:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 60
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не ни оставяй, бaщице!

Подаването на оставката или по-правилно - намерението за нейното подаване - е цирк, който изживява себе си като „ловка маневра“, целяща душата да попадне в рая, без да се пречи на изпълнението и на другите познати условия
Иван Стамболов-Сула
Миналата седмица ние, простите граждани, прогнозирахме, че въпреки всичко заемът ще мине в парламента, и той взе, че мина. Вярно, мина по един екстравагантен начин. Мина при съпротивата на "националистите" от "Атака" и "социалистите" от БСП (устойчива коалиция, която вече не изненадва никого с принципната си абсурдност) и при подкрепата на АБВ и ДПС (млад и обещаващ брокерски картел). Отдавна е ясно, че въпросът за заема не е нито финансов, нито икономически. Той е единствено политически и властови. Той е демаркационна линия и партиите трескаво се чудят от коя страна да застанат, та да не сбъркат, да не отвратят избирателите си и да не докачат своите спонсори и външнополитически поддръжници. И докато избирателите се отвращават доказано трудно, то с останалите две категории трябва да се внимава. Разбира се, партиите са загрижени и за своето присъствие във властта, ясно съзнавайки, че днешното присъствие лесно може да се превърне в утрешно отсъствие, докато днешното отсъствие не гарантира бъдещо присъствие, а в повечето случаи безрадостно се задълбочава и става трайно.

Цялата тази сложност на ситуацията, а всъщност нейната кристална простота, ако погледнем от правилния ъгъл,



роди и събитието на седмицата



- оставката на Георги Първанов. Може би е по-добре да кажем "намерението за оставка", защото такава все още не е подадена. Какъв трагикомичен жанр - "намерение за оставка"! За пореден път интелигентността на публиката беше силно подценена. След като препускаха по медиите да обясняват каква зловеща и катастрофална грешка би било тегленето на заема, първите три букви от азбуката го подкрепиха монолитно в пленарна зала. Лидерът им Първанов се покърти от собствената си политическа рожба и каза, че се маха, защото нямал нищо общо с това. Какво щял да обясни на жената в магазина?! Как ще погледне избирателите си в очите?! Та той е политикът, който "не взима грешни решения" по думите на Румен Петков и фигурата с "мисия в българската политика" според секретаря на ПГ на АБВ Иван Иванов.

Да си бил навремето президент, без съмнение е вид ореол. Но ако искаш да запазиш този ореол, трябва да си траеш и да се занимаваш с някакви обтекаеми неща като Петър Стоянов, а не да създаваш "модерна" лява партия и от лакомия да я вкарваш в дясно управление.

С оставката си и по-правилно - с намерението си за оставка - Първанов прави опит за спасяване на собствения си фасон. Но какво става с фасона на парламентарната му група? И там членуват живи хора. И там има душици с надежда за политическо бъдеще. Те, след като гласуваха обратно на декларациите си, и може би даже против искрените си убеждения, трябваше да обяснят това. Така се появи някакво "джентълменско обещание", което ГЕРБ бил дал на депутатите от АБВ и което "наклонило везната". Според него "заемът щял да бъде намален и редовно щели да бъдат представяни отчети на разходите по него" (Кирил Цочев). Това ставало ясно от обещанието на финансовия министър, че нямало да ползва 2 млрд. от общата сума, макар че как можеш да ползваш само част от водата в една вана? Освен това им било обещано, че заемът щял да се харчи за реформи, въпреки че



що за реформа е покриването на стари задължения



Най-трогателният аргумент на депутатите от АБВ е дружеската и градивна критика по адрес на финансовия министър, според която единствената му грешка била, че не е обяснил достатъчно добре необходимостта от теглене на заем. Ако я е бил обяснил, обществото щяло да разбере и подкрепи, както са сторили те.

Както се вижда, мотивите на АБВ да подкрепи в крайна сметка заема са изцяло алтруистични и подчинени единствено на обществения интерес, без намек от партийни сметки и политически договорки. Такова е и участието им в управлението. Чудно тогава защо Първанов се фръцна така...

И ето че пред нас, простите граждани, се изправя ново предизвикателство - да гадаем за Първановата оставка. Този въпрос е по-сложен от въпроса за заема, защото тук имаме два подвъпроса: ще подаде ли Първанов оставка и, ако подаде, ще я приеме ли създадената и олицетворявана от него партия? Да речем, че я подаде, защото той е "политик с мисия" и "никога не взима грешни решения". Тогава ръководството на партията му или трябва да я приеме, или да не я приеме. Ако я приеме, ще се самозачеркне, ще сложи край на крехката битност на проекта АБВ. С "модерната" лява партия ще се случи същото, което се случи с НДСВ, когато царят се оттегли от него, и което би се случило с всяка друга лидерска партия, даже и с ГЕРБ.

Ако отхвърлят оставката пък, значи признават, че лидерът им е прав и не е трябвало да подкрепят заема. Признават, че са действали съглашенчески, по сметка, по договорки, в интерес, различен от обществения, и в разрез със собствените си убеждения. При това положение не Първанов, а партията му трябва да подаде оставка пред него и той вече да решава дали да я приеме, или не. Но това са глупости. Според мен няма абсолютно никакво противопоставяне между Първанов и парламентарната му група. Всичко, случило се, се е случило с негово знание, негово съгласие и дори по негова идея. Подаването на оставката или по-правилно - намерението за нейното подаване - е цирк, който изживява себе си като "ловка маневра", целяща душата да попадне в рая, без да се пречи на изпълнението и на другите познати условия.

Прогнозата е, че оставката на Георги Първанов, дори да бъде подадена и поставена за разглеждане от националния съвет на партията му, няма да бъде приета. С вопли "Ама, как така!" и "На кого ни оставяш, бaщице?!" тя ще бъде отхвърлена. Тогава обаче



Първанов ще попадне в много неловка ситуация



Ако се съгласи да продължи да е лидер на АБВ, то значи, че макар и с известно закъснение и драматични пози, той също подкрепя заема. И какво ще каже тогава на жената в магазина? Как ще погледне избирателите в очите?

Е, сигурно все някак ще ги погледне. Все ще измисли нещо да им каже. Ще каже, че има чувство за дълг, че е отговорен политик ("с мисия" и "рядко взимащ грешни решения" - да не забравяме това), който е способен да преглътне личните си огорчения в името на колектива и общото благо. Ще каже, че е направил жертва, като е поставил себе си в служба на другите до пълно обезличаване и себеотрицание. Да, все ще измисли какво да каже. Пък и нищо да не каже, случаят скоро ще се забрави, както се забрави как Оланд щеше да съсипе богатите от данъци и както ще се забрави как Ципрас щеше да излиза от еврозоната и да тегли майната на Европейския съюз. Затова мисля, че ако паметта е важна придобивка, то забравата е истински дар. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.





СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Според мен няма абсолютно никакво противопоставяне между Първанов и парламентарната му група. Всичко, случило се, се е случило с негово знание, негово съгласие и дори по негова идея. Подаването на оставката или по-правилно - намерението за нейното подаване - е цирк, който изживява себе си като "ловка маневра", целяща душата да попадне в рая, без да се пречи на изпълнението и на другите познати условия.
52
9301
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
27 Февруари 2015 18:58
Да си бил навремето президент, без съмнение е вид ореол. Но ако искаш да запазиш този ореол, трябва да си траеш и да се занимаваш с някакви обтекаеми неща като Петър Стоянов, а не да създаваш "модерна" лява партия и от лакомия да я вкарваш в дясно управление.

27 Февруари 2015 19:10
Че партиите и техните кукловоди останаха на сухо и немат другаде откъде да цицат освен от дългове, веке е ясно и на децата...
27 Февруари 2015 19:56
Всичко в Българският политически живот е една ПОМИЯ ))
27 Февруари 2015 20:00
Мина при съпротивата на "националистите" от "Атака" и "социалистите" от БСП (устойчива коалиция, която вече не изненадва никого с


Интересно къде и как се раждат такива недоносени нелепости? А убийствената логика е същата като тази на АБВ, с която подкрепи заема.
27 Февруари 2015 20:00
Миналата седмица ние, простите граждани
Че сте прости няма спор.
*
Аз се зачетох в този несвързан бълвоч подлъган от заглавието (свързах "бащицата" на Сульо с Баце), но се оказа, че цялата работа била за агента Гоце - гаче ли на някой му пука. Бареков беше по-интересен - просто се повтаря сценарият ръководител на партия да се отказва от парламентарната си група. Но това на фона на фундаменталния проблем с огромния заем е направо смешно. Въпросът със заема е бая икономически - просто се взимат едни пари, за да прикрият некомпетентността на тиквите, които - именно "простите граждани" са избрали. И когато свършат парите ще трябва пак да плащаме чужда сметка. Явно и тази на Сульо.
27 Февруари 2015 20:11
И какво ще каже тогава на жената в магазина?
Защо трябва да й казва нещо? Заемът кофти нещо ли е? Ако е кофти, Първанов ли трябва да е главната мишена? Май не е. С АБВ и без АБВ, нали тиквите си имат Радан и Местан. И ако авторът се е загрижил за жената в магазина, да се фокусира върху когото трябва. А, ако заемът не е кофти нещо, значи сичко е наред и той може да друсне некъв комплимент на жената в магазина
27 Февруари 2015 20:14
Редакцията, с тоя Сульо вече втори път се излагате. Пада нивото.
27 Февруари 2015 20:59
Всичко е театро за пред глупавия избирател. Няма такъв случай в историята нашенска - да си гласуваш огромен заем, а после да се оттеглиш и неучастваш в голямото папане. Още по-точно - да го оставиш цялото лапане на Боко, а ти да стоиш отстрани и се облизваш. Гоце няма да допусне това...
27 Февруари 2015 21:10
Редакцията, с тоя Сульо вече втори трети път се излагате. Пада нивото.




27 Февруари 2015 21:17
Всъщност не "Не ни оставяй, бащице!", а "На кого ни оставяш, бащице, на кого ни поверяваш!" е каноничният възглас пред раздяла със свиден покойник. "На Баце" е подходящият ответ СЕГА в АБВ.
27 Февруари 2015 21:47
Всъщност не "Не ни оставяй, бащице!"


Всъщност литературният оригинал е : "На кого ни оставяш, войводо!" (към Бенковски), но Гоци, като родител на българското задкулисие, може да мине и за "бащица".
27 Февруари 2015 21:55
Честит наближаващият Трети март!
27 Февруари 2015 22:37
Изненадвате се на близостта на БСП и Атака. В Гърция Ципрас също направи коалиция с националисти, а не с ПАСОК, както би било по-логично. Комбинацията тепърва ще се развива и в други европейски страни. Вероятно Италия, Испания, и накрая въпреки цялата съпротива - и Франция. Тогава чак и в Брюксел ще почнат да се съобразяват с наралите настроения на широките маси към защита едновременно на социалните и националните интереси на всяка държава и общност. Интернационализма изживя своя апогей и е в отстъпление, а глобализма е вече мръсна дума.
27 Февруари 2015 22:54
Това с национал-социалните настроения беше преди 80 годин...
27 Февруари 2015 23:05
Това с национал-социалните настроения беше преди 80 годин...
Еми, щото и тогава е имало несправедливости и потиснати. Но сега контекстът е друг, а и Хитлер не може да се роди втори. Националните интереси вече се защитават на икономическия фронт, никой не иска войни и смърт, да си националист не значи да си нацист, тоест не значи да се смяташ за изключителен и над другите народи, а просто да си държиш на националните интереси. Впрочем доктрината на Хитлер е по-скоро мегаломанска и нацистка, а не национал-социалистическа, правете разлика между абревиатура и съдържание.
27 Февруари 2015 23:15
Е, ква разлика. Фашистите в Италия, воглаве с Дучето са все бивши социалисти...
27 Февруари 2015 23:25
Мислете за национализма като за обратното на интер-национализма. Това е новия контекст на думата, а не историческия контекст на нацизъм. Макар, че лесно би могло да се прескочи в някаква крайност, примерно с омразата към циганите. Но границата е очертана някъде в разликата между това - да искаш да се кастрират, убиват и прочее или да искаш просто да не крадат, да си плащат ток и парно, да не паразитират, тоест да станат нормални граждани с права, но и със съответните задължения.
28 Февруари 2015 00:04
.
28 Февруари 2015 00:27
Отдавна е ясно, че въпросът за заема не е нито финансов, нито икономически.

Г-н Сула, Вие сериозно ли твърдите това?
Наистина ли вярвате, че 16 милиарда - 27 милиарда с лихвите - не представляват финансов и икономически въпрос за нас?
28 Февруари 2015 00:34
Историята с т. нар. "нов заем" се превърна в истерия най-вече заради глупостта на финансовия министър.
Иначе на всички е ясно че има задължения с изтичащи падежи, които се налага да бъдат рефинансирани понеже в момента главниците не могат да бъдат изплатени. Пак добре че рефинансирането засега е сравнително изгодни и лесно осъществимо. На всички е ясно че дългосрочно споразумение с банките-посредници би улеснило и верояно поевтинило процедурата, без непременно да е необходимо.

Освен рефинансирането на стари задължения, ГЕРБ има намерението да вземе около два милиарда нови заеми с които да покрие очертаващите са две поредни години с дефицит в държавния бюджет. Доколкото бюджетите се обсъждат и гласуват поотделно за всяка година, включително и начина на финансиране на планираните дефицити, говорилнята в момента е напълно излишна и служи единствено като повод разни хора да се показват по телевизията, да приказват глупости в Народното събрание и да организират "протести". Но вината за това е на правителството...
28 Февруари 2015 00:53
16 милиарда лева са гигантски ресурс.
С такава сума хора като мене - умни, знаещи, опитни, енергични, волеви, работливи и родолюбиви - можем да създадем половин нова България.
На празното място, което бе обезлюдено от партиите
28 Февруари 2015 01:17
^ От тия шестнадесет милиарда, 14 вече са наместени. Такива умни, можещи и т. н. като тебе ще трябва да създадете България с оставащите до 2 милиарда лева за три години.
28 Февруари 2015 01:55
Oracle,
Ти да не си Сула? Щото и двамата едни и същи глупости плещите.
28 Февруари 2015 02:19
От тия шестнадесет милиарда, 14 вече са наместени. Такива умни, можещи и т. н. като тебе ще трябва да създадете България с оставащите до 2 милиарда лева за три години.

Два, два.
Два милиарда също са гигантски ресурс. Това са 100 000 нови работни места в ръцете на умни, можещи и т. н.
В партийните лапи са както досега - нови сметки в топли острови
28 Февруари 2015 03:02
Два, два.
Два милиарда също са гигантски ресурс. Това са 100 000 нови работни места в ръцете на умни, можещи и т. н.
В партийните лапи са както досега - нови сметки в топли острови

До два, не два. При това за три години, не за една. Не че са молко пари, но у нас се краде и прахосва доста повече и то за година.
Лошото е че с бюджетните дефицити ГЕРБ изглежда планира да върши глупости като например да санира панелки, без собствениците да се бръкнат с някой лев. Разбира се, санирането също ще доведе до ръст на икономикта и до откриване на работни места, та по горните критерии сигурно ще бъде отчетено като успешна политика...
28 Февруари 2015 05:37
За пореден път интелигентността на публиката беше силно подценена.
А беше ли, всъщност?
За писанието:
28 Февруари 2015 05:49
Чудно тогава защо Първанов се фръцна така...
Може да не си е получил лептата. Като Радан, който гласува ,,против''. Пък може и Командира да го е посъветвал така.
28 Февруари 2015 08:11
Ако се съгласи да продължи да е лидер на АБВ, то значи, че макар и с известно закъснение и драматични пози, той също подкрепя заема.

Остава все пак (поне в статията) отворена опцията да не се съгласи... ама надали
28 Февруари 2015 13:23
Мина при съпротивата на "националистите" от "Атака" и "социалистите" от БСП (устойчива коалиция, която вече не изненадва никого с принципната си абсурдност)

Абсурдност само на думи. Партията на българската олигархия (БСП) се коалира с партията на руската олигархия (Атака). Или все още у нас има идиоти, които възприемат Путин и обкръжението му като комунисти?
28 Февруари 2015 13:30
А иначе - нещата са пределно прости - Първанов вижда как БСП се повече затъва в блатото и затова се надява да прилапа поне част от електората й. За целта обаче трябва да изглежда поне малко "ляв" или пък "антигерберски", понеже част от изкукалия електорат вече не помни с кого е воювал Сталин и смята, че е било с Бойко Борисов.
Това е много стар и елементарен трик, но пред по-прости хора минава:
Сталин не бил толкова лош, но Берия го лъжел...
Бойко бил добър, но Цецо го лъжел...
Иван Костов бил добър, но Бисеров го лъжел....
Скоро ще има - Гошето бил добър, но ...(после ще се реши кой)... го лъжел...
28 Февруари 2015 19:04
"Честит наближаващият Трети март!
Да живее България! Да живеем българите, несломимите!
Да живее Русия, Освободителката!"
28 Февруари 2015 20:03
Да живее Русия, Освободителката!"

Поклон пред руската царска армия, която ни освободи! И срам за комунистите, които избиха на-добрите синове и дъщери на този руски народ, за да запазят властта си!
28 Февруари 2015 20:39
И срам за комунистите, които избиха на-добрите синове и дъщери на този руски народ, за да запазят властта си!
Те не са виновни, Сталин така им нареди?
01 Март 2015 09:42
Миналата седмица ние, простите граждани, прогнозирахме, че въпреки всичко заемът ще мине в парламента, и той взе, че мина.
Че сте прости няма две думи. Ама сега е минат целият български народ, ко0йто трябва до го изплаща. Вярно, мина по един екстравагантен начин.
Мина при съпротивата на "националистите" от "Атака" и "социалистите" от БСП (устойчива коалиция, която вече не изненадва никого с принципната си абсурдност) и при подкрепата на АБВ и ДПС (млад и обещаващ брокерски картел).

Тази коалиция между БСП и Атака си е най-принципа, защото се основава на държавното начало в България.
От къде СЕГА го изсулиха този Сула. навремето така ни поучаваше и един граф от село Миндя, опасан с вериги.
01 Март 2015 09:50
И срам за комунистите, които избиха на-добрите синове и дъщери на този руски народ, за да запазят властта си!
Някои твърди глави не им е ясно, че избиването е било взаимно - между белите, които са искали да върнат царизма и червени. Революцията е била едно завземане на Зимният дворец - по-малко от 10 убити. След като бялаата гвардия, подкрепена от чехския корпус и западни сили започва контарреволюцията, се започва гражданска война, къде и от двете страни се сее смърт. Червените са победили. След това настъпва диктатурата, където се смачкав всяка съпротива.Същото е било когато се е установявал капитализмът. Френската революция - терор- дикататурата на Наполеон. Английската революция - терор и диктатура на Кромуел. Така се е развивало обществото. Учете историята за да не пишете глупости.
01 Март 2015 09:54
Тази коалиция между БСП и Атака си е най-принципа, защото се основава на държавното начало в България.
Партията на олигарсите и назначените капиталисти кога е била подръжник на държавното начало в икономиката?
01 Март 2015 09:57
Тимурчо с неговата разгащена команда
Абсурдност само на думи. Партията на българската олигархия (БСП) се коалира с партията на руската олигархия (Атака).
Кои са по-точно олигарсите на БСП, защото аз знам десните олигарси - кръгът Капитал - Прокопиев, Цветелина Бориславова, Плевнелиев. Разбира се там в сянка е нашиот Боко. Другият кръг на Делямн Пеевски също не е от БСП. Пък и кръгът около КТБ беше създаден от браво Ваньо браво Костов и надут по време на управлението на ГЕРБ.
01 Март 2015 10:03
Партията на олигарсите и назначените капиталисти кога е била подръжник на държавното начало в икономиката?
За коя партия говориш за ГЕРБ ли или за ДПС. Чети по-горе какво съм писал. А за БСП ако питаш кога, оня ден в изказването на Миков по една от телевизите. Следи политиката да не пишеш глупости.
01 Март 2015 11:10
А за БСП ако питаш кога, оня ден в изказването на Миков по една от телевизите.
Да де, така ще говорят докато са в опозиция, за да се докарат пред някои носталгици, вкл. и в този Форум. А те очевидно им се връзват Я ми припомни, ако обичаш, БСП колко приватизационни сделки разтрогна, докато беше на власт?
01 Март 2015 12:11
***
01 Март 2015 16:56
Учете историята за да не пишете глупости.

Дано не греша, но май пак ти ни беше посъветвал да четем "Архипелагът Гулак". Не Главное Управление ЛАГерях", а нещо като гулаш? Разбрал -неразбрал, обаче - акъл дава.
01 Март 2015 17:07
Еспертът по всичко Гулак (Mrx++):
Случайно да си чувал за един Румен Овчаров например? Или за Красимир Премянов? Или за Кюлев, лека му пръст?
А това, че след като превъртяха парите от куфарчетата, някои се пребоядисаха, си е също комунистически патент.
Впрочем, кой пръсна богатствата от руските музеи Колчак или Ленин?Кой подписа Бресткия мир с губеща Германия - и й даде огромни земи и милиуони в злато, за да запази властта си - Деникин или Ленин?
Излишно е да спорим кой пише глупости, то се вижда.
01 Март 2015 20:09
Историята с т. нар. "нов заем" се превърна в истерия най-вече заради глупостта на финансовия министър.

Глупав, нахакан, високомерен, арогантен ... да продължавам ли?

Пълен комплексар!
01 Март 2015 23:14
Сульо,
ако с част от заема от 16 милиарда лева Боко купи стари аероплани от САЩ и теб ще те държа отговорен!
02 Март 2015 08:55
Тимурчо и неговата сороидна команда
Еспертът по всичко Гулак (Mrx++):
Случайно да си чувал за един Румен Овчаров например? Или за Красимир Премянов? Или за Кюлев, лека му пръст?

Чакай бе момше, нали искате капитализъм е какъв капитализъм без капиталисти? Ти да си чувал за Ротшилд, Морган, Вартбург, Рокъфелър и други такива олигарси. Нали държавният секртетар на САЩ каза "Няма нищио лошо бившата номеклатура да станат капиталисти". Сега доколко Премянов и Овчаров са олигарси от мащаба на Прокопиев е много съмнително. Сигурно са позабогатели, ама съвсем не като Прокопиев и Цветилинка. Долу-горе като Костов и Хампацурмян.
А това, че след като превъртяха парите от куфарчетата, някои се пребоядисаха, си е също комунистически патент.

Сега относно прословутите куфарчета аз знам само това. Един отива при мой близък да търси работа. Казал, че са му дали някакво куфарче. ама той се опитал да направи бизнес, нищо не излязло и сега човекът няма пари. Въобще от куфарчетата доколко ги е имало едва ли се е ставало олигарх. Олигарси станаха, като Прокопиев, на който му подариха много проспериращо производство, като Каолин,(вземи прочете какви трикове е правил Костов само и само да даде на Прокопиев това проиводство), като Бориславова, на която подариха банка, така се става олигарх.
Впрочем, кой пръсна богатствата от руските музеи Колчак или Ленин?Кой подписа Бресткия мир с губеща Германия - и й даде огромни земи и милиуони в злато, за да запази властта си - Деникин или Ленин?.
Октомврийската революция и Бресткият мир нямаше как да не станат. Германия тогава не беше губеща, а беше завзела Рига и напредваше към Петербург. Руската армия не е искала да воюва и растрелвала командирите си. Така, че това е била единствената правилна позиция. Да това е било в полза на Германия и затова тя е съдействала Ленин да се завърне, но в затворен вагон, случайно да не слезе в Германия и да предизвика революция там. Революции е имало след войната и в Унгария и в Германия. Защото настроенията срещу войната са били много големи в цяла Европа. Богатствата на руските музеи са си там, но има разсипани от нацистите. А вие сте тези, които мрете по тези, които ни вързаха с Хитлер.
Излишно е да спорим кой пише глупости, то се вижда.
Ами излишно е разбира се. Хубаво да събереше командата от соросоиди и да почетете повечко.
Дано не греша, но май пак ти ни беше посъветвал да четем "Архипелагът Гулак". Не Главное Управление ЛАГерях", а нещо като гулаш? Разбрал -неразбрал, обаче - акъл дава
Грешиш, аз никога и никого няма да съветвам да четат тази книга. Аз съм чел "Един ден на Иван Денисович" на Солженицин и то в "Работническо дело", когато Солженицин беше главен автор на Хрушчов. След като махнаха Хрушчов и Солженицин мина в немилост той се ожесточи и написа тази книга. Аз съм казал, че това, което е писал Солженицин се отнася за годините след войната, нещо, което беше премахнато от Хрушчов през 1956г., както и у нас. Обаче тук постоянно се използва като аргумент.
02 Март 2015 09:19
"Архипелагът Гулак". Не Главное Управление ЛАГерях", а нещо като гулаш?

Главное Управление лагерей, все пак. Щом и за него сте се сетили
02 Март 2015 09:53
Mrx
01 Мар 2015 09:50


И срам за комунистите, които избиха на-добрите синове и дъщери на този руски народ, за да запазят властта си!

Някои твърди глави не им е ясно, че избиването е било взаимно - между белите, които са искали да върнат царизма и червени. Революцията е била едно завземане на Зимният дворец - по-малко от 10 убити. След като бялаата гвардия, подкрепена от чехския корпус и западни сили започва контарреволюцията, се започва гражданска война, къде и от двете страни се сее смърт. Червените са победили. След това настъпва диктатурата, където се смачкав всяка съпротива.Същото е било когато се е установявал капитализмът. Френската революция - терор- дикататурата на Наполеон. Английската революция - терор и диктатура на Кромуел. Така се е развивало обществото. Учете историята за да не пишете глупости.





Да, ама ученето изисква усилие, а пък глупостите се пишат лесно.
02 Март 2015 09:58
А иначе - нещата са пределно прости

По най-простите неща се спори най-много, най-користно и най-безплодно.
Какво по-просто от факта, че всяко общество, заставено да ходи на само един крак - десен или ляв - е сакато и обречено?
Какво по-очевидно от факта, че самите централни понятия на дясното и на лявото са тъждествени?
Истинското дясно казва: "икономическа свобода, защита на собствеността, равнопоставеност и конкуренция без държавна намеса в чиято и да е полза". Друг е въпросът, че в България така и не можа да се създаде истинско дясно, а българският капитализъм остана в левите си пелени, когато държавата е предприятие на партиите и политиката е главният източник на икономическа власт.
Истинското ляво казва същото, каквото и истинското дясно, само че от друга гледна точка: "повишаване на социалната мобилност и ограничаване на неравенството, защото без тях не са възможни нито икономическата свобода, нито конкуренцията, и защита на минимално необходимата човеку собственост". У нас не се създаде или по-точно едва сега възниква и истинско ляво, защото досегашните "леви" виждаха и виждат в държавата същото, каквото и "десните" - инструмент за построяването на капитализъм за една отделна група.
02 Март 2015 10:05
Истинското ляво казва същото, каквото и истинското дясно, само че от друга гледна точка: "повишаване на социалната мобилност и ограничаване на неравенството, защото без тях не са възможни нито икономическата свобода, нито конкуренцията, и защита на минимално необходимата човеку собственост"


Влади Гео,
Истинското ляво иска да няма частна капиталистическа собственост, иска собствеността върху средствата за производство да бъде обществена и на тази база да няма експлоатация на човек от човека. Вземи прочети "Комунистически манифест" и не пробутвай за истинско ляво лицемерното социалдемократическо ляво.
02 Март 2015 11:41
Влади Гео,
Истинското ляво иска да няма частна капиталистическа собственост, иска собствеността върху средствата за производство да бъде обществена и на тази база да няма експлоатация на човек от човека. Вземи прочети "Комунистически манифест" и не пробутвай за истинско ляво лицемерното социалдемократическо ляво.

Митев, в истинския обществен живот са истински само нещата, по които мнозинството хора могат да постигнат съгласие. Само това, спрямо което различията във възгледите са единствено различни гледни точки към обективните обществени потребности, представлява обективна реалност и може да се нарече истинско, независимо от начина, по който го гледаме или се отнасяме към него.
Категорично не може да бъде "истинска" догмата за обществената собственост върху средствата за производство, която е споделяна от малцинства дори в разцвета си, а днешните й апологети сте буквално единици.
Абсолютно същото се отнася и за мнозинството десни догми.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД