:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов ще иска 2.2 млрд. евро, за да станем газов център

Наказателните процедури срещу България за "Южен поток" ще бъдат спрени
СНИМКА: БГНЕС
Специално за срещата на енергийните министри на държавите от ЕС, засегнати от спирането на "Южен поток", дойде дясната ръка на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер - Марош Шевчович. Той обясни, че целта е въпросните държави да имат достъп до три източника на газ.
Месец след като представи идеята си за създаването на европейски газов разпределителен център (хъб) край Варна, премиерът Бойко Борисов обяви, че той ще струва 2.2 млрд. евро. "Това е на половината на цената на "Южен поток през българската територия", обясни премиерът след вчерашната енергийна среща на високо равнище с представители на ЕК и на страните от Централна и Югоизточна Европа - Австрия, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словения и Словакия.

Срещата бе договорена още в края на миналата година от енергийните министри на държавите от ЕС, засегнати от спирането на "Южен поток", и ЕК. Първото й заседание се проведе вчера в столицата. Специално за срещата у нас бяха дошли "дясната ръка" на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер - заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шевчович, който отговаря за енергийния съюз, както и комисарят за енергетиката и климатичните промени Мигел Канете.

По рано през деня Борисов обяви, че ще търси финансиране на проекта по плана "Юнкер. Освен създаване на хъба се предвижда още изграждането на ново газово хранилище в Северозападна България, 2 компресорни станции в гр. Левски и в Провадия и разширяване на хранилището в Чирен. В обширна презентация, разпространена от правителствения пресцентър, премиерът подчертава и предимствата на страната ни за изграждането на газовия център. Сред тях са подчертани географското разположение на страната ни, което я определя като стратегически партньор, добре проектиранaта национална газопреносна мрежа, добре балансирана транзитна национална система с газохранилище; добив на нефт и газ в региона; ниско вътрешно потребление - свободен капацитет за транзит; прозрачни процедури за доставки и строителство на справедливи цени; дългосрочен и краткосрочен капацитет.

Не е ясно обаче дали и кога тези проекти ще бъдат реализирани и какво финансиране ще се търси, ако ЕК откаже субсидирането на проекта. На въпрос дали Борисов ще посети Москва, за да убеди и руската страна в нуждата от газовия хъб, той отговори: "Ходенето става, след като те поканят. Ходи се там, където си желан". По думите му България не се притеснява от една такава среща, защото е работила по правилата. Премиерът обаче отново подчерта, че страната ни все още не е получила официален отказ от Русия за спирането на проекта "Южен поток".

Марош Шевчович обяви, че ЕК ще замрази наказателните процедури срещу България, свързани с "Южен поток". Брюксел стартира процедурите преди около година във връзка с избира на строител на българския участък от проекта. "В Москва трябва да са адресатите на въпросите, свързани с някакви компенсации", заяви Шевчович в отговор на въпрос дали България ще бъде компенсирана след отказа на Русия от проекта.

"Истински съм притеснен от война", заяви премиерът Борисов във връзка със ситуацията в Украйна. По думите му, ако се стигне до това: "Ще се рушат газопроводи, а няма да се създават".

Следващата среща на групата енергийни министри и представители на ЕК ще се проведе в средата на юни и тогава ще бъде разработен план за действие, свързан с бъдещите газови проекти. "Нашата цел ще бъде всички държави, които са част от ЦИЕ, да имат поне 3 източника на газ", обясни Шевчович.

39
4352
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
09 Февруари 2015 19:33
ще струва 2.2 млрд. евро. "Това е на половината на цената на "Южен поток през българската територия"

Не е "на половината", а е 2/3 от цената, при 10 пъти по-малък транзит.
Но дай Боже да стане, защото иначе сме "капо на без коз с реконтра"
09 Февруари 2015 19:38
Май не само Той не е с всичкия си ! Хъбясването е навсякъде сред ЕК.
09 Февруари 2015 19:39
Наказателните процедури срещу България за "Южен поток" ще бъдат спрени
really? б*си и наглеците! да вземем да им благодарим ли, що ли...
09 Февруари 2015 20:06
https://www.facebook.com/Christo.Komarnitski.humor/photos/a.100469266698467.742.100457570032970/387385994673458/?type=1&theater
09 Февруари 2015 20:13
Герберите да си го озаптяват тоя овреме, или поне да ги събират парите за тая лудост от собствения си джоб.
09 Февруари 2015 20:37
Аз нещо не мога да разбера - как така хем продължаваме да строим Южен поток, хем ни спират наказателната процедура?!
Ами Третия Енергиен пакет?!

09 Февруари 2015 20:45
Опитва се да говори.
09 Февруари 2015 22:45
...Шевчович обяви, че ЕК ще замрази наказателните процедури срещу България, свързани с "Южен поток".


Замрази, не СПРЕ. Има една тъничка разлика. Барем бутнат Тиквата пак, и дойдат "ония" - размразяване, и те така...
09 Февруари 2015 22:52
Четох един път,четох втори път и... така и не разбрах откъде ще се пълни хъбчето. Шефа казал 3(три) независими источника ,а аз освен газието дето произвеждат определена група форумци,за друг источник не прочетох.
09 Февруари 2015 23:09
Доколкото разбрах - България се надява и дори иска ЕС да заяви на Русия, че газ ще купува от нея само ако е доставен в "хъбчето" край Варна.
Това е сериозен ултиматум - да видим дали нашите ЕС партньори са готови за такъв жест...
09 Февруари 2015 23:16
ще струва 2.2 млрд. евро

И кой направи тези сметки толкоз бързичко
09 Февруари 2015 23:25
ще струва 2.2 млрд. евро

И кой направи тези сметки толкоз бързичко


Тея хъбчета бая скъпички! И по учудващ начин съвпада числото/цифрата със спастреното от Буда доСЕГА!
09 Февруари 2015 23:45
Пълно безумие!

Една банда невменяеми, мошеници, некадърници и какви ли още не, са възседнали Европа и се подвизават на всякакви възможни нива:

- Политика, институции, правителства, ЕС - просто ме е страх да продължа, може и до Бог да стигна, както е тръгнало!

Ега си лудницата, ега си чудото!
10 Февруари 2015 02:34
Важното е, че ще има хъб, хранилища и ремонтирани тръби. Не е важно, че до хъба няма да идва газ, а тръбите и хранилищата ще са празни. Туй са подробности.

Продължаващата история с варненският хъб има всички признаци на лудост. Когато някой преживее голяма травма, която е толкова голяма за него, че не иска да приеме реалността и я подменя с фантазна, то това си е класическа лудост. В буквалния медицински, а не в преносния смисъл. Доживяхме да ни управляват луди.
10 Февруари 2015 06:18
Февруарска (2015) Тиква:
На въпрос дали Борисов ще посети Москва, за да убеди и руската страна в нуждата от газовия хъб, той отговори: "Ходенето става, след като те поканят. Ходи се там, където си желан".

Септемврийска (2014) Тиква:
Бойко Борисов ще отиде на официална визита при руския президент Владимир Путин, ако ГЕРБ спечели изборите. Това стана ясно от думите на Генерала пред бизнесмени в Стара Загора. Основната тема на разговор между двамата ще е подписаният от кабинета "Орешарски" договор за "Южен поток". "Ще се вдигна и ще ида при Путин, ако ГЕРБ спечели изборите", отсече Борисов по време на срещата.

10 Февруари 2015 06:49
Комарко,
Кога ще го нарисуваш Боко как предлага на Юнкер да си поиграйкат с трети енергиен пакет, изобразен като дебела и твърда, високо навирена търба и два яки хъба отстрани и отдоле й на търбата! И как така нарисувания хубав трети енергиен пакет на тези двамата Обамата им го навира в гъзо-, пардон, газохранилищата! А Макакейн отстрани ръкоблудства, пардон, ръкопляска от възторг!
10 Февруари 2015 06:57
Понеже четете само себе си,ще ви го повтарям често та дано някакьв процент почнат да мислят,Германия и Франция не могат да изправят срещу задкулисието, че нашите ли,тия телодвижения на Гьрция,Унгария са някакво зараждащо се сьпротивление и то е разрешено защото то си е пак от техните,но с малко други виждания, това чудовище паразитиращо вьрху света,този паразит който винаги е унищожавал гостоприемника(Елада,Рим а вьзможно и Старото Царство и Средиземноморието) сега има шанс да бьде унищожен,Русия ,Китай а и други желаещи са може би по-силни от тях,за разлика от преди когато например Византия сама се е изправяла срещу тях.
10 Февруари 2015 07:55
...това чудовище паразитиращо вьрху света,този паразит който винаги е унищожавал гостоприемника...

- Докато не се назове Числото на Звяра и не се посочи конкретно, то винаги ще се крие в сенките, ще мимикрира и ще действа с посредници.

Дотогава ще е непобедимо.
10 Февруари 2015 08:10
така и не разбрах откъде ще се пълни хъбчето

Така е, който не следи творчеството на Комарницки...
10 Февруари 2015 08:26
10 Февруари 2015 08:27
Без директно захранване с достатъчно газ от Русия газовия хъб в България ще е само паметник, олицетворение на пари, хвърлени на вятъра.
ЕС няма да даде тези милиарди.Няма да позволят на една Тиква да ги преметне с губещ проект.
Ще посмее ли Тиквата да вземе още един заем от някакви си 3млрд., за да открадне милиард от тях?
Вероятно ще се пробва- Той още не може да прежали изпуснатия комисион от увеличената 2.5 пъти цена на българския участък на ЮП, която подписа на Газпром през 2012 г.
10 Февруари 2015 08:38
Той още не може да прежали изпуснатия комисион от увеличената 2.5 пъти цена на българския участък на ЮП, която подписа на Газпром през 2012 г.

Така е, освен санирането ще търси и други възможности да навакса.
10 Февруари 2015 08:46
Така е, освен санирането ще търси и други възможности да навакса.

Санирането е дреболия- някакво си милиардче от 12 милиарда евро заеми за година и половина, взети за харчлък и крадене.
10 Февруари 2015 09:14
Директивата за (най-малко) трите източника на газ прилича на тази за кривите краставици и на онази за най-много 1600 вата мощност на прахосмукачка. Брюкселската бюрокрация си оправдава големите пари (пред себе си) а всички останали да изпълняват и точка. Е, не си представяхме така демокрацията и каптализма.
А картинката с насилствено (чрез война) разширяване на ЕС довършва реалността.


10 Февруари 2015 09:25
Хъб та хъб! Никой не казва какво е хъб. Най-просто разклонител, събира нещо, разпределя, препраща, а няма какво, и не се очертава скоро да има, за сега газ плучаваме само от Украйна, ако спре, оставаме без нищо.
Борисов закопа България, той е човек на Вашингтон и го държат с нещо, той не е принципен човек, би служил на всеки. Ако бе осъществен Южен поток положението щеше да е друго, можеше и Химко да заработи, благосъстояние има само където е достъпна енергия.
10 Февруари 2015 09:36
Тия 2 милиарда ще стигнат ли за неустойките по Белене?
10 Февруари 2015 09:45
indiec
10 Фев 2015 09:14
Мнения: 1,018
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Директивата за (най-малко) трите източника на газ


Директивата не позволява и на външна граница да има хъб в ЕС.
Затова хъб в Турция е възможен,в Унгария също, а в България ,Гърция, Румъния- не.
10 Февруари 2015 09:59
не им стигнаха 4 млрд от КТБ,1 млрд за лепене на тапети по фасадите,няколко млрд заеми ,изтеглени от боко1-правителствои неясно изхарчени ами сега и газово хъбче
да спретнат боковите фирми.
10 Февруари 2015 10:08
Това е сериозен ултиматум - да видим дали нашите ЕС партньори са готови за такъв жест...

Бега бе, ултиматум! Я как го гледа Шевчович и му мери вакума в тиквата.
10 Февруари 2015 11:29
Трима глупаци, събрани на едно място, правят ли един умен човек или се получава три пъти по-голяма глупост?
10 Февруари 2015 12:04
Жална ни майка с такива управници...
10 Февруари 2015 12:04
Преди щяха да ни построят безплатно тръба и известно време да гледаме как тече газ без да получаваме транзитни такси. Сега- ще правим тръба с пари от бюджета за да напълним нечии пеликански гушки, и тръбата ще си стои празна! Прогрес, та дрънка!
10 Февруари 2015 12:16
Няма АЕЦ Белене, няма Набуко, няма Южен поток, няма Бургас-Александрополис, скоро няма да има и АЕЦ Козлодуй, но има ГЕРБ, има така наречения реформаторски блок, има така наречения патриотичен фронт, има АБВ, има ги защото вие ни ги натресохте на изборите.
10 Февруари 2015 12:18
като се добави и тръбата от турско-гръцка граница до Варна става пак толкова колкото Южен поток като пари, но с много по-малко транзит и финансиране за наша сметка
10 Февруари 2015 12:21
dissidentbg
10 Фев 2015 11:29
Мнения: 2,049
От: United Kingdom
Скрий: Име,IP
Трима глупаци, събрани на едно място, правят ли един умен човек или се получава три пъти по-голяма глупост?


При глупостта аритметичните прогресии не важат, само геометричната прогресия отчасти описва ефекта./почти по Айнщайн/
10 Февруари 2015 18:07
Борисов ще иска 2.2 млрд. евро


Започваме да събираме....
10 Февруари 2015 18:25
XYZxyz
10 Февруари 2015 12:16
Няма АЕЦ Белене, няма Набуко, няма Южен поток, няма Бургас-Александрополис, скоро няма да има и АЕЦ Козлодуй, но има ГЕРБ, има така наречения реформаторски блок, има така наречения патриотичен фронт, има АБВ, има ги защото вие ни ги натресохте на изборите.

И всичките тия благинки ги дължим на неповторимото овче племе, което е умно горе-долу колкото една овца и далече по-търпеливо...
10 Февруари 2015 20:01
Борисов ще иска 2.2 млрд. евро, за да станем газов център

Ща стане ..... на куково лято....
10 Февруари 2015 20:04
XYZxyz
10 Фев 2015 12:16Мнения: 25,602
От: Antigua and BarbudaСкрий: Име,IP


Няма АЕЦ Белене, няма Набуко, няма Южен поток, няма Бургас-Александрополис, скоро няма да има и АЕЦ Козлодуй,

но има ГЕРБ, има така наречения реформаторски блок, има така наречения патриотичен фронт, има АБВ, има ги защото вие ни ги натресохте на изборите.


Изкарахме късмет !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД