:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 319
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Цитат

Няма ала-бала вече - в някой малък музей на някоя крива уличка*

Божидар Димитров
Има и политически момент - експозицията демонстрира недвусмислено пред французите, че България е европейска страна, че нашите земи винаги са се развивали в рамките на европейската цивилизация. Ако можем да наречем така цивилизацията на древните гърци, траки, римляни, етруски, гали в земите на днешна Франция. Без да се обиждат днешните французи, но древните тракийци са малко по-напред в цивилизационно отношение от галите. Демонстрираме го с тези блестящи златни съкровища, каквито галите нямат. Тяхната цивилизация е дървено-глинена-бронзова.

***

Много важни са дивидентите в посока подобряване на имиджа на България. При всички случаи вече не сме само ония мръсни черни цигани, които грабят, изнасилват и убиват французи и французойки, с което ни познава тая част на света и които Франция периодично ни връща на тлъсти порции, за да се върнат след няколко дни отново там. Вече става ясно, че сме и нещо друго - дори нещо повече от тях във вековете назад. За съжаление не и сега. Нека кажа и за неуморните хейтъри, които тръбят в интернет, че България си плаща щедро, за да излага съкровища по света. В случая - в Лувъра. Не е вярно, разбира се. От времето на Людмила Живкова се носят такива слухове, нищо че тогава нямаше интернет. Изложбата ни в Лувъра е като всяка изложба - част от разходите поема френската страна, друга част - българската.

****

А Вежди Рашидов е майстор, просто е такъв - сваля много бързо дистанцията между себе си и съответния френски министър. Казва направо: наздраве, приятел, дай сега да направим една изложба! Така бе постигнато съгласие, започнахме да работим и накрая изложбата стана. Понякога и детските мечти на министрите се сбъдват. Чувам подмятания, че Вежди искал да пробута своя изложба. Нека да е ясно, че няма как това да стане в Лувъра - там експонатите трябва да са по-стари от 100 години. Главното е разбирането на европейците, че си имат работа с европейска страна. Което е проблем - оказва се, че в Европа знаят съвсем малко, да не кажа никак, за нас. Ето вчера срещнах човек на доста добра позиция в италианското правителство, който ми казва: говорите на нашия език - вулгаризиран латински. Казвам му - ааа, не, ние не сме румънци. Те говорят така. Той се чуди, смята, че сме едно с румънците. Явно тъмният ми цвят го е подвел. Накъде след Лувъра, след като Бойко Борисов заяви, че Вежди е вдигнал много високо летвата? Следват Бритиш музеум и Кремъл. Няма ала-бала вече - в някой малък музей на някоя крива уличка. Целим центъра в средата - равнището по-нататък ще бъде Британският музей, Кремъл, Топкапъ сарай. Ако ме питате за Америка, в Метрополитън сме били в началото на 90-те. Както американците си знаят - красиви девойки, облечени като тракийки, едната цица навън, танцуват пред стълбите на Метрополитън. Ние принадлежим на Европа, част от нея сме не само географски, но и политически, икономически, културно. Нека първо да обиколим големите европейски центрове. Там трябва да ходим, Америка ще почака.

--------

*Из коментар на Божидар Димитров, шеф на НИМ и главен куратор на изложбата "Епопея на тракийските царе", във в. "Марица", http://www.marica.bg
59
5115
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
17 Април 2015 19:34
наздраве, приятел, дай сега да направим една изложба!


Наздраве, Веждьо! Щом следваш завета на Ленин "По-близко до масите", начи си наш чиляк.
17 Април 2015 20:01
Това що е в Наблюдател? Щото шибанякът е голям и не се побира в После?
17 Април 2015 20:16
Това излияние е демонстрация на най-големия проблем на днешна България: безумния комплекс за малоценност, който мъчи една част от народа.
Опитите на Божидар Димитров да го "избие" с надути и кухи фрази само подчертава колко е зле положението.
Ало, доцент Димитров!?
Изкуството на траките от преди 2500 години няма нищо общо със самочувствието на днешния нашенец, който получава 60 евро пенсия.
За такива като него има измислена хубава поговорка: Пази, Боже, сляпо да прогледне
17 Април 2015 20:18
Като изключим бесите, останалата част от тракийците са били културни... Само бесите се правили човешки жертвоприношения, докато при галите това е било навсякъде...
17 Април 2015 20:45
Траките са вярвали в смъртта, което е проблем на всички хора; докато останалите народи са вярвали, че има план на боговете, който се отнася за всички хора, което с цялата околна среда е представлявало ойкумена...
17 Април 2015 20:50
Не знам, но Божидар Димитров има много лош имидж... Може би защото "побългарява" историята... Аз лично отчитам само едно негово неприятно качество - подтиква хората към несъобразени, геройски постъпки, които в реалния живот биха имали фатален край... - може би това са му харесвали най-вече в едновремешните служби...
17 Април 2015 20:56
Както и да е, през последните 300 години човечеството е тръгнало по пътя на техническия прогрес, така че това, което е било преди тези 300 години вече не ни вълнува толкова... Траките, галите, римляните, Средновековието - вече са отживелица и няма какво да им обръщаме толкова внимание...
17 Април 2015 21:13
|Божо|=|hubavetza|
Чалга...овде
17 Април 2015 21:19
Приятел4е, Божидар Димитров не е чалгар...
17 Април 2015 21:55
Има един много странен ефект - на хората, на които много им върви, външно изглежда, че имат "5 грама мозък"... Божидар Димитров явно е влязъл в "някакви канали на просперитета" и се е изразил в интервюто много хъшлашки... Може само да му се радваме на успеха и да се надяваме и ние да се почувстваме поне веднъж на "гребена на вълната"...
17 Април 2015 22:48
Изкуството на траките от преди 2500 години няма нищо общо със самочувствието на днешния нашенец, който получава 60 евро пенсия.

Има и то съвсем пряка. Нещата трябва да се случват по определен начин. Светогледа за себе си, това кой си, къде ти е опората има пряко значение.

Българинът има нужда от самочувствие и сила, която може да я получи, като опознае предците си. Като узнае и се обедини с роднините си. Когато археологията и генетиката ясно дават истинска и неопровержима информация, то да не се възползваш от нея е престъпление.

Българите, т.е. траките, като част от балканците са в основата не само на европейската цивилизация, но и на самото понятие за цивилизация. Щом нашите деди са могли, то и ние и нашите деца можем да сме отново в авангарда на културата и човешкият прогрес.
17 Април 2015 23:28
Хубавец, кАжи нещо, брато, отдавна не си се обаждАл под темата

Българинът има нужда от самочувствие и сила, която може да я получи, като опознае предците си. Като узнае и се обедини с роднините си. Когато археологията и генетиката ясно дават истинска и неопровержима информация, то да не се възползваш от нея е престъпление.


Щурчо, къде си, Единствений?! Тук някакви епигони и диадохи цапат пейзажа ...
18 Април 2015 00:04
Кое оспорваш ? Археологията или генетиката ?

Артефактите от археологията са по музеите, включително и сега в Лувъра, а генетиката дава толкова данни в толкова вече натрупани изследвания, че и там всякакви "славяни", "тюрки", "иранци" трябва да замълчат, защото е очевидно, че легендите им нямат опора в данните.

http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_in_European_populations
18 Април 2015 00:30
При всички случаи вече не сме само ония мръсни черни цигани, които грабят, изнасилват и убиват французи и французойки, с което ни познава тая част на света


Светът в онази част, пък и в много други, познава България от два милиона емигранти, които го лекуват, правят му програмите, управляват
финансите, возят го на самолетите и допринасят за обществото. И много добре прави разлика между българите. Не са останали хората по света на изкопаеми в познанията си за България. Виж, защо на българина в България се внушава, че само изкопаеми могат да повдигнат самочувствието му е загадка.
И понеже съм много заядлив към загадките ще попитам:

Кой финансира мероприятието?
18 Април 2015 00:40
Кое оспорваш ? Археологията или генетиката ?

Мине се не мине и някой пишман етно-генетик намине из форума. Байгън ...
А иначе - да, уважаема/и, аз не признавам и не вярвам в археологията.
18 Април 2015 01:01
Ако ме питате за Америка, в Метрополитън сме били в началото на 90-те. Както американците си знаят - красиви девойки, облечени като тракийки, едната цица навън, танцуват пред стълбите на Метрополитън.

18 Април 2015 02:19
Fantata, когато например се гледат снимки или клип, то всеки търси и гледа преди всичко себе си. Нашето културно наследство не ни е нужно за да се покажем пред света (такава позиция е изначално проява на компрексарщина), а преди всичко на самите нас и децата ни за да имаме моралната опора в дедите си. Да имаме здрава почва под краката си на която да стъпим за да отстояваме интересите си и правим постиженията си.

Не напразно първото с което са започнали преди три века в Москва и Виена, когато са се заели да ни съчиняват история е било да ни откъснат от корените ни и от реалните постижения на предците ни. Да ни разпокъсат на балкански нации, удобни, послушни, мразещи се една друга и избиващи се с хъс във войни по между си.
18 Април 2015 05:19
Какъвто набеденият по-горе за историк, таквиз му и адептите, напр. Neopol.
Аман от полуграмотно патриотарско наукоподобие!

18 Април 2015 05:37
Ало, доцент Димитров!?

Ааа, Божо вече си е професор от библиотекарския. Няма да му дирим кусур за предишните години, когато се кичеше "проф.", без да е такъв.
18 Април 2015 08:32
Е, какво!? Заслужил си е да бъде професор! По принцип комунистите стават професори... Е, сега, пък, един ГЕРБерист е станал професор - голяма работа; но вярно, че се разваля квотата за правилно назначаване на професори...
18 Април 2015 08:59
Кой финансира мероприятието?

Ето, бе: http://presa.bg/article/Izlozhbata-v-Luvara-e-veliko-sabitie-za-Balgariya-no-u-nas-tova-ne-se-razbra/71251/6/86
18 Април 2015 09:14
Не напразно първото с което са започнали преди три века в Москва и Виена, когато са се заели да ни съчиняват история е било да ни откъснат от корените ни и от реалните постижения на предците ни.

Всичко ще боли, глАва цела у цицини, но нема как:
18 Април 2015 09:22
Излел е Дельо в Космоса, Лили Иванова- в ,,Олимпия" и Вежди- в Лувъра. Ама ние простаците не го разбираме това величие. И Джон Атанасов- задължително да споменем. Де@ба комплексарщината..
18 Април 2015 09:45
За това, пък, си нямаме Нобелов лауреат... Имаме голяма история... Имаме и няколко известни личности... И това е!
18 Април 2015 11:10
Прочиташ мненията и разбираш, че няма угода! Никой не е написал поне дума с удобрение на случая - само кусури! Нация от критикари !
18 Април 2015 11:16
Това, бай Илия, поради факта, че сме "шибан народ", по мнението на проф.Божо.
18 Април 2015 11:16
Удобрението синтетично ли го искаш или ще кандисаш и на ... естественото?
18 Април 2015 15:29
Абе, никой не отрича, че е смислено рекламно мероприятие, ама чак да е ключово за самочувствието на българите или грандиозно според линка на kramar. Самокато му видях логото с "коректният вестник" и бодряшките новини в съотношение 2:1 добри към лоши ми стана ясно какво да очаквам... При толкова проблемни за управлението и развитието на България области изложба в Лувър е капка в морето.
18 Април 2015 19:32
Много шум за нищо. Някой убеден ли е, че населяващите днешната територия на България имат нещо общо с тракийските произведения на изкуството?
18 Април 2015 23:46
Някой убеден ли е, че населяващите днешната територия на България имат нещо общо с тракийските произведения на изкуството?


Какво предлагаш? Да ги харижем на някой? На Албания? Те имат май най-лесно проследима връзка с илири (траки). А пък и са толкова симпатични.
19 Април 2015 00:50
Patriot1965,
няма нужда от убеждение, защото има една обективна и точна наука генетика, дето казва, че населението на днешна България, а и на Балканите си е местно и си е тук от над 10 000 години.

http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_in_European_populations
19 Април 2015 04:25
Бандата на любителите лаборанти очевидно е набъбнала като бройка. Щурашка работа. Направо ми се прииска да съм вносител на епруветки и др. подобна посуда.
19 Април 2015 12:49
няма нужда от убеждение, защото има една обективна и точна наука генетика, дето казва, че населението на днешна България, а и на Балканите си е местно и си е тук от над 10 000 години.

Не че някои ще престанат да използват "славянския" произход на българите с политическа цел.
Ако някой се съмнява в резултатите от генетическите изследвания на българската популация на въпросния научен екип нека да представи резултати от други генетични тестове, които да опровергават горните заключения.
П.П. В цял свят генетичните тестове се приемат като неоспоримо доказателство за произход.
19 Април 2015 12:54
Земята е плоска, а българите са славяни. Земята е в центъра на вселената, слънцето се върти, около нея, а българите са тюрки, иранци и каквито ще да е, но важното е да са дошли на Балканите през 7 век.

Както за едното, така и за другото истината я казва обективната и точна наука, а не вярата. Науката използва и епруветки, а вярата заклинания, с които колкото и да й се иска няма как да ги счупи.
19 Април 2015 14:10
В цял свят генетичните тестове се приемат като неоспоримо доказателство за произход.


ГЛУПОСТИ!!! Трябва да си или формен идиот, или абсолютен невежа, или добре платен от някого за да продължаваш да твърдиш, че генетиката има нещо общо с етноса след като дори в тоя форум многократно се каза, че смесването на понятия от различни категории в науката е недопустимо. Омешването на биологически и обществени категории може да доведе единствено до малоумни твърдения. Все едно да се твърди, че слоновете са по-музикални отколкото сиви. Генетичните данни могат да бъдат само помощни при разглеждането на въпросите на етнообразуването. При това дори като помощни трябва да се ползват изключително внимателно, ако въобще се ползват.

Що се отнася до БД. Той никога не е бил нещо повече от див селяндур, абсолютно невеж в областта на историята, който направи все пак някаква кариера благодарение на приятелите си от бившата Държавна сигурност, които го влачеха нагоре в йерархията. Не че беше кой знае каква кариера, но поне успя да съсипе НИМ.
19 Април 2015 15:53
ГЛУПОСТИ!!! Трябва да си или формен идиот, или абсолютен невежа, или добре платен от някого за да продължаваш да твърдиш, че генетиката има нещо общо с етноса след като дори в тоя форум многократно се каза, че смесването на понятия от различни категории в науката е недопустимо. Омешването на биологически и обществени категории може да доведе единствено до малоумни твърдения.

Хипотезата за славянския произход на българите от коя категория е? Биологическа или обществена?
19 Април 2015 16:03
Хипотезата за славянския произход на българите от коя категория е? Биологическа или обществена?

Лингвистична и културна, тоест обществена.
А биологично всички сме произлезли от маймуните...айде да не посочвам.
19 Април 2015 16:17
Говорим за произход, господстващата теория години наред беше, че българите са славяни по произход. Отделен е въпросът за лингвистиката и културата
19 Април 2015 16:21
Все едно да се твърди, че слоновете са по-музикални отколкото сиви.

Твоята теза твърди, че от слонове се раждат змии, просто щото им е кефнало или са попаднали в цирка.

Връзката между произход и култура, а значи и етнос е съвсем пряка. Дори днес виждаме, че цялата индустрия за промиване на мозъци трудно може да промени етноса на някои и да го асимилира, а какво да кажем за епоха в която почти цялото знание и култура са се предавали в рамките на семейството и рода ? От майка и баба на дете, от баща и дядо на син и т.н..

Не ставаш от определен етнос щото си си го харесал, а просто защото си се родил в семейство от определен етнос. На определено географско място и в определено време. Това, че можеш да си избираш етноса е голяма лъжа. Можеш някъде в чужбина да се правиш на от друг етнос за да си в тон с мнозинството, но и ти ще си знаеш, че лъжеш, а и околните не е задължително да ти вярват. Ако един негър в България ти каже, че е българин ще му повярваш ли ?

Един етнос можеш да го разделяш, можеш да го обединяваш с други етноси, да го преименуваш, но винаги културата преминава косвено по генетичен път. И като изследваш някой човек, можеш да кажеш дедите му към кой етнос са принадлежали. Това, което днес се казва българи, през 5 век пр.н.е. са му казвали траки. Не само хората, но и културата е пряко свързана, като произход.
19 Април 2015 16:21
Говорим за произход, господстващата теория години наред беше, че българите са славяни по произход. Отделен е въпросът за лингвистиката и културата

Дефинирай произход извън маймуните.
И за къф чеп сме направили държава, в която се е пишело на славянски език, ако местното население не го е разбирало? И ако го е разбирало, откъде го е научило?
19 Април 2015 16:31
Любителят генетик може ли да ми каже с дума проста - без да ми пуска някой чаршаф с указание "чети тук" - откъде е известно какъв е генетичният материал на хан Телериг (примерно) или който и да е от неговите съвременници. По желание Телериг може да се смени със Ситалк, Спартак, Максимин Трак, Константин Велики, Юстиниан Велики - все, дето има една приказка, наши момчета, българчета.

Връзката между произход и култура, а значи и етнос е съвсем пряка.

Хитлеровите висеншафтлери твърдяха именно това.
19 Април 2015 16:36
откъде е известно какъв е генетичният материал на хан Телериг

Ханове в България, а и на Балканите няма !

И вероятно си пропуснал, че говорим не са генетичния материал на Телериг, а на днешните българи. Правим го за да видим дали имат нещо общо с тракийските съкровища изложени в Лувъра . Чрез генетиката установяваме, че не само имат, но са и тяхна собственост по наследство, защото са правени от преките им деди.
19 Април 2015 16:38
С какво сравняваш днешния генофонд и как го проследяваш назад във времето? И защо няма ханове?
19 Април 2015 16:38
Чрез генетиката установяваме, че не само имат, но са и тяхна собственост по наследство, защото са правени от преките им деди.

правени са от гърци за преките деди на щурчо. А как се извлича генетично инфо от метални предмети и грънци е загадка за мен.
19 Април 2015 16:44
И за къф чеп сме направили държава, в която се е пишело на славянски език, ако местното население не го е разбирало? И ако го е разбирало, откъде го е научило?

Езикът не е славянски, а словенски (от слово). Говори се от Черно до Адриатическо море. И не е бил неразбираем, а точно обратното - народно говорим. И не нашите хора са учили езика на други, а другите са го научили, особено руснаците, защото са го направили свои книжовен език, поради азбуката и книгите, които са взели от нас. А са го научили, чрез църквата, училищата, книжнината, масмедиите.

Когато днес славяните украинци решат да се откъснат от влиянието на книжовния руски език и да създават говор на своя си език, то нищо не им се разбира.
19 Април 2015 16:46
как се извлича генетично инфо от метални предмети и грънци е загадка за мен.

много просто.по слюнката,останала след отпиването от гърнето и кирта от краката,които са мачкали гроздето за да се получи вино.
И освен това е необходимо и голямо желание да докажеш тезата си.
19 Април 2015 16:46
Езикът не е славянски, а словенски (от слово).

Ъхъ, а вратът всъщност е шия.
19 Април 2015 16:48
Неопол, ако си завършил/а нещо повече от трето отделение, дължиш лично на мен скромна сума, тъй като (и) с моите данъци е заплащано твоето т. нар. образование.
19 Април 2015 16:51
А са го научили, чрез църквата, училищата, книжнината, масмедиите.

Ъхъ, благодарение на Дръстърски вести, Преславска трибуна и Плисковско дело.
19 Април 2015 16:55
И защо няма ханове?

Ми просто защото няма ! Както няма и бог Тангра в България.

Това, което са направили руските "историци" през 19 век е било да проучат културата на адашите от Волга и механично да я пришият на българите. Да измислят едно преселение, с което е трябвало да решат едновременно три задачи - да прекъснат връзката с Влахия, с което да отрежат и претенциите на влашкият княз към земи южно от Дунав, (щото Влахия и Молдова са точно толкова България, колкото и на юг от Дунав), да създадат общност между волжските булгари и дунавските българи (каквато реално няма) за да създадат използваемост на титлата "цар на Българите" на руския император, като същевременно със "славянското море" пресъздават ситуацията в Русия, спрямо волжските булгари, не на последно място да създадат основание за завладяване, защото след като народа на България е завоевател, то завоевателят може да бъде изтикан от нов завоевател. По трудно е да оправдае морално завладяване на един местен народ живял по тези земи над 10 000 години.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД