:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,341,968
Активни 122
Страници 11,023
За един ден 1,302,066

Адвокатите вече искат "само" триене на критични дописки

В опит да замажат гафа с искането си да се затварят цели сайтове, в които се критикуват внесените в парламента промени в Закона за адвокатурата, столичните адвокати вчера се поправиха, че искат само триене на критичните публикации. Скандалният пасаж беше записан в декларация от 6 февруари, изпратена до Висшия адвокатски съвет.

В интервю за TV7 председателят на Софийския адвокатски съвет Петър Китанов и членът на съвета Владислав Янев обявиха, че са допуснали грешка, "станал лапсус" и той вече бил поправен. Целта не била да се посяга на свободата на словото.

"Тази декларация беше направена в една изключително напрегната работна атмосфера. Нямаше възможност да бъде спокойно обсъдена. Допуснали сме една или две грешки в изказа, които са редакционни. Вместо да бъде записано, че ще искаме да бъдат отстранени от сайтовете публикации на текстове, които са с уронващо авторитета на адвокатурата съдържание, беше записано, че ще се иска прекратяване на сайтовете", обясни Янев. Той се похвали, че поправката станала "веднага", въпреки че това отне 13 дни и едва ли щеше да се случи, ако счетоводните сайтове не се бяха разшумели за скандалното й съдържание. Впоследствие немалко столични адвокати се възмутиха от искането за цензура.

Представителите на професията, която е основата на правосъдието по собствените им думи, смятат, че трябва да се заличават текстове, които засягат "не само дадена персона, но и обществени функции". "Всяка свобода в нормалното общество е в някакви разумни граници и правила", казаха адвокатите. Според тях има "изключително неправилно възприемане на исканите от адвокатурата промени, което създава едно ненужно напрежение".В ОТБРАНА

На въпрос, защо дори за елементарна справка, подаване на молба или финансов отчет в държавна институция се налага наемане на адвокат, Китанов и Янев заявиха, че всички се хващат за "разни детайли, които се наливат с по-голямо значение, отколкото притежават". "Съвсем естествено е физически и юридически лица да бъдат представлявани от адвокати. Това, че, видите ли, при една ревизия колко много ще натоварим фирмата или физическото лице, което ще трябва да си наеме и счетоводител, и адвокат, заявявам, че това е една нормална практика в цивилизования свят", каза Китанов. "Отново се акцентира върху маловажното. Тук говорим за една изключително принципна дейност на адвокатите по защита на законните права на гражданите. Дали сте всичките си пари, за да регистрирате фирма, това е целият бизнес на семейството ви, а се вършат изключително важни и опасни правни действия без участието на адвокат", добави Янев.
32
2379
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
20 Февруари 2015 19:32
С такива нагли и тъпи адвокати каква реформа на системата може да има? Те това права на хората, свобода на словото за нищо ги нямат.
20 Февруари 2015 22:27
Допуснали сме една или две грешки в изказа, които са редакционни?!. Вместо да бъде записано, че ще искаме да бъдат отстранени от сайтовете публикации на текстове, които са с уронващо авторитета на адвокатурата

Редакционни грешки в изказа?!
Ако на всеки гражданин/фирма и трябва назначен, съответно платен адвокат, то на адвокатите им трябват редактори-филолози, в качеството им и на преводачи, философи да ги разтълкуват, журналисти да ги ухажват и"галят по косъма" .....
Откога адвокатурата има авторитет?!
Та авторитетът е персонален и следва личността.
"само" триене на критични дописки

Идиоти!
За какви се мислят?
Та правото да критикуваш е начин да си изразиш несъгласието, повтарям несъгласието!
И понеже недоразуменията са се "миропомазали" с дясната ръка и прекръстили с левия крак и държат Мойсеи за жезъла, затова критиката не може да бъде отправяна към тях и трябва да бъде трита, за да им е комфортно, като дремят похърквайки, подпръцкват и се онождат.
Положението е трагично.
20 Февруари 2015 22:33
Милите, явно още не могат да излязат от клетката и да се огледат, да видят какво е правото в свободно общество. Правото на хората да знаят е с приоритет в средствата за масово осведомяване. Ако се тиражират лъжи, неистини, всеки, и особено адвокатите могат да потърсят санкции и обезщетение по съдебен ред. Но онова, което искат да се узакони, да се запушат устите на критиката, за да могат те, хем да продължават да безчинстват, хем да се ползват с авторитет, просто, е скандално. Самия авторитет не е нещо, което се получава с диплома и някакво членство за упражняване на професия. Ежедневно и ежечасно дори трябва да се борят за този авторитет и да свикнат, че докато не успяват да са безупречни в очите и на критиците, просто, всеки ще има основание да ги плюе. Иначе, ако са безупречни, наистина, въпросните публикации не би трябвало да им кривят шапката
21 Февруари 2015 00:40
Тия са много нагли. Но не трябва да казваме "адвокатите", когато става въпрос за глупостите на Висшия адвокатски съвет. Това е все едно да казваме "съдиите", когато говоринм за идиотщините на ВСС. Аз познавам адвокати, които са възмутени точно колкото мен от предложените промени в закона. Всъщност от промените имат нужда некадърните сред тях, които не могат по нормален начин да си осигурят клиентела.
Като си помисля, май и форумните "адвокатки" подкрепят промените
Имам усещането обаче, че умишлено се насочва общественото внимание върху най-скандалните предложения, за които е ясно, че няма да минат. За да се излее цялото възмущение върху тях, а встрани от вниманието да останат някои по-тънки и не толкова забележими промени, които са важни за гнилата част от гилдията. Т. е. прилагат принципа "искай много, дори невъзможното, за да ти дадат каквото всъщност искаш".
21 Февруари 2015 02:21
Дали сте всичките си пари, за да регистрирате фирма, това е целият бизнес на семейството ви, а се вършат изключително важни и опасни правни действия без участието на адвокат", добави Янев.

Регистрацията на фирма не беше ли облекчена до два лева капитал!? Но това е детайл.
Ако семейството е едночленно, наистина е целият бизнес. Но това е маловажно.
"Извършват се важни и опасни правни действия без участието на адвокат" като раздаване на хонорари, "развод" в семейството/съдружниците със съответното прехвърляне на активи, печелят се търгове и обществени поръчки. Това е есенцията ... която не може да мине без гладен адвокат да се насити.
21 Февруари 2015 07:59
Дали сте всичките си пари, за да регистрирате фирма, това е целият бизнес на семейството ви, а се вършат изключително важни и опасни правни действия без участието на адвокат", добави Янев.

Тоест без да сте си платили такса "адвокат". Това ми прилича на вица, дето един возил стока през границата и редовно плащал рушвет на митницата. Един ден обаче нямал пари и казал на митничарите "Момчета позакъсал съм, строя си къща." Те му отговорили "Нахалник, с нашите пари къща ще строиш, а!".
21 Февруари 2015 09:04
Като си помисля, май и форумните "адвокатки" подкрепят промените

Я пак. И този път не чрез мислене, а просто чрез четене.
Що се отнася до коригираната декларация (първия вариант така и не успях да видя на страницата на САК), и двете са безобразие и срам, който хвърлиха върху всички ни.

Това ми прилича на вица, дето един возил стока през границата и редовно плащал рушвет на митницата.

Иди се яви в зала по дела между съдружници да видиш какъв виц е.
Налага се позоваване на дружествения договор, копи-пействан от нета безмозъчно и без да се отчитат особености, които после се оказват препъни камъчето.
И стига с тези пари на адвокатите - или мислите, че непрофесионалистите, които масово преписват готови документи и регистрират дружества, го правят без пари?
Това сериозно ли? Или удобно го пропускате?
21 Февруари 2015 09:11
Не виждам защо правото да се заменя със задължение!
Всеки сам решава дали е достатъчно грамотен да прави сам правни действия или да си плати на адвокат да ги направи вместо него. Още повече, че адвокатските услуги имат задължителен долен праг за цена, но не и горен.
В "нормалните" държави може и да е така - наемаш си адвокат за едно, счетоводител за друго, а като ти се повреди нещо в банята - викаш си водопроводчик дори и да е просто смяна на батерия. В България обаче малко хора или фирми имат достатъчно средства, за да си го позволят.
Да дам пример - задължиха всички фирми с поне един работник да сключват договори със служби по трудова медицина и уж тези служби трябваше да бъдат консултантите им по всичко, свързано със здраве и безопасност при работа, с провеждането на периодичните медицински прегледи и т.н. На практика обаче само се подписват договори, фирмите плащат едни пари, срещу които не получават нищо от СТМ-тата. И със задължителното наемане на адвокат ли се предполага да е същото?
21 Февруари 2015 09:20
Не виждам защо правото да се заменя със задължение!
Всеки сам решава дали е достатъчно грамотен да прави сам правни действия или да си плати на адвокат да ги направи вместо него.

Ох, и ти ли?
Айде стига с това задължение - не знам кой болен мозък го пусна това блестящо "тълкуване" на законопроекта, в който няма и ред, водещ до подобен извод (кусурите му са други), но жалко за вързалите се, които не използват собствения си мозък, а го повтарят до втръсване
Вероятно е някой от твърдящите, че може да се справи сам с всякаква правна материя

Да дам пример - задължиха всички фирми с поне един работник да сключват договори със служби по трудова медицина и уж тези служби трябваше да бъдат консултантите им по всичко, свързано със здраве и безопасност при работа, с провеждането на периодичните медицински прегледи и т.н.

Това е така - наистина е задължително, и не само това, но точно този пример е абсолютно неудачен - подчертавам: Не си длъжен да ползваш адвокатски услуги.
Адвокатската защита и съдействие са задължителни единствено по някои наказателни дела, изчерпателно посочени в НПК, но и тогава, ако не можеш да си позволиш ангажиран от теб адвокат, ти се назначава служебен.
Идеята на текста е била поне да ограничи черния пазар на некачествени юридически услуги (които после рефлектират в нашата работа под формата на малигнени съдебни казуси) - то си е цяла мафия, но очевидно няма как да го знаете.
Идеята добра, обаче реализацията лоша и неадекватна.
Интерпретациите на текста пък в голяма част от коментарите (и по медиите) са направо безумни и нелепи.
Едно от тях е точно за задължителността на адвокатските услуги и лишаването на гражданите от правото сами да се явяват пред администрация, съд и прочие.
Което само показва, че коментиращите нямат и елементарна правна грамотност дори да осмислят съдържанието на не толкова сложен текст.
21 Февруари 2015 09:46
С цялото уважение към адвокатурата и адвокатите и с оглед яснота за читателите. Няколко текста от Конституцията са в основата на споровете. Основополагащ е чл.134 Конситтуцията - Чл. 134. (1) Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси.
(2) Организацията и редът на дейността на адвокатурата се уреждат със закон.
Като израз подпомагането показва характера на дейността, т.е. става дума за услуга. При това платена, възмездна, дадена на „клиент”, срещу възнаграждение („клиент” е израз на Закона за адвокатурата). В този план, като свободна прфеси и по характеристики тя плътно се доближава до търговската дейност.
Неоснователно е да се твърди, че адвокатката професия била израз на конституционното право на гражданите на защита. Това право се урежда в няколко текста на Конституцията и основно в чл. 56. Всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси. В държавните учреждения той може да се явява и със защитник.(същото и в чл.32 Конституцията)
Заблежете „защитник”, а не адвокат. Тост „адвокт” не е задължтелно равно на „защитник”. Първо защото той по дефиниция от чл.134 КРБ „подпомага”, а не защитава и второ защото правото на адвоктска защита е уредено за гражданите единствено в чл.30, ал.4 Конституцията, но в рамките само на наказателния процес - „Чл.30(4) Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или на привличането му като обвиняем.”
Второ. Адвокатурата не бива да се смесва със съдебната власт (а не система). Съдебната власт е тази, която според Конституцията).”.....защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.” (чл. 117 КРБ). В нея място за адвокатурата няма.
Фактът, че в наказателния, гражданския и административния процес гражданите и юридическите лица могат да се представляват и от адвокт (ще ги „подпомага” не прави адвокатурата част от съдебната система. В този план да се прави връзка със „съдебната реформа” и да се извежда аргумент от нея с оглед предлаганите изменения в Закона за адвокатурата от тази реформа е неоснователно и дори манипулативно.
Трето. Конкретните, най-атакуемите места на законопроектът. Първото е намерението да се монполизира дейността, да се определи предмет на дейност, запазен само за адвокатите. Член 134 ал.2 на Конституцията не е възложил на закона да определя предмет на дейност. Възложил е само уредба на „организацията и реда” на дейността на адвокатурата. В този смисъл и като противоречие с Конституцията, вносителите я дописват без тя да им е възложила това.
Отделен въпрос е, че предвид липсата на основание да се сложи знак за равенство между адвокат и право на защита , се засягат правата и възможностите на редиа други субекти(организации, вкл. и търговци) и персонално на лица. В този смисъл в позициите на организациите, които протестират зрещу законопроекта се срещат изводи, че идеята на законопроекта в тази посока прилича на опит за преразпределяне и монополизиране на пазара на правни услуги.
Другият пункт на законопроекта, който поражда критики е замяната на понятието „юридически” с „адвокатски” стаж, като основно изискване за достъп до професията. Обвързан с идеята за определяне на предмет на дейност, монполен само за адвокатите, той разкрива замисъла на законопроекта. Основното изискване за заемане на длъжности и упражняване на професии, които изискват юридическо образование, е това образование да е придобито. В тази посока, както в Закона за съдебната власт, така и в закона за адовкатурата и в други закони нещата са дефинитивно определени. Подмяната на „юридически” стаж с недефенирания „адвокатски” ограничава и свръх регулира достъпа до професията. И в крайна сметка я затваря. В тази връзка критики има и срещу прездвидения, като основно средство за достъп до професията изпит.
21 Февруари 2015 09:54
mo4o
21 Фев 2015 09:46
Мнения: 130
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Хубав дълъг пост, но е "около" и с избирателно цитиране и интрепретиране на текстове от КРБ.
Процесуалната защита е уредена в процесуалните закони и те не са в противоречие с Конституцията.
21 Февруари 2015 10:30
замяната на понятието „юридически” с „адвокатски” стаж, като основно изискване за достъп до професията. Обвързан с идеята за определяне на предмет на дейност, монполен само за адвокатите, той разкрива замисъла на законопроекта. Основното изискване за заемане на длъжности и упражняване на професии, които изискват юридическо образование, е това образование да е придобито. В тази посока, както в Закона за съдебната власт, така и в закона за адовкатурата и в други закони нещата са дефинитивно определени. Подмяната на „юридически” стаж с недефенирания „адвокатски” ограничава и свръх регулира достъпа до професията. И в крайна сметка я затваря. В тази връзка критики има и срещу прездвидения, като основно средство за достъп до професията изпит.

mo4o, поздравления за анализа.
21 Февруари 2015 10:40
В тази връзка критики има и срещу прездвидения, като основно средство за достъп до професията изпит.

Аз лично считам, че без да се явяват на изпит могат да се впишат и колеги, които имат определен подходящ юридически стаж, не само като адвокати, но пък и самият изпит не е непреодолим.
Факт е, че множество колеги са го издържали (с какви оценки не знам), но в първите поне три години на практиката си не могат без чужда и то сериозна помощ.
Някои с години имат нужда от такава, включително практикуващи отпреди въвеждането на изпити (доста отдавна), но това е друг въпрос.
Безспорното е това, че нивото трябва да е наистина високо и законът трябва да съдържа механизъм за отсяване и в някаква степен да гарантира това ниво или поне началните предпоставки за придобиването му.
Въпрос на конкретни текстове, но без ограничения и пресяване - не.
21 Февруари 2015 12:40
подчертавам: Не си длъжен да ползваш адвокатски услуги.


Защо тогава са тези промени в закона за адвокатурата?
Не беше ли по-добре Висшия адвокатски съвет да излезе с едно официално съобщение в медиите "Поради тези и тези причини и зачестилите такива и такива случаи, препоръчваме на фирмите и гражданите да ползват услугите на адвокат."

А, да - махнете тези задължителни минимални цени. За всички други това се смята за картел, само при вас - гаранция за качеството на услугата. Доколкото си спомням лекарският съюз отнесе глоба само защото се опита да въведе такива цени.
21 Февруари 2015 13:05
Дали сте всичките си пари, за да регистрирате фирма, това е целият бизнес на семейството ви, а се вършат изключително важни и опасни правни действия без участието на адвокат", добави Янев.


Човекът си го е казал - не може да се вършат опасни действия без да имаме участието на адвоката. Нали и той трябва да намаже нещо.
21 Февруари 2015 13:51
Четох, четох и от искането на адвокатите разбрах следното. Ако баба Пенка реши да подаде молба за преизчисляване на пенсията, то задължително трябва да отиде при адвокат да напише и документът да има следния вид от тоталитарната практика:
1. До еди кого си
2. Молба от
3. За какво се отнася и със задължителното "Надявам се, че молбата ми ще бъде одобрена"

Най-отдолу в левия ъгъл

Отпечатано в 2 екз.
1. За лицето
2. За еди кого си

Изготвено от:
1. Адвокат еди кой си
2.Напечатано от: секретарката на адвоката.

Цялата тази адвокатска истерия ми бие на сталинизъм и соц.
21 Февруари 2015 17:14
Цялата тази адвокатска истерия ми бие на сталинизъм и соц.

По-скоро бие на монополизъм от най-чист капиталистически вид.
21 Февруари 2015 18:12
А, да - махнете тези задължителни минимални цени.

Аз нямам против. Но, колкото и да ти звучи парадоксално, тъкмо те държат ниски цените на адвокатските услуги
skyspirsit, ще ти се наложи да четеш пак.
Впрочем, не знам къде и какво си чел, но в законопроекта няма подобен текст, нито последица от такъв.
21 Февруари 2015 18:16
Минималните цени са ... маркетингов трик. Много адвокати просто не ги спазват. Калкулират си данъка връз ниската цена, пишат на трипластовата минималната, а взимат според колкото излиза.
21 Февруари 2015 19:06
Много адвокати просто не ги спазват.

Фирмин, някои цени спрямо казуса са такива, че не покриват дори и разходите за работа по него, за труда, времето, отговорността и безсънието не говорим.

Аз не се притеснявам, че някой друг извършва "на черно" юридически услуги (условно да ги наречем така) - това е изцяло за сметка на клиентите му.
Ядосвам се (останалите колеги също), че после този същият казус става наша работа - вече неимоверно усложнен и вече съдебен.
Струва ни в пъти повече усилия, време и нерви да се занимаваме с него, при това без яснота за изхода.
На клиентите пък струва двойно - веднъж са платили на непрофесионалист да им "върши работа" и втори път се налага да платят на адвокат, за да я поправи - дали ще се поправи, е въпрос фактически и отговорът всеки път е различен. Но усилията се влагат.
И си говорим за монопол и минимални тарифи? Вярно, що да смущаваме черноработниците, те и минимални тарифи нямат - всичко им е наред.
22 Февруари 2015 08:55
А принципно, от един лапсус , един печен адвокат може да изкара много кинти. Няма кой да ги наведе тия глупаци ... Каквато ви държавата - такава ви и адвокатурата
22 Февруари 2015 09:18
Ядосвам се (останалите колеги също), че после този същият казус става наша работа - вече неимоверно усложнен и вече съдебен


Ядосвате се, че ви се отваря работа? В моят бизнес най-много пари се печелят от "неимоверно" усложнените казуси. А, забравих, вашето не е бизнес, вие работите за благото на народа и изкарвате колкото за хартия само
22 Февруари 2015 09:46
Ядосвате се, че ви се отваря работа?

Всичко ли, което четете, трябва да ви се тълкува?
Съвсем просто е - оплескан казус адвокат съд очаквания към адвоката "да оправи работата" несбъднати очаквания адвокатът калпав (съдът корумпиран).
П.П. Гражданите, занимаващи се сами с правните си дела (някои от които наистина сложни сделки) или предоставящи ги на брокерстващи маргинали, обикновено нямат пари или желание да си плащат за услугите, поради което реално работата по такива усложнени казуси не е финансово рентабилна и като теглиш чертата след няколко години, излиза че дори си си платил (не само в пари), за да водиш такова дело. В това число не включвам излъганите наивници, считащи че след като някой се е заел да им върши работа (независимо от липсата на професионална подготовка, известна и на двете страни), значи знае какво върши.
Един пример може би ще улесни разбирането (ако погледът ти е само страничен и ако действително целиш да разбереш, а не просто да се дърлиш): Преди години клиент с вече сключен договор се натъква на сериозен проблем при изпълнението и риск да загуби всичко вложено.
Наложиха се дълги и трудни преговори (поне не стигнахме до съд) с другата страна и изготвяне на множество документи, с които проблемът се преодоля.
Питах го не е ли ползвал консултант при сключването на сделката, при риска да загуби над 100 000, а той ми каза: "Предпочитам да ги загубя, отколкото да дам 500 лв на адвокат." (толкова приблизително би му струвало участието на колега).
Въпросният така и не осъзна откъде му е дошъл проблемът, но ако другата страна не бе настроена компромисно и казусът бе стигнал до съд, вероятността да загуби делото бе значителна. Познай кой щеше да е виновен.

Елементарните съждения за бизнеса и благотворителността отдавам на неделната леност на ума и с тях няма да се занимавам.
22 Февруари 2015 10:44
deneb, в UK има адвокати които работят по системата "No win No Fee" - т.е ако не спечелят делото, клиентът не им дължи хонорар. Има една подробност - практически не се захващат с дела, които са заплетени и не могат да спечелят. Тези, които са наистина закъсали (говоря за гражданските дела) или стигат до извънсъдебно споразумение, или до съд като плащат солидни хонорари на адвокатите, които им водят делата.
Какво ти пречи да действаш по същия начин?

"Съвсем естествено е физически и юридически лица да бъдат представлявани от адвокати. Това, че, видите ли, при една ревизия колко много ще натоварим фирмата или физическото лице, което ще трябва да си наеме и счетоводител, и адвокат, заявявам, че това е една нормална практика в цивилизования свят", каза Китанов.В България проблемът е, че всеки бизнес, който е на светло се товари със задължения, които отнемат много време и средства и го поставят в неравностойно положение спрямо конкурентите му от сивата икономика. Един малка фирма, където собственикът и един-двама от членовете на семейството му са единствените работещи в нея трябва да бъде улеснен максимално от държавните и общинските органи. Тази фирма трябва спокойно да работи без да има нужда от адвокат, счетоводител, служба по трудова медицина и т.н. Не може държавата да те задължава да ползваш услугите на частни консултанти, на които да плащаш при контактите с нейните контролни органи. Законите, наредбите и правилата трябва да са максимално опростени, за да може един човек със средно образование например да движи малка семейна фирма без да ползва услугите на юрист.
22 Февруари 2015 11:05
deneb, в UK има адвокати които работят по системата "No win No Fee" - т.е ако не спечелят делото, клиентът не им дължи хонорар. Има една подробност - практически не се захващат с дела, които са заплетени и не могат да спечелят. Тези, които са наистина закъсали (говоря за гражданските дела) или стигат до извънсъдебно споразумение, или до съд като плащат солидни хонорари на адвокатите, които им водят делата.
Какво ти пречи да действаш по същия начин?

В България това е невъзможно в този вид - не го позволяват ред фактори - ниво и качество на законодателството, изключително противоречивата в последните години съдебна практика (включително на ниво ВКС). Липсва предвидимостта, която да позволи предварително определяне с голяма степен на вероятност изхода от едно дело.
Разбира се, ако случаите, за които писах по-горе, а и въобще по повод темата, са малко и са изключение, тъкмо такъв би бил и нашия подход (общо на колегите, не само моя) - такива дела или въобще няма да има или ще приключват със споразумение. За съжаление не са толкова малко и именно това изисква някаква регулация (предложената с конкретния законопроект намирам за неудачна и неадекватна).
Прави впечатление обаче, че много от хората тук не искат и да чуят за споразумение (включително и представляващи ги колеги), което не означава, че с разумните от тях не съм го постигала. Стремежът ми е бил винаги такъв и често инициирам преговори между страните, ако позволява делото - спестява се време, нерви и пари на всички. А колкото до работата без възнаграждение - това често се прави, особено ако делото е с неблагоприятен изход, въпреки вложените труд и усилия.
22 Февруари 2015 11:13
Прочетох, всички коментари и като страничен наблюдател ви казвам, че доводите на адвокатите са доста слаби!!! В крайна сметка искам АЗ да решавам трябва ли ми услугата на адвокат или не! Какво ще загубя си е моя работа! А и схемичката "съвсем просто е - оплескан казус адвокат съд очаквания към адвоката "да оправи работата" несбъднати очаквания адвокатът калпав (съдът корумпиран). " е меко казано "слабоумна"!
22 Февруари 2015 11:34
и като страничен наблюдател ви казвам

От страничните наблюдатели - толкоз, повече не може да се иска.
22 Февруари 2015 12:45
Подмяната на „юридически” стаж с недефенирания „адвокатски” ограничава и свръх регулира достъпа до професията. И в крайна сметка я затваря. В тази връзка критики има и срещу прездвидения, като основно средство за достъп до професията изпит.

Преди да се положат държавни изпити задължително се полага юридечески стаж, който надлежно се заверява от съд, следствие, прокуратура.
Да си плащаш на адвокат да те учи?! две години и после да полагаш изпит пред адвокатска колегия за членство в нея след успешен пред Министерството на Правосъдието за юридическа правоспособност е поредния бюрократичен наложен, не от държавата, а адвокатско сдружение абсурд.
Пак настъпиха сапа и лошото е, че няма да е за последен път.
22 Февруари 2015 14:08
4o4ko_4; Heritage; mo4o:
22 Февруари 2015 14:11
deneb:
Веднага си личат постовете с пристрастна и безпринципна защита на котерийни интереси.
22 Февруари 2015 14:22
МълчаниеДобротворно, благодаря за подкрепата и разбирането.
Поздрави, жив и здрав!
А на deneb, нека и бъде простено, заради адета и защото не можеш да искаш от някого нещо, което той не може да ти даде.

22 Февруари 2015 14:33
deneb:
Веднага си личат постовете с пристрастна и безпринципна защита на котерийни интереси.

Аз съм била друго, освен адвокат, някой ден може би отново ще бъда.
И няма нито ред от написаното от мен, което да не е лично преживяно и видяно, при това неведнъж. То е проблем не толкова на адвокатите, а на цялото общество.
Ако някой не е разбрал за какво изобщо става дума, било поради отдалеченост от фактите, които обсъждам, било поради обикновена злост, си е негова работа.
И в какво видяхте пристрастна и безпринципна защита на "котерийни интереси"?
В това, че не одобрявам тази част на законопроекта, което вече няколко пъти изрично подчертавам в тази, пък и в другите теми?
В това, че не одобрявам и въпросната декларация (и в двата ѝ варианта), независимо че някой я е писал и от мое име, поради членството ми в колегията?
Или така, заради професията, независимо от позицията, дайте да оплюем?


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД