евро (200 000 лева)...


Това пък какво е?
... по-високо покритие - до 250 000 лева - за влогове, "свързани с важни социални събития от живота на човека - продажба на имоти за жилищни нужди, развод, пенсиониране и др.", както е записано в мотивите.

Явно трябва да се четат мотивите...
12 Ноември 2014 19:58
В държава в която средната месечна заплата е 800 лева.. да се иска защита на влоговете до 250 хиляди лева е безумие и наглост. Който иска да не загуби парите си да ги разпределя между 30те банки дето имаме - това му се вика диверсификация, а не всичко да е на куп и държавата след това да спасява ли спасява безработни с големи влогове/щото по една случайност точно така се получава в тая държава/.

Защитата на влоговете за нашите стандарти трябва да е за до не повече от 50 хил. лева. Така ще има и много по-добро разпределение на парите в различните банки. И няма една банка да създава такива проблеми както създаде КТБ.

А МФ явно живее в друг свят. Не в България.

А прибързаното въвеждане на бързото до 1 седмица изплащане... ми се струва е подготовка за падане на валутния борд.

--
Блог
12 Ноември 2014 20:01
ми се струва е подготовка за падане на валутния борд.

И на мен така ми се струва че пак ни изгоряха паричките.
12 Ноември 2014 20:13
Може ли да ми обясните, що за "житейска ситуация" е това, където 200 хиляди лева не стигат, но сложиш ли още 50 бона отгоре, нещата вече придобиват друго измерение. Някакъв социален минимум ли е, потребителска кошница ли е и колко случая ще касае, ако не броим лавините от дела, с които всеки ще се пробва да се изкара разведен, или продал неотдавна имот, или нещо друго от предложения списък. За мен най-важното си остава, че държавата вижда зор да изплати дори тези 4 милиарда защитени влогове, които сега са на масата. Оттук насетне фондът за гарантиране на влоговете е занулен напълно, а валутният резерв пада с 2 милиарда евро. Не виждам какви са тези екзотични обещания на гол тумбак, най-вероятно и тук вносителите имат някакви потърпевши приятели по чашка, или роднини изгорели в КТБ, които са им се помолили за услугата.
12 Ноември 2014 20:17
че в Европа не продават ли жилища?...
12 Ноември 2014 20:20
По случай защитеният социален минимум от 250 хил. лева се сещам за един виц:

Питали един човек, какво ще направите ако намерите едно куфарче с 250 хил. лева?
- Много просто, отговорил човекът - ако са на бедняк, ще му ги върна...

Държавата ни стана прекалено изчанчена. Хора с 250 хил вече са бедняци и трябва да се спасяват/от "богати" данъкоплатци със заплати от цели 2000 без собственост/


250 хил. за България са все едно защитата в Германия да е речем до 1 милион евра..
12 Ноември 2014 20:58
Матриала е за адвокати - пращаш твоя в съда и готово ...
12 Ноември 2014 21:11
Извратена работа.
12 Ноември 2014 22:10
kaily 12 Ноември 2014 20:17
че в Европа не продават ли жилища?...


Много добър въпрос. То в ЕС никъде няма и 2 години платено майчинство, още по-малко 3000 лева на майка-студентка (разбирай майка на 36 години, платила 1 бр. семестриална такса в някой ВУЗ). Нашият социализъм не този от скандинавски тип, а си е живо ориенталско лентяйство, съчетано с лична безотговорност.
12 Ноември 2014 22:12
проект на изцяло нов закон за гарантиране на влоговете в банките. В него са пренесени "революционни" промени
Все едно Станишев, Миков, Местан и Бисеров внасят законопроект за справяне с престъпността (закона за ДАНС) като натъманяват критериите да паснат на "върлия борец" Пеевски ... срещу Борисов, който щял бил да "страхува". Кой от вносителите/служителите в МФ е "страхуван" за КТБ?
Да припомня, че ако банката е в лошо положение, не е станало от само себи се, нито по Божията воля. Докато причината е неясна (кои точно банкери са лъгали - от БНБ или от частното дружество), няма смисъл от упражнения по замитане на отговорности.
12 Ноември 2014 23:02
Нашият социализъм не този от скандинавски тип, а си е живо ориенталско лентяйство, съчетано с лична безотговорност.

айде стига глупости де
Ако беше толкова доБър, циганите ни нямаше да бягат на запад за социал, имай срама и ти малко
12 Ноември 2014 23:54

...или продал неотдавна имот, или нещо друго от предложения списък. За мен най-важното си остава, че държавата вижда зор да изплати дори тези 4 милиарда защитени влогове, които сега са на масата.


айде още един. сутринта някакъв беше убеден, че фондът за гарантирането на влоговете бил обществен, ама като го питах що, се покри. сега пък държавата тряблаво да плаща.

белчев, белчеееееееееееев, защо да плаща държавата, бре? на страницата на въпросния фонд пише:
Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е юридическо лице, създадено със Закона за гарантиране на влоговете в банките и действащо от януари 1999 г.


повече - Натисни тук. пише си всичко. само не пише, че е обществен или държавен. пише юридическо лице, няма информация държавата да е собственик.

защо бе, защо държавата да плаща задълженията на някакво си юридическо лице?!
13 Ноември 2014 01:49
Почна се! РБ, ПФ и АБВ си нямат представа с какъв партньор се ангажираха! ГЕРБ май този път ще надмине себе си. Жалко, за кратко бях оптимист или поне се изкефих дето набутаха ДПС в миша дупка. Ама шило в торба стои ли?
13 Ноември 2014 03:55
А валутата в която се плащат само левове ли ще е или ще бъде валутата в която е направен влога ? При хиперинфлация за 3 месеца от парите няма да остане нищо.
13 Ноември 2014 06:35
сносен апартамент (не панелен кокошарник) в София ололо 80,000 евро. спестявания за всеки случай или автомобил 20,000 евро. това са активите, с които разполага човек средна класа в България на възраст 40-50 г. изкарани с честен труд (програмист, архитект, хардуерен инжинер, преподавател в чужд ВУЗ, собственик на малък бизнес). това са хората средна класа, които с данъците си реално издържат Държавата, и които произвеждат основният продукт на станата. това са хората, които Държавата трябва да защитава и развива, защото ако не са те, отива по дяволите. второстепенна работа на Държавата е да се грижи (ако може) за бедняците и милионерите. хубаво е да се набие под каскетите. хората с 800 лв на месец да намерят начин да изкарват повече, а тези с милиони да си носят риска. комунизмът свърши, а дори любимите ви Русия и Китай не се грижат за бедните, а защитават (пожелателно) средната класа, реално (по-богатите). в този смисъл защита от 100,000 евро е напълно нормална. по-висока не е нужна, по-ниска е престъпление.
13 Ноември 2014 06:35
***
13 Ноември 2014 07:59
Тази "изненадваща" новина е от октомври. Няма общо със сегашното правителство
13 Ноември 2014 08:36
aleksandar
13 Ноември 2014 06:35

Изобщо защита до 100 хил. евра е ненормална за България. Много са малко хората с над 200 хил лева и спокойно може да ги разпределят между 3-4-5 банки. Тъкмо от една страна те ще се защитят, от друга и банките ще се защитят щото даже и да ги изтегли наведнъж човек - едно е да се изтеглят 50 хил. друго 200 хиляди наведнъж. А и ако се случи нещо с една банка и бъдат блокирани парите.. ще бъдат блокирани само 50 хил. а не 200 хил.

Все пак трябва да имаме предвид, че повечето хора работят за 500-1000 лева. Тия които работят за 2000 и нагоре лева.. обикновено са се нагрухали със заеми. В момента защитата в една банка да е до 200 хил. лева е безумие.
13 Ноември 2014 10:13
по-високо покритие - до 250 000 лева - за влогове, "свързани с важни социални събития от живота на човека - продажба на имоти за жилищни нужди, развод, пенсиониране и др.", както е записано в мотивите.

От дузпа - в тъч.
Какво социално има да обезпечиш на някой дето има (явно) повече от 250 000 лв., не само една гарантирана сума от 200 000 лв. - която ме поправете, ама дори в София ще стигне за две жилища - верно около средното и верно, не в центъра , а по кварталите и да възнаградиш някой (по нашият стандарт) богат човек с още 50 000 лв.
ГЕРБ ще берат ядове.
13 Ноември 2014 12:08
Един стар линк от наше село:

Натисни тук

2 ноем. 2012, 12:35

На другия полюс е

сривът на бизнеса на новобогаташите, начело с ексдепутата Илиян Попов

В “ерата Костов” Попов и компания приватизираха гордостта на Благоевград – Заводът за съобщителна техника. Наскоро столичният клон на “Емпорики банк” запорира сметките на предприятието заради непогасен кредит.


“Емпорики банк” дали е същата тя ТБ Виктория, част от КТБ ?
13 Ноември 2014 18:13
и сега кво? Алчните от КТБ ще взимат още повече пари .... е няма такава държава!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД