:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,301,142
Активни 100
Страници 7,269
За един ден 1,302,066

Румъния ще се откъсне от България за влизане в Шенген

Наказателните процедури срещу страната ни са се увеличили двойно
ССНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Меглена Кунева обясни, че през 2013 г. наказателните процедури са се увеличили с 19, а само до ноември т.г. те вече са нараснали с 47. По-голяма част от тях са започнали, защото сме спрели да осъвременяваме законите си.
Очакваният през януари догодина доклад на Еврокомисията за напредъка на България в областта на правосъдието (по т.нар. механизъм за сътрудничество и оценка) ще бъде много тежък, а страната ни може да бъде отделена от Румъния в процедурата за влизане в Шенгенската зона. Това стана ясно вчера от думите на вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева.

Според нея борбата на северната ни съседка срещу корупцията скоро може да убеди страните - членки на ЕС, за поетапно отпадане на границите й в Шенген, докато за България проблемът остава за неопределено време. Макар да няма пряка връзка между механизма за сътрудничество и влизането в Шенген, от напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи зависи и влизането ни в Шенгенското пространство, защото няколко държави поставиха такова условие.

Вицепремиерът отбеляза, че в доклада ще има много ясно подчертана разлика между двете държави и тя няма да е в наша полза. "България няма да отбележи съществен напредък в сравнение с миналия доклад и това е еднозначно лошо", коментира тя. По думите на Кунева в доклада най-вероятно ще попадне и случаят с откраднатото тефтерче на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. "Най-малкото той показва, че не се спазват процедурите по охрана на веществени доказателства", заяви тя. Според Кунева трябва час по-скоро да се изберат председател на Върховния касационен съд и главен съдебен инспектор, както и да се направи съдебна реформа. Сред неотложните задачи са още изготвяне на нов Наказателен кодекс, промени в Наказателно-процесуалния кодекс и подреждане по приоритети на казусите, които разглеждат прокурорите с оглед намаляване на натовареността им.

По-късно вчера говорителят на Еврокомисията Мина Андреева заяви пред БНР, че мониторинговият механизъм за България и Румъния засега ще бъде запазен в досегашния му вид и ЕК ще прави доклади за напредъка на двете страни веднъж в годината.

Тази седмица ЕК трябва да одобри 300 млрд. евро по инвестиционния пакет "Юнкер", предвидени за "събуждане" на европейската икономика, съобщи още Кунева. Все още не е ясно каква част ще получи България, тъй като за тях ще се кандидатства с проекти. Пред в. "24 часа" еврокомисарят Кристалина Георгиева обясни, че става дума за 300 млрд. евро, които "спят" във финансовия сектор и не се превръщат в инвестиции. Целта е те да бъдат придвижени към реалната икономика с редица мерки. Сред тях са например даване на гаранция, ако банките не желаят да отпускат заеми.Нарушения

Двойно са се увеличили процедурите за нарушения на задълженията ни по прилагане на европейското право, съобщи още Меглена Кунева. Докато през 2013 г. т.нар. наказателни процедури са се увеличили с 19, само до ноември т.г. те вече са нараснали с 47. По-голяма част от тях са започнали, защото сме спрели да осъвременяваме законите си, посочи тя. Все още открити са общо 67 процедури. 51 са на етап официално уведомително писмо, което е първият етап на досъдебната фаза на процедурата за нарушение. Според Кунева може да очакваме 1/3 от тях да бъдат закрити поради изпълнение на ангажиментите ни. 10 процедури са на етап мотивирано становище, 6 - на съдебна фаза, има и три висящи дела. От началото на членството ни в ЕС до сега срещу България са задействани 328 наказателни процедури, но страната ни е успяла да затвори 261 от тях.52
6085
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
24 Ноември 2014 19:12
Като ни пуснат в Шенген, ще се появи Щутгарт...
------------------------------------
Сайтът на Генек
24 Ноември 2014 19:32
Нали сме европейци уж, комисарка - българка, говорителка - българка, защо е необходимо непрекъснато някой да ни превежда "какво е искал да каже Брюксел".

Според мен Брюксел трябва по-ясно да дава нарежданията си, вместо да разчита да минават през четири усти, за да стигнат до простолюдието.
24 Ноември 2014 19:42
Зад Румъния винаги е стояла Франция, там има нефт, въглища, газ и руда, голяма територия и 20 милиона потребители и респективно роби, освен другаря Шикългрубер, който я е завладял явно и експлоатирал известно време, всеки западен представител е желал да завладее тези благини, а мамалигарите винаги са си били цигани. Тук в България няма нищо, нито природни богатства, нито кой знае каква маса население за да е доста по-ефективна експлоатацията му /не че не ни експлоатират, но това са трохи за тях/ нито перспектива за някакво развитие, освен това каквото е имало останало като икономика е вече тяхно, затова вече не сме нужни. Политиците не оказват съпротива, всичко е предварително дадено даже и в повече, е какво да искат от нас - Потребените салфетки ги изхвърлят в коша.
24 Ноември 2014 19:47
Двойно са се увеличили процедурите за нарушения на задълженията ни по прилагане на европейското право, съобщи още Меглена Кунева.

Ами защото дойде ред да прилагаме тези, правила, които са в полза на хората. И които властта упорито не иска да прикожи.
Светкавично прилагат правила за щасливи кокошки, за прави царевици, за мандри, за акцизи - сакъм бизнесът да не вземе да излезе от дупката.
И са готови на глоби, но не и да приложат правила в полза на хората, например такса мощност на топлофикациите - сакън хората да не си вземат глътка въздух.
Комай единственото правило, с което се облажихме е цените в роуминг.
Колкото до Шенген, то вече е напълно ясно - ще влезем след като Боко и групировка завинаги се изметат от властта + още 2-3 години.
А Пръмова да не забравя удобно колко беше доволна, че при преговорите сме били по-бързи от румънците - тя казваше светкавично "yes", докато румъницът първо мислеше и си правеше сметката. И затова те са вече доста пред нас.
24 Ноември 2014 19:54
Кунева какво по-точно ще работи в този кабинет? какъв и планът за работа на този пост? Не ми е известно какво ще прави госпожата. Няма нужда да ни свежда какво щял да каже брюксел. Тя като какво ще върши. Слушах при оня тъпак дик офф. Ми тя е гола вода бе, дори и умни клишета не може да съчини, цвинокио я бие дест път в наукообразното говорене... Куха, куха та дрънчи. обяснението и как като не сме в шенен повече пътници щели да предпочетата да пътуват през румъния... и ние ще загубим от това... Поне да вземе да научи защо ни трябва шенген бе...все едно баце слушам такава потресаваща некадърност. комсомолски приказки. предполагам че никой не я слуша. А оня дик дфф беше написал някакво помпозно заглавие силов вицепремиер при праветлство на "генерал" . Да ви имам вицепремиера и генерала и всичкото ви , гиди неграмотни балканци
24 Ноември 2014 19:55
България няма да бъде допусната да влезе в Шенген - отдавна-отдавна факторите, които дърпат конците в ЕС-а, решиха да изградят шенгенския вал на СЕВЕРНИЯ бряг на Дунава, а не по БЪЛГАРО-ТУРСКАТА граница!!!! С кризата в Украйна, с писанията на Меркеловите разведчици относно "плановете" на Русия спрямо България и съседите й в западно направление (държави-кандидатки за ЕС) това решение на факторите става все по-оправдано, от тяхна гл.точка. За тях е много по-разумно да направят така, че навлеците от трети страни, преминаващи незаконно през въпросната българо-турска и уж "външна" граница на ЕС с цел транзит към "рая", т.е. към старите държави от ЕС-а, на практика да не достигат крайната си цел, а да ОСТАВАТ в България ЗАВИНАГИ! И само България да плаща масрафа за тези "гости", БЕЗ стара Европа да се бърка в джоба! Виж ако ни допуснат вътре в Шенгеня то България пак ще си го има проблема с мигрантите от трети страни, стремящи се към Западна Европа, пак ще е длъжна (според Присъединителния договор) яко да пази "външната" граница на Съюза, но това ЩЕ СТАВА със СЪЩЕСТВЕНАТА финансова подкрепа от ЕС-а (специалните фондове за сферата "правосъдие, свобода и сигурност"! Обобщено - без влизане в Шенген, и след евентуалното подписване на TTIP-то между ЕС и САЩ, България няма да бъде равноправен член на Евросъюза, и ще си остане една ТОТАЛНО колонизирана периферия на империума с център Брюксело-Вашингтон! Така че време е да се освестим!!! Да си помислим струва ли си да оставаме член на такъв "съюз"! Дали ще влезем в друг такъв е ДРУГ разговор! Може да сме бедни, но чак така да се ебават с нас НЯМА как да допуснем! Ако сме хора, а не добитъци!
24 Ноември 2014 20:00
Alan Shor
24 Ное 2014 19:54

И аз го гледах това. Уплаших се. И Диков едвам издържа. Непробиваема тъпота.

ПлесNick, много си прав.
24 Ноември 2014 20:11
Крушата си има опашка:
Парламентът на Румъния гласува в сряда закон за лустрацията, който ограничава политическите права на бивши функционери на режима на Николае Чаушеску, съобщи ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА - 2012г.
Засегнатите от действията на закона са бивши ръководители и активисти на румънската комунистическа партия и комсомол, членове на правителството и Върховния съд, ръководители на Главната прокуратура, ръководители на дипломатически и консулски мисии в чужбина, а също сътрудници на комунистическите тайни служби, както и други чиновници на държавна служба по време на управлението на диктатора.
Върху тях тегне 5-годишна забрана за заемане на важни държавни длъжности, сред които президент, депутат, кмет, съдия и прокурор.
Законът беше гласуван на още през май 2010 г. от Камарата на депутатите с 203 гласа "за", 40 гласа "против" и 12 - "въздържали се".
Обсъждането на законопроекта продължи близо 7 години заради нееднозначното отношение към документа в обществото. Главен противник на лустрацията е опозиционната Социалдемократическа партия, тъй като под действието на този закон попадат 70 процента от активистите на тази партия, отбелязва румънската преса. Законът беше иницииран през 2005 г. от парламентаристи от Националнолибералната партия. През 2006 г. беше приет от Сената, но блокиран в Камарата на депутатите.
С наследството на комунистическото минало най-добре се справиха Чехословакия и Германия, където лустрацията беше въведена още в първите години на промените. Миналата година Бундестагът удължи действието на лустрацията за бивши сътрудници на ЩАЗИ до 2019 г.
..................................................
В България опитите за лустрация са отменяни от Конституционния съд. Това се случва още през 1992 г.

Те тва е положението, Минке...
24 Ноември 2014 20:12
ПлесNick, май пресоли манджата?
ОФ десятниците последно време много повече се активизирани от необходимото!
24 Ноември 2014 20:19
Голем праз дали Румъния ще се откъсне от България за Шенген.
За над 70 % от българския народ въпросът е дали ще се откъсне от дъното , в което ни натикаха след 25 години демократични ценности и дали това ще стане мирно. Дай, Боже .
24 Ноември 2014 20:22
Насата, кой ни нататика, защо не натикаха Чехия, Словения, Словакия, Полша, ... , ЗАЩО?
24 Ноември 2014 20:35
Що задаваш тъпи въпроси , Мошеник?
Натикаха ни същите тези чичковци зад океана, дето в Чехия, Словакия , Унгария срещнаха съпротива след 10- тина години осеферване от народите им, защото там турският ятаган, за разлика от България, не е минал толкова ниско 5 века .
24 Ноември 2014 20:44
Натисни тук%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0
Още когато Франция пое мониторинг над наричаната, все още от некои "капаУТцитети", изпаднала Румъния, заявих, че ще й дишаме праха /на северната ни съседка, дет начена демокрацията си с кръволашки акт, на спроти който пиночет фашистът си е направо светец по критериите на изродите/.
Таа непоръбена, кърваво червена мухоморка, мое ли да се навре в некое друго, не просто, а безпределно просто тиквонско битие!,яко герберясало?......
То бива миш-маш, ама по-нагла каманезка пачавра даже и кратуната банкянска засега не мож й пререже лентата.
24 Ноември 2014 20:53
През октомври 2012 г. Букурещ съобщи, че China General Nuclear Power Corporation проява интерес към изграждането на два нови реактора в АЕЦ ''Черна вода'', което ще струва повече от 4 милиарда евро.

това е, което, не зная защо, по до досегашния начин не излиза.
Не ми се ровичка за повече доводи, ама от 96-та на 20 век румъните праат ЯЕ - действащи 4 ЯР до 2009-та. При нас кокошките кълват ли, кълват оцвиканите ни диаренясъли задници.
24 Ноември 2014 20:56
Е, ние нали затваряме - под мъдрото ръководство на г-жа Кунева.
24 Ноември 2014 21:06
под мъдестите вълнясъли политически междукрачия на политическата ни паплач и под диригенството на собствениците на СМОтата единственото затваряне е на Българския дух, а вече и на Ген. Ма па съм оптимист - един Българин да оцелее България Е и ЩЕ Е жива. /да ми простите емоциалността/
24 Ноември 2014 21:28
Последно - ще продължим ли строежа на телената ограда по турската граница?!
24 Ноември 2014 21:38
прекланям се пред свободата на движение, осъществявана от Дякона, Г.С. Раковски, Караджата и редица дълга, дълга от имена на човеци, от знайни и не дотам популярни български чеда.
24 Ноември 2014 22:00
Пръмовице, а ти какво точно правиш по въпроса, освен да хленчиш. Ако имаш съмнения, че не може да се справиш със ситуацията, решението е едно и се казва остаФФФка.
24 Ноември 2014 22:26
".....там има нефт, въглища, газ и руда, голяма територия и 20 милиона потребители......" Пак не сте видели най-важното - Там народа мамалигарски е маркирал ясно граница на търпимост, поради което напоследък има и политици с топки
24 Ноември 2014 22:58
Дано Кунева си е извлекла поуките от някои свои грешки в отношенията ни с ЕС и сега да не допуска такива.
24 Ноември 2014 23:28
Двойно са се увеличили процедурите за нарушения на задълженията ни по прилагане на европейското право, съобщи още Меглена Кунева. Докато през 2013 г. т.нар. наказателни процедури са се увеличили с 19, само до ноември т.г. те вече са нараснали с 47. По-голяма част от тях са започнали, защото сме спрели да осъвременяваме законите си,

Някой сеща ли се, че осъвременяването на законите се извършва от законодателната власт, от Народното Събрание ? Което в споменатия период бе превърнато на маймунарник от шебеците на Герб.
о, разбира се, пак ще ни обяснят как за всичко е виновен Д.П.
25 Ноември 2014 00:23
Предполагам някои си мислят, че ползата от влизането на България в Шенген ще бъде в това "бежанците" по-бързо да стигат дотам, закъдето са тръгнали (аз можах да измисля само това като съществена промяна). Само че в действителност този ефект ще бъде повече от компенсиран от увеличения брой "бежанци", които ще избират България за входна точка. Така че както за нас, така и за Европа ще бъде много по-добре България никога да не става част от Шенген. Дано докладът да е критичен :-)
25 Ноември 2014 00:36
Тцъ, Калки, прОстите нема да те разберат. Они, кюфтетата, са толкоз прости и с врещвщо ейкю. Думи немам. За описание. Хуманоид, струва ми, съм.
25 Ноември 2014 00:45
число
25 Ноември 2014 01:52
Румъния има интерес да се отдели от България заради Шенгена. В България все още няма осъден премиер, поне да имаше един осъден министър, примерно Нихат Кабил от ДПС. При него спряха евросубсидиите за земеделие заради корупция.
Странно, като говоря с немци, казвам им ясно на чист висш немски, че съм роден в България. Те ме питат по-късно, как било в Румъния. Немците объркват държавите, за тях Румъния и България са все едно, едно и също. Затова преди време, преди 7 години, бях пуснал тема за федеративна република между България и Румъния с ново име Румънобългария, която не се прие много добре. По-голяма държава има по-добри шансове пред Еврокомисията да си защити правата, Австроунгария също е била държава с различни говорими езици: немско-австрийски и унгарски.

Както го виждам, няма скоро Шенген за България.
25 Ноември 2014 08:28
Искрено пожелавам на румънците щастие и успех в Шенген.
25 Ноември 2014 08:34

agabaga
25 Ное 2014 08:28

Искрено пожелавам на румънците щастие и успех в Шенген.


Оксиморон
Е, чак пък искрено?
25 Ноември 2014 08:37
До 2001 г. се срамувахме да ни сравняват с Румъния.....Ха сега почнете да плюете злия Костов?.........
25 Ноември 2014 09:17
Циганите много харесват Иван Костов. Не бях в България по негово време и не знам, как е бил като политик. Знам, че борческите групировки като ВИС2 и 777 бяха ликвидирани. Ако е вярно, че Илия Павлов, шеф на ВИС2, е бил убит от снайперист от 2 км разстояние, това си е майсторство.
25 Ноември 2014 09:26
През 2012 г. сегашното социалистическо правителство на Румъния извърши повторна лустрация на номенклатурата и ченгетата. Това разкъса порочните връзки на властта с мафията и едва тогава стана възможно осъждането на някои висши представители на държавната власт. Това е основната ни отлика от Румъния.
25 Ноември 2014 10:16
Rakita

През 2012 г. сегашното социалистическо правителство на Румъния извърши повторна лустрация на номенклатурата и ченгетата. Това разкъса порочните връзки на властта с мафията и едва тогава стана възможно осъждането на някои висши представители на държавната власт. Това е основната ни отлика от Румъния.


25 Ноември 2014 11:00
Типично по нашенски, все някой друг ни е виновен, те са такива унакива , някой ги подпира , ние целите в бяло пък не ни искат. Докато не излезем от позата на щрауса няма да излезем от мизерното си съществуване, само ще дуднем.
25 Ноември 2014 11:12
Типично по нашенски, все някой друг ни е виновен, те са такива унакива , някой ги подпира , ние целите в бяло пък не ни искат. Докато не излезем от позата на щрауса няма да излезем от мизерното си съществуване, само ще дуднем.


В Румъния осъдиха бившият си премиер Адриан Нъстасе и бившият министър на транспорта Релу Фенекиу на затвор, не е условна присъда. България не може един министър на земеделието и горите Нихат Кабил да осъди, при него има най-явни доказателства за злоупотреба със служебно положение.
Катастрофа, България наистина е много зле. Наблюдавам ви отстрани и не знам, дали да се смея, или да бъда натъжен. Наистина катастрофа. Румънците разчистват висшите слоеве на държавно управление от корупцията, България не прави нищо. С нищо правене нищо не се постига.
25 Ноември 2014 12:00
В България опитите за лустрация са отменяни от Конституционния съд. Това се случва още през 1992 г.

Дори и да стане лустрацията вече е много, отчайващо късно, гривестите шебек-тумбак рънгоч комунези са се нагугушили яко и няма да има ефект. Във вилаета е възможна само една промяна - дератизацията на гривестите шебек-тумбак рънгоч комунези и най-вече техното семе, че наследяват нагугушеното.
25 Ноември 2014 12:02
Освен че правосъдието ни издиша, въпросът с бежанците също е от значение- искат да ги държим тук, а не да плъпнат из Европа
25 Ноември 2014 12:03
Дано Кунева си е извлекла поуките от някои свои грешки

Кунева си е отдавна извлекла поука и за това и в бъдеще ще бъде само Yes. Кунева е от кохортата гривести шебек-тумбак рънгоч комунези.
25 Ноември 2014 12:14
гривести шебек-тумбак рънгоч комунези.

Винаги съм се чудила на това словосъчетание. Гривест си го превеждам - има грива. Шебек - маймуна, тумбак - с шкембе. Комунез - би трябвало да е фалшив бивш член на компартията, използваш и нагаждач. Но за думата "рънгоч" нямам абсолютно никакво обяснение. Може ли превод?
25 Ноември 2014 12:34
Имаше по едно време в пресата мнение, че Миглена Кунева е имала интимни отношения с президента на Еврокомисията Мануел Барозо. Бяха слухове, доколко е вярно?
25 Ноември 2014 13:22
Винаги съм се чудила на това словосъчетание. Гривест си го превеждам - има грива. Шебек - маймуна, тумбак - с шкембе. Комунез - би трябвало да е фалшив бивш член на компартията, използваш и нагаждач. Но за думата "рънгоч" нямам абсолютно никакво обяснение. Може ли превод?

Лека донастройка:
Гривест - с едра финансова грива
шебек - индивид със знакови маймунджелъци в поведението му
тумбак - може и с шкембе, признакът е, че шебекът е дебелашки простак по своята си същност
рънгоч - рънгочът е събирателен образ на най-тъпото, най-неспособното, най-необразованото, най-неграмотното, най-примитивното, най-нагаждащото се, най-ненаситното, най-паразитиращото, най-бутащото се, най-кариеристкото, най-лъжливото, най-себелюбивото, най-грубото, най-просташкото, най-величаещото се, най-продажното, най-лакейското и най, най, най, най, най, най, най, нааааай-мързеливото изчадие във Вселената.
Комунез - всеки индивид, който пряко или косвено се е нагушил с политическа/икономическа/обществена облага чрез БКП. Всички са пряко или косвено нагугушени чрез БКП, което логично не изисква бившо членство в БКП. Комунезът не е комунист.
И понеже гривестите шебек-тумбак рънгоч комунези държат здраво властта и не са дератизирани БГ е дефакто мърцина и скоро и деюре.
25 Ноември 2014 13:27
За разлика от нашата прокуратура и съд, португалските хич не си поплюват!
От петък насам проблем номер 1 в държавата е ареста на бившия министър-председател и генерален секретар на Социалистическата партия Жозе Сóкратеш!
За "КОРУПЦИЯ, ПРАНЕ НА ПАРИ И ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ"!
Беше арестуван на летището в Лисабон при завръщането си от Париж. Заедно с бившия си шофьор, който бил пощенския служител за пренасянето на парите и един стар негов приятел, сега крупен бизнесмен с когото са въртели далаверите.
И докато тия двамцата тая сутрин ги пуснаха единия с подписка, а другия с гаранция, Сократеш остава зад решетките в специалния затвор за полицейски служители в Евора.
Само за сведение на незапознатите с портокалските дела - Сократеш беше на власт почти два мандата през които успя много успешно да вкара държавата във финансов колапс и да моли после Тройката да я спасява!
Чакам с нетърпение да видя кога нашата прокуратура ще окошари Сергей-Гей и Доган-Бей?!
Ако пък добавят и Златния пръст към колекцията ще е още по-добре за цяла България!
Ха дано, ама... надали...
У нас такива чудеса не стават...
25 Ноември 2014 13:34
А, пропуснах: сигнала за съмнителние трансфери бил подаден от най-голямата банка в страната.
Тук всички банки са длъжни да подават такива сведения на централната банка, а тя решава дали случая е за прокуратурата и подава сигнала нататък.
И както се вижда системата действа безотказно.
У нас предполагам, че има същите правила, но не съм чул досега да са се задействали.
Затова Румъния отива напред, а ние накъде?
След всяко появяване на цоциалистите покрай властта следва поредния провал.
А "матряла" продължава да си гласува за мошениците, е... това така и няма да го разбера...
25 Ноември 2014 14:00
Нямаше ли в Португалия проблеми с банката "Banco Espirito Santo"? Разтърсиха много пазара за някаква си мижитурна банка. Тогава финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле реши, да плаща на гръцките банки, каквото ще и да струва, "парите са без значение": цитат.Той нарече спасението на Гърция :"alternativlos", тоест безалтернативно, с което повлече много укори в форумите.
Гърция получи 240 млр.€ досеега, Португалия само 78 млр.€, като население са почти еднакво, в Португалия заплатите на държавните чиновници са по-високи от тези в Гърция. И по-малко помощ?
25 Ноември 2014 14:31
В унисон с поредните успехи във вилаета ще преведа нещо като виц. Случайно намерих една картинка и ето преведения текст към нея:
Свети Петър посреща новите пред вратите на рая с думите „Добре дошли в рая, където нямате нужда от работа, здравеопазване и образование, където няма да ползвате вече пари и други платежни средства“
И единият от пристигащите вика на останалите - бягайте от тук, това ще е България.
25 Ноември 2014 14:36
Случая с банката BES или "Banco Espirito Santo" е почти идентичен с нашата КТБ. И тук същите далавери, отмъкнати пари на вложителите, съмнителни сделки и прочие красиви нещица. Между другото, тя изобщо не е никак "мижава"! Това беше една от шестте най-големи банки в Португалия! И една от най-старите!
Издънката дойде от една крупна сделка на "Португал Телеком" с бразилската "Ой". Там нещо сгазиха лука и чорапа почна да се разплита. Взеха да излизат на бял свят семейните харчове на двете фамилии собственици на банката, разхищенията, далаверките. Почнаха разправии кой е виновен, кой да упаравлява това и онова, Управителя на банката подаде оставка и се измъкна от батака и т.н.
После народа хукна да си тегли парите и ... отиде коня в ряката!
Само че за разлика от нашата КТБ, тук действаха светкавично. Централната банка затвори BES за около две седмици, през това време направиха пълен одит, отцепиха здравото от гнилото, държавата се намеси, вкара една доста крупна сума и прехвърлиха влоговете и кредитите на хората в нова банка, даже я нарекоха точно така: "Novo Banco"!
Сега тя си съществува съвсем нормално, в същите помещения, със същия персонал, хората се успокоиха, никой вече не си тегли парите, изобщо всичко си тръгна ка си му е ред.
Прокуратурата продължава да си човърка, всеки ден излизат някакви нови сведения, да видим само кога ще почнат арестите?
А примера със Сократеш показва, че тя наистина си върши работата!
Чакам с нетърпение да видя същото и у нас, ама...
25 Ноември 2014 14:37
рънгоч - рънгочът е събирателен образ на най-тъпото, най-неспособното, най-необразованото, най-неграмотното, най-примитивното, най-нагаждащото се, най-ненаситното, най-паразитиращото, най-бутащото се, най-кариеристкото, най-лъжливото, най-себелюбивото, най-грубото, най-просташкото, най-величаещото се, най-продажното, най-лакейското и най, най, най, най, най, най, най, нааааай-мързеливото изчадие във Вселената.
Комунез - всеки индивид, който пряко или косвено се е нагушил с политическа/икономическа/обществена облага чрез БКП. Всички са пряко или косвено нагугушени чрез БКП, което логично не изисква бившо членство в БКП. Комунезът не е комунист.

А има ли най-рънгоч и ако ДА - Той ли е
25 Ноември 2014 14:46
А има ли най-рънгоч

Колега, .... ако погледнеме на нещата ... академично, самото ... мото "рънгоч" е комбинация от най най, тоест рънгочът е By default най-рънгоч.
25 Ноември 2014 14:58
25 Ноември 2014 15:00
и ако ДА - Той ли е

Малко да помисля. Уважавам логиката и математиката, та... Значи .. като с математиката.
Четеме какво значи "Гривест" и ако знаеме парите МУ до тук е в множеството на гривестите, може би "шебек-тумбак рънгоч комунези".
Четеме какво значи "шебек" и "тумбак" ииии като пречетеме няколко НЕГОВИ изказнания и видиме разни снимки с ореала МУ, множеството се стеснява, но ТОЙ остава плътно вътре.
Четеме какво значи "рънгоч" и "Комунез" ... и там е ТОЙ, вътре в множеството, достатъчно е да се проследи кариерата МУ и биографията МУ и няма начин.
Остава последното, същественото дали е най-рънгоч!? Ако пак прочетем какво е рънгоч, имам чуството, че няма кой да МУ се опре. Теоретично не е непревъзмогваем и конкуренцията е силна.
Стига ли така?
25 Ноември 2014 16:35
Малка поправка: явно тая сутрин съм слушал новините доста разсеяно. В крайна сметка и тримцата са в пандела на предварителен режим. Условно бил пуснат само адвоката който е в същата завера.
Разликата е, че другите двама са в нормален затвор, а Сократеш е в този специалния дето бил само за такива люде които трябва да бъдат пазени от нормалните пандизчии.
Предполагам че през следващите дни журналистите ще се докопат до повече пикантерии за условията в тая пандела.
Между другото, в същия са и главните действащи лица от една друга новела от последните дни. Миналата седмица избухна скандала с т.нар. "златни визи". С две думи: влагаш в страната поне 500 000 евро и получаваш безсрочна виза. По тая писта са главно руски мафиоти и китайски бизнесмени. В хода на скандала беше арестуван шефа на службата за чужденците и границите. Точно тая служба издава визите и контролира влизане, излизане и поведение на чужденците в страната. С него бяха закопчани още шефката на националната служба по вписванията и нотариата заедно с още една купчина висши чиновници, общо - 11 бройки.
И един китайски предприемач, който се канел да купува един доста голям парцел в Лисабон, където едно време се правел панаир, за да строи луксозни жилища за такива богати китайски мераклии.
Очевидно и той е бил в същата схема.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД