:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 241
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

А целувка на Борисов и Кънев на Орлов мост ще има ли?

ГЕРБ и РБ вече ни поднасят нова порция мерзост – коалиция не само сега, но и в бъдеще
Снимка: БГНЕС
Борисов и Бъчварова на срещата на ДСБ в Пловдив. На сцената Кънев ги забавлява с дилемите, които стоели пред ДСБ преди година - да се снимат ли с Цветанов или да бягат.
Управляващата коалиция не е четворна, нито 3 плюс 1. Превръща с в 2 плюс 2, като ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) туптят в едно сърце. Извършва се една от големите мерзости в политиката ни след 10 ноември - РБ, възникнал като алтернатива на статуквото и ГЕРБ, е във все по-неприкрита крепка връзка с бившия си "враг". Той вече не е просто в коалиция с ГЕРБ. Той обяснява как ще подкрепя ГЕРБ и занапред. "Няма да доведем Борисов на власт", "Няма да управляваме с ГЕРБ", "Няма да управляваме с Борисов премиер", "Ще чупим пръсти", "Борисов е престъпник по душа и част от биографията си" - това бяха лозунгите на РБ предизборно. Днес мнозина от авторите им са в топли управленски места съвместно с ГЕРБ, а Радан Кънев разказва през смях как преди година той и съпартийците му се страхували да се снимат с Цветан Цветанов на среща на ЕНП в Брюксел, днес обаче били "горди" заради "компромиса в името на това хората в България да живеят по-добре". Как да коментираме това? Как да опишем подобна мерзост?

Кънев повесели журналистите с тази история на предизборен форум на ДСБ, където Борисов бе радушно посрещнат и аплодиран. И той пускаше шеги, залата също му отвръщаше с тържествен смях. Забележете, това не бе форум на РБ. Не бе сбирка на куневисти, земеделци, обвинявани в колаборационизъм с Борисов, дори Лукарски го нямаше. Това бе форум на ДСБ,



самата цитадела на антибойковизма



доскоро. Два дни по-късно Кънев и Цветанов бяха заедно и в парламента, не само за снимка - обясниха как взаимно формациите ще си подкрепят кандидатите на местния вот (подобно на Сърница сега). Ден по-рано същото каза и Борисов. Повтаряме - вече не говорим за коалиция на РБ и ГЕРБ в правителството. Говорим за последващ съюз на местните избори. Припомнете си клетвите преди година. Дали има по-голям гьонсуратлък?

Обещанията за взаимна подкрепа на кметските балотажи (реално означава подкрепа на РБ за ГЕРБ) е новина от фактологична гледна точка, но има интересен и друг момент - как Борисов "идейно" описа все по-топлата взаимност. Нарече двете формации "сърцето на управляващата коалиция", сепарира ги чрез външнополитически маркер ("изповядват евроатлантически ценности, другите партньори - не"), сложи и вътрешен ("десни"). Обрисува ги като темел на управлението - за разлика от АБВ и Патриотичния фронт, които не подкрепят важни гласувания. Кънев пък мотивира сътрудничеството с ГЕРБ с цел "по-добро управление и недопускането на БСП и ДПС". Но ние, първо, все още не сме разбрали, че ГЕРБ и РБ управляват по-добре от БСП и ДПС. Единствената случила се до момента "реформа" е кадрил в службите за сигурност. Второ, да сменяш БСП и ДПС чрез шуробаджанашки назначения (поради които блокът се раздира от публични скандали) може да е партийна мисия, но не обществена.

Всичко това се случва на фона на все по-ясни сигнали за дистанциране на АБВ от управляващата коалиция. На този етап не може да се прогнозира дали партията на Първанов ще излезе от нея, но е налице линия на дистанциране. Продължава и позата на ПФ - "с единия крак в управлението, с другия - в опозиция". Еманципирането и на двете личи при важни гласувания в парламента. В този смисъл съюзът ГЕРБ - РБ е



това, което беше между БСП и ДПС



при тройната коалиция - НДСВ беше с тях, но не винаги и не съвсем. Сътрудничеството между БСП и ДПС после прерасна в дълголетна дружба. Да очакваме ли целувка между Бойко Борисов и Радан Кънев на Орлов мост?

Бъдещето включва две енигми. Първата - по какъв начин не многото, но твърди симпатизанти на РБ приемат тази нова любов. Ще простят ли в името на "по-малкото зло"? Или ще се отдръпнат? Всъщност пред очите на цялото общество в последната година се разигра класическа пиеса на измамата - гръмки предизборни лъжи с поанта "Алтернатива сме на ГЕРБ", а същевременно с тях задкулисна подготовка на коалицията и нейното осъществяване с обяснението "неизбежност". И друг път сме виждали подобни лъжи, но тази е нагла предвид факта, че



се роди с претенцията за "моралност"



и като плод на протеста срещу олигархията, който РБ има претенцията да представлява.

Втората енигма е какво прави ДПС - как се пришива към този съюз. Тези дни разбрахме, че ДПС ще подкрепи внесения от правителството законопроект за разполагането на батальон от НАТО на територията на България. Това би било поредното гласуване, при което движението дава рамо, тъй като няма достатъчна подкрепа от всички управляващи. При това - важно гласуване! Борисов се оправдава, че партньорите му, разбирай АБВ и ПФ, нарочно не подкрепят важни вотове, за да дискредитират ГЕРБ. Това обаче пак е партиен въпрос. Общественият не е кой кого дискредитира, а защо ДПС винаги подкрепят кабинета, когато мнозинството в парламента не може да се събере.

Време е и Радан Кънев да отговори на този въпрос.
Снимка: БГНЕС
Радан Кънев и Цветан Цветанов дадоха съвместен брифинг, а два дни преди това на сбирка на ДСБ, посетена от Бойко Борисов и Румяна Бъчварова, Кънев весело разказва как преди година се чудел къде да се скрие, за да не му се наложи да се снима с Цветанов на среща на ЕНП в Брюксел. "Неслучайно се връщам към тази случка, защото само година по-късно между партиите в център и дясно вече има здраво и сериозно партньорство, с уважение и самочувствие. И сме горди, че сме направили компромис и сме изяли жабите в името на това хората в България да живеят по-добре", каза Кънев.
26
4474
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
22 Март 2015 19:42
Очаквам колегата Evasion да разясни заслугите на ИЙК от Драгалевци
/Освен ако не е самият Той...Поради настоятелната му обсесия, показвана във форума/
22 Март 2015 19:45
Радан+цецо=
22 Март 2015 19:51
РБ, възникнал като алтернатива на статуквото и ГЕРБ

Това никой сериозен човек не го еповярвал и за миг. РБ -то още от корените си, през 2009а е формация - патерица на Боко.
Бъдещето включва две енигми. Първата - по какъв начин не многото, но твърди симпатизанти на РБ приемат тази нова любов. Ще простят ли в името на "по-малкото зло"?

Не само ще простят, ами ще го поемат с удоволствие, радост и щастие.
22 Март 2015 19:56
Първата - по какъв начин не многото, но твърди симпатизанти на РБ приемат тази нова любов. Ще простят ли в името на "по-малкото зло"?
Тази част ме изненадва. Все едно авторът не знае, че "реформаторите" са готови на абсолютно ВСИЧКО, стига "комунистите" да вият. Въпреки малката им численост, тази порода изроди не бива да се подценява. Такива са в състояние да организират концлагери за всеки, който не смята, че най-сериозният проблем на България е паметникът на Съветската армия. В момента сме го докарали дотам Бойко да е най-нормалният от министрите.
22 Март 2015 19:56
Да очакваме ли целувка между Бойко Борисов и Радан Кънев на Орлов мост?

Малко неточен въпрос. Радан Кънев е в категорията на Найденов и Кокинов - там целувките са някак еднопосочни и думичката "между" е повече от неуместна.
22 Март 2015 20:23
Това бе форум на ДСБ, самата цитадела на антибойковизма доскоро.


Това е смешно. Кой е могъл наистина да повярва, че ДСБ са антибойковисти? Та Синята коалиция - ДСБ на Костов и СДС, бе полуофициален коалиционен партньор на Боко по време на първата гавра с България. С техен министър в правителството. Човек трябва да е много наивен, за да повярва на няколкото набързо скалъпени предизборни антибойкови лозунги на ДСБ и останалата пяна.

Очевадно бе, че РБ имат за цел да ловят разочарованите от мутрата десни избиратели, докато внезапно и за тях мутиралите в бокоборци бебеци на Бареков трябваше да обират екс-герберите бягащи на ляво. И след изборите кошовете с уловени шарани да се изсипят в краката на Генерала. Както и стана.
22 Март 2015 20:28
ГЕРБ и РБ вече ни поднасят нова порция мерзост – коалиция не само сега, но и в бъдеще


Въобще А MOVEABLE COPULATION, би озаглавил романа си някой български Честен ХейМиГоВей!
22 Март 2015 21:05
...по какъв начин не многото, но твърди симпатизанти на РБ приемат тази нова любов. Ще простят ли в името на "по-малкото зло"? Или ще се отдръпнат?

Този въпрос е уместен, но е зададен твърде рано. Отговорът ще дойде след няколко месеца, когато се навърши една година от формирането на коалицията. Ако съществена част от реформите, заради които РБ влезе в коалиция с ГЕРБ и направи своите компромиси (ГЕРБ също направи своите), бъдат осъществени или навлязат в напреднал етап на осъществяване, не само че сегашните симпатизанти на РБ няма да се отдръпнат, но РБ ще спечели и нови симпатизанти. Когато един компромис е довел до добри резултати за нацията, никой от обикновените хора няма да се интересува дали за някого този компромис бил "мерзост", "любов", "целувка" и т.н. Струва ми се, че враговете на реформите се страхуват от такова развитие на нещата и бързат още в първите месеци да насъскват партньорите един срещу друг в изказвания и статии като настоящата.
Изумително е как всички "коментатори" повтарят като зомбирани една и съща теза: недостойно било за която и да било партия да се отказва от част от предизборните си намерения и обещания, когато влиза в коалиция. А как без това да се стигне до коалиция? А ако не се стигне до коалиция, как държавата да има правителство, ако никоя партия не получи абсолютно мнозинство, както ще бъде оттук нататък? Ако тази логика е твърде елементарна за Диян Божидаров, каква друга ни предлага той в замяна?
Ако към края на годината стане ясно, че никоя от важните реформи няма изгледи да се осъществи, РБ има два избира - или да излезе от коалицията и да запази поддръжниците си, или да остане и да ги загуби.
Колкото до ДПС, колкото повече гласува в подкрепа на законите на коалицията, толкова по-добре, стига това да не става с цената на тайни договорки. Всеки може да гласува както намери за добре. Възможно е ДПС да гласува в критични моменти заедно с ГЕРБ и РБ, защото смята, че за него е още рано за предсрочни избори. Трябва ли да обвиняваме за това управляващата коалиция?

22 Март 2015 21:10
Ако съществена част от реформите, заради които РБ влезе в коалиция с ГЕРБ

дефинирай "реформи".
22 Март 2015 21:11
Дияне, браво
22 Март 2015 21:13
А в същото време в Сърница след като РБ подкрепи ГЕРП кмета е от ДПС
22 Март 2015 21:15
дефинирай "реформи".


Реформи в администрацията, съда, сигурността, здравеопазването - да сложим наши хора
22 Март 2015 21:21
Sir John,
Божидаров нарича МЕРЗОСТ поведение, в което ПРЕДизборно ПСУВАТЕ бъдещия си копулационен партньор, а СЛЕДизборно се КОПУЛИРАТЕ с него! Прочетете още веднъж статията и не ни изнасяйте лекцияпо теория и практика на коалирането, European style!
22 Март 2015 21:21
Атанас Димитров
22 Мар 2015 21:15

мамка им, "реформи" не означава "стани да седна", "оптимизация" не означава "съкращения и уволнения", "саниране" не означава "по-малки сметки за ток и парно", "енергийна ефективност" не означава "стиропор и кокошкарска мрежа на стената"...
Научете български muthafuckas!
22 Март 2015 21:24
А в същото време в Сърница след като РБ подкрепи ГЕРП кмета е от ДПС

Ми нали твърдите, че и ДПС е с Боко? Значи пак е негова победата. Вие колко гласа взехте миналата неделя?
22 Март 2015 21:27
Вие колко гласа взехте миналата неделя?


Не съм участвал на избори в Сърница, че да гласуват за мен
Снощи ловната дружинка ме избра да ги представлявам в Общото събрание на Ловното ни сдружение
22 Март 2015 21:28
Не съм участвал на избори в Сърница, че да гласуват за мен

Очевидно за партията ти питам. Или вече не ти е партия?
22 Март 2015 21:31
В статията не срещнах некъде да се споменава партии различни от ГЕРП, РБ или ДПС
Коментирай си ръбчетата и тиквите и не излизай от темата
22 Март 2015 22:21
Manrico
22 Март 2015 21:24

Вие колко гласа взехте миналата неделя?

Манерко,ако си направиш труда да провериш,БСП няма кандидат в Сърница и не е взела никакви гласове.На предните избори имаха 5 гласа,тоест само от семейството на кандидата и им беше пределно ясно,че изборите в региона са съревнование между родове.За ДПС си гласуваха "старите" родове,а за ГЕРБ и РБ тия родове,дето имат роднини в днешната "нова" държавна администрация.Резултата на ГЕРБ и РБ е предрешен от туй,че Сърница е малка община,с малка администрация и нямаше как да се осигури държавна служба за човек от всеки род.На туй някои му викат шуробаджинащина.А ГЕРБ и РБ са специалисти в тая област.
22 Март 2015 23:47
"Тези дни разбрахме, че ДПС ще подкрепи внесения от правителството законопроект за разполагането на батальон от НАТО на територията на България. Това би било поредното гласуване, при което движението дава рамо "

Трябва да сме справедливи и точни. Авторът нима не знае че ДПС винаги е било за НАТО и ЕС. Няма как да не подкрепи.
23 Март 2015 00:48
Трябва да сме справедливи и точни. Авторът нима не знае че ДПС винаги е било за НАТО и ЕС. Няма как да не подкрепи.

В парламента има само една партия против НАТО и ЕС.
Тя е участник в некакъв интернационал, създаден в Петербург...
23 Март 2015 01:32
създаден в Петербург...
Без съмнения - "History for dummies"
23 Март 2015 01:45
В Санкт Петербург днес се провежда събиране на крайно десни и откровено неонацистки партии и организации от Европа под името Международен руски консервативен форум и сред участниците са българската партия "Атака" и лидерът ѝ Волен Сидеров. Местни партии остро критикуват организаторите и питат защо градските и федералните власти не реагират на събирането на "кафявите" в културната столица на Русия. В събота вечерта имаше и кратка демонстрация на група маскирани антифашисти и анархисти, които разгънаха транспарант насред Невски проспект и така за 15 минути блокираха главната магистрала на града.
Организаторите твърдят, че целта на форума е да се изгради обща концепция на взаимодействие между "национално-консервативните сили на Европа и Русия". Събирането трябва да завърши с меморандум за създаване на постоянно действащ координационен комитет на консервативните сили.
Олег Игнатов, зам.-директор на Центъра за политическа конюнктура, сравнява в интервю за "Газета.ру" това с учредяването на нов Коминтерн по паралел със структурата, използвана от болшевиките за разпространяване на влиянието им в чужбина. "Русия залага на създаването на международен "клуб на приятелите" или на нов виртуален Коминтерн, който става за пропаганда или дори да оказва в бъдеще сериозен натиск върху европейските правителства с цел коригиране на политическия им курс". Множество от участващите организации подкрепят сегашната политика на Кремъл и в частност анексирането на Крим. Някои от гостите открито изразяват солидарност с "опълченците" в Донбас и дори са подпомагали изпращането на бойци в Източна Украйна. Сред основните организатори на събитието в Санкт Петербург е националистическата партия "Родина", която е определяна като "близък до Кремъл проект с националпатриотичен уклон". При откриването ще говори нейният председател Алексей Журавльов, който освен това е и депутат в Държавната Дума от управляващата партия "Единна Русия". През февруари конференция на тази извънпарламентарна партия бе посетена от Олег Морозов, ръководител на отдела по вътрешна политика към администрацията на президента Владимир Путин. Според сайта на "Родина" той е казал "Ние сме ваши партньори", макар че анализатори смятат, че Кремъл мълчаливо подкрепя събирането в Санкт Петербург, но поддържа дистанция и не участва активно в него.

23 Март 2015 10:51
Сър Джон

Текущият поплак е ефектен, но наистина преждевременен.
Ако се окаже, че поплакът е основателен, то РБ ще си получи заслуженото от собствените си гласоподаватели.
Ако ли пък не - ще получи още гласоподаватели.

Толкова - пилците се броят наесен и то на брой глави, а не на пилешка морална устойчивост.
23 Март 2015 11:23
Толкова - пилците се броят наесен и то на брой глави, а не на пилешка морална устойчивост.

Ако в реформите няма никакъв морал, за какво са ни тези реформи? А досега РБ успяха да ни убедят единствено в липсата си на морал.
23 Март 2015 12:41
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД