:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 317
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов брани яростно шефа на подслушването

Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС дисциплинирано подадоха оставки
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Председателят на районния съд в София Методи Лалов подава стол на премиера Бойко Борисов при откриването на новата сграда на гражданската колегия и архива на съда на бул. "Цар Борис III". Там премиерът обяви, че е приел оставката на Светлозар Лазаров и чака тази на Владимир Писанчев. Борисов обеща 11 млн. лв. за ремонт на т.нар. Военно НДК, където трябва да се преместят районната прокуратура и наказателното отделение.
Премиерът Бойко Борисов в петък получи оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев, които поиска ден по-рано. Председателят на агенцията за подслушване (ДАТО) Цветан Китов обаче запазва поста си, заяви Борисов. Той категорично нямало да му иска оставката, защото го познавал добре и му вярвал - той бил 4 години студент на Борисов в Академията на МВР - между 1985 и 1990 г. "По Китов не бих водил диалог с никой", заяви премиерът.

Оставката на Лазаров ще бъде разписана в събота, за да може да довърши залавянето на убиеца на Вероника Димитрова във Велико Търново, обясни Борисов. Той съобщи, че шефът на ДАНС го уверил, че е офицер с чест и няма да създава никакви проблеми. Неговата оставка бе приета вчера незабавно.

До оставките се стигна, след като вътрешният министър Веселин Вучков поиска смяна на Лазаров и нови процедури за ръководните постове в ДАНС и ДАТО. Той обаче срещна отпор и подаде оставка. Махането на главния секретар и на шефа на ДАНС е цел на ГЕРБ от началото на мандата. Неочаквано обаче през януари Борисов би отбой и започна да ги защитава. Дотогава Лазаров беше на мушката заради акцията в Лясковец м.г., довела до смъртта на спецполицай, а Писанчев - заради факта, че ДАНС не е предупредила за възможен фалит на КТБ, както и за разработката "Червей". Китов не е замесван в скандали, но се смята, че ключовата служба, която се занимава с подслушване, проследяване и т.н., не трябва да бъде контролирана от човек, назначен от правителството на БСП и ДПС.

Борисов защити и номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Той обясни, че основната й функция ще е даването на насоки и политическата отговорност. "Министърът не е да тича на акции с пола и токчета и да залавя престъпници - това го прави професионалното ръководство", заяви той. Меглена Кунева ще продължи да отговаря за сектор "Сигурност", но в отговорностите й няма да влиза МВР. Бъчварова ще запази ресора си коалиционна политика. "Може би по-лесно като шеф на МВР Бъчварова ще координира коалиционните партньори", пошегува се Борисов. Следобед той се видя с президента Росен Плевнелиев, за да стиковат бъдещите назначения, които трябва да станат с указ на президента.

Засега не е ясно кой ще заеме двата овакантени поста на върха на сектор "Сигурност". Борисов даде да се разбере, че последната дума отново ще бъде негова. Той все пак заяви, че предложението за нов главен секретар трябва да дойде формално от Румяна Бъчварова, след като кандидатурата й бъде гласувана от парламента. За ДАНС обаче щял да решава той сам, но щял да съгласува номинацията си с коалиционните партньори. По думите му процедурата по избор за този пост ще е "със съгласуване с всички възможни хора на света, за да са доволни". "Чисто коалиционно ще споделя, за да не кажат, че не съм ги информирал", заяви Борисов.

От реакциите на политическите сили стана ясно, че Реформаторският блок не е доволен от оставането на Китов. Според шефа на комисията по вътрешна сигурност Атанас Атанасов постът е ключов, по-важен от другите два, затова било недопустимо техните титуляри да бъдат отстранени, а Китов да остане. Неофициално от "Атака" се изненадаха, че шефът на ДАТО остава, и за тях това била най-важната смяна. Пред "Сега" председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че въпросът за оставката на Китов не е обсъждан.

"Едва ли някой е очаквал друго развитие. Оставка, поискана от принципала, не се отказва, а се подава", каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

"С оставката на Лазаров вече освен липса на политическо имаме липса и на професионално ръководство на МВР. Учудвам се как министър-председателят може да допусне такъв вакуум. Редно беше политическите промени в правителството да бъдат разглеждани още днес", каза Атанас Мерджанов от БСП.



АРЕСТ

Илиян Здравков (40) бе арестуван и обвинен в убийството на 23-годишната Вероника Здравкова във Велико Търново, съобщиха от прокуратурата. Мъжът е бил издирван за изтърпяване на присъда. Заловен е, след като се опитал да използва дебитната карта на убитата. По информация на "Дарик" водолази претърсват водите на р. Янтра край Първомайци, където се предполага, че е изхвърлена теслата, с която е убита студентката.

Цветан Китов

 Цветан Китов


9
5829
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
06 Март 2015 20:17
Може да е кучи син ....но е мой кучи син. - Те това си мисли силовака с филия мас в ръка.
06 Март 2015 20:27
Меглена Кунева ще продължи да отговаря за сектор "Сигурност", но в отговорностите й няма да влиза МВР.



Мистерията се задълбочава.
Щом МВР не е в сектор "сигурност" значи е минало в сектор "несигурност". Т.е. някъде между образованието и енергетиката.

Учудвам се как министър-председателят може да допусне такъв вакуум.


Аз вече на нищо не се учудвам.

06 Март 2015 21:05
"Може би по-лесно като шеф на МВР Бъчварова ще координира коалиционните партньори", пошегува се Борисов.


Може би сами ще ходим на спявки в районното - пошегуваха се коалиционните партньори.
06 Март 2015 22:50
Раданеееее, излизай от коалицията с мутромилиционерите! Излизаййййй!
06 Март 2015 23:26
Председателят на районния съд в София Методи Лалов подава стол на премиера Бойко Борисов
Аз пък си помислих, че Лалов замахва със стола, а Борисов инстинктивно е заел някакво дачи...

07 Март 2015 09:38
Интересно каква е била тази дисциплина, която се изучава цели 4 години и се преподава все от един и същи преподавател? Този ще остане, защото е "мой" човек. Другите, като не са имали този късмет, да си ходят.
07 Март 2015 09:55
Тъмно пиво, 06 Март 2015 22:50

Раданеееее, излизай от коалицията с мутромилиционерите! Излизаййййй!

И аз вече викам така, Тъмно пиво, но лошото е, че след това няма вече да може да влезе ... никъде!
07 Март 2015 13:26
Тиквата друга песен ще запее за пожарникаря Китов само след няколко месеца! То и Радко-отвертката му е бил курсант в пожарникарския пуц, ама що така за него не се сеща?! А иначе тоя Китов си е чист солташак и само поразиите, които направи в вившата ДЗСВ са достатъчни за една продължителна ефективна присъда!
07 Март 2015 15:12
То и Радко-отвертката му е бил курсант в пожарникарския пуц

Абе, къде изчезна тоз човек, да не са вече го прибрали?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД