:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Родители без брак ще получават по-трудно детски

Помощта за майки студентки ще се дава на два пъти след заверка на втори семестър
СНИМКА: БГНЕС
Вицепремиерът Ивайло Калфин предлага сериозни промени в семейните помощи за деца, които не са реформирани от години.
Част от семействата без брак вероятно ще останат без детски, тъй като в бъдеще за тях ще се взема предвид доходът и на двамата родители, а не само на жената. Парите за родители, чиито деца станат родители, ще се спират директно. Самите майки под 18-годишна възраст ще получават месечни помощи за децата си само в натура. Затяга се и контролът при помощта за майките студентки, която ще се дава на две части. Това са част от промените в Закона за семейни помощи за деца, които социалният министър Ивайло Калфин предлага.

В момента за първо дете се получават 35 лв., за второ - 50 лв. За всяко следващо помощта също е 35 лв. За четири от видовете помощи за деца съществува подоходен критерий - до 350 лв. на член от семейството. Той не е променян от 2009 г. Социалното ведомство предлага от догодина подоходният критерий да стане колкото минималната заплата, което би следвало да увеличи броя на семействата с право на детски. В същото време обаче се предлага друга мярка, която може да намали хората с право на надбавки. Калфин иска занапред при семействата без брак да се взема предвид доходът и на двамата родители, ако са регистрирани на един адрес. 290 000 семейства живеят в съжителство според последното преброяване от 2011 г. Пак според демографската статистика над 60% от децата се раждат извън брака. В момента за отпускане на помощта се взема само доходът на майката. "Това поставя в по-неблагоприятна позиция семействата със сключен граждански брак", аргументират се експертите.

Калфин иска родителите, чиито деца под 18 г. родят, вече да нямат право на детските. Мярката цели да се ограничи явлението "деца раждат деца" и е насочена основно към ромите. "Проблемът с непълнолетните родители стои на дневен ред, като той е локализиран в определени области, но не е с толкова голям мащаб. Не се заблуждаваме, че с промените ще решим този феномен, но със сигурност те са необходим инструмент за ограничаването му", коментира Калфин. Това показват и данните - от над 5000 непълнолетни майки м.г. под 16 години са 1351. Най-много са в Сливен, Бургас и Пловдив. Най-малък е броят на децата майки в Смолян, Габрово и Перник. От ДПС вече обявиха мярката за дискриминационна и противоречаща на конституцията. Калфин обаче предлага непълнолетните майки да получават годишен бонус, ако ходят редовно на училище и завършват успешно. Сумата не бе уточнена, но стана ясно, че ще е толкова, колкото биха били детските за година.

Социалният вицепремиер ще настоява и детските да се дават накуп за всички деца в семейството, а не първото да получава по-малко от второто и т.н. "Не може да гледаме на първото дете като на 35 лв., а на второто - като на 50 лв.", коментира той. Калфин отказа да каже какъв размер на детските ще предложи за догодина. Наскоро обаче заяви, че ще иска за едно дете да се получават 35 лв., за две 85 лв., а за три 130 лв. Ако бъде предложен този вариант, това означава, че семействата с три деца ще получават с 10 лв. повече, отколкото сега. Помощта за всяко следващо дете обаче ще е по-ниска. Така министърът смята, че ще насърчи тридетния модел.

По-строги наказания ще има за родители, чиито деца не посещават училище. Сега при пет неизвинени отсъствия се спират детските само за съответния месец. Калфин предлага парите да се спират за една година, ако детето пропусне 3 поредни месеца градина и 6 поредни месеца училище. Родители, които изоставят дете, преди да навърши 2 г., ще трябва да върнат на държавата всички детски, получени за него. Ако пък майката и бащата са в чужбина, бабата и дядото ще могат да вземат помощи само ако осиновят внучето си, стана ясно от обясненията на Калфин. Родители, които не живеят постоянно у нас, няма да имат право на месечните помощи за отглеждане на дете до 1 г. и до завършване на средното образование. Това означава да са живели в България повече от 183 дни за последната година.

Нови правила ще има и за майките студентки, при които има бум на записани в университет с цел получаване на помощта. Сега тя е от 2880 лв. и жената може да кандидатства за нея дори ако се запише да следва 6 месеца след раждането. В бъдеще ще трябва да е станала студентка, преди да роди, а сумата ще се дава на две части. За второто плащане майката ще трябва да представи бележка от университета, че продължава да следва и в следващия семестър. През 2009 г. тази помощ е отпусната на 1583 майки, а през 2014 г. е изплатена на 7555 студентки.

Въвежда се нова еднократна помощ за семействата, които осиновят дете. За м.г. са осиновени близо 700 деца.



СТАТИСТИКА

Около 600 хил. семейства получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование през м.г. Над половината от подпомогнатите семейства са с едно дете (над 329 хил.). Над 216 хил. са семействата с две деца. Едва 29 хил. семейства получават помощ за три деца. Близо 1100 семейства са с 6 деца, 459 семейства със 7 деца, 151 семейства с 8 деца.
31
22142
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
09 Февруари 2015 20:04
Родители, които не живеят постоянно у нас, няма да имат право на месечните помощи за отглеждане на дете до 1 г. и до завършване на средното образование. Това означава да са живели в България повече от 183 дни за последната година.


Направо закопават с този текст!
Не знаят ли, че има родители, които работят по интернет, плащат си данъците в България, но си живеят където искат защото работата им го позволява!
И на такива родители, които са създали и отглеждат българче няма да им дават дори помощта за раждане и отглеждане на дете до 1 година!
Плащал си данъци и осигуровки години наред, продължаваш да си ги плащаш и то в доста голям размер и за разлика от циганките, които с нищо не са допринесли за държавата няма да получаваш помощи за дете защото не живееш в същата тази държава!
Е, такава държава няма!!!
А ако я има скоро няма и да я има!
А и защо да я има след като си гони населението в чужбина?
09 Февруари 2015 20:19
Плащал си данъци и осигуровки години наред, продължаваш да си ги плащаш и то в доста голям размер и за разлика от циганките, които с нищо не са допринесли за държавата няма да получаваш помощи за дете защото не живееш в същата тази държава!
Те тези, дети си плащат данъците и осигуровките СА ОТРЯЗАНИ от детските..те..не ги получават, защото доходът на човек е повече от нам колко си лева беше
09 Февруари 2015 20:53
Детските надбавки при "самотна" майка, в какъв размер биват - само питам ...
09 Февруари 2015 21:08
Най-добре е да няма детски надбавки, а да се приспадат по 40 или 50 лева на дете от данъците на родителите. Който не плаща данъци ...
09 Февруари 2015 21:19
Най-добре е да няма детски надбавки, а да се приспадат по 40 или 50 лева на дете от данъците на родителите. Който не плаща данъци ...



Никога няма да приемат подобно нещо.. Това означава перманентни цигански бунтове и наритване от страна на €С.
09 Февруари 2015 22:05
Проста сметка показва, че около 20 000 семейства от получаващите детски надбавки имат над 3 и под 6 деца. Но естествено, това от статистиката е махнато. Това са около 100 000 чаавета со се родителите. Гласупудаватели. Мерката верно е единствено облекчение на данъците, не детски.
09 Февруари 2015 22:33
И аз така мисля. Никакви детски, а само намаляване на данъци.
09 Февруари 2015 23:31
Комсомолецът Калфин е напълно ясен - дела, дела и пак думи. Същото безличие като външен министер сбра целата еврогейска и евроатлантическа пасмина насред София и единствен резултат беше притеснение за гражданите. Като цоциален министер ще бълва по 20 инициативи седмично и накрая ще се получи както винаги.
09 Февруари 2015 23:44
Плащал си данъци и осигуровки години наред, продължаваш да си ги плащаш и то в доста голям размер и за разлика от циганките, които с нищо не са допринесли за държавата няма да получаваш помощи за дете защото не живееш в същата тази държава!
Е, такава държава няма!!!
А ако я има скоро няма и да я има!
А и защо да я има след като си гони населението в чужбина?


Мери1001,
Може и по-зле - плащаш си данъци и осигуровки години наред, и то в доста голям размер, а никога не получаваш никакви помощи точно защото плащаш много, т.е. имаш високи доходи и не ти се полагат помощи. Вероятно това е смисълът на социалните помощи, да ги получават тези, които наистина имат нужда. Аз никога не съм се оплаквал, че не получавам помощи. Предпочитам да имам толкова високи доходи, че да не попадам в графата на нуждаещите се.
А иначе измамници с помощите винаги ще се намерят, без значение от етноса. Или ще ми кажеш, че мнозинството от "студентките" в последните години са циганки?
10 Февруари 2015 00:10
Неразбирко, 09 Февруари 2015 23:44

Защо се правиш на неразбрал?
Една жена като роди не може веднага да работи, трябва да се възстанови, детето реве постоянно първите няколко месеца...
И след като не работи няма доходи, роденият човек има още повече разходи...
И няма да получава нищо защото доходите и преди били високи!

Вие деца нямате ли? Не знаете ли какво се случва след раждането?
Аз имам малко внуче и си спомням времето когато имах малко дете! Как да работя като няколко месеца не можех даже да седна?
10 Февруари 2015 01:37
В главата на Калфин и екипа му е пълна каша. Едва ли може да се измисли по еклектична конструкция имплицитно съдържаща пишман остеритетни (щото сумите са смешни), антисоциални, расистки и ксенофобски мотиви.

Детските добавки трябва да бъдат спрени изцяло, а парите пренасочени към осигуряване на безплатна храна за кърмачетата, безплатни детски ясли и градини, безплатна храна в училищата, безплатни учебници, тетрадки и т.н.. Само така превръщането на раждаемостта в бизнес с цел доход ще бъде пресечено.

Що се отнася до помощите за студентките и там им е пълна каша. Принципното решение не само е просто, но трябва да отговаря и на целта - раждаемост сред семейства. Досегашната измама със записване на кво да е за един семестър, само и само да се вземе помощта е лесно разрешима, ако тя може да се взема от студентки, които са поне втори курс. Това, обаче не е достатъчно, защото раждането на деца в ниските курсове обикновено пречи на обучението и често води до трайното му прекъсване. Затова, ограничението трябва да се сложи поне след 4 курс и дори още по-добре - след завършването на образованието. Примерно на тази помощ право да имат студентки, които родят до три години от завършване на магистратура.
10 Февруари 2015 01:38
Аз детски спрях да получавам още като въведоха тази идиотска разпоредба, макар че определено тогава и след това заплатата ми не е била висока, ама нали сме бели, а не индоримляни. Е, малката щерка порасна и без детски ама е време и тя деца да ражда, пък като гледам какви ги бистрят разни калфи, то по-добре да хваща пътя за навън...
10 Февруари 2015 01:47
Интересно е, как от толкова "умни глави", поне един не прозря причината за ранната циганска раждаемост и циганската многодетност. Още повече, че тя не е само циганска, а се наблюдава във всички бедни общества с лоши условия за живот, лошо здравеопазване и ранна смъртност.

Както се наблюдава и намалена раждаемост в богатите общества, постигнали добро здравеопазване и дълголетност.

Циганите (а и хората в третият свят) нямат заслуга или вина за един от базовите природни закони на явлението живот.

Когато живота е лош и несигурен, когато не се знае, дали утре няма да умреш от глад или от болест, то размножаването става в първият възможен биологичен момент (така вероятното време на оцеляване, спрямо нужното за отглеждане на детето нараства) и в количества, които да гарантират оцеляването на вида при висока смъртност.

Ако искате циганите (а и хората от третият свят) да не раждат много, то просто подобрете условията им на живот, гарантираната прехрана и подобрете здравеопазването.
10 Февруари 2015 07:57
Моля ви не плюйте Калфин. Ясно ви е че не може всичко да се направи от веднъж. Това е първото правителство което почва нещо в тази посока. Да въведат някакви действия, да се отчете резултата, пък да коригираме. Самите хора трябва да почнат да се настройват, че времето на краденето от бюджета свършва. Държавата и администрацията трябва да се настроят, че който прави подобни стъпки, няма да е хулен, а обичан от населението. Администрацията много обича тези помощи. Не е тайна че доста заработва от тях. Ромските барони трябва да почнат да свикват, че на този бизнес му идва края. Тайна ли е че те са заробили голяма част от гетото с заеми, взели са личната карта на робите и помощите отиват при тях. Те са и най-големите помагачи и уреждачи робите им да получават всички помощи.
10 Февруари 2015 08:02
Най-накрая! От колко години чакам да се случи това нещо!

Не мога да повярвам че го казвам за червен, но браво на Калфин!
10 Февруари 2015 08:11
10 Февруари 2015 08:15
Детските създадоха и продължават да създават цял един народ в държавата! Неинтегриран, защото не подлежи на интеграция! Докога? От три до четири милиарда лева годишно/според директора на статистиката/ отиват за мургавите братя. Ако една трета от тях работи и плаща данъци в хазната ще попаднат още три-четири милиарда. Близо осем милиарда годишно на България не са излишни, нали? Но ДПС е против това. Защото мислят да завладеят БГ с циганския вот. Ако не сега, в близкото бъдеще!
10 Февруари 2015 08:16
Традиционното семейство - с граждански брак, и по възможност с православен брак, у нас в България трябва да се поощрява чрез всякакви възможни средства, най-вече финансови стимули и намаляване на данъците! Това е жизнено важно за оцеляването на Държавата ни! Една от най-старите Държави в Европа.
10 Февруари 2015 08:48
От три до четири милиарда лева годишно/според директора на статистиката/ отиват за мургавите братя. Ако една трета от тях работи и плаща данъци в хазната ще попаднат още три-четири милиарда.

Показателен пример за нивото на феновете на Сидеров, Москов и Калфин.

За сравнение - всички приходи (данъци, осигуровки, европейски средства) на държавният бюджет са малко над 18 милиарда лева, а всички разходи, включително близо милиард вноска в ЕС са малко над 20 милиарда лева.
10 Февруари 2015 08:57
Адмирирам Ивайло Калфин!

Макар и болезнена и крайно неприятна, тази мярка е необходима, за да се запази преди всичко българската нация!

Нека да не си кривим душата - един определен етнос превърна ражданията и човешкия живот в бизнес и този етнос трябва да се спре и ограничи по някакъв законен, па макар и жесток за другите начин. Иначе българинът изчезва до 20-25 години, ще се превърне в малцинство. Има градове на страната, където това е факт.
Говоря за този българин, който не прави деца на деца, за да получава социални помощи и да ги изпива, докато децата тънат в мизерия и просят по улиците, а впоследствие се научават да крадат и лъжат. Говоря за този българин, който праща децата си на училище, а не ги спира да учат, за да просят и крадат.
Говоря за този българин, който, ако по силата на обстоятелствата се окаже в гето, живота си дава, ако не той, поне децата му да се измъкнат от него.
Говоря за онези българи, които навремето са продавали имоти, за да се учат децата им, защото са знаели, че знанието е сила, а просяци има навсякъде.

Ако за ограничаването на този конкретен етнос цялото общество трябва да плати солена социална цена, аз лично съм "за". Защото после ще плачем със солени сълзи всичките, но няма да има кой да ни слуша...
10 Февруари 2015 09:54
Не виждам мерки срещу един от циганските хитове за получаване на пари - самотна майка, баща-неизвестен. Там детските май са в двоен размер.
Мерките са хубави, но защо така глупаво се прилагат? Ще има циганско недоволство, ще има разни комитети да пищят, че е дискриминация, сигурно ще докарат и някоя еврозелка да ни заклейми. И резултатът ще е спорен.
Защо направо не се премахнат всякакви помощи и се премине към данъчни онлекчения? Така е в страните от ЕС, така и няма как да клеймят комитети и еврозелки.
При сегашната конфигурация на НС има смисъл от такава рязка промяна - на практика всички основни партии ще загубят гетата. Да, ДПС ще спечели, но едва ли чак толкова много, че да успеят циганите да ги вкарат с над 50% в следващото НС.
10 Февруари 2015 10:15
Мери,прави разлика между подпомагане и осигуряване. Жената, която от години плаща осигуровки за всички осигурителни рискове, ще си ползва отпуските и ще си получи обезщетенията за бременност и раждане, за отглеждане на малко дете по реда на КСО. Тука иде реч за промени в законодателството, касаещо социалното ПОДПОМАГАНЕ, а не за промени в КСО, който урежда ОСИГУРЯВАНЕТО. Има жени, които раждат без да имат и един ден осигуряване, тези промени тях засягат.
10 Февруари 2015 10:54
Твърдо съм за данъчни облекчения вместо детски надбавки. Това е решението- ако не плащаш данъци, няма облекчения.
Така поне единия родител ще има смисъл да работи. А явлението "самотна многодетна майка" ще стане трудно постижимо - няма как да гледаш деца като хем не получаваш помощи, хем не работиш, хем няма мъж, който да работи и евентулно да му връщат от данъците.
10 Февруари 2015 12:06
Данъчните облекчения са единственият разумен модел за подпомагане на семейства с деца до 18 години. За перманентно нежелаещи да работят да се дават помощи само при полагане на труд в полза на обществото.
10 Февруари 2015 12:34
Мерките са хубави, но защо така глупаво се прилагат? Ще има циганско недоволство, ще има разни комитети да пищят, че е дискриминация, сигурно ще докарат и някоя еврозелка да ни заклейми. И резултатът ще е спорен.

Ми така ми. Трябва окончателно решение. Ето Москов узря за него, сега и Калфин.
10 Февруари 2015 12:37
Weed361
09 Февруари 2015 21:08
Най-добре е да няма детски надбавки, а да се приспадат по 40 или 50 лева на дете от данъците на родителите. Който не плаща данъци ...

Направо закопават с този текст!
Аре сега, тия дето сме от 15 години все така,че даже и здравни осигуровки плащах на сина, и сега пак, не сме "закопани". Работим повече. Само ни е яд, че с нашите данъци не се помага на младите семейства, които наистина се нуждаят от помощ (като им се намалят данъците и/или осигуровките), а се пилеят средства за начесване на крастите на баби-моми да раждат и на пеерасти да си веят задниците по площадите, и на търговците на "римляни".
10 Февруари 2015 13:35
Аpoliti4en-
10 Февруари 2015 14:01
Детските добавки трябва да бъдат спрени изцяло, а парите пренасочени към осигуряване на безплатна храна за кърмачетата, безплатни детски ясли и градини, безплатна храна в училищата, безплатни учебници, тетрадки и т.н.. Само така превръщането на раждаемостта в бизнес с цел доход ще бъде пресечено.

Да бъде валидно за всички деца - да отпадне подоходният критерий.
Щяло да има цигански бунтове, щели били да ни наритат от ЕС. Нека. Да ги обявят за дискриминирани и да ги поканят да се преселят където пожелаят из "старата" Европа.
10 Февруари 2015 14:56
Ако искате циганите (а и хората от третият свят) да не раждат много, то просто подобрете условията им на живот, гарантираната прехрана и подобрете здравеопазването.

А на нас някой дава ли ни тези неща безплатно?
10 Февруари 2015 17:43
Аполитичен!

Голямата щерка я родих като студентка. Получавах майчинство ли, стипендия ли, вече не помня, отдавна беше. Ами да ви кажа що зор видях след сигурно 15 години да си узаконя тази 1/една!/ година стаж, която ми се полага за това майчинство. Детски за голямата взимах докрай, а за малката - докато не измислиха въпросната идиотщина детските да зависят от дохода. И доходът беше изчислен, така че в него да се вместват индоримлянките. И после що се развихри бизнеса с раждане на деца. Като се вземат подобни мерки трябва да се мисли, ама де акъл в нашите управници за всичките тези години...
11 Февруари 2015 08:47
Факт е, че повече деца раждат по-малко образованите и по-бедните. За това обаче не могат да се винят децата, както и за това, че са циганчета. Децата не могат да се винят за това, че остават без образование, а като порастнат остават без работа и без съответното възпитание, което да предадат на своите деца. За това е виновна държавата и по-скоро системата. При "гадните" комунисти нямаше нито един циганин без работа. Техните деца ходеха на училище, че дори и в университетите. До 68 година бях в България. Не си спомням нито един циганин просяк, да лежи на улицата. Всички деца ходеха най-малко в прогимназия. Образоваха на сила дори и възрастни. Не са ви виновни циганите, виновни са управниците които сте избрали или по-точно "свободата и демокрацията" за която толкова много мечтаехте.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД