:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,361,729
Активни 127
Страници 5,497
За един ден 1,302,066

Всички участници в "Червей" са нарушили закона

Шефката на СГС въобще не е имала право да разрешава подслушване за леки престъпления
СНИМКА: Архив "Сега"
Владимира Янева
Всички, които имат някакво отношение към спeциалните разузнавателни средства (СРС) по т.нар. разработка "Червей", са нарушили закона. Става дума за служители на МВР, ДАНС и съда, се разбра от разсекретен доклад на Националното бюро за контрол на СРС, с който "Сега" разполага. Документът е предоставен на депутатите, както и на Висшия съдебен съвет. Законът е нарушен много пъти, продължително и грубо, от представители на изпълнителната и съдебната власт, пише в доклада.

Исканията и разрешенията за използване на СРС по "Червей" са били за леки престъпления по служба. За тях обаче по закон не може да се подслушва. Освен това самите искания не отговаряли на изискванията и не е трябвало да се получат разрешения.

Четирите искания са подписани от Тодор Костадинов - преди директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, а сега висш служител в ДАНС. Разрешенията са дадени от Владимира Янева - председател на Софийския градски съд. Прилагането на СРС е продължило 300 дни, макар че максималният позволен по закон срок е 180 дни. Не е осъществен и контрол от председателя на ДАНС Владимир Писанчев, който има такова задължение. В четвъртък Янева беше временно отстранена от длъжност и като шеф, и като съдия. Срещу нея и Костадинов се води разследване, но все още нямат повдигнати обвинения. Противозаконното разрешение на СРС е престъпление от общ характер, за което магистратите нямат имунитет, пише в доклада. В него се допълва и че за "ръководните позиции на участващите в процедурата длъжностни лица - директор на дирекция в МВР, пряко подчинена на министъра, председател на СГС, председател на ДАНС" се предполага, че са достатъчно правно грамотни, за да си изпълняват задълженията, без да нарушават закона.

Исканията, с които са извършени престъпления, са били за всички възможни СРС - наблюдение, подслушване, проследяване, проникване и използване на технически и химически средства да се бележат предмети, както и проверка на кореспонденцията. Първоначалното искане и разрешение са от септември 2013 г. Тогава Янева разрешава прилагане на СРС за 60 дни. През ноември има искане за продължаване на този период с още 60 дни. Мотивите в него изцяло съвпадат с тези от първото искане. Не е посочено дали са постигнати резултати от първото прилагане, въпреки че това е задължително по закон. Разрешение все пак е дадено.

По закон до месец след прекратяване на използването на СРС до съдията, който ги е разрешил, трябва да се прати доклад. В случая с "Червей" това е направено с повече от месец закъснение. В доклада е отразено, че СРС е прилагано за 120 дни - от 12 септември 2013 г. до 15 януари 2014 г. Нищо от СРС-тата обаче не се е превърнало във веществени доказателствени средства.

На 28 януари 2014 г. в градския съд е внесено ново искане по същия случай за 60 дни. В него не са посочени вече постигнатите резултати от първото подслушване и се твърди, че СРС е използвано само 60 дни, не 120 дни. Така с новото разрешение от 60 дни е достигнат законовият лимит от 180 дни. Въпреки това на 25 март 2014 г. Костадинов иска продължаване на срока със 120 дни, а Янева разрешава. В последващия доклад до съдията отново е отразено невярно, че СРС е прилагано 180 дни.УКАЗАНИЯ

В доклада на бюрото се разказва още как Янева е дала становище как ДАНС трябва да прилага Закона за СРС. Според него председателят на ДАНС няма право да не разпореди подслушване, дори и с това да се нарушава законът. Така според бюрото, ако разбиранията на Янева намерят място в указанията на ДАНС за СРС, "агенцията ще се превърне в сляп изпълнител на разрешения, налагащи извършване на престъпление". Със становището е "направен опит да се елиминират и контролните правомощия на председателя на ДАНС върху прилагането и използването на СРС".
4
2650
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
21 Февруари 2015 11:42
Бе публикувайте доклада, ако не е тайна, стига сте ни преразказвали... Пък да видим...
21 Февруари 2015 17:59
Законът е нарушен много пъти, продължително и грубо, от представители на изпълнителната и съдебната власт, пише в доклада.


Много хубаво четиво. Направо бестселър. Жалко, че е предназначено само за единици, които едва ли ще оценят всичките му достойнства.
21 Февруари 2015 18:40
И всички червеи ще се измъкнат с пълзене през дупките на закона.
22 Февруари 2015 14:02
Всички участници в "Червей" са нарушили закона

Брех, майка му мечка, най-сетне откриха едно нарушение на закона в Бантустан. Ние да не сме като мамалигарите, дето всеки втори министър е в затвора? Законът над всичко! Нъл тъй?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД