:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пропастта между богатите и бедните региони вече е безнадеждна

Монтана привлича 35 пъти по-малко чужди инвестиции от София
Ножицата в стандарта на живот между богатите и бедните райони на България е огромна и расте неумолимо от 2009 г. насам. Докато на юг общините показват признаци на съживяване, на север положението става все по-трагично. Това показва изследването на "Регионални профили" на Института за пазарна икономика. В 7 области на север от Стара планина над 60% от населението няма работа. В Монтана привлечените чужди инвестиции на човек са 35 пъти по-малко от вложенията в София - сумите са съответно 9245 евро на столичанин срещу 267 евро на жител на Монтана. На този фон общините са "закрепостени" към държавната хазна. За финансова самостоятелност е невъзможно да се говори в 19 от 28-те области, защото в бюджетите им собствените приходи са под 35%. София остава магнит за публични и частни инвестиции и привлича образованите хора. Новината е, че по петите на столицата е област Бургас, която се развива много бързо, а Варна, Пловдив и Стара Загора й "дишат праха", показва проучването на ИПИ.

Икономистите смятат, че е крайно време да се отчете различната тежест, която административно определените минимална заплата и минимални осигурителни прагове имат върху бедните и по-развитите региони. Ако в София минималната заплата през 2013 г. например е 29% от средната, във Видин тя е 60% от средната. Пазарът на труда страда от ниската мобилност на труда и сериозните различия между отделните райони, а търсенето на работна сила е насочено към висококвалифицирани кадри в определени сектори, което пък задълбочава структурната безработица. Част от проблемите на пазара на труда се дължат и на структурата на образователната система, както и на факта, че публичните средства продължават да се разпределят между образователните институции единствено според броя на записаните студенти, което не води до качествена промяна в образователната програма.

Програмите за субсидирана заетост са с твърде ниска ефективност дори и според оценките на социалното ведомство. Затова от ИПИ препоръчват пренасочване на парите от създаване на временни работни места за метачки и боклукчии към програми за стимулиране на предприемачеството. Според последните сравнителни данни на ЕК от 2011 г. 70% от разходите за активни политики на пазара на труда у нас отиват към директно откриване на работни места, а в ЕС тези разходи са едва 11%.

Най-важният лост за преобръщане на лошите тенденции в развитието на регионите е 20% от подоходния данък на работещите да остава в общините по постоянния им адрес, смятат от ИПИ. И препоръчват на първо време този ресурс да се използва единствено за изплащане на стари задължения на местната власт и за инвестиции. Икономистите предлагат като стъпка към реална децентрализация да се приложи принципът "парите следват личната карта" - така че 1/5 от данъка на работещите да отива в общинската хазна, без да се увеличава данъчната тежест за хората или да се променя начинът, по който се събират налозите.

Другата препоръка е свързана с въвеждане на гъвкави модели за регулиране на сезонната и краткотрайната заетост. "Режимът на сключване и регистриране на срочни трудови договори трябва да се облекчи, за да позволи на работодателите, които имат спешна нужда от работна ръка, да я наемат своевременно и в съответствие с нормативните изисквания. Въвеждането на типови условия за наемане на "дневни работници" и поддръжката на електронен регистър ще помогне за изваждането от сивия сектор на част от трудовите правоотношения, особено в сферата на селското стопанство и туризма", твърдят икономистите.

Основните усилия на общините трябва да се префокусират към привличане на частни инвестиции, защото те са решаващи за местното благосъстояние.



ПЪЛНА ПРОМЯНА

"Данните за развитието на регионите през последните 10 години подчертават нуждата от коренна промяна на философията на регионалното развитие. Въпреки че много от проблемите са ясни, подходът за справяне с тях остава силно административен и централизиран. Районите остават заложници на политически интереси и са лишени от възможността да противостоят на протичащите на територията им негативни демографски, социални и икономически процеси", посочват от ИПИ.

82
9309
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
82
 Видими 
06 Март 2015 19:54
Всъщност е ... по-зле.
06 Март 2015 19:56
Догодина разликата ще е 34 пъти ...
06 Март 2015 20:15
Отдавна не съм разлайвал кучетата:

Ако имаше нормален данък имоти - нямаше да е такава пропастта. Нормалният данък е около 1% от данъчна оценка всяка година коригирана така, че да е максимално близка до пазарната цена на съответния имот - и това се отнася не само за сградите, но и за всички останали имоти.. даже и земеделските ниви. Та тогава в София няма да има такова лудо струпване на хора.. просто защото данъците няма да са за всеки - собственик клатик*рко. В Монтата пък .. както и в другата провинция.. ще се живее наистина много по-лесно и бизнесите ще им много изгодно да са там отколкото в София. Сега заради ниските данъци всички се струпват тук. Прекалено много хора с малки доходи за имотите си има в София, които ако бяха в друга държава от ЕС отдавна да бяха се преместили в някой по-малък град в близката провинция и биха живели много по-добре. Така и провинцията би живнала, че икономиката на държавата би живнала.

В момента София изсмуква провинцията без да създава допълнителен продукт.. И това ще е така докато го има това изкривено данъчно облагане. Всъщност символичният данък имоти има голяма роля и за голямата корупция в държавата - щото прави нелогичното - законно, в другите големи европейски държави - няма такава ситуация в която човек без доходи да е собственик на скъпи имоти.. че и да се пише - социалнослаб. Само при нас го има - чиновник с 1000 лева заплата и никакви други доходи да притежава къща за 500 хил. лева, да речем. Съдия да се пише малоимотен и да строи хотел. и т.н.

http://mickideas.blogspot.com/2013/05/blog-post_4502.html
06 Март 2015 20:21
mick, разкажи ми за ниските данъци в ... Лондон, дето събира Света.
06 Март 2015 20:39
firmin - Ниски ниски - оди ги плащай

Това в рамките на шегата иначе.. там са го ударили на привличане на всякакви пари/чисти и нетолкова чисти/, че иначе са 'зели 'дали - е не колкото нас де ние не вписваме в никаква скала. Освен това там има някакви разминавания с облагането на чужденци собственици.. и не запълват дупката нарочно.. за да помпат БВПто

06 Март 2015 20:57
Firmin 06 Март 2015 20:21
mick, разкажи ми за ниските данъци в ... Лондон, дето събира Света.

Не така другарю! Москва събира света. В краен случай - Пекин. Това трябва високо и ясно да се подчертава. А Лондон е гнила ябълка на капитализЪма, срещу който цял живот се борехте.
06 Март 2015 21:23
Какъв Видин, каква Монтана?
Там, откъдето съм аз, Видин и Монтана се водят богати селища.
06 Март 2015 21:37
Да, бе...минималната заплата и някакви измишльотини на чиновници ще помогнат. Вервайте!...

Единствените смислени мерки за тези територии са пътищата, отменянето на акцизите върху бензина и махане на ДДС върху автомобилите. Пътят е живот!
06 Март 2015 21:45
Начи, в днешния глобализиран свят - харесва ни или не, е глобализиран докато не дойде световната революция или изригването на Йелоустоун - инвестициите могат да се насочат на много места и отиват там, където им е най-изгодно. В общия случай където има някакъв ценен ресурс - полезни изкопаеми, плодородна земя, транспортни коридори, качествени хора и т.н. Теоретици казват, че в информационното общество човешкия ресурс бил най-ценен, а не материалният капитал - сгради и машини. Както и да е, какъв ресурс има в Северозапада, та да идат инвестиции? Точно с човешките ресурси там е много зле и спиралата се завърта, та става все по-зле. Като няма критична маса качествени работници, няма инвестиции. Като няма инвестиции и работни места, малкото качествени хора се изнасят и остава все повече впиянчена мързелива паплач. И така спиралата надолу. Как се излиза от това положение не знам, освен на населението да му дойде акълът по трудния начин.
06 Март 2015 21:49
1) Търново е на север, т.е. там, където "положението става все по-трагично".
2) Бургас пък е на юг, съживен, следва София по петите и му дишат прахта даже останалите икономически "тигри" в Южна България.
3) Сравнението между тези две области по показател доход на лице от домакинство, съгласно собствената статистика на ИПИ от последния им годишен доклад (http://www.regionalprofiles.bg/var/docs/Editions/Regional_Profiles_2014.pdf), изглежда по следния начин:
2009-та година:
област Бургас: 3 722,
област Търново: 3 402 (по-нисък с 8,6%)
2013-та година (последни данни):
област Бургас: 4 234,
област Търново: 4 385 (по-висок с 3,6%)
4) Иначе казано, от 2009-та година насам ръстът на доходите в област Търново спрямо доходите в област Бургас е 12,2% и доколкото е имало някаква разлика в полза на Бургас, тя се е стопила :-)

Що ви трябва на баир лозе, бе джанъм?
06 Март 2015 22:00
То държава нема, вие ми говорите за разликата между севера и юга на Б-я. Щеше да е смешно, ако не е трагично. Както са я подкарали въпрос на петилетка е целите заложени в Ран-Ът да се постигнат, а Вие във форума се чудите що ЦРУ ни води статистиката с колко сменамалели - следят изпълнението на Плана.
06 Март 2015 22:59
Внушението, че един регион е беден или богат в използвания смисъл е погрешно, и дори вредно.
Трябва да се подчертае, че хората в даден регион са бедни или богати!
Защо, е по-важния въпрос, а не кои са тези региони.
06 Март 2015 23:14
Кой го интересува северозапада?Та там няма много избиратели.....
06 Март 2015 23:34
качествени хора и т.н.

Ако сега ти кажа какво мисля, ще ме заточат до 3015 година, дай си имейла да ти обясня кой има грижата по света да създава качествени хора и да ти дам пример как преди 10-ина години превеждах някакъв матрял, в който в неолибералните ти щати държавата дава пари на девици да учат в колежи, щото част от тях щели се омъжат, да родят деца, да ги възпитат различно, ония да порастнат, да се изучат и да станат качествени работници.
Демек неолиберална америка дава сега пари за образование на бъдещите майки, чиито деца след дни дватриесе години да почнат да връщат вложеното чрез качествена работа.
07 Март 2015 00:28
Тази пропаст стана безнадеждна юще коги бай Тодар премахна околиите и направи феодалните окръзи. Нещо, което никой преди него не си беше позволявал да прави. Дорде туй нещо не се поправи и нема истинска административна и финансова самостоятелност по места, все ще е така. Барем хората да можеха да си избират областните управители...
07 Март 2015 03:05
Желанието на хората да се разкарат от кенефа, в който превърнахме държавицата си, очевидно е много силно. За Северозападна България нещата са ясни отдавна, но ужким проспериращият Бургас също едва ли е голям магнит за собствените си граждани и населението на околния кър. За читавите хора от там, които познавам, даже София отдавна се оказа тясна. За родната свидна Гагаузландия не ми се говори, защото мога да се разридая, а около мен има доста хора.....Жалко за Габрово, Търново, героичен Ямбол - градове с невероятен облик и дух, загубени безвъзвратно.
07 Март 2015 03:53
Желанието на хората да се разкарат от кенефа, в който превърнахме държавицата си, очевидно е много силно. За Северозападна България нещата са ясни отдавна, но ужким проспериращият Бургас също едва ли е голям магнит за собствените си граждани и населението на околния кър.


Къде го видяхте проспериращия Бургас? На телевизора? Или като се изсипете в града ни за 2-3 месеца? А знаете ли, че в този град въобще няма какво да се работи и като си отидат туристите пада бомба сякаш. Магазините затварят, заведенията стоят празни , такситата вият огромни опашки, защото ако се качи някой на такси, то е за 2 лв. и дори не може да покрие разходите за заявката и да отиде таксито да го вземе. Де факто работят Лукойл, търговските вериги и мобилните оператори. Друго няма. Туризма с тези "заплати" не може да изхрани населението. Въобще всички доходи са ниски, защото има голяма безработица и нищо не върви. Изобщо не се лъжете с разните класации. Те показват само колко съгражданите ми са глупави. И че заради "патриотизъм" или желание да дойдат повече туристи се опитват да излъжат останалите, че имаме добър град за живеене. Ама без пари живее ли се добре?!
Ние просто вече сме държава от Третия свят. Там има една столица и няколко курорта, всичко друго е гета. Икономика вече няма. Всичко беше унищожено. За това няма и не може да има развитие.
07 Март 2015 04:02
Всички фирми се преместиха в София, защото нищо не произвеждат, а въртят само търговия и услуги. Всички искат да са по-близо до властта, за да могат да се уреждат и да дават подкупи, на когото трябва. Повечето измислен бизнес чака на държавата за поръчки и еврофондове.
07 Март 2015 04:03
Всички фирми се преместиха в София, защото нищо не произвеждат, а въртят само търговия и услуги. Всички искат да са по-близо до властта, за да могат да се уреждат и да дават подкупи, на когото трябва. Повечето измислен бизнес чака на държавата за поръчки и еврофондове.
07 Март 2015 07:35
ANNЕTAZ
Яд ме е само , че буквално ми взе думите от устата.
Именно това е баналната истина, докато по-горе пишещите задълбават в разни теориина конспирацията.
Може би една атака на младите прокурори , както е в Букурещ, ще бъде първата крачка във вярната посока !
07 Март 2015 07:36
София е типичната "столица" на колония, за това е така, единствената територия, която трябва да става до някъде за живеене и в която да се отглеждат туземци - конформисти, в останалата територия животът и икономиката трябва да затихва. Така са решили господарите ни, такава политика изпълняват назначените ни от Брюксел и Вашингтон компрадорски управници.

Няма никаква вътрешна причина, един социум да спре да се размножава и да загива освен болест - тъй като не сме болни и имаме здрав генофонд, по-здрав от този на северозападна Европа - причините които ни убиват са външни, добре маскирани, осигурени срещу разкриване, с много пропаганда, ПР, масово промиване на мозъци.
07 Март 2015 07:56
А като финансист не мога да не отбележа и манипулациите с весдесъщия БВП.
Според статистиката от 1990 до днес БВП е нарастнал 2,5 пъти, а населението е намаляво с 25 %.
С други думи, производителността на труда е нарастнала неимоверно и това би трябвало да ни радва.
Да , ама не !
Да видим какво е това , което вдига до небесата нашето БВП:
- АУРИС , големият медодобивен комбинат, който прави няколко милиарда $ от експорт на...сурова мед. Къде е уловката - можеше тая сурова бед да се преработи в кабели, кондензатори и пр., което да даде доходи на 10 пъти повече заети, но не дава...
. Дънди Прешъс Метълс, добиват на злато малко по на Запад от Съединение. Същата картина - мижава концесия , 15 млн.лв на фона на над милиард експорт.
- Нефтохим Бургас - продаден на руската мафия от Костов на цена по-малка от стойността на оградата му. Акцизите му са непознати, обикновено работи на загуба.
В тоя дух, най-дебелата почвена покривка в света произвежда само зърнени култури, без животновъдство, зеленчуци, плодове и технически култури, за радост на Нора Ананиева и други десетина компрадори и латифундиери.
Хубавите ни курорти са свърталище на лондонските пияници и лузъри, зарадзи ниските си цени, което пък е за сметка на робския персонал от нещастни българи.
Всички печеливши бизнеси като ЕРП-та, Мобилни оператори, Тотализатора са в ръцете на европейски шмекери, които на плащат и мижавите данъци и осигуровки на България.
Да продължавам ли ?
07 Март 2015 08:50
***
07 Март 2015 08:51
Форумци.. нали знаете - каквото сам си направиш друг не може да ти го направи...

Докато имаме симвличен данък имоти.. докато имаме банкова тайна за данъчните - пропастта между бедни и богати ще се увеличава, мизерията ще се увеличава, парите никога няма да стигат, ще караме само на внос. Колкото и пари да се налеят от Европа или от държавата ще отиват най-вече за безумни глупости и вдигане на цените на имотите, без това да маха мизерията.. мизерията ще става все по-голяма. Всеки собственик на панелка в София ще се радва на това че панелката му струва 100-150 хил. нищо, че работи за 400 лева заплата. Живее в мизерен вход, последно почистван преди 20 години. Оплаква се, че няма пари за асансьор.. и в същото време сменя телефоните си през година с най-нови модели.. има 2 коли които държи в градинката пред блока. Всъщност това се отнася не само за собствениците на панелки.. Само за справка - 100 хил. лева това са 25 годишни заплати по 400 лева някъде. А какво да кажем за тия имотите за 100 хил евра.. дето също се оплакват че нямат пари и пак не си чистят даже входовете? Че и сега държавата ще им санира безплатно жилищата???

Държавата в тая територия помага на богатите мързеливци.. и тарикати. Собствениците на земеделска земя например не плащат данък имоти, а са едни от най-богатите в държавата. Някой нарочно промени дефиницията за богат човек.. не било този който има най-много, ами новата дефиниция е - който има най-голям доход.. и се получават интересни неща - човек с имоти за 1 милион се оплаква, че няма доходи и иска държавата да му помага. Други с жилища за 100 хил. искат държавата да им ги санира, щото те били бедни. Да имаш собственост оценяваща се на 100 средни заплати и да се оплакваш че си беден, че и държавата да ти помага, като взима от тези дето нямат собственост... По-голяма наглост няма от това.

Да отнемеш от този който няма и да дадеш на този който има - всъщносто това е реално сегашното безплатно саниране. Е няма как това да е справедливо, че и държавата да просперира. Хората които нямат, но имат доходи, т.е. квалифицираните ще избягат от тая територия.


07 Март 2015 09:01
Както и да е, какъв ресурс има в Северозапада, та да идат инвестиции? Точно с човешките ресурси там е много зле и спиралата се завърта, та става все по-зле.


Тази сутрин попаднах на някакъв репортаж за родопско село. Хората не се оплакват, младите са по гурбет, пращат пари, къщи правят.
Значи там не са зле с човешките ресурси.
07 Март 2015 09:06
***
07 Март 2015 09:10
annetaz
07 Мар 2015 03:53
Мнения: 1,228
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
-------------------
Абсолютно!!!
07 Март 2015 09:17
МИКИ,
Разбрахне че завиждаш на хората с панелки. Не го повтаряй!
07 Март 2015 09:26
Държавата се е съсредоточила върху еврофондовете и всичко се върти около тях. Европа естествено подкрепя само проекти които са от европейски интерес- път от Западна Европа за Гърция, Турция, в краен случай- от Турция към Румъния. Парите се изсипват по тези направления и най- вече в София. Северът, не само северозапад, се явява излишен и запада. А пък колкото повече пари се изсипват в София за подобряване на условията, толкова повече народ се струпва и условията за живот стават по- лоши
07 Март 2015 09:28
mick,

Голяма киша си забъркал рано сутринта
07 Март 2015 09:29
Драги форумци, всички сте прави, ама не знам доколко е смислено да се прави подробен анализ на причините за дългия път към смъртта на един мъртвец. БГ-то е мъртвец и каквото и да теоретизираме, няма да го върнем към живота. Точката на невъзврат беше премината някъде по време на Крадливия Симо и неговия Милен Велчев. От този момент нататък дори да се беше спряло да краде, да бяхме извън НАТО и ЕС, да бяхме скъсали концесиите, пак просто щяхме да удължим агонията. Симо и тези след него просто скъсиха силно агонията. За мъртвия или добро или нищо, знаете. Така че кажете нещо добро за БГ-то. Аз лично съм още тук, не защото съм повлиян от песента на Камен Во, а защото ме мързи да се вдигна и пак да бъхтя някъде другаде. Просто пропилях най-продуктивните си години тук. Няма да допусна да се случи това и на децата. Те се спасяват навън без значение къде - Лондон, Москва, Улан-Батор, кой където иска, само да не е тук. На мястото нищо му няма, ама племето е прокълнато. София или Видин - без значение.
07 Март 2015 09:45
Странна ми е оценката и аргументните на ИПИ Ама точно невидимата ръка на пазара води до този дисбаланс!
07 Март 2015 09:53
cardinal
07 Мар 2015 09:29
Мнения: 265
От: Afghanistan
Скрий: Име,IP
------------------
Дано не си прав, но май си, защото и аз си мисля същото доста често.Досега жалките опити за вяла съпротива изглеждат точно като последни конвулсии на жертва с прерязано гърло.За обрат в положението трябват моментални и много радикални мерки, за каквито няма май никакви предпоставки.Нито вътре в страната, нито извън нея.Последната надежда е някакви грандиозни сътресения в международен план, белким и при нас се създадат предпоставки за сериозни промени в положителна насока.Ако ли не......името може и да остане,но само то.И за съжаление, това е по вероятния сценарий.И въпреки всичко въпрос на лично достойнство е ако си отиваме, да бъде поне с някаква съпротива, а не като овце.
07 Март 2015 10:03
И въпреки всичко въпрос на лично достойнство е ако си отиваме, да бъде поне с някаква съпротива, а не като овце.


За съпротивата и личното достойнство съм абсолютно съгласен. Но нека да го правим с топки и малко на инат, а не сравнявайки някакви измислени показатели, събрани от измислената ни статистика и опитвайки се да ги вкараме в измислен икономически модел, наложен от измисленото племе на американците.
07 Март 2015 10:03
Да не забравя и ролята на МРЗ в увеличаването на пропастта между бедните и богатите райони.

Увеличаването на МРЗ увеличава пропастта, противно на идеята да защити работещите.


Данък имоти не трябвало да се използва за управление на миграционните процеси. Така, е - смисълът на данъка е много много по-голям. Данък имоти е част от данъчната система на държавата и тя - трябва да се използва за това, да управлява икономиката на държавата, а не както е сега - само да се ползва за да се съберат само едни пари и то от хората които най-малко викат - данъците са - парите да се събират справедливо, според богатството и доходите. В момента заради изкривяване на облагането в полза на богатите собственици.. резултатът е - неизползване на имотите ефективно, а те са основните активи на държавата.

Толкова много проблеми създава тази небалансираност в данъците, че ми е чудно как не ги виждате. Писал съм ги по-горе в линка. Един от тях е огромната миграция към големите градове и липсата на обратна миграция. Друг - че инфраструктурата остава неподдържана, липса на работни места.. Ето - в провинциалните градове, няма много хора, те са се преместили в София да речем... обаче там инфраструктурата има нужда от поддържане, обаче с какво да се поддържа? данък имоти е символичен, а другите приходи на общините са недостатъчни. В София - е по-различно, тъй като идват постоянно нови хора, има много работни места, бизнеси.. отделно какви ли не европейски програми - има доста пари и данък имоти там не е толкова важен. НО - даже и в София малките улички не са пипани от 20 години. Правят се ремонти само на големите булеварди и толкова. Кварталите са под всякаква критика.

Ако имаше нормален данък имоти, то провинцията щеше да стане много по-привлекателна, защото щеше да има добра инфраструктура и там, като сложим по-евтиния и спокоен живот спрямо София... и наистина тогава фирмите щяха да са изкушени да работят в провинцията. Сега макар и да има разлика - в цените.. то тя не е достатъчна за качеството на живот и бизнес което предлагат. Та основното е - липсата на адекватен данък имоти води до липса на добра инфраструктура в провинцията, от добро качество на живот.. . При селата е същата работа/имат толкова много земи в землищата си.. но какво от това няма данък земеделски земи/гори/.

Всъщност инфраструктурата не са само пътищата, това са и училищата, болниците.. транспорта..

Има и друго държавата вместо да поддържа и изгражда националната инфраструктура раздава пари на богати пенсионери и други собственици дето сега се пишат социално слаби - 4.5 милиарда на година от държавния бюджет отиват за това вместо в инфраструктура или реална икономика. Или пък раздава субсидии на богати собственици. Транспортните връзки са под всякаква критика.. е че то е нормално една фирма да предпочете София вместо провинцията, след като няма добри пътища и железници. Само си представете част от тия 4.5 милиарда да отиват в инфраструктура всяка година.. Че то всички магистрали бихме могли да построим за 1 година, без помощ отвън. Ще можем да направим другата година основен ремонт на цялата национална пътна мрежа.. ще можем да си поддържаме националната инфраструктура в много добро състояние. Няма да има значение дали човек ще живее в София или в провинцията. Няма да има нужда от безумни ТОЛ такси за автомобилите/макар, че се отказаха засега от тях/

Когато всеки собственик започне да си плаща за услугите които държавата и общината прави за него.. тогава може би можем да намалим неравенството.. сега всичко се прехвърля на работещите и консумиращите.
















07 Март 2015 10:06
Сухарът като предвиждаше тия неща, на жълтите павета си говорихте за Левски и ЦСКА.
07 Март 2015 10:24
В нашия квартал си имаме един квартален алкохолик-Стойката.Като почина мйка му,спря да работи, почна да виси само в кръчмата, и я подкара на разпродажба от апартамента.Днес телевизора, утре хладилника и.т.н. Известно време имаше някой лев в джоба, докато разпродаде всичко, и остана гол като пушка.Сега живее от кофите и подхвърленото от комшиите.От 25г. всички правителства в България провеждат същата "политика". Обаче Стойката поне я започна тая политика след като умря майка му, а " нашите" хубусници я правят докато сме още тука.Което няма да е още дълго.
07 Март 2015 10:27
Ако сега ти кажа какво мисля, ще ме заточат до 3015 година, дай си имейла да ти обясня кой има грижата по света да създава качествени хора

Мейлът си ми е в профила. Грижа на държавата за образованието трябва да има и у нас все пак има безплатно държавно образование, включително и в Северозапада. Ти по-добре кажи друго нещо, за което и друг път съм питал - ако си кмет на община в Северозапада или просто активист и искаш някоя фирма да построи завод или цех в твоята община, с какви аргументи би ги убедила, че за тях е най-добре да построят завода именно в твоята община, а не на друго място в България или в друга държава в ЕС или в Китай или в Югоизточна Азия? Някой друг ако може да отговори, моля да заповяда.
07 Март 2015 10:33
Идеите на "икономисти" тип ИПИ ни докараха до тук. И продължават да дават акъл, наместо да се скрият някъде!
07 Март 2015 10:39
Спомням си преди години, китайците се опитаха да инвестират в една община във Видинско стотина милиона долара в земеделието, но местните не поискаха да работят, а искаха само да цоцат, завъртяха андрешковски далавери и китайците загубиха вложените милиони!
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1597811
07 Март 2015 10:55
След 20 години всички българи ще живеем в София а от София до границите ще е пустош...
07 Март 2015 11:06
Китанчев, така е. И аз мога да дам много примери от Монтанско, където и срещу пари не искат да работят. Това са си регионални особености. Та затова казвам, че племето не е читаво и либералният икономически модел му е противопоказен. Един въпрос всеки да си зададе сам - българите по-близко като менталност и география са до холандците, евреите, британците или по-скоро до турците, арабите, руснаците. Защото при вторите по-успешни са командно-административните строго централизирани модели. Такива модели и при нас исторически доказано са по-успешни. Еми тогава закакво упорито вървим в точно обратната посока с цената на тотални разрушения и загуба на 1/3 от генофонда. Ами дори след ВСВ целият СССР е намалял с 26 милиона, кето са 13% от предвоенните 197 мил. България от 9 мил е 6.5 в момента, което са 28% загуба на население!!!! За ужасната му сртуктура дори не говоря. Такъв геноцид в писаната история на човечеството, лично на мен не ми е известен.
07 Март 2015 11:15
mick, не бъди наивен с тия идеи да се управлява всичко с монетарни средства. Никакви данъци на имотите или МРЗ няма да оправят нещата. Причините са много, много по-дълбоки и с преразпределяне на мизерния (спрямо нуждите на реалната икономика) агрегат М2 нищо няма да се оправи.

Това е като да се надяваш, че с едно късо одеалце човек може да се стопли чрез по-добро управление - ту да го мести към краката, ту към главата. Няма да стане - все ще зъзне, докато не се сдобие с нормално одеало по неговия ръст.

За да се насочим към истинските причини за лошото управление, трябва да се запитаме КОЙ регулира стойността на М2, защо я държи много по-малка от нужната на икономиката ни и защо тя трябва да зависи от количеството чужда валута (любимия на всички валутен борд).

Как очаквате един организъм, който има нужда от 5 литра кръв за нормално функциониране, да му оставите 1 литър и той да бъде в цветущо здраве?!



Това е истинския и много сериозен проблем КОЙ пред България, а не брадясалия мамин дебелак, когото ни сочат като основна пречка пред благоденствието...

За поддръжка на инфраструктурата не са необходими данъци. Колкото и да ти е странно, за това са необходими чакъл, асфалт, машини и хора. От тези 4 неща само част от машини те не произвеждаме.

Тогава защо инфраструктурата е зле? Какво пречи всички пътища да светят? Правилно - липсата на пари, за да се разчете държавата за извършването на тази дейност.

А причините за дефицита на пари са няколко - валутния борд, БНБ, която кой знае защо е "независима" от правителството и се подчинява само на ЕЦБ, и наложеното ни от ЕС правило да не можем да боядишем една ограда даже без европейско финансиране, въпреки че имаме и боя, и бояджии, и четки...

07 Март 2015 11:39
Китанчев, така е!
Сбърканият робски окупационен сталински модел продължава да движи мотивацията на населението!
07 Март 2015 11:48
Как очаквате един организъм, който има нужда от 5 литра кръв за нормално функциониране, да му оставите 1 литър и той да бъде в цветущо здраве?!
Че ей го къде е гръцкият модел, само че изпуснахме влакът заради руският сталински модел с тежка промишленост и евтин робски труд/закрепостен от жителството към съответниият партиен помешчик/, но без евтини местни суровини за тях!
07 Март 2015 12:26
За Firmin и Мick, с най-добрите ми season compliments

По повод прането на мръсни пари в Квадратната миля в Лондон ви подарявам І-то следствие, формулирано от ПлесNick по ІІ-я закон на финансите.

Първият (доколкото си го спомням от един дебел буквар...) гласи така: a dollar today costs more than a dollar tomorrow

Вторият закон (пак доколкото си го спомням) пък гласи така: a safer dollar costs more than a risky one

И следствието от него, което формулирах още на младини, е: a clean dollar costs more than a dirty one!

Това следствие в Лондон добре го знаят, нищо че не го споменават в букварите... Именно затова HSBC имат цял небостъргач на брега на Темза!


А иначе, така наречената КОХЕЗИОННА ПОЛИТИКА на ЕС се провали ТОТАЛНО прилагана спрямо българските региони! АБСОЛЮТНО ТОТАЛНО!
Затова още миналата година нарекох ОП "Региони в растеж" (наименована така Лилето Павлова) ОП "НАЛЪМИ в ЦЪФТЕЖ"!!!!
07 Март 2015 12:35
Ние просто вече сме държава от Третия свят. Там има една столица и няколко курорта, всичко друго е гета. Икономика вече няма

Защо няма? Толкова предприятия имаше по социализма, само те да бяха останали пак щеше да е доволно?
Нал държавата беше лош стопанин??
07 Март 2015 12:38
Синдромът на крепостният селянин се е проявил и в Русия през 19-ти век, след освобождаването от крепостничество! Селяните не искали да работят, искали само водка и нов помешчик да я дава!
Я хочу вам напомнить несколько потрясающих цифр и фактов, которые ясно подтверждают, что Россия по многим показателям находится не в Европе и даже не в Азии: по уровню коррупции, по продолжительности жизни, по уровню инвестиций в науку и тому подобному мы — в Африке!

Я даже больше скажу — это не нам надо обижаться за такое сравнение, а африканцам! У африканцев есть объяснение своей отсталости: их четыре века нещадно эксплуатировали и уничтожали «пришельцы» — расисты и колонизаторы, а нас, русских, последние четыре века кто колонизировал, кто гнобил нас, кроме нас самих?

Так вот, мы часто игнорируем статистику — сейчас будет статистика — в сухих цифрах трудно охватить умом реальность.
Но масштабы трагедии, которая разыгрывается сейчас на территории России, настолько критичны, что я призываю вас напрячь своё внимание.
Смертность в России

За последние 20 лет в России вымерло более 7 млн. русских. По этому показателю мы опережаем Бразилию и Турцию на 50%, а Европу — в несколько раз.
Ежегодно Россия теряет по численности населения целую область, равную Псковской, или крупный город, такой как Краснодар.
Количество самоубийств, отравлений, убийств и несчастных случаев в России сравнимо с уровнем смертности в Анголе и Бурунди.
По продолжительности жизни мужчин Россия занимает примерно 160-е место в мире, уступая Бангладешу.
Россия занимает 1 место в мире по абсолютной величине убыли населения.
По оценкам ООН, население России с нынешних 143 миллионов человек к 2025 г. сократится до 121-136 миллионов.

Кризис семьи

8 из 10 стариков, проживающих в домах престарелых, имеют родственников, способных их содержать. Но, тем не менее, они отосланы в приюты! Родственники от них отказались.
У нас от 2 до 5 миллионов беспризорников (после Великой Отечественной войны их было 700 тысяч).

В Китае на 1 миллиард 400 000 тысяч населения беспризорных только 200 тыс., — т.е. в 100 раз меньше, чем у нас!
Вот что значат дети для китайца! А ведь забота о стариках и детях — это залог процветающей нации.

80% из 370 тысяч детей, находящихся в детских домах, имеют живых родителей.

Но их содержит государство! Я вообще считаю, что это — уголовщина.

Мы занимаем 1-е место в мире по числу детей, брошенных родителями.

Все эти цифры свидетельствуют об эрозии, распаде семейных ценностей у нас в стране...
Преступления против детей

По данным Следственного комитета РФ за 2010 год 100 тысяч несовершеннолетних стали жертвами преступлений, — из них 1700 детей изнасилованы и убиты (по этим цифрам мы опередили даже Южную Африку). Это значит, что каждый день в России убивают 4-5 детей.
В 2010 году в России было совершено 9500 сексуальных преступлений против несовершеннолетних — из них 2600 изнасилований, 3600 ненасильственных половых сношений (за 8 лет сексуальная преступность выросла почти в 20 раз).

Нас в этих преступлениях опережает только Южная Африка.
Наркомания и Алкоголизм

30 тысяч россиян ежегодно гибнет от наркотической передозировки (население небольшого городка).
В год от водки погибают 70 000 человек.
В Афганистане во время войны погибло наших солдат 14 000!
По данным Всемирной Организации Здравоохранения на одного гражданина РФ в год приходится 15 литров чистого спирта, притом, что если потребление чистого алкоголя на человека больше 8 литров, то возникает угроза выживанию нации.


Коррупция

Размер взяток в России удесятерился, ну а суды между собой наших олигархов в Лондоне стали посмешищем для мирового бизнес-сообщества.

Безнаказанность в правовой сфере дошла до того, что против погибшего в тюрьме юриста Магнитского возбуждено уголовное дело, — то есть решили судить мёртвого человека, который, естественно, не может себя защитить!
В Европе подобный инцидент последний раз случился в XVII веке, когда выкопали из могилы Кромвеля и вздёрнули на виселице — так сказать, правосудие, вдогонку!

Так что в свете приведённых цифр можно смело говорить об упадке национальной нравственности — и, в конечном счёте, ответственность за это несёт наша власть.

А теперь — знаете ли вы, что:

За последние 10 лет в Сибири исчезло 11.000 деревень и 290 городов.
Средняя плотность Сибири и Дальнего Востока — 2 человека на 1 кв. км.
Средняя плотность Центральной части России — 46 чел./кв. км.
Средняя плотность населения Китая — 140 чел./кв. км.
Средняя плотность населения Японии — 338 чел./кв. км.

Для кого мы завоёвывали и развивали Сибирь и Курилы?
Для китайцев или японцев, так получается!

Для страны с таким богатством природных и водных ресурсов позорно иметь 50% населения бедняков.

На меня эти цифры наводят оторопь.
Надеюсь, что и на вас. Я уверен, что Путин знает все факты — интересно, что он по этому поводу думает?

Как это ни трагично, я думаю, что, очевидно это ещё не предел, не самое худшее, мы ещё не коснулись «дна», и народ ещё не дозрел до способности ужаснуться себе самому и, наконец, обрести отвагу, чтобы спросить, «где мы живём?».
Мы принюхались к вони в подъездах и сортирах! Мы привыкли к тому, что убивают вокруг нас. Мы привыкли к тому, что люди по российским городам и весям буквально сражаются за свою жизнь.

Журналист, родившийся в Кущевской, Анатолий Ермолин так и написал: «Если в Кущевской убили бы не сразу 12 человек, а было совершено пять убийств по два человека, этого бы никто и не заметил, как это обычно происходит в нашей стране».
Ну кто в России не знает, что «Кущевка» не только в Краснодаре, — она по всей стране! Что братки и цапки — это и есть реальная власть, которую вы сами выбираете в депутаты местных собраний! Каждый у себя в посёлке знает, кто «крутой», — у кого связь с полицией и прокурором.

Кремль только и делает вид, что борется с коррупцией, увольняя десятками генералов МВД, чиновников среднего звена, губернаторов.
Он великодушно заменяет им расстрел на «заслуженный отдых» в Дубаи и на Лазурном берегу! Неужели власть всерьёз думает таким способом покончить с коррупцией? Но, с другой стороны, по всей стране вы выбираете в местную власть кандидата, у которого на лбу начертано «я вор», а потом удивляетесь, что власть коррумпирована!

И я думаю, неужели должна вымереть половина нации и русские должны «ужаться» до Урала, чтобы народ проснулся (повторяю, народ, а не крохотная группа думающих людей!) и потребовал от власти не приятных успокаивающих новостей и очередных обещаний, а правды, и прежде всего — признания того, как сейчас плохо!
Вспомните: в 1941 наступила катастрофа, — это был вынужден сделать Сталин. В 1956 большевики почувствовали, что грозит расплата за десятилетия террора, — и это был вынужден сделать Хрущёв. А сегодня Россия приближается к демографической и моральной катастрофе, которой никогда не испытывала!

Этот факт связан со многими обстоятельствами.
Главным из которых является безответственная экономическая политика 90-х, рухнувшая на людей с феодальным сознанием, никогда не знавших частной собственности на землю и капитализма, людей, которые за 70 лет навсегда потеряли зарождавшийся, такой едва-едва зарождавшийся, дух предпринимательства.
Что делать?

Ну вот журналист Михаил Берг пишет в блоге: «Мы живём в одной стране, но у нас два народа. Крохотная кучка думающих, которым нужна большая свобода и честные выборы, и огромная „непродремавшаяся“ масса российского обывателя. И между ними — пропасть из страха, самого сильного и опасного страха, и социального недоверия... Можно бороться с „партией жуликов и воров“, можно корить русское чиновничье семя, испоганившее собой всю русскую историю, но невозможно отменить тот факт, что непременное большинство русского населения практически не меняется в своих фундаментальных характеристиках уже много веков!..».
Как ни грустно, вынужден с ним согласиться. Даже добавлю от себя — ваши угнетатели выходят из ваших же рядов!

Поэтому я не знаю что делать, кроме как попытаться встряхнуть вас и заставить ужаснуться самим себе.

Вот Юлия Латынина считает меня не только пессимистом, но «демотиватором», — мне же кажется, что мотивировать человека можно, когда он в сознании и хочет спастись. А если он в обмороке или в летаргическом сне? Иногда, чтобы привести человека в чувство, врач бьёт его по щекам.

Я знаю, что я услышу в ответ, — уже слышал много раз, но понимаю, что, если хотя бы треть читающих и слушающих меня сейчас была согласна со мной, то РОССИЯ БЫЛА БЫ ДРУГОЙ СТРАНОЙ.

Я убеждён: России нужен лидер, который имел бы смелость Петра Великого, чтобы сказать людям слова, которых они давно не слышали.
Эта будет горькая правда, ибо трудно признаться в том, что Россия не может двигаться вперёд, потому что не хочет понять, как далеко она отстала в своём цивилизационном развитии от Европы.

Я понимаю, что лидер нации, политик, несёт огромное бремя политической ответственности и, как правило, не может говорить свободно.
Но сегодня только чёткое и воодушевляющее, пусть безжалостное, но живое, искреннее слово может стать поводом для национального пробуждения от феодальной спячки.

Только сделав это, можно надеяться, что нация инстинктивною своею мудростью поймёт и примет тот нелёгкий и, может быть, беспощадный путь, который только и может выдернуть нашу страну из ямы, в которую мы погрузились.
Я не знаю, способен ли на такой самоубийственный поступок Владимир Владимирович Путин. Способен ли он взять «стальную метлу» и провозгласить равенство ВСЕХ перед законом? Всех без исключения. Если способен — ему суждено почётное место в Пантеоне Российской Истории. Если нет... не знаю...

Я русский, скучаю по своей Родине, но я её «не вижу»!
Я не вижу страны, которой я хочу гордиться. Я вижу толпы недовольных раздражённых лиц и чужих людей, которые боятся друг друга!

Я хочу гордиться своей Родиной, а мне за неё стыдно!
Когда я гордился Родиной последний раз? Не помню! Но я точно знаю, что ПРАВДА о том, в каком состоянии находится наш народ, ПРАВДА, сказанная громко на весь мир, вызвала бы у меня, и не только у меня, больше гордости, чем победа наших хоккеистов на Олимпиаде.

amic.ru
07 Март 2015 12:45
Европа естествено подкрепя само проекти които са от европейски интерес- път от Западна Европа за Гърция, Турция, в краен случай- от Турция към Румъния.

Хайде стига бе! Преди 70 години с какво се издържаха хората в Северозапада? Дори ток е нямало още, а центъра на София не е бил асфалтиран до 65та година!
Да не са карали хората по царско време на европейски субсидии или да са чакали на държавата?
Нарамват мотиките и аайде на нивата!
07 Март 2015 13:35
Така казах и аз, Хан, от вънка ни държат в будна кома, с помощта на Боковци и Станишевци, очевидно е. На една популация е достатъчно да не й пречиш и ще разцъфти и икономически и демографски...

Няма нужда от евро субсидии, от помощи, от МВФ И СБ, ако някой ти "помага", то е за да си в зависимост от него, такъв е планът "Маршал", за политическа и икономическа зависимост на западна Европа от САЩ.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД