:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В София, Силистра и Пловдив са най-недоволни от здравните услуги

Държавната субсидия на глава добитък е по-голяма от тази за спешен пациент, възмути се шефът на "Пирогов"
Системата на здравеопазването у нас продължава да е в окаяно състояние. Тя е раздирана от корупция, а старата и амортизираната апаратура всекидневно изправя пред изпитание уменията на лекарите и поставя под въпрос живота на пациентите. Разликата между регионите по отношение на достъпа до болнична помощ и осигуреността на пациентите с лекари специалисти е огромна. Но наличието на медици не води автоматично до по-високо качество на здравните услуги и по-голяма удовлетвореност на населението от тях. Това показва изследване на Института за пазарна икономика.

В София, Силистра и Пловдив пациентите са най-недоволни от качеството на здравните услуги. "Високият дял на ниски оценки за работата на здравната система върви ръка за ръка с високи корупционни възприятия. Такива отрицателни примери са области с големи градове като София, Бургас и Пловдив, които се нареждат в челната петорка както по отношение на корупционните оценки, така и за работата на здравната система", посочват икономистите.

Пациентите смятат, че най-голяма е корупцията в Бургас - там 53% от анкетираните твърдят, че рушветите са се превърнали в ежедневие. Почти всеки втори от областите Враца, Перник и Пловдив също се сблъскват редовно с проблема (между 47 и 48%). Тревожното е, че процентът на Перник се е вдигнал драстично с 28% спрямо 2013 г.

Ако здравният министър Петър Москов изпълни заканата си при висок дял на недоволство сред пациентите да се прекратява договорът на съответната болница, много лечебници може да загубят парите от касата и дори да бъдат закрити. Според данни от 2012 г. например 90% от перничани не са доволни от болниците в областта си. Близо 80% от хората в Кюстендил - също. По-далече зад тях са Сливен, Стара Загора и Смолян - с малко над 50%. Най-доволни са в Търговище.

Данните за достъпа до болниците и осигуреността на населението с лекари специалисти показва значителни диспропорции между областите. Най-добър достъп имат хората в Монтана, Плевен и Търговище, а най-лош - в Бургас, Перник и Благоевград. Критерият е броят на леглата в лечебните заведения на 100 хил. души. В същото време обаче в някои области като Монтана големият брой болнични легла е концентриран в малко на брой болници, което ограничава достъпа на населението. А в Бургаско, където леглата са по-малко, болниците са много повече.

Ножицата между регионите е силно разтворена и по отношение на лекарите специалисти. Например интернистите в София са 27 на 100 хил. души, а в Шумен - едва 7. Най-много ортопеди на човек има в столицата (16), а най-малко са в Силистренско - около пет пъти по-малко. Под четирима ортопеди на 100 хил. население има още във Велико Търново и Кърджали. Има и един любопитен факт - педиатрите в столицата логично са най-много, но втората област с много специалисти в тази област е Габрово. На 100 хил. деца до 19 г. в София се падат по 560 педиатри, а в Габровско - 179, въпреки че това е областта с най-застаряващо население и е ниска раждаемост.

Броят на личните лекари в повечето области в страната е сходен - между 60 и 80 на 100 хил. души. И тук обаче има сериозни диспропорции. Разликата между област Кърджали, където има най-малко общопрактикуващи лекари, и Плевен, където те са най-много, е почти двойна. В Плевен, Стара Загора, Добрич, Габрово и Видин се падат по над 75 джипита на 100 хил. души. На другия полюс са Кърджали, Разград и Търговище, където 100 хил. души се лекуват от между 43 и 48 общопрактикуващи лекари. Нисък е броят им и в областите Бургас и Силистра - около 54.



-----------ТРЕВОГА---

Шефът на "Пирогов" Стоян Миланов коментира, пред бТВ, че държавната субсидия на глава добитък е по-голяма от тази за спешен пациент. Той описа плачевното състояние, при което се работи в най-голямата спешна болница у нас. Апаратурата е от времето на социализма и е ежедневна заплаха за здравето и живота на пациентите и здравните работници. Рентгеновата техника например се крепи с лейкопласт. Ремонт на някои клиники и отделения не е правен от 30 г. Държавата е плащала по 2.11 лв. за лекарства на спешен пациент за първите 6 месеца на 2014 г., а общата субсидия по схемата за доплащания за говеда например е в размер на 200 лв. и 350 лв. за биволи за м.г. "Сравнението със субсидията на глава добитък е интересно, но не е съвсем точно. Причината е, че състоянието на обслужването не е резултат от парите. Качеството на медицинската услуга зависи от тези, която я предоставят да са в честна конкуренция", коментира пред "Сега" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров.





10
3728
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
13 Март 2015 20:16
председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров

Как не го е срам! Той е един от гуротата на сегашната помия в която все повече здравеопазването затъва!
14 Март 2015 08:47
Недоволни в София ?!
Ега ти наглеците...
14 Март 2015 09:40
Ако здравният министър Петър Москов изпълни заканата си при висок дял на недоволство сред пациентите да се прекратява договорът на съответната болница, много лечебници може да загубят парите от касата и дори да бъдат закрити.


И как ще стане това прекратяване на договора с НЗОК или закриване в Силистра, Кърджали, Видин или Смолян например?
14 Март 2015 09:51
Трябва да се уточни от кои болници и от кои лекари са недоволни пациентите?
Иначе статията губи смисъла си. Не мисля, че в София здравните услуги са по-зле от който и да е друг град в България.
След това, възможни са две посоки на недоволството - ефикасността на здравните услуги и цената, която пациента заплаща. Във втората посока е възможно да има недоволство на пациент дори и когато е излекуван успешно.
14 Март 2015 10:00
Качеството на медицинската услуга зависи от тези, която я предоставят да са в честна конкуренция", коментира пред "Сега" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров.


Как да има конкуренция, като болниците са с фиксиран бюджет, при това далеч не са равнопоставени. Има изисквания за персонал, апаратура, брой пациенти, които обаче не се покриват от това което НЗОК плаща по кл. пътеки.
14 Март 2015 13:55
Здравеопазването у нас е функция на тежката сиромашия на българското население . Хората в най-бедните райони (Монтана, Търговище, Кърджали ...) оценяват най-високо труда на медиците. В София, където са представителите на виновниците за икономическия срив на страната ни очакванията са най-големи. С други думи проявява се старият проблем. Очакванията са нереално високи на базата на възможностите. Докато за медиците Обединена Европа е решение на проблема, за тези които плащат основното е правилното разпределение на стедствата в процентно отношение.
На първо място реалния процент от БВП отделян за здравеопазване. (Сега е половината от 4%)
На второ място е необходимо да се отделят парите за заплащане на труда на медиците (по здравна карта) от реалните средства за лечение.
На трето място на тази база трябва да има определен бюджет за всяко отделно звено в здравеопазването за техническа поддръжка и развитие. (Например едно хрургично отделение трябва да знае с какви средства разполага годишни за апаратура и да се съобразява с ъс съответния бюджет. Не може при годишно финансиране от примерно хиляда лева да се отговаря на съвременни изисквания).
Създаването на елит, определя и създаването на елитарни болници (Правителствена, Военна, Кардиологични).
В България не може да съществува частна медицина поради една проста причина. Нямаме платежоспособно население за реалните (европрйски) цени на здравните услуги.
14 Март 2015 14:40
Е, нали имат целогодишно банани в магазините. Кво се оплакват?
15 Март 2015 09:28
при висок дял на недоволство сред пациентите да се прекратява договорът на съответната болница, много лечебници може да загубят парите от касата


Това е абсолютна глупост. Назначаването на глупав човек като Глинка Комитов за шеф на Касата означава, че там не може да се случи нищо. Това е мъжкият вариант на крадлата Румена, макар и не толкова крадлив, но пък толкова гламав.

15 Март 2015 12:57
Така е, нямат врачки и баячки, а доказано в България са най-добрите и лекуват всичко, за разлика от некъдърните дофтори! Проблемът е, че взимат малко скъпо! Здравната каса да си опича акълът и да почне да плаща за услугите на врачки и баячки! Ама корумпетата дофтори не дават...
15 Март 2015 15:57
Толкова глупости накуп! 1) Парите нямали значение? и 2) в малките градове са много доволни от болниците си. Като са толкова доволни, защо за всяко по- сериозно нещо цяла Североизточна България идва във Варна?( Предполагам че със София и Пловдив е същото)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД