:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 510
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Прессъобщения с репутационен ефект: Нищо не може да стане без съгласието на ЕС

Димитър Денков
"Репутационен ефект" е израз от пропагандния новоговор. Някога се е отнасял до реномето на семействата и младоженците - то лесно може да бъде намалено или повишено с оглед на слуховете, разпространявани за тяхната собственост и чест; известно е на старите сватовници, сводници и улични търговци. Когато такива като Медичите основават първата банка, те развиват репутационния й ефект с инсталирането на удобни за семейството папи, както и с изтравяне на неудобните. Иначе се изчерпва с тривиалното умозаключение: ако имате висока репутация, ще ви бие парата и ще живеете добре, защото хората вярват, че държите на обещанията си; при ниската репутация е обратно. Поне така се дефинира в популярните наръчници за малки и големи фирми и в тренинги за мениджъри. Както доста подобни изрази, които лицемерно надуват оптимизма в бездруго най-добрия възможен свят, репутационният ефект влиза в речника на политическата коректност и разширява областта на употреба. Зает от банковото дело и съчетан с нарастващи печалби от прието за етично поведение, репутационният ефект се превръща в основна цел на пропагандата, основана на строго деление между доброто и правилното, което сме ние, и злото и неправилното, което са враговете или изневеряващите ни досегашни съюзници. Така с него вече се обозначават последствията за правилното развитие на някоя държава, правителство, икономика с оглед на предвидима политика. А какво е правилно, всеки знае. Напоследък изразът се употребява при обсъждането на финансовата политика на СИРИЗА, която имала отрицателен репутационен ефект за Гърция, доколкото не отговаряла на правилата в ЕС. Дори БНТ го изтъпани в схеми на новините си, като представя ужасиите, които ще настъпят при държавен фалит на южната ни съседка. Сред тях стърчи пропагандно-политическата надежда, че спадащата репутация на комшиите от Беломорието аха-аха след Великден ще обърне тренда на инвестициите, емиграцията и почивките към Черно море и Стара планина, че и отвъд.



Разбираемо защо. Тук "нищо не може да стане без съгласието на ЕС".



Почти престъпно в това непоколебимо твърдение липсва "и НАТО", но контекстът, в който се появи то, извинява пропуска. Още повече че бе изказано от човек, стоящ извън всяко подозрение да мисли в друга посока, бездруго блокирана в хипоталамусите на нашите политици след поредния правилен цивилизационен избор. Предимно за вътрешна употреба, то бе изказано от външния министър Д. Митов, когато по Великден коментираше в "Лице в лице" по bTV "независимостта на българската външна политика". В тая връзка спомена и за будапещенската среща на 7 април на външните министри на Турция, Гърция, Сърбия, Македония и Унгария. Декларацията им за енергийно сътрудничество по диверсификация на маршрутите и източниците на природния газ, подаван предимно от Русия през Турция към европейските страни, била обикновено "прессъобщение". От нея надали щяло да има ефект без решаващата роля на Европейския съюз. Защото, както правилно е убеден Митов, "Каквото и да се прави от турска страна, не може да стане без съгласието на ЕС. Нищо не може да стане без съгласието на ЕС. Освен това "Южен поток" не е официално прекратен" (край на цитата). Слухът за прекратяването му видимо също е следствие на поредица прессъобщения от руска страна, на които не следва да се обръща сериозно внимание. Все пак репутацията на Путин, Лавров, Милер е известна...

Самата дума "съюз" в контекста на "нищо не може да стане без съгласието" обаче събужда призраците на съмнението, които витаят около българската политическа репутация и съответния ефект. Неин неотнимаем признак в последните стотина години е непоколебимата вярност към вечен съюзник, дружбата с когото е тъй жизненонеобходима, както слънцето и въздуха за всяко живо същество. Това, че тая вярност има чудесното свойство да се променя, както се менят и ветропоказателите, е основание за непогрешима предвидимост.



Дотолкова надали има по-предвидим съюзник от България,



чийто репутационен ефект нараства ежегодно и завоюва все по-високи исторически върхове - вярваме ли този път на заслужаващи доверие прессъобщения. Тая отлична репутация дотам съчетава приемственост в противоположностите, че превръща всяка историческа трагедия не просто във фарс, а в буфонада, пълна с претенции за значимост. Горе-долу така както според прессъобщенията на командированите в Париж правилни журналисти главата на Севт в Лувъра няма как да не ни кара да мислим за скулптура Вежди Рашидов, а прегръдката между "десния" Борисов и "левия" Оланд - за миг преди целувката между Живков и Брежнев. Това изпълва с вяра, че пак ще потекат пари и инвестиции не само защото имаме ниски данъци, постоянно ремонтирани пътища и работна ръка, готова да гине за десетина евро надница, като рути хотели на леви вождове, а най-вече защото чисто исторически репутационният ефект за китната ни Родина остава винаги предвидим в променливата си непроменливост.





Снимки: ЕПА/БГНЕС и архив
Според прессъобщенията от Париж прегръдката между Борисов (дясно) и Оланд (ляво) няма как да не напомня за мига преди целувката между Живков и Брежнев.
 Живков и Брежнев
25
23263
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
17 Април 2015 19:39
Тиквата ли ви е виновен!
Тиквата ли е виновен че вече няма Русия, а ЕС?
Ами тогава Тиквата е прав!
Ей, че сте смешници.
Аман от хора които не знаят какво искат или по-точно нищо не искат. А само повтарят една глупост: Не щем в ЕС! Е ние пък искаме.
17 Април 2015 19:50
За г-н zzz07 НЕ ГОСПОДИНЕ! Никой не ни е виновен! Ние сме си виновни. Искаме ЕС, но не щем да сме колония на ЕС.
17 Април 2015 20:27
Никой не ни е виновен! Ние сме си виновни. Искаме ЕС, но не щем да сме колония на ЕС.

Добре, Дренски, много добре. Има напредък. Браво!
17 Април 2015 20:42
Денков се подиграва на правителството и вънкашната ни политика!
17 Април 2015 21:01
Би било добре в ЕС, но без тикви и кратуни. И много по-малко САЩ! Неудобно е някак си. С тикви и кратуни,нивото е никакво, така да се каже!
17 Април 2015 21:07
Защото, както правилно е убеден Митов, "Каквото и да се прави от турска страна, не може да стане без съгласието на ЕС. Нищо не може да стане без съгласието на ЕС."

Ами, Митов е добре информиран и убеждението му е правилно.
Харесва ли ни, или не, но ЕС е длъжна да отчита и намира баланса между интересите на всички страни от Съюза и на Турция - асоциираната членка и най-важният партньор на НАТО в Европа.
"Южният поток" предоставяше изключително геоенергийно предимство на България, като изключваше от играта Турция и Гърция. Това нямаше как да ги направи щастливи и те, напълно основателно от тяхна гледна точка, поставиха въпроса пред ЕК и САЩ.
Новото решение, "Турският поток", дава възможности за съчетаване интересите и на трите ни страни. Само от нас зависи как ще защитим нашия интерес в новата ситуация.
17 Април 2015 21:38
Има и нещо друго, още по-важно.
63 милиарда м3, колкото бе проектният капацитет на "Южния поток", са огромно, колосално количество енергия. Това е три пъти повече от брутното вътрешно потребление на всички видове енергии в България и около 7 пъти повече от крайното ни годишно потребление.
Е, братя и сестри, поставете се на мястото на ЕК и кажете: няма ли да се замислите много, преди да оставите това море от жизненоважна за целия Съюз енергия в ръцете на държава, която обективно не може да управлява енергетиката си?
17 Април 2015 23:07
От 25 години, България не подготвя енергийни специалисти.
Хорариумът на специалните дисциплини за енергетици в ТУ-София е по-малко от 1 000 часа, в останалите "ВУЗ" е по пет-шестстотин. За сравнение, в Русия специалностите в енергетиката се учат по 5 000 часа, минимум. Отделно са многомесечните практики, каквито у нас просто няма.
Резултатите са: 90% от истинските, готвени с десетилетия български енергетици са в околопенсионна възраст, а 90% от по-младите в "енергийните" фирми не могат да направят разликата между мегават и мегаватчас, дори от това да зависи животът им.
Готвени са за много пари в чужбина и със сериозен хорариум, но по дисциплини като маркетинг и мениджмънт
18 Април 2015 00:28
***
18 Април 2015 08:20
Репутация като дума произтича от корена puta и представката за отрицание re.
Т.е. жена с репутация означавало, че не е курва.
Това в Pax Romana.
За България е по-сложно.
18 Април 2015 10:24
Доскоро Наблюдател се беше превърнал в някакво скучно чакане на вторник вечер. С повторното включване Денков, в Наблюдател може да се прочете нещо интересно и в петък вечер. Просто няма какво да се коментира - статиите му съдържат в себе си и възможните коментари. Е, ако някой е против, може да си изпоства противите.
Денков
18 Април 2015 10:46
Имам съществено възражение срещу анализа на Денков. Относно рамката. Рамката, уви, е жестокият геополитически и глобален сблъсък на САЩ и Русия. ЕС и ние барабар с него сме в миманса. Каква е репутацията ни сред останалите балерини там е нещо, което не надхвърля по значение суетнята в женската съблекалня. Миша тупурдия ...

Заедно с това ЕС е предпочетеният смокинов лист за прикриване на срамотиите ни. Без него голата истина, че сме под пълен американски контрол и зависимост, може да се окаже прекалено откровена за тартюфския ни морал и самочувствие. Добре, нека го кажа по-ясно - ще ни се видят малките топки на тънкото канапче. Със съответния ... "репутационен ефект".
18 Април 2015 12:42
Живков без да пренебрегваме простотията му се прегръщаше за растеж на икономиката, а борисов с цялата си простотия се натиска за унищожаването ѝ!
18 Април 2015 19:08
Много плоско, Денков, много на аба, това ли успяхте да измислите за цяла седмица - еврочиновниците говорели на "новоговор" и нищо не можело да стане без съгласието на Големия Брат от Брюксел, протоколната целувка на Борисов с Оланд е продължение на ритуалното мляскане на Брежнев с Живков, а финансовата политика на СИРИЗА, имала отрицателен репутационен ефект за Гърция, доколкото не отговаряла на правилата в ЕС.
Нима наистина мислите, че ЕС създаде лошата репутация на Гърция, че това са едни мили трюдолюбиви и честни хора с безукорна трудова етика, нарочени несправедливо от подлите еврочиновници и хищните акули на Валстрийт?
Сигурно още вярвате в Дядо Коледа (Дядо Мраз) и Феята на зъбките
19 Април 2015 00:14
Нищо не може да стане без съгласието на ЕС (и НАТО) е символ-веруюто на елитните ни властитутки!
19 Април 2015 09:22
Тя работата много проста! РеПутационен ефект означава за нашите управляващи всичко, което е насочено срещу Путин.
19 Април 2015 10:07
Прави впечатление, че все повече умни хора дават точни оценки на ситуацията у нас. Статията е чудесна.
Дори БНТ го изтъпани в схеми на новините си, като представя ужасиите, които ще настъпят при държавен фалит на южната ни съседка. Сред тях стърчи пропагандно-политическата надежда, че спадащата репутация на комшиите от Беломорието аха-аха след Великден ще обърне тренда на инвестициите, емиграцията и почивките към Черно море и Стара планина, че и отвъд.
Рабира се БНТ е най-ибрикчийската телевизя. Чудя се как Анкова не е направола баница я на Боко, я на Чехлю, като онази патка Велева.

Разбираемо защо. Тук "нищо не може да стане без съгласието на ЕС..........Предимно за вътрешна употреба, то бе изказано от външния министър Д. Митов, когато по Великден коментираше в "Лице в лице" по bTV "независимостта на българската външна политика". ".
Ей това за "независимостта" на българската политика е най-големия виц. Хем независима, хем нищо не може да стане без ЕС.
19 Април 2015 10:11
нищо не можело да стане без съгласието на Големия Брат от Брюксел, протоколната целувка на Борисов с Оланд е продължение на ритуалното мляскане на Брежнев с Живков,
бат Ваньо, бе той Митов го е казал това. А колко мило само си го написал, целувката на наш Боко била протоколна, пък тази на Живков - мляскане. Много, ама много мило. С каква дълбока любов към нашият министър-председател-център нападател.
19 Април 2015 10:19
Новото решение, "Турският поток", дава възможности за съчетаване интересите и на трите ни страни. Само от нас зависи как ще защитим нашия интерес в новата ситуация.
Абе стига си ги увъртал. Наш Боко като един Крали Марко закопа и трите енергийни проекта и вместо енергиен център на Балканите останахме с оня хъб, дето дългият инкасатор му вика пъб, защото там Боко е ходел да си пие бирата. Това е резултатът от "аз съм прост и вис сте прости", т.е. искаше да каже: "абе много сте прости, че избирате прост като мен".
19 Април 2015 10:22
Денков се подиграва на правителството и вънкашната ни политика!
Ееее, как успя да разбереш? Е, що не трябва ли да се подиграва. Щеше да ме разплачеш, като установи този факт.
19 Април 2015 15:18
"Аз съм прост и вие сте прости". Че е прост, прост е! Спор няма. Обаче ние май го удряме в земята, щом го търпим!
22 Април 2015 10:16
От всичко,което става/или не става/ у нас,след като сме член на ЕС,е очевадно,че отново сме се качили на куц кон.Особено пък при властта на ГЕРБ.Без да цитирам официалните ни статистики,разрухата и обезлюдяването на Б-я продължава.Строим магистрали,които не можем да поддържаме.Нито лете,нито зиме?Най бедни сме,вече трайно,в ЕС.Продължаваме да обедняваме.Вместо да въведем подпходен данък,трупаме нови бюджетни дефицити.Поради липса на пари.И вместо богатия да плаща повече данък,ние вземаме външни дългове,които ще плаща цял народ?Съдебна реформа-забравете!Подкупните съдии са нижни на Софийската олигархия.За да ги пази!Тъжно е да си тук!
22 Април 2015 11:03
Логичното заключение по темата, така образно изложена от г-н Денков и по-голямата част от коментарите отдолу е : АМИН !
23 Май 2015 22:31
Авторът, поради предубеденост, некомпетентност, манипулирани, (едно от тях или две или трите заедно) допуска една съществена грешка:
Репутацията не е заради вярата, а обратно: вярата е заради репутацията.
Поне в белите държави, в които източниците за информация не са собственост на КОЙ и не се финансират от спецслужби на чужди държави.

26 Юни 2015 09:45
Тиквоний да си гледа амфетата!Да дадем мандат на Ципрас да ни представлява в ЕС. Той прави показно на целия ЕС как се защитават национални интереси .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД