:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 505
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОСОБЕНО МНЕНИЕ

Може ли Карадере да стане къмпинг с нощувка по 1000 долара

Островчето Ибиса привлича повече туристи от цяла Венецуела
СЕГА СНИМКИ
Южноафрикански къмпинг.
Думата "презастрояване" в България е неизбежно свързвана с морските и зимните ни курорти. Къде от носталгия по социализма с неговото централно планиране и силно ограничено външно търсене, къде от чист идеализъм по видени в чужбина интересни курорти, къде заради построените на доста места наистина ужасно грозни хотели, несъмнено много българи смятат, че съществува някакъв по-добър път за развитие на туризма, който включва по-малко масивно строителство и повече места за къмпинг, излети и т.н. И тук идва един повече от любопитен парадокс, който ни връща до самото начало - какво изобщо означава "презастрояване"?

В чисто икономически смисъл думата предполага създаването на повече предлагане на определени туристически услуги спрямо съществуващото търсене. Това е особено трудно да се прецени за цялата държава или дори за конкретен регион, тъй като в България не се събира подробна статистика за търсенето и предлагането. Това, с което разполагаме, е броят на чуждестранните туристи и ценовите равнища на различните услуги. Чуждестранните туристи в България като бройка не са намалявали от много години, изключвайки 2014 г., за която статистиката все още не е готова, но тя е белязана от сериозната криза в Украйна и намаления брой туристи от Русия и не е показателна. Ценовите равнища на ваканционните имоти безспорно са намалели чувствително през последните 7 години, което идва да покаже, че предлагането сериозно надхвърля търсенето. От друга страна, такава тенденция не се наблюдава в цените на хотелиерските услуги и развлеченията. Тоест като цялотърсенето и предлагането на хотелиерски услуги са адекватниедно на друго.

"Презастрояване" не е и не може да бъде чисто икономически термин. Напротив, това е преди всичко субективна оценка на количеството строителство, която всеки от нас прави, когато види развиващата се инфраструктура в курортите (пък и не само). Но тази субективна оценка се формира преди всичко на сравнителна основа - тоест "презастрояването" е повече застрояване от някакъв идеален случай, който се взима като "бенчмарк". И тук идва въпросът кой е този идеален случай. За някои хора безспорно това са носталгичните спомени от социализма. Тази носталгия често се обяснява с естественото чувство, че когато човек е бил по-млад, животът е бил и по-добър. Ако трябва обаче да сме безпристрастни, централното планиране и ограничаването на движението на хора по социалистическо време трудно може да се считат като ефективни методи за определяне на идеално застрояване на курорт (или на град). В случай че върнем инфраструктурата си до състоянието при социализма, надали ще можем да обслужим и 10% от съществуващото днес търсене, и то без да говоримс какво качество ще е и колко доволни ще останат тези хора"Идеалният" случай на застрояване за някого може да бъде и привнесен отвън на чисто асоциативен принцип. Тук пък идва проблемът, че не всичко, което хвърчи, се яде. Или с други думи, ако изобщо е възможно екзотичните къщурки на самотни плажове по тихоокеанските острови или привлекателните дървени къщички и палатки по Скалистите планини в САЩ и Канада да бъдат пренесени на Българското Черноморие и планини, дали ще дадат същия резултат.

Известният къмпинг "Гора" в Южна Африка например предлага нощувки по 1000 долара, въпреки че условията са доста базисни. И неслучайно - нощуващите спят буквално между стада слонове, които мирно обикалят палатките и бунгалата. Е, може би изглежда чудесно, но сигурни ли сме, че екотуристите в България ще се зарадват на 1000 долара нощувка в къмпинг до Карадере? Пък и къде са ни слоновете. Ако се преместим към Банско и Пампорово, със сигурност съвършените гледки от курорта "Клайокуот" във Ванкувър ще паснат на очакванията на много българи за идеално застрояване - луксозни палатки, дървени джакузита, никакви лифтове, никакви ски, никакво покритие за телефони и интернет, само катерене, риболов, разходки и почивка. Всичко звучи чудесно, но за да се оправдае финансовото съществуване на само няколко палатки в цяла планинска долина, нощувката там започва от 3900 долара. Дали някой турист (българин или чужденец) ще плати и 100 долара, за да спи на палатка някъде в някоя българска планина? Дано, дано, ама надали.

Стои и въпросът, ако това са идеалните случаи, какво трябва да кажем за техните тотални противоположности? Пълни малоумници ли са инвеститорите и туристите в Италианските Алпи или на остров Ибиса, които са плътно застроени с масивни хотели и изобилстват от дискотеки и нощни барове? Надали. Просто правят друг вид туризъм с друга целева група.

Истината е, че за всяка лодка си има гребци. И за всеки влак - пътници. В под-сектора ваканционни имоти и някои отделни курорти в България наистина имаме прекалено много предлагане, което надвишава сериозно търсенето. Туризмът, който развиваме по някои части на Черноморието или в някои планински курорти, също вероятно не допада на всеки, но пък кой туризъм прави изключение и се харесва от всички? Всичко това не трябва да е повод да развеем бялото знаме и да обявим капитулация (което е абсурдно, туризмът формира 14% от икономиката ни), давайки мандат наполитици да национализират и бутат хотелиили да налагат забрана върху всеки нов проект. Ако те можеха да планират по-добре от предприемачите, комунистическият ни строй нямаше да фалира. И цялата комунистическа Венецуела нямаше да привлича точно 10 пъти по-малко туристи от малкия остров Ибиса, който дори не разполага с почти никакви природни дадености за туризъм и е просто едно каменисто парче адски гореща земя.

Има една хубава поговорка - най-пряката демокрация е в магазина. Същото важи и за туризма. На когото не му харесват предлаганите услуги в някой наш черноморски или планински курорт, просто да не ходи там и да гласува с парите си за друго място - било то у нас или навън. Но нека не пречи на други туристи, които ги харесват, да ги ползват, стига да спазват българските закони и да не нарушават чуждата частна или публична собственост в този процес (чрез замърсяване или по друг начин, където наистина би било справедливо да се насочат повече критики).

Например, аз търся спокойни и усамотени места за гмуркане и съответно не ми харесват възможностите в Слънчев бряг - затова ходя около Китен/Приморско или в Гърция. От друга страна, гръцките планини определено не са по вкуса ми и поради тази причина карам сноуборд и се разхождам в Пирин, Рила и на Витоша. Ако има достатъчно други хора като мен с подобно търсене, предприемачите в Слънчев бряг и тези в гръцките планини ще се замислят как да ни привлекат в своите места. Ако ли пък не, това означава, че те си имат други по-изгодни за тях целеви групи и в това няма нищо лошо.

Свободен свят - свободен избор, включително уважението към избора на останалите хора.

36
8141
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
06 Февруари 2015 19:20
На този пък му харесвало. Комунизма бил фалирал. По сскоро го фалирахте, затова тая лудница ви се харесва. Тоя човек се изживява като царя на пазарните теории в страна от третия свят.
target=_blank id=url>Натисни тук
http://en.wikipedia.org/wiki/Parvenu
06 Февруари 2015 19:26
Вярно е, че не съм лекар-психиатър... дори лекар не съм. Но господина е за лудницата! И то от доста време! Или има някаква много голяма финансова облага от неговите икономически съвети...
06 Февруари 2015 20:07
Огромно, гигантско и кухо
06 Февруари 2015 21:06
Хахахаха ... може разбира се. Реформираните герберите са родени за строители и хотелиери. Е, може да не е за по 1000 долара на нощувка, то и 100 може да няма, но поне къмпинг ще стане.
06 Февруари 2015 21:25
Наистина "особено мнение ". Но си заслужава да помислим и върxу такава гледна точка. Затова


06 Февруари 2015 22:20
Нека Владо да каже той къде ходи на курорт!
06 Февруари 2015 22:22
Понеже г-н Каролев, се чуди какво означава презастрояване, и по някаква невъобразима за нормално мислещия човек (липса на) логика, твърди, че презастрояването било предлагане на излишък на услуги, да му помогнем:
Презастрояване е
> 300 000 легла в Слънчев бряг (дължина на плажната ивица 6 - sic!шест - километра.) данни 2013
> 20 000 легла в Банско - обща дължина на пистите 50 км. данни 2010
(Между другото, дължината на пистите в Банско е много спорна. Ако човек събере дължините на пистите, посочени на сайта - http://www.banskohotelpremier.com/bg/bansko-ski-center.html
който претендира, че пистите са общо 70 км, общата дължина е под 20 км)
06 Февруари 2015 22:30
Егати тъпата статия...Презастрояване за сведение на автора означава дисбаланс между природни дадености - плажове и ски писти и леглова база.
Този баланс в България е нарушен в пъти и резултатът е влошен туристически продукт - пренаселени плажове и ски писти и оттам всички негативи.
Още архитектите по соцвреме са проектирали курортите ни по учебник - диверсификация на базата (2, 3- 4- звездни хотели, къмпинги и пр).
Та затова Сл Бряг/Несебър имаше 35-40 хил легла, а сега с Влас и Равда са 500 хил.
Банско вместо 7-8 хил легла вече е с 50 хил (разбирай в района с Разлог, Предела и Добринище), но нали всички се редят на опашка на лифта.
Свръхпредлагане на леглова база = катастрофално ниска средногодишна заетост (под 15% при средно 62% за ЕС)= последно място в Европа по приходи/нощувка и пр и пр.

06 Февруари 2015 23:07
Свръхпредлагане на леглова база


Това е! Не бях справедлив към г-н Каролев. Правилно е схванал проблема - има свръхпредлагане на туристическата услуга леглова база. Що ли обаче отрича съшествуването му?
07 Февруари 2015 00:22
Островчето Ибиса привлича повече туристи от цяла Венецуела
Пълни малоумници ли са инвеститорите и туристите в Италианските Алпи или на остров Ибиса, които са плътно застроени с масивни хотели и изобилстват от дискотеки и нощни барове? Надали. Просто правят друг вид туризъм с друга целева група.

Остров Ибиса е Техноцентър в Европа. Намерил с кого да се сравнява.
07 Февруари 2015 01:08
Този глупак /не, той е селски тарикат/ и дума не обели защо презастроиха с кичозните си хотели хубавата ни Родина.
07 Февруари 2015 08:04
Дали някой турист (българин или чужденец) ще плати и 100 долара, за да спи на палатка някъде в някоя българска планина?

Защо бунгала и палатки в планината, бе, Каролев? Малко ли къщи се даваха (и още се дават, ама туристите не ходят там) в Банско? Какво пречеше да се развива този вид туризъм, населени места в околността колкото щеш. Със сигурност можеха да осигурят 50-60 хиляди легла, разпръснати в радиус двадесетина километра. Така местните щяха да имат препитание, "курортът" Банско нямаше да изглежда като див столичен пренаселен квартал, нямаше да има стълпотворение на един влек и един лифт.. Ама друго си е от цялата работа да печелят шепа новобогаташи.
07 Февруари 2015 08:42
Каролев е елементарен лобист.
От това се изхранва.
Пише това, за което му платят.
07 Февруари 2015 08:48
А бе,ти си бил разностранно развито"копеле":-"ЗДРАВ ДУХ,В ЗДРАВО ТЯЛО".
Пък,че и патриот си си останал.Седиш си в най-ниската част на Алпите и в клоаката на Средиземното море.
Не ти вярвам!Комай ще е трабва да убеждаваш повече тия,които са те назначили на работа да си оправят кур орт ите.
07 Февруари 2015 09:12
Че статията е тъпа и описва къде почива Каролев е ясно. Обаче кат се замисля за масовото обедняване на сегмента, който идва да почива у нас може да се окаже, че нашия долнопробен туризъм се е таргетирал много добре.
07 Февруари 2015 09:41
Каролев, знаеш ли лафа на Нерон: скромността краси глупака? Велик беше, бог да го прости.
07 Февруари 2015 09:50
Каролев не е "елемнтарен лобист", от скорое официален съветник на икономическия министър.
А иначе пише глупости.
Разбита се, че има презастрояване - особено ако отнесем броя на леглата към площта на плажната ивица или диаметъра на лайняната тръба.
А, да добавя, дължината на бреговата линия на "островчето" Ибиса е 210 км.
07 Февруари 2015 10:10
zdran,Rattrack,БатВаню
07 Февруари 2015 10:11
Към Втората Смяна

Смяната на сегмента от семеен туризъм към младежко-алкохолен се дължи точно на презастрояването и влошения продукт.
На това се дължи и загубата на туристи от традиционните ни европейски пазари, както и логичното бягство на българския турист от родното черноморие.
Сега според съветите на Каролев, след като сме си прецакали черноморието, трябва да турсим други пазари и сегменти, които плажа не ги интересува толкова - от арабския свят примерно, Китай, руския Далечен Изток и пр.?
07 Февруари 2015 10:28
Смяната на сегмента от семеен туризъм към младежко-алкохолен се дължи точно на презастрояването и влошения продукт.
На това се дължи и загубата на туристи от традиционните ни европейски пазари, както и логичното бягство на българския турист от родното черноморие.
Сега според съветите на Каролев, след като сме си прецакали черноморието, трябва да турсим други пазари и сегменти, които плажа не ги интересува толкова - от арабския свят примерно, Китай, руския Далечен Изток и пр.?


И аз това имам предвид, макар че "смяната на сегмента" стана принудително след като мутрите презастроиха безумно всички курорти. Тука практически нищо не може да се направи вече /програми за бутане на хотели пробваха и в Испания, ама излезе бошлаф работа/. Не можем да излезем вече от имиджа си на евтина дестинация. Това, което искам да кажа е, че поради кризата и обедняването на Европа, Русия, Украйна нашия продукт става конкурентен - за съжаление по-скоро като оборот, отколкото като приходи от турист, които всяка година падат.
07 Февруари 2015 10:48
Това, което може да се направи, е поне останалите красиви и диви места да бъдат запазени. Глупакът каролев сам пише - различни туристи с разлини вкусове. След което нагло настоява всичко у нас да бъде еднакво, еднакво, еднакво, а на когото не му харесва - да ходи навън. Престъпна наглост
07 Февруари 2015 10:53
Начи, тук се объркват няколко различни въпроса. "Презастроено" наистина е емоционално понятие. Ако е дали е толкова и така застроено, че е гроно и противно - да. Ако е дали е повече, отколкото другаде по света - едва ли. На Ибиса не съм бил, но Коста дел Сол от Малага до Марбея е практически изцяло застроен на няколко линии с хотели и апартаменти и това не отблъсква чак толкова туристите и заселващите се, включително и доста богати туристи в Марбея. Значи не е само в строителството работата. Трети въпрос е противниците на застрояването дали искат да остане незасегната от хората природа или да имат места, където да почиват безплатно и да ги о*ират. Четвърти - дали всъщност в България може да има туризъм от по-висока категория. Май не - нито природата ни е толкова изключителна - има няколко хубави големи пясъчни плажа, но пък морето е мръсно, с водорасли и медузи, колкото и да ни се иска, всъщност нямаме нещо особено като културна и историческа забележителност, което да е допълнителна примамка за туристите. И може би най-отблъскващото - обслужването. Каквито и луксозни и непрезастроени курорти да построим, кавото и да намерим за показване на туристите, докато слизайки сутрин на закуска в хотела виждаш на рецепцията и в ресторанта намръщени физиономии, на които им е гадно, че трябва да работят и да те обслужват, по-висока категория туризъм няма да има.
07 Февруари 2015 10:55
Значи таргетът му на Каролев е Карадере и други останали незастроени местенца по нашето Черноморие. Такива като него трябва да ги пращат принудително на почивка в центъра на Слънчевград поне за 1 месец!
07 Февруари 2015 11:10
Manrico
докато не се премахнат старите балкантуристки мурафети (на туриста кот му дадем е длъжен да е доволен и да си плаща и то много) просто няма да идват сравнително платежоспособни туристи!Ще се събират алкохолизирани келеши от ЕС за които най важно е количеството и цената на алкохола!А семейния туризъм-той ще ходи при комшиите които предлагат в пъти по-добър и даже по-евтин продукт!
07 Февруари 2015 11:22
Каролев се изявява като амбразуршик-либераст на Карадере.
Не му стига дето яде синдикален бой, а сега си проси и еко такъв.
07 Февруари 2015 12:17
тази статия е сгрешена от начало до края. Ако автора беше прав, сигурно щеше да има и други държави в Европа, които оставят пазара да определя гъстотата на строителството. Държавите в Европа обаче си регулират пазарите, включително тези на строителството.
07 Февруари 2015 12:58
"презастрояването" е повече застрояване от някакъв идеален случай, който се взима като "бенчмарк". И тук идва въпросът кой е този идеален случай. За някои хора безспорно това са носталгичните спомени от социализма. Тази носталгия често се обяснява с естественото чувство, че когато човек е бил по-млад, животът е бил и по-добър. Ако трябва обаче да сме безпристрастни, централното планиране и ограничаването на движението на хора по социалистическо време трудно може да се считат като ефективни методи за определяне на идеално застрояване на курорт (или на град).
Нека аз му обясня на агент Камен (от ДС), че носталгията по социализма няма нищо общо с възрастта. Има общо с реалното подобряване на живота на обикновения човек. Агрегатния растеж на БВП за 45те години на социализма е 3.4%, което е по-високо от естествения прираст на населението по това време - това означава буквално, че живота на обикновения човек се е подобрявал с всяка година (сега е друго). Ностаглията по една икономическа система няма нищо общо с възрастта на човек, а с материалното му положение и качеството на живот.
*
Колкото до "ефективните методи" за застрояване на курорт - фактите отново не са на страната на Камен - защото Албена е един от малкото курорти, които запазиха структурирания си облик от времето на социализма и е най-печелившият курорт в България (въпреки, че Сл. Бряг има по-голяма леглова база). Идеалното застрояване на курорт естествено може да се направи само на макро ниво - като се взимат в предвид възможностите на природата и координацията между атракции, инфраструктура и т.н. - като по този начин се търси оптималния баланс на предлагания пакет - а от там и оптималната цена. (Теоретичната обосновка е обяснена подробно от професор Наш - оня от филма с гладиатора - който обяснява теорията на игрите и еквилибриума/равновесието между интересите на обществото и интересите на индивида. А на прост език - на дребния съдържател на хотелче построено с препрани пари от наркотици и проституция, построено върху незаконно реституирана земя, с фиктивни разрешителни за строеж върху свлачищна зона, въобще не му пука дали има пречиствателна станция или септичната му яма се излива в морето - а от там и цената отговаря на нивото на клиентите, които нямат претенции за чистотата на морето).
*
Препоръчвам сериала "What happens in Sunny Beach stays in Sunny Beach" в YouTube - дето вървя миналата година по английската телевизия (предупреждавам, че трябват яки нерви и корави сърца), за който се интересува как изглежда реалността, която защитава уважаемият агент. Па всеки да си решава за "носталгията."

07 Февруари 2015 13:04
Това, което може да се направи, е поне останалите красиви и диви места да бъдат запазени.

Може, но няма. И Карадере ще асфалтират, и Пирин ще изсекат.
07 Февруари 2015 23:40
Свръхпредлагане на леглова база = катастрофално ниска средногодишна заетост (под 15% при средно 62% за ЕС)= последно място в Европа по приходи/нощувка
Проблемът е, че се опитвате да го гледате откъм българска страна и затова ви изглежда лишено от смисъл и лошо като краен резултат.

Погледнете го обаче от страна на ръководителите на ЕС - оттам изглежда супер да има къде да натикат стотици хиляди млади безделници алкохолици за без пари.

Въпрос на ценности и разделение на труда... за армията ни в НАТО е отредена банята, за мирната ни икономика - част от алкохолния туризъм за ЕС.

Не е лесно да си колония, но пък ние сме професионалисти с 500 годишен трудов стаж!

08 Февруари 2015 04:52
Въпрос на ценности и разделение на труда... за армията ни в НАТО е отредена банята, за мирната ни икономика - част от алкохолния туризъм за ЕС.

Е, същото положение беше и при варшавския договор. Добре, че имаше добро присъствие на западно-грмански и скандинавски туристи, което придаваше добър вид на черноморието. А, пардон забравих за инвазията на арабски богаташи през края на 60-те началото на 70-те. Сума ти хубавици от София и черноморието се сдобиха с корекомски джинси и шарени блузки по това време. От там и остана лафа: "Мина по улицата на първа арабска скорост" и "Плащам като арабин!".
08 Февруари 2015 05:14
сериозна тъпня, над средното
08 Февруари 2015 10:06
На компетентния по всички въпроси агент Камен следва да се цитира знаменитата фраза на Ицо Стоичков:

Ибиса ти!
08 Февруари 2015 10:21
В чисто икономически смисъл думата предполага създаването на повече предлагане на определени туристически услуги спрямо съществуващото търсене.

Като дадеш грешна дефиниция в самото начало, и лобистката статия става безпредметна. Когато говорим за презастрояване, изобщо не иде реч за предлагане: търсене. Иде реч за предлагане: капацитет. Например едно местенце има капацитет (като природни данни и инфраструктура) да посрещне 1000 туристи, пък ти пльосваш хотели за 10 000, щото така най-бързо ще си изпереш парите. Съответно местенцето се осира и в рамките на няколко години вече търсенето спада - като вторичен ефект.
Каролев, не се прави, че не разбираш.
08 Февруари 2015 11:53
"Идеалният" случай на застрояване за някого може да бъде и привнесен отвън на чисто асоциативен принцип. Тук пък идва проблемът, че не всичко, което хвърчи, се яде. Или с други думи, ако изобщо е възможно екзотичните къщурки на самотни плажове по тихоокеанските острови или привлекателните дървени къщички и палатки по Скалистите планини в САЩ и Канада да бъдат пренесени на Българското Черноморие и планини, дали ще дадат същия резултат.

...пък и къде са ни слоновете...


мда, не всичко което хвърчало се ядяло,,, дрън-дрън та пляс. Ама няма скоро да си затвори устата бълваща или тривиални насметени от девет дола вода сентенции, или пълни глупотевини - повечето със заблуждаващ ефект. А иначе каролев си лапа на държавната софра от доста време.
08 Февруари 2015 15:40
На Каролев либералните пазарни схеми сработват само ако татко ти е генерал от ДС. Ако не е, тогава гризеш бахура и се чудиш що концесиите пак ги раздадоха без тебе....
08 Февруари 2015 17:45
Другарю Каролев, ако бяхте се консултирали за о.Ибиса, то щяхте да научите, че там има два средни по големина града, от сорта на Балчик и един нуди-плаж.
Всичко останало са частни територии с просторни вили на плажа, където се е приселила американската порно-индустрия.
Нуди-плажа (la playa Sas Salinas) е обществено достъпен и даже има градски автобус до него.
През 2009, кафето там струваше 8 €
Има дискотеки, вярно е, но те не са в населените места, а до тях - в полето.
Последно, пак 2009, входа за посетител в дискотека беше 60 € с включени две консумации.
За да придобиеш представа за цените ще уточня, че минималната раб.заплата за неквалифициран труд в Испания тогава беше 550€/месец.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД