:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Самооценяване

Безвкусицата и липсата на елементарна мярка е болестта на официалната ни пропаганда. Тя не разбира, че ако за миг спре да се хвали гръмогласно, може да се надигне и да я похвали и някой друг гласец в настъпилата тишина
Иван Стамболов-Сула
На пръв поглед, българите имат високо мнение за себе си. Те са изобретили компютъра, от който американците направиха луди пари, техните оперни гласове са най-звънки и най-добре пасват за оперите на италианците, тук и само тук става киселото мляко и розовото масло ухае омайно. Нашите деца са най-добрите математици в света (не знам какво им става като пораснат) и печелят всички олимпиади. Бербатов и Стоичков са българи и българска народна песен се рее из Космоса.

На втори поглед обаче, българите сякаш имат комплекс и това личи даже в гордостта им. Гордеят се например, че Бисмарк нарекъл българските войници "прусаци на Балканите". Подобна гордост изпитват и от това, че България е "Швейцария на Балканите". Че Стефан Данаилов е българският Ален Делон, че Васил Петров е българският Франк Синатра и че еди-кой си е българският Елвис Пресли. Ех, колко по-гордо щеше да бъде, ако германските войници бяха "българи в Прусия", а Швейцария - "България в Алпите"! Ако викаха на Ален Делон "френския Стефан Данаилов", на Франк Синатра "американския Васил Петров" и на Елвис Пресли "американския еди-кой си". Но не викат и затова българите, гордеейки се,



сякаш мислят за себе си като за втора ръка люде



А дали пък грешката не е в това, че българите търсят гордост там, където не е нужно? Дали не са прихванали тази зараза от Големия брат, който си има Буратино, за да не е по-долен от италианците с техния Пинокио, и си има д-р Охболи, както англичаните си имат д-р Дулитъл? Със сигурност българите има и с какво друго да се гордеят, освен това, че някой се обличал като Елвис Пресли, а друг пеел като Франк Синатра. Могат например да се гордеят с археологията и културното наследство по земите си.

През изминалата светла седмица ние, простите граждани, проследихме как други прости граждани изложиха в Париж археологически находки от тракийско време. По този начин ни дадоха повод да се гордеем, ако не с това, което сме създали, то с това, което сме намерили. Разбира се, киселите мърморковци веднага извиха на умряло. Че какво пък толкоз! - аргументираха се те. Такива изложби в Лувъра се откриват всяка седмица, пука му на някого! Тълпите отпред чакали да влязат не за да видят главата на Севт, а цукалото на Луи XIV (а японските туристи даже и да го снимат с таблетите си). Затова и никой не ни е обърнал внимание (което не е вярно), а във френските медии нищо не пишело за събитието или ако пишело, това били по няколко конюнктурни изречения (което също не е вярно). Шумотевицата не била по света, а само у нас, и то преобладаващо във вестника на Валерия Велева, на която било платено да отразява и славослови. Не уведомили лично кореспондентите на българските списания, а на "Йоан Кукузел" му дали валута само колкото за кроасани.



Тъпо е, когато се оплюват очевидно хубави и полезни неща



Изложбата на тракийска археология в Лувъра безспорно е хубаво и полезно нещо, независимо дали PR-ите са били кадърни или некадърни и дали са си пратили прессъобщението навреме или изобщо не са го пратили. Без значение с кого се е напивал Вежди Рашидов и дали някой някога ще прочете книгата на Валерия Велева. Същите хора, които не спират да повтарят: "Че как искате някой да ни уважава, как искате да идват богати туристи у нас, като не правите нищо за имиджа на страната? Че направете нещо, де!", същите тези хора сега броят командировъчни и пресмятат кое посолство се е изложило повече - дали българското в Париж или френското в София.

Тъпо е обаче и поведението на официалната пропаганда. Критиците на Бойко Борисов и Вежди Рашидов нямаше да кажат, че изложбата е зле отразена във френските медии, ако официалната пропаганда не им беше казала, от своя страна, че изложбата е изключително и невиждано събитие. Да, като за изключително и невиждано събитие, вниманието на световната общественост е обидно слабо. Но пък си е точно такова, каквото се полага на една свежа и интересничка изложба. Такава свежа и интересничка изложба не се съпровожда от министър-председателя на страната, в която е изкопана. Не се съпровожда и от тълпи бизнесмени, платили си, за да ги покажат на френски инвеститори, които, види се, очаровани от главата на Севт, ще развържат кесиите и ще се наредят на опашка да стават партньори на своите по-бедни, но иначе горди събратя по бизнес. Най-накрая не се съпровожда и от средновековни хорове, които възпяват събитието под арките на Парижката Света Богородица.

Официалната пропаганда, начело с премиера, който безспорно е най-ярката фигура в нея,



успя да унищожи приятното впечатление,



което иначе би оставила изложбата на тракийските ценности в Лувъра, ако беше изживяна с повече вкус и достойнство. Сега публиката натрапчиво бива приканвана да остане с впечатлението, че такова кадърно, обичано и ефективно правителство по нашите земи не е имало от времето на Севт III. От цял свят се сипят високи оценки и това, че експозицията изобщо е успяла да се случи, е единствено резултат на тези оценки и на неземния авторитет на нашата политика. Тоест не Бойко Борисов е в Париж заради тракийските царе, а те са там заради него, "...такива жестове не се правят само заради доброто съкровище". Сегашното ни управление по авторитет надминава даже и легендарното управление на Тодор Живков, защото и то, въпреки компетентните усилия на Людмила Живкова, не е успяло да отвори Лувъра пред нас, а пък сега - ето нa! Дори Оланд, този социалист на социалистите, който мрази нашия премиер (а го мрази, защото се страхува от величието му и от ясно изразената му дясност), дори и той свежда глава, както британският легион е свел знамената си пред ген. Владимир Вазов на лондонската гара Виктория!

Безвкусицата и липсата на елементарна мярка е болестта на официалната ни пропаганда. Тя не разбира, че ако за миг спре да се хвали гръмогласно, може да се надигне и да я похвали и някой друг гласец в настъпилата тишина. Но



официалната пропаганда не може да надскочи себе си



Гордее се с изобретяването на компютъра и с киселото мляко, но под искрящата повърхност на тази гордост осъзнава, че е ерзац. Че България е Швейцария на Балканите, че Стефан Данаилов е българският Ален Делон и че Бойко Борисов е българският Берлускони. Но пък идеята да се използва древната история и археологията за конюнктурен политически PR не е лоша. Можем да изнесем тази идея и в други страни. Ето, могат да се съберат няколко неекспонирани досега мумии и да се направи с тях реклама на политиката на фелдмаршал Сиси, революционният държавен глава на Арабска Република Египет. Ако човек тръгне от Египет и върви все на запад по брега на Средиземно море, накрая ще стигне до Картаген, който трябва да бъде разрушен.
Снимка: БГНЕС
Официалната пропаганда, начело с премиера, който безспорно е най-ярката фигура в нея, успя да унищожи приятното впечатление, което иначе би оставила изложбата на тракийските ценности в Лувъра, ако беше изживяна с повече вкус и достойнство. Сега публиката натрапчиво бива приканвана да остане с впечатлението, че такова кадърно, обичано и ефективно правителство по нашите земи не е имало от времето на Севт III.
БГНЕС/МС
„Това, което е Джокондата, примерно, това тракийско съкровище е съизмеримо и не може да се каже кое е по-голямо"
21
6673
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
17 Април 2015 20:02
Добре написано, но, честно казано, не мога да видя идеята
17 Април 2015 21:32
Какво му става на този Сула?
17 Април 2015 22:25
През светлата седмица требе да е бодра и хоптимистична пропагандата ни, Авторе - до Томина неделя е разписана ...
17 Април 2015 23:13

Та чак дежурните графомани не са се изказали пренебрежително от висотата на положението си.
17 Април 2015 23:26
Изложбата на тракийска археология в Лувъра безспорно е хубаво и полезно нещо

wtf е
тракийска археология
? Аман от гербав новоговор.
18 Април 2015 01:28
Гордее се с изобретяването на компютъра и с киселото мляко, но под искрящата повърхност на тази гордост осъзнава, че е ерзац. Че България е Швейцария на Балканите, че Стефан Данаилов е българският Ален Делон и че Бойко Борисов е българският Берлускони.

Лично аз добре зная,
че Булевата алгебра е дефинирана повече от век преди "изобретяването" на компютъра,
че млечно-киселите бактерии квасят млякото на хората от хилядолетия,
че *** и *** не са *** и ***, пък и какво значение има това, поврага,
но не разбирам защо трябва да се обижда България, като се сравнява с Швейцария?
Що за спорт е да се оплюва отечеството?
18 Април 2015 01:31
Спортът нихилизъм.
18 Април 2015 11:24
Този пропаганден материал за кой ли път се опитва да прикрие факта, че българите и управляващия елит са жители на различни планети.
18 Април 2015 11:28
опитва да прикрие факта, че българите и управляващия елит са жители на различни планети


О, всъщност елитът на българите и управляващите са жители на различни планети. Това е Фактът.
18 Април 2015 12:49
Учителките и учителските синове в управлението на България са политическата чума, от която ще бъдем пометени!
18 Април 2015 14:07
Ако редакцията беше пуснала дописка с описание на двуколесно превозно средство, задвижвано от мускулната сила на човека, то тя щеше да има стойност, тъждествена на настоящото писание.
Хвала!
18 Април 2015 14:42
ние, простите граждани
Че сте прости няма спор - но защо редакцията продължава да дава трибуна на несвързани приказки остава мистерия.
*
Колкото до тракийската изложба - тя даде възможност на видимо инфантилни индивиди да говорят представят магарията си пред по-голяма аудитория. Но няма как да има се сърдим, защото Бацето и тиквите са избрани от българският народ да го представляват. Така че не знам за какво българско "самочувствие" би могло да става въпрос.
18 Април 2015 14:43
Какво му става на този Сула?
Аз все го чета Сульо - някак по-пасва.
18 Април 2015 16:23
"...може да се надигне и да я похвали и някой друг гласец в настъпилата тишина."

В тихата стаичка за гласуване доста са похвалили официалната власт и нейната пропаганда.
18 Април 2015 16:24
Толкова години чуваме,от управляващи, интелектуалци, шефове, администратори и журналисти, колко сме тъпи, наивни, невъзпитани и мърляви простаци, непрактични, необразовани, продажни, мързеливи, крадливи, безволеви, жалки бедни самогъзлеци, че някой медийни таланти сигурно са повярвали.
Я не ни набивате канчето, г-н Сула!
18 Април 2015 19:16
Изключително глупава статия, като всичко от уважаемия автор.
18 Април 2015 22:53
„Това, което е Джокондата, примерно, това тракийско съкровище е съизмеримо и не може да се каже кое е по-голямо"

Баси култа ! Боко форевър ! И Кенет Кларк не би го формулирал по-добре.
19 Април 2015 11:03
Те са изобретили компютъра, от който американците направиха луди пари, техните оперни гласове са най-звънки и най-добре пасват за оперите на италианците, тук и само тук става киселото мляко и розовото масло ухае омайно. Нашите деца са най-добрите математици в света (не знам какво им става като пораснат) и печелят всички олимпиади. Бербатов и Стоичков са българи и българска народна песен се рее из Космоса.
Някои уточнения за българите. Компютърът не е избретен от българин, а от американецът от полу- български произход Джон Атанасов. Гермаците претендират, че той е изобретен от Кондрат Зусе. Например "Меркел уточнява, че Конрад Зусе създаде компютъра:: “Не си мислете, че американците са измислили всичко”http://www.extremecentrepoint.com/archives/6465.Уточнение, Първият компютър на електричество е конструиран от германеца Конрад Зусе през 1936-та година. Той създава няколко компютъра, но пред 1946-та година продава правата на патентите си на IBM. Американците претендират, първият компютър е пуснат в Pen university (MIT също претендират за първенство).
Големия брат, който си има Буратино, за да не е по-долен от италианците с техния Пинокио, и си има д-р Охболи, както англичаните си имат д-р Дулитъл?
Авторът е пропуснал новия голям брат. Там във всеки град има нещо НАЙ-, или ПРЪВ, най-големият мол в САЩ, и щом е най-големия в САЩ, той автоматически става най-големия в света, без някой да е проверил това, във Филаделфия е най-големия градски парк, и той става най-големия в света, първата борса и т.н.
Шумотевицата не била по света, а само у нас, и то преобладаващо във вестника на Валерия Велева, на която било платено да отразява и славослови.
Тя дали е носила итам баница на наш Боко.
Сегашното ни управление по авторитет надминава даже и легендарното управление на Тодор Живков, защото и то, въпреки компетентните усилия на Людмила Живкова, не е успяло да отвори Лувъра пред нас, а пък сега - ето нa! Дори Оланд, този социалист на социалистите, който мрази нашия премиер (а го мрази, защото се страхува от величието му и от ясно изразената му дясност), дори и той свежда глава, както британският легион е свел знамената си пред ген. Владимир Вазов на лондонската гара Виктория!
Ей тук уйде коньо у ряката. Авторът мнооо се е увлякал.Личи си, че любовта му към Боцата му идва отвътре. Само да напомня, че през ония времена имаше Студена война. Че Живков без златното съкровище се срещна с дьо Гол, е не се мляскаха, като на снимката от другата страница. дьо Гол беше много по-висок. Инак и авторът е изпаднал в патриотарство, като ни в клин ни в ръкав споменава геенерал Вазов. Също, като тези дето се възхищавали, че българин изобретил първия компютър.
19 Април 2015 12:29
Нормално, но тъжно. Който няма настояще нито бъдеще, се гордее с миналото.
19 Април 2015 13:27
Нашите деца са най-добрите математици в света (не знам какво им става като пораснат) и печелят всички олимпиади.

Ето това им става:
Безплатно висше образование за български студенти в Холандия
http://novabulgaria.eu/study-in-the-netherlands/
или пък това
"Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и ПОСРЕДСТВЕНИТЕ хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите..."
и още и още ...
19 Април 2015 15:18
А колко по-добре би било Луций Корнелий Сула да беше наричан римския Иван Стамболов, ма не би!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД