:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,974,670
Активни 254
Страници 20,328
За един ден 1,302,066

Особености на българския национален туризъм

Държавата, ако обича, да се захваща да помага на сектора! Но да не го прави така, че да разглези бранша и да го доведе до самоунищожение от лакомия
Иван Стамболов


Какво значи нещо да е приоритет в дадена държава? Това обикновено е някакъв сектор, за който се приема, че е важен за икономиката и властта се намесва, за да създаде по-особени условия за неговото развитие. Един от многото български приоритети е националният туризъм. Имаме около 290 километра Черноморие, два-три ски курорта, минерална вода, възрожденски къщи, тук-таме голф, казина, проститутки и всичко останало. Промишлеността ни не е твърде конкурентоспособна на международните пазари, а селското стопанство е зле субсидирано и не може да се мери с другите селски стопанства. Науката ни е разпиляна и посърнала и в момента изнася не толкова know-how, колкото don't-know. Тъй че сякаш ни е останал единият гол туризъм.

Тази година браншът е тревожен, защото се очаква на морето почти да няма руснаци. За мнозина тази новина може да прозвучи ободряващо, но има и обезпокоени. Руснаците ще пропуснат, защото вече им е скъпо, а и поради силната кампания на тяхното правителство да ги мотивира да харчат парите си на вътрешния туристически пазар, което ние никога няма да направим - ще се влачим пак в Гърция и Турция и никога няма да кажем "Щом чужденците не идват у нас, и ние няма да ходим в чужбина".Просто не сме такъв народОт туристическия бранш искат нашата държава да се намеси и да го подкрепи с олекотен достъп до културни и археологически обекти, публична държавна и общинска собственост, създаване на специални туристически агенции, въвеждане на ваучери за почивка като елемент от социалната политика, обмен на аниматори като част от мерките за справяне с младежката безработица и с други подобни мерки, които могат да се проведат веднага и да имат ефект още през този сезон. Държавата обаче показа доколко туризмът й е приоритет и доколко изобщо й пука за него с поведението си в случая с "Томас Кук" и Би Би Си.

При управлението на четири правителства тя влачи преговори с Би Би Си за реклама на нашия туризъм. Условията по сделката се подобряват и ние получаваме все повече излъчвания за все по-малко пари, но договор така и не се подписва. Идва и последният кабинет, в който туризмът е обособен в отделно министерство. То обаче не проявява никакъв интерес към рекламирането на България по Би Би Си и си измива ръцете с обяснението, че нямало предвидени пари за това в бюджета. Тогава могъщата туристическа агенция "Томас Кук" заплашва, че ще оттегли интереса си от нашата китна, но все пак скромна дестинация, защото всяка търговия трябва да бъде подкрепена и от реклама - няма реклама, няма търговия. Нашата държава се стряска. Стряскаща е и срещата по време на международното изложение в Берлин миналата седмица, където министър Ангелкова тържествено обещава и пред Би Би Си, и пред "Томас Кук", че в крайна сметка договорът ще бъде подписан. Хайде да видим...

Но показателното тук не е дали, кога и как ще бъде подписан договорът за реклама на България, акак държавата се отнася към приоритетите сиАко не е в състояние да проведе една обидно евтина медийна кампания, тогава за какви ваучери, за каква младежка безработица, за какви обекти и други мурафети става дума! Ето така българската държава се грижи за българския туристически бизнес.

Разбира се, мнозина биха запитали дали е редно която и да било държава да се грижи за който и да било бизнес. Държавният протекционизъм унищожава пазарните принципи и развращава нравите. Ако един бизнес не може да генерира печалба, то това не е никакъв бизнес, а субсидирана дейност, бюрокрация и корупция. И в момента туристическият сектор е облагодетелстван с по-малък ДДС. Като към това се прибави и изключително лесният достъп до кредити в годините на "балона", резултатът е свръхпроизводство на туризъм и чудовищно предлагане на долнопробни евтини пакети, привличащи безработни и пияници от цяла Европа. Унизителните отстъпки, които нашите хотелиери дават на големите туроператори, са превърнали страната ни в евтина дестинация за социално слаби. А сега туристическият бранш иска и допълнителна намеса от страна на държавата. Това ще влоши нещата още повече. Ако приемем, че пазарните отношения са естествени като природен закон, то тяхната подмяна е нещо противоестествено и вредно. Който може да печели - да печели; който не може - да фалира.

Така биха разсъждавали либертарианците романтици и сигурно щяха да са прави, ако икономиката беше затворена система като Дерето на Голт, но тя не е. Щеше да е чудеснодържавата да не се меси в бизнеса,ако и другите държави не се месеха. Те обаче се месят и така осигуряват на своите хора несправедливо конкурентно предимство. Това е особено видно в селското стопанство. И в туризма. Затова трябва да признаем, че са прави онези, които казват, че държавата трябва да приоритизира туризма, да се меси в него и да го подпомага, особено когато не са много другите конвертируеми неща, с които разполага. Да не забравяме, че при средно 9% от БВП за европейските страни българският туризъм заема близо 14%, тоест значението му за икономиката е голямо.

Така че държавата, ако обича, да се захваща да помага на туризма! Но да не го прави така, че да разглези бранша и да го доведе до самоунищожение от лакомия. Какво би могла да направи държавата?

Първо, да бъде повече държава. Да си оправи пътищата, да се справи с престъпността и да осигури нормални административни услуги. Това не са елементи от туризма, но му влияят драматично.

Второ, като ще помага на туризма, да вземе и да го стандартизира. Да не допуска всеки да строи хотелче върху първия стърчащ от морето камък и да не допуска всякакви алчни субекти и доморасли мошеници да гледат хищно хората в ръцете за пари и само да се чудят как да "врътнат" някой завеян турист.

И трето, най-важното,да работи за приличния образ на странатаи нейното население в очите на останалия свят. Вътрешната й политика да излъчва сигурност и предвидимост. Външната - интелигентност, адекватност и принципност. Никой не отива на гости у несимпатичен и подозрителен домакин. И, разбира се, да провежда веща и професионална комуникационна кампания в чуждестранните медии. Държавните пари за реклама да не се крадат, а да се вложат в проучване и рекламиране на най-характерното.

Ето това се иска от държавата. Нищо повече. Някой ще възкликне: "Че то това си е почти цялата държавна политика!". Ами да. Това е положението, Минке. Който иска, нека го нарече "холистичен подход на държавата към туризма", но хубав туризъм в кофти държава не може да съществува. Е, освен ако държавата не разполага с пирамиди или други някакви топатракции от рода на руините на Картаген, който рано или късно трябва да бъде разрушен.
Снимки: Импактпресгруп
---------------------
 Един от многото български приоритети е националният туризъм. Имаме около 290 километра Черноморие, два-три ски курорта, минерална вода, възрожденски къщи, тук-таме голф, казина, проститутки и всичко останало.
45
5993
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
13 Март 2015 20:48
Особеностите на българския национален туризъм са доста встрани от най-актуалното за нас.
13 Март 2015 21:23
В списъка от остри въпроси особеностите на туризма са под черта.
13 Март 2015 21:33
Не виждам нищо лошо в това 80% от хотелите да затворят, поради липсата на непретенциозни руснаци. По липса на урагани обновяващи и почистващи природата, липсата на руски туристи е второто най-добро нещо което може да се случи на родното черноморие за да не очисти от мутро-хотелиерите и бетона им.
13 Март 2015 23:01
След алабализма на Сула, да се готви Каролев - пумпала.
13 Март 2015 23:06
След алабализма на Сула, да се готви Каролев - пумпала.

-измите, -измите, и -умпалите, -умпалите
13 Март 2015 23:16
Но, докато чакаме, нека аз да кажа нещо

Значи:

Хората, като такива, нямаме право на човешки живот.
Айн фолк, айн фюрер, айн ранд! Арбайт махт фрай!
Хайл!
13 Март 2015 23:49
Истината за днешния капитализъм е незаобиколима.
А тя е проста: никога досега човешката история не е познавала нещо по-човекомразко.
Описанията на Маркс за чудовищните изстъпления на капитализма?
Та те са детска игра, сравнени с днешните.
Маркс, с целия му хуманистичен жар, е бичувал общество, в което подтиснатите пролетарии са били около 15% от хората и са ги експлоатирали приблизително 15% други хора.
Днес 0,1% владеят богатствата, създадени от 99,9% от човеците
14 Март 2015 00:09
- ще се влачим пак в Гърция и Турция и никога няма да кажем "Щом чужденците не идват у нас, и ние няма да ходим в чужбина". С някои нешица от статийката съм съгласен,но това по-горе е чиста дивотия!Автоира явно си мисли,че видиш ли трябва да "захлебим"патриотично мутрягите щом като руснаците са малко!Байно ..на мен и хиляди като мен -ни е все едно дали има или няма калабалък по плажовете или някакви проценти намаление на цените!БГ черноморието е напълно прецакано като място за почивка!Говоря след 12 години стаж в Балкантурист и живущ от 20 години в чужбина!Много пътувах,много видях,но такава простотия и некадърност като по нашето море не видях!Допреди 3-4 години все пак имаше и малки" оазиси " като Поморие Царево и Лозенец,но уви и там е вече ужас!Теглих им една майна на всичките и оправда вам всеки който има възможности и желание да ходи да слуша гърлена турска реч или високомерните гръчки тарикати-само не и нашите оядени боклуци и крадци!
14 Март 2015 00:14
Айн фолк, айн фюрер, айн ранд!


Ние имаме Цвай унд Драй Ранд - сплитката чесън от г-жа Кунева и г-н Ръбан.
14 Март 2015 00:17
Незабавна национализация на Пирин, Рила, Родопите и цялото черноморско крайбрежие, заедно с всичко построено.
Само не ми казвайте, че е "невъзможно", че е трудно или ще стане бавно.
Я вижте колко бързо влиза в кондиция Крим
14 Март 2015 00:20
Баш ми дреме, че ги нема мамашите. С техните чаршафи заемат на плажа место, колкото едно футболно игрище. И като влезат у водата дигат морското равнище с десет санта...
14 Март 2015 00:28
"Айн фолк, айн фюрер, айн ранд!"
Ние имаме Цвай унд Драй Ранд - сплитката чесън от г-жа Кунева и г-н Ръбан.

Дорис,
ако преди 20 години някой ми бе казал, че днешният капитализъм в България ще се окаже толкова импотентен и вреден, сигурно щях да го удуша.
Днес ми идва да се гръмна сам, като осъзнавам размерите на катастрофата
14 Март 2015 00:48
Особеностите на българския национален туризъм са ни напълно безразлични!

Те хубаво са ти безразлични, ама дотук половината постове - твои.
14 Март 2015 01:04
"Особеностите на българския национален туризъм са ни напълно безразлични!"
Те хубаво са ти безразлични, ама дотук половината постове - твои.

Да, туризмът ми е напълно безразличен, с всичките му "особености".
Но съм особено чувствителен към въпроса, как и защо творческа нация като нашата се превърна в стадо
14 Март 2015 02:26
Допреди 3-4 години все пак имаше и малки" оазиси " като Поморие Царево и Лозенец,но уви и там е вече ужас!
Мръсотия, шум, бетон, сеч - гнус!
14 Март 2015 03:59
Няма лошо да започнат фалити по черноморските и планинските курорти. Бизнесът е като природата - настроен е да се самоочиства. Мутробарокът е най-големият позор за отрасъла от 20 години насам.
14 Март 2015 04:48
Няма лошо да започнат фалити по черноморските и планинските курорти. Бизнесът е като природата - настроен е да се самоочиства.

Фалитите не "започват" от днес, а вървят отдавна. В момента около 60% от хотелите са в несъстоятелност или в процедура.
14 Март 2015 07:57
Няма парички за реклама и веднага виден протестърски рекламатор заявява колко важно е да има и то за "обидно" малка сума... Иначе туризъм няма заради особеностите на типичния бг предприемач.
14 Март 2015 08:03
Играта е изиграна, "инвеститорите" печелят, а малоумниците ...
подухват на таратора да изстине.
14 Март 2015 08:40
днешният капитализъм в България
не е никакъв капитализъм, а постболшевишка кашотина.
В която самоназначили се за бизнесмени мафиоти - пак ограбват всички ресурси на държавата, но чрез фирми.
Не че съвсем нямаме и читави предприемачи, но те се губят... в блатото от посредствени но амбициозни тарикати, разбиращи бизнеса само като мафиотски схеми, като лъжлив износ, лъжливи конкурси, ДДС измами или откровена контрабанда...
А ако на някого му се прииска нормалност - тя няма как да дойде, релсите за този влак ги задигнаха циганите...
Съдилищата са превзети, на политическия процес населението не може да влияе, а ако тези двете поискат да направят нещо - няма читава конституция, на която да се облегнат...
Така си го създаде болшевишката мафия и така върви...
/постболшевизъм - защото нито социализъм имахме, нито комунизъм/
14 Март 2015 08:48
А туризмът наистина е важен, цяла Източна България преживява покрай него...
Но... авторът напразно очаква специално отношение на държавата към него...
Защото това би означавало да го признае за приоритет.
Но... в България приоритети няма.
НЯма, защото за да има - трябва да се анализира състоянието и да се поставят цели, т.е. ще има някаква яснота в политиката...
А това е като тамян за дявола....
МЪТНА вода трябва да е общественото управление, защото така по-лесно се краде...
И така ще стои, докато България се управлява от бракониери...
14 Март 2015 10:14
Някой дали е пресметнал каква част от приходите от туризъм остават в България? Четох някъде, че разходите за персонала като процент от общите разходи са едни от най-ниските в Европа, по-голямата част от храната е вносна, т.е. няма никаква полза за селското стопанство, ДДС върху туристическите услуги е ниско. Какво печелим?
14 Март 2015 10:56
Жаждата за пари и най вече хора които не разбираха от туризъм превърнаха бранша в пералня за пране на пари.Погледнете сега Златните пясъци,човек който е дошъл веднъж втори път не идва,хиляди пръскайте за реклами ,най добрата реклама е самият турист.Туризмът не е само хубав хотел,пълно е с хубави хотели и на Златните и на Слънчев бряг но питай един шофьор на туристически автобус как се стига до хотел на Златните. Държавата е виновна .защото ако имаше държавен контрол ,нямаше да се стигне до това безобразие с бетонните гори по Черноморието.Сега туроператорите и хотелиерите предлагат ниски цени на западните тур фирми и те им докарват лумпени,които само пият ,ядат,спат.Големи са пък спънките пред туристите които наистина остават пари ,руснаците.Въпреки трудностите руснаците които идват харчат пари,купуват от супермаркета,ходят по ресторанти,записват се на турове,значи от руснаците печелят не само хотелиерите но и другите около хотела.Целта на туризма е това ,колкото се може повече хора да се ангажират в сектора и да се изхранват от това.Въпреки ,че страната ни е богата на красоти ,ние на туристите не предлагаме разнообразни ,интересни и привлекателни тур програми.Минете по край някое тур агенство на Златните или на Слънчев бряг ,едни и същи турове до определени места,турист който иска са види нещо различно,примерно Плиска или Копривщица му се предлага индивидуален тур ,който пък е скъп и в повечето случаи средният турист отказва ,а богати въобще няма.
14 Март 2015 12:20
Най- добре е едно леко ,така данъче да плащаме от рода на здравноосугурителната вноска в банковите сметки на Ветко- Метко , Банев-Манев , Гергов- Мергов и прочия.. Те това е приоритет, а не тинтири-минтири. Преди 10 год. за последно посетих черноморски курорт , и май не съм сбъркАл.
14 Март 2015 13:57
Някой се чудеше колко плащат за работа в туризма. Според самите тези хора в работодател.бг 400 - 500 лева. Виж Албена, виж Дюни.
14 Март 2015 14:50
Една българска тусристическа особеност:
http://bgglobe.net/%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE/%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D0%BF%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-83
14 Март 2015 15:15
Но, докато чакаме, нека аз да кажа нещо
Значи:
Хората, като такива, нямаме право на човешки живот.
Айн фолк, айн фюрер, айн ранд! Арбайт махт фрай!
Хайл!

Само че курортите ни не бяха презастроени нито от фюрера, нито от Айн Ранд, а главно по времето на управлението на тройната коалиция и Станишев от приближени на властта бизнесмени, направили заменки за земи по чукарите за такава на брега на морето.
14 Март 2015 16:15
Само че курортите ни не бяха презастроени нито от фюрера, нито от Айн Ранд, а главно по времето на управлението на тройната коалиция и Станишев от приближени на властта бизнесмени, направили заменки за земи по чукарите за такава на брега на морето.

Така е, Патагонец.
Казвам "Айн Ранд" не защото не съм съгласен с нея, а за да подчертая противоречието между мечтания от нея капитализъм, в който хората се конкурират за благата, създавайки ги и безумната ни действителност, в която се разрушава общото благо, за да се преобразува в лично.

В мечтания от Айн Ранд капитализъм общественото производство е свободно от държавата, а в нашата кочина държавата е "айн фюрер" - предприятие на политиците, в което съзидателният индивид е парий, а "капиталистът" - иждивенец на държавата

Ако мислиш, че това са абстрактни разсъждения, погледни нашенския "капиталист от туризма". Амчи той ляга и става не с идеята какво да направи, а с мисълта какво още да поиска от държавата. Най-лошото е, че дотолкова е свикнал с мисълта, че всички ние сме му длъжници, че и през ум не му минава колко нагли и непродуктивни са всъщност безкрайните му искания.
14 Март 2015 20:53
Аз си изкарвам паричките, аз си решавам как да ги харча.
Египет, ол-инклузив ми се видя много по-добро отколкото при нашите мутри, че и по-евтино!
14 Март 2015 21:50
никога няма да кажем "Щом чужденците не идват у нас, и ние няма да ходим в чужбина".
Просто не сме такъв народ

По-голяма тъпотия отдавна не бях чел. Ще си давам парите на полуграмотна мутра, която на висока цена ми предлага абсолютен боклук, само за да мога да се тупам в гърдите и да викам с кеф: Булгар, булгааар! Това сриозно ли
14 Март 2015 21:58
Който не иска при бетона и мутрите може да опита селски туризъм. Цените са по джоба на всеки. Екшънът е сигурен.

Натисни тук
http://www.obekti.bg/chovek/7407-Виц-Ценоразпис-на-селски-туризъм
14 Март 2015 22:30
Много голяма простотия - тоя със селския туризъм. Който отиде на таквоз, сам си е виновен.
14 Март 2015 22:50
gogin, 14 Март 2015 21:58

Има много хубави места по света! Ще си ходим където искаме!
Аз обикновено ходя в Гръцко и Хърватско, тази година бях в Египет.
И това лято ще прескоча нашенските мутри. Като се научат как се посрещат гости може да ги имат!
14 Март 2015 23:00
Я вижте колко бързо влиза в кондиция Крим


влезна огледа се и излезна.. сега по камънистите кримски плажове предлагат атракция.. докато се печеш и си ръфаш масковските пелмени на 5 метра от тебе руски танкове провеждат учение, а от водата се подава перископа на атомна подводница. ако на кримляните питиноетусиасти след тая руска окупация и видимото понижаване на жизненият стандарт там не им дойде акъла у тиквите не е ясно дали въобще ще дойде.
14 Март 2015 23:12
За да бъде истински печеливш отрасъл туризмът, особено със спецификите на нашия - сезон от има-няма 90 дни ( 12 уикенда накръст), той трябва да се управлява от интелигенти хора, чужди на светоусещане от типа "след мен и потоп". Ситуацията е такава, че трябва да се радваме на всякакви скотове, избрали нашето Черноморие, пред Турция или Испания. А ентусиастите, които говорят за Копривчица, Казанлъшка гробница и пр. явно населяват някое паралелно измерение. Тези обекти представляват интерес за максимум 1% от съществата, избрали БГза 10-ина дни през август с идеята да изхарчат около 1000 евро. И няма нужда от излишен драматизъм - ако някой види какъв кенеф е курорта " Магалуф" в Майорка, който за три месеца акумулира вероятно повече приходи от всички БГ курорти за цяла година, ще си плюе в пазвата.
15 Март 2015 00:05
Неее, това не са особеностите на българския национален туризъм. Ей туй на са особеностите му:

ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:
....
34.1. КОМАНДИРОВА в Съединените американски щати, за периода 12 – 24 април, по покана на Фондация „Америка за България”, следните членове на Висшия съдебен съвет:
- Соня Найденова – представляващ ВСС и председател на комисия „Международна дейност”;
- Галина Карагьозова – член на ВСС и член на комисия „Професионална етика и превенция на корупцията”;
- Елка Атанасова – член на ВСС и член на комисия „Професионална квалификация, информационни технологии и статистика”;
- Калин Калпакчиев – член на ВСС и председател на комисия „Анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт”;
- Камен Иванов – член на ВСС и член на комисия „Бюджет и финанси”;
- Магдалена Лазарова – член на ВСС и председател на комисия „Публична комуникация”;
- Милка Итова – член на ВСС и председател на Комисия по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи;
- Юлия Ковачева – член на ВСС и член на Комисия по дисциплинарните производства.
34.2. Пътните разходи, разходите за преводач, както и разходите за нощувки са за сметка на Фондация „Америка за България”. Пътуването ще се извърши със самолет.


15 Март 2015 09:21
Простотия и парвенющина, Фирмин.
Лично аз не бих отишъл там дори и пари да ми дават.
Виж, в Египет пак ми се ходи...
15 Март 2015 09:36
Простотия и парвенющина, Фирмин.

Не. Корупция.
15 Март 2015 09:38
Виж, в Египет пак ми се ходи...


Заемам се веднага ... Да (ти) търся фондация "Египет за България".
15 Март 2015 09:58

Много лесно искаш да се отървеш.
Ти ми намери "Великденските острови за България".
15 Март 2015 10:10
тяхното правителство да ги мотивира да харчат парите си на вътрешния туристически пазар, което ние никога няма да направим - ще се влачим пак в Гърция и Турция


Поредният сулов бълвоч. Посещаването на чужди страни с цел туризъм се обяснява с несравнимо по-добрите условия там, а не с фелдфебелски щампи.

15 Март 2015 10:21
въвеждане на ваучери за почивка като елемент от социалната политика


Сулевата супа е сготвена на бавен огън, но въпреки това при много висока глупост. Що да не се дават ваучери за български* лекарства, автомобили или др. по-високо "технологични" продукти от елементарния туризъм? Щото некви хитрушани, представящи се за експерти, споделиха в медийната фуния за "гениалната идея" за цоциална политика.


*) Абсолютно същите проблеми възникват при нарушаването на конкуренцията и с курортите.

15 Март 2015 10:56
КОМАНДИРОВА в Съединените американски щати

Нещо не разбрах какъв е проблемът съдии да посетят САЩ за сметка на фондация.
Подкуп не е, очевидно не е пътуване за забавление. Вероятно става дума за обмен на опит.
Или - ще се изцапат с американска боя и това ви дразни ?
Антиамериканска Параноя?
15 Март 2015 12:21
И друг път съм писал,че докато по нашето черноморие битува простотията,чалгията и голямата отврат,то моите пари ще ходят в Гърция!Последните 10 години редовно си ходя там на почти едно и също място и съм много доволен!Никой не ми иска извън цената на стаята(която е за цяла стая,а не на човек)пари за паркинг,за чадър и шлезлонги-2бр. и за ред други неща!Никой не ме изнудва с тъпия ол инклузив където ща не ща трябва да им ям ментаците,а си ходя в която искам таверна и т.н!Така,че Сульо колкото и поръчкови статии да напишеш за нашто черноморие лично мен не ще убедиш да си платя на нашенските мутри!Ами кофти то е ,че започнаха да купуват имоти и при съседите!
02 Октомври 2015 00:49
Суле,както винаги,слабичко
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД