:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Данъчните промени от времето на Орешарски вероятно ще бъдат отменени

Няма да има бързо сливане на НАП и Агенция "Митници"
БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хасан Адемов нищят в кулоарите бюджетни въпроси. ДПС подкрепи актуализацията на разходите на НЗОК и се въздържа по актуализацията на бюджета за 2014 г.
В областта на данъчното законодателство се задава сериозна ревизия въпреки ограничените като обхват промени, внесени официално от новото правителство. Между първо и второ четене в данъчните закони ще бъдат отменени всички наложени от кабинета "Орешарски" текстове, които според новото мнозинство водят до намаляване на приходи или до влошаване на контрола и събираемостта.

Това стана ясно на заседание на временната бюджетна комисия в парламента, която вчера прие на първо четене актуализацията на бюджет 2014. Заедно с това бяха одобрени и внесените от кабинета промени в данъчните закони, които синхронизират българското законодателство с европейското.

"В тези данъчни промени няма да видите политики, а само текстове за синхронизация на законодателството. Бе преценено, че времето е прекалено кратко, за да се преработват изцяло вече готови законопроекти. Предложения за нови корекции ще има на второ четене на пакета от данъчни закони", обяви преседателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя не влезе в детайли, но уточни, че данъчната система ще бъде възстановена във вида, в който е оставена от ГЕРБ в края на мандата.

Ако това се разбира буквално, може да се очаква отмяна на въведената при управлението на Пламен Орешарски данъчна преференция за хора с минимални доходи. Тя предвижда данъкоплатци с минимален месечен доход от 340 лв. да получат обратно авансово удържания им данък върху доходите. От тълкуване на НАП вече се разбра, че това облекчение се прилага много ограничително, защото по силата на закона не може да се ползва от хора, получавали обезщетения за безработица, детски добавки и други необлагаеми по условие доходи. Юридически е по-вероятно евентуална отмяна да касае доходи, които ще се получават през 2015 г. Сред данъчните промени от времето на Орешарски е и намаляването на данъка върху доходите от лихви по срочни депозити от 10% на 8% за 2014 г. В момента законът предвижда за 2015 г. данъкът да падне на 6%. ГЕРБ бе против намалението на налога. Спорно бе и освобождаването от данък на доходите от лихви от корпоративни облигации.

В областта на мерките, свързани с подобряването на събираемостта и контрола, може да отпадне въведената касова отчетност по ДДС, която целеше фирмите да внасят ДДС при получено реално разплащане. Режимът всъщност не се прилага, като към него преминаха пренебрежим брой фирми, а администрирането му изисква усилия. Не е ясно дали ще се запази във вида си и фискалният контрол върху рискови стоки на НАП, който също има спорен успех. Сред законите, които със сигурност ще се изменят между първо и второ четене, е и законът за хазарта, при който се допусна дупка в облагането на отделни видове хазартни игри.

От думите на Менда Стоянова се разбра, че няма да се пристъпва към скоростно сливане на НАП и Агенция "Митници",а разговорът за ползите и негативите от подобна стъпка ще се води догодина. Ще се променя и законът за акцизите и данъчните складове.

АКТУАЛИЗАЦИЯ

На фона на задаващите се промени, свързани с бюджет 2015, актуализацията на бюджет 2014 се приема като неизбежна от всички партии освен БСП, която се въздържа при гласуването. "Гледаме на актуализацията, която ще доведе до вдигане на дефицита над 3%, като на изключение. В бюджета за догодина това не бива да се допуска, а мерки за оптимизиране на разходите следва да предложат не само здравната каса, но и системи като МВР", коментира Мартин Димитров от Реформаторския блок. В окончателния вариант на актуализацията се предвижда понижаване на приходите с 1.061 млрд. лв. и завишаване на разходната част с 278.9 млн. лв. Основната част от извънредните разходи - 125.7 млн. лв., отиват в МВР. "Ако успеем да съберем повече приходи, те няма да се изразходват за допълнителни харчове, а за намаляване на дефицита. Ще се опитаме да слезем под заложеното ниво от 3.7% от БВП по консолидираната фискална програма", коментира министърът на финансите Владислав Горанов. Той бе категоричен, че дефицитът за 2015 г. ще е под 3%.
2
2826
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Ноември 2014 07:48
Абе резюмирано Ще ви вземат повече пари, откъдето може. Аз писах тук и сега повтарям, че през 90-те години и началато на 21 век мафията завзе икономиката. Сега с Боко Мутрата завзе и ръководството на държавата. Тя вече властва напълно.
14 Ноември 2014 09:26
Тия данъчни закони ги променят така, както Бойко си променя мнението !
На луди ни направихте, бе ваш'та мам. д*ба!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД