:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Интервю с училище

Снимка: konkurent.bg
Училище "Христо Ботев" в с. Стубел, Монтанско


Училище "Христо Ботев" в с. Стубел, Монтанско, е сред инициаторите за основаване на Асоциация на приватизираните училища, или АПУ. Това е и поводът за интервюто с него.

- Какво е това странно обединение АПУ? Само на сгради ли е, или нещо повече?

- Никак не е странно. АПУ е мистично, но действително обединение, почти по Радичков или Йовков, ако си спомняте "Ако можеха да говорят". Такива асоциации можеха да се направят за какво ли не, но ние сме първи, макар да сме последни в приватизацията. Вярно, в сравнение с другите при нас законният грабеж е дребен и по особен начин символичен. В много от нас още стоят ликовете на светите братя, небесни застъпници и покровители на Европа. Те са и наши, свързват ни в светите селения. За нас остана по-лесното - да се свържем тук. Не е трудно с малко география: вземате карта на България, надупчвате селата и градовете, където сме, и виждате как дупката расте. Тя е и дупка в информацията - появяваме се тук-там в протоколи на общини, мести вестници и обяви за търгове и дотук. Споменах информация: тоя месец за приватизация са обявени четири училища в Добричка област, а училището в Полковник Дяково се отдава под наем - началната месечна цена е 90 лева. Асеновград пък променя предназначението на 14 училища в Конуш, Патриарх Евтимово, Новаково, Орешец, Стоево, Червен, Жълт Камък, Леново, Нови Извор, Бачково, Малко Тополово, Мостово, Три могили, Нареченски бани. Обектите щели да се управляват в интерес на населението, сякаш досега са се управлявали против него. Иначе не сме интересни даже за местните. Най-много да напсуват държавата и новия собственик, чиято кола е по-скъпа от всички училища в общината. Рядко някой се интересува от това подценяване - и на нас, и на проблема. Обидата, че не ни забелязват, роди АПУ.

- Но пък общините все нещо ще спечелят, вместо да стоите празни...

- Решете тая проста задача с няколко условия и ще прецените. В нашата област Монтана четири селски училища заедно с фурни и стари цехове сме включени в програмата за приватизация - в Безденица, Славотин, Студено буче и наше село; общината очаква към 65 хиляди лв. Колко лева се падат средно за обект? С колко лева е по-добре от Трънско или Кюстендилско - там училища вървят по 2000-3000 лв.? И с колко е по-зле от Казанлъшко - от краден инвентар, кабели и тръби изкарват 10 000-12 000 лв.? Така косвено се помага на безработни, учат се на труд децата, които ходят на училище само когато помагат на родителите в къртенето. Някъде пък ни препродават - в с. Бъзън, Русенско, трябва да съберат 56 хиляди лева, за да си върнат продадено, но съсипано училище; събрали са за месец към 600 лв. Колко години ще ги събират?

- Все пак реформите в образованието не целят продажби, предвиждат защитени училища...

- Не целят, но ги улесняват. Ето, новият закон мина на първо четене. Всички се въртят около учебниците и 60 частни училища - щели да получават държавни средства, защото закъсаха и нямат клиенти за образователни услуги, както се казва. На тях се помага, а на нас? Ще дадат компенсации от дванадесетина милиона за даскалите, които ще съкратят, а ние - на тезгяха за по 7000-8000 лв. парчето с прилежащите дворове. По тоя закон основното образование се завършва в VII клас. Статистически сме около 1300 основни училища, I-VIII клас, от тях - към 600 чисто цигански, по-малко са турските и помашките, ако е позволено да го кажа некоректно, ама ние си го знаем. Децата от VIII вече ще ходят до градовете или в други квартали. Колко ще ходят, не знам, но знам, че закриха към 500 такива като мен за петнадесетина години. Сега ще се закрият още. Хората свикнаха, но ние повече няма да търпим.

- Но какво да се прави - няма деца и поне стотина години няма да има за всички вас? Приватизирани може да служите за нещо полезно.

- Убедени сме в полезността си. Обсъждаме проект, правим SWOT анализ, разработваме го по програми на ЕС и правителствени стратегии за интелигентен растеж. Министър Танев има чудесна идея за колеж за стари хора. Защо не я приложим творчески: да си върнем първолаците отпреди 65-70 години? Има обяви, че за 120 000 евро се продава БИФШО! - така е написано в сайтовете - училище, идеално за старчески дом до София. Няма да питаме за колко е приватизирано, но защо това да не стане навсякъде с помощта на държавата? Защо да не сме държавни и общински хосписи, издържани от пенсии, такси и дарения на благодарни роднини и НПО!? Все пак е по-добре, отколкото обори или, както стана с някои по така училища - екохотели. Не сме против разнообразието, но сме институции на традицията, сантиментално свързани с питомците си. Като дойдат училите в нас преди 60-70 години, се трогват истински, вдетиняват се и посрещат по-лесно трудностите на третата възраст. Може да привлечем и чужденци, скандинавци, тук е по-топло, гробните места са евтини. Затова мечтаем за закон за задължително следпенсионно образование, за саниране, търсим парламентарна и бизнес подкрепа. Някога ни кичеха с лозунги, че учим за живота и светлото бъдеще. Е, сега ще сме полезни да облекчаваме смъртта, ще живнем, пък с нас и държавата...

- Благодаря за това интервю. От името на читателите на в. "Сега" ви желая успех, здраве с Баба Марта, честит 3 март!

Снимка: БГНЕС
Училище на един век, построено безвъзмездно от жителите на русенското село Бъзън, се руши. Сградата е била продадена през 2008 г. от общината във Ветово малко преди селото да премине към община Русе. Сега местните хора са решили да си купят обратно училището, за да го превърнат в детски център.
 Димитър Денков
8
14007
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
27 Февруари 2015 19:52
Случайно попаднах на този, не знам как да го нарека, фейлетон или памфлет? Хареса ми, добре написан! Но нещо съвсем не ми е до смях, камо ли ирония. Ако това е истината, става много тъжно да си представиш картинката със селските училища. Впрочем, сега като се замисля, сещам се как преди няколко години минах през едно село. Училището беше полуразрушено, обрасло с бурени. Само една приземна стая се използваше за хлебарница. Мизерия от всякъде. Но за това са виновни и самите жители. Минеш ли след Ниш на запад, картината на селата коренно се подобрява. А още по на запад, сякаш няма разлика с градовете.
27 Февруари 2015 20:32
Тъжно и верно. За селата никой не мисли от десетилетия, пък и няма как. Иначе процесът го има почти във всички държави, дали ще са комшии като Македония, или изоставени села в Костромска област гледката потиска. Но при нас наистина е страшна скоростта на промените и разрухата. За да оцелее една застрашена система структурата и така се организира, че едни звена захранват други и загиват. От селата в големите градове, от България в западна Европа. Vae victis, или в случая Горко на донорите.
27 Февруари 2015 20:38
Денков

Да беше попитал Училището мъчат ли го призраци на деца. На ... неродени деца.
28 Февруари 2015 11:42
SergeantPepper, 27 Февруари 2015 19:52
Били виновни самите жители!!!

Познавам хърватка, зъболекарка в хърватско село. Тя казва, че откакто са влезли в ЕС става все по-зле. А са в ЕС от юли 2013!

Не вини хората за състоянието на сегашното село в България. Те са се изнесли защото не искат да се борят срещу вятъра и жовотът им да мине напразно!
Отвори си очите и не пиши такива неща.
28 Февруари 2015 18:44
Автора!
02 Март 2015 09:15
построено безвъзмездно

Как е вьзможно това да се приватизира!!!!
02 Март 2015 10:25
Едно от най-хубавите писания които съм чел някога
03 Март 2015 11:22
Изключително тъжна статия, но големият проблем на селата е липсата на деца, които да посещават училищеТО. Повечето от изброените села се водят на книга с по около 500 жители, реално доста по-малко. Колко деца очакваме да има там - максимум 20-30 пръстнати по различни възрасти. Да, и 1 дете е ценно, но няма ресурс по селата за учители. Това не е времето, където един даскал у село е достатъчен.

Всеки ден в България изчезват 180 човека (не умират, а изчезват). Т.е. за два дена и нещо едно от тия села го няма на картата. Това дали училищата ще бъдат приватизирани или оставени да се рушат няма съществено значение, което е и идеята на статията. Единственото спасение е да има деца, съответно и родители около тях. Оттам насетне и училището ще се лъсне, защото ще има търсене. Нация без деца няма бъдеще. Едва след това идва образованието на тия деца, т.е. трябва да има субстрат за образование.

Селата са първичния инкубатор на население за много нации. Естествено голяма част от това население се мести към градове и оттам към по-големите градове. В големите градове традиционно няма висока (процентна) раждаемост и се разчита на потока. Ако се обезглави българското село, няма от къде да дойде население. Официалната стъкмистика показва, че имаме, 4873 села с население. От тях 512 са с население до десет човека (>10%), 1151 са с население от 10 до 100 човека (~24%), 588 са с население от 100 до 200 (~11%) и 1103 са с население между 200 и 500 (~24%). Това са мъртви села (~70%). На някой може да му изглежда, че 500 човека правят село, но за десет години там ще са 200 с тенденция към намаляване. Т.е. до едно поколение повече от 70% от селата няма да ги има. И да се чудим и маем, няма как село със 100 човека да поддържа училище.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД