:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Разузнаването официално откри заплахата от тероризъм

В доклад за предизвикателствата на 2014 г. НРС очертава заплахите пред България предимно с общи формулировки
Снимка Архив Сега
Централата на НРС крие много тайни. Дано хората, които са в нея, да знаят какво точно правят и България да остане сравнително спокойно място.
Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова обяви изненадващо, че доклад на ДАНС за 2013 г., в който се сигнализира за състоянието на КТБ, не бил внесен в Народното събрание съгласно изискването на закона. Ставало дума за ежегоден документ, който правителството - по онова време начело с Пламен Орешарски, трябвало да внесе в парламента, а не го направило. Във въпросния документ имало предположение по отношение на финансовата стабилност на страната, твърди още Атанасова в опит да внуши, че там имало едва ли не предупреждаващи данни за това какво ще се случи.

Тогавашният премиер контрира, че нямало драма с доклада, както и че всъщност във въпросния документ нямало нищо за КТБ, имало някакви намеци за банки с чуждо участие на една конкретна държава. Някак странно обаче никой не пожела да се сети, че по закон ДАНС, както и останалите специални служби са длъжни да подават равна по обем и еднаква по съдържание информация на президент, Народно събрание и правителство. Или иначе казано, ако е имало предупреждаваща информация, ДАНС е била длъжна да я даде и на трите институции. Ако я е дала, за какво става дума? Същия доклад трябва да го има и президентът Плевнелиев, и Народното събрание. Ако пък не го е дала, къде точно е проблемът?

Преди дни Националната разузнавателна служба направи нещо, което никога не беше. Пусна явен доклад "Предизвикателствата на 2014 година. Насоки, приоритети и резултати в дейността на НРС през 2014 г.". Като цяло похвално, като се има предвид, че години наред службата от столичната улица "Хайдушка поляна" 12 се беше обгърнала в пълна информационна мъгла. А множество шпионски централи по света пишат всяка година страници и страници конкретна информация, посочват конкретни рискове, сочат други държави, дори лица. Вероятно в опит да защитят милиардните си бюджети.

Сигурно в подобен опит и в защита на бюджета си в милиони и НРС най-после поне направи първа, макар и твърде плаха стъпка да "проговори" пред обществото. Като цяло документът повече напомня опит за отчет, на места звучи като "откриване на Америка" и на тероризма и като отбиване на номера, с твърде неясни тези и прекалено анонимно.

Твърди се, че може да се очаква, че през 2015 г. терористичните заплахи за Европа, респективно и за България, ще нарастват в сравнение с 2014 г. Разузнавачите твърдят, че това нарастване "произтича от увеличаващата се численост на контингента европейски джихадисти в конфликтите в Сирия, Ирак, но и в Либия, и завръщащите се от тях (силно радикализирани и с богат боен опит) в страните на произход". От значение за нарастването на терористичните заплахи е и намерението на "Ал Кайда" за активизация на дейността й, включително на базата на съперничество с "Ислямска държава".

Прогнозира се също, че ще се съхранят рисковете и заплахите за европейските, респективно и българските, представители и интереси зад граница в кризисни региони и страни. Казва се, че през тази година потоците от бежанци и нелегални мигранти към и през България ще продължат да бъдат интензивни. Като че ли това не се прогнозира поне от пет години насам и накрая все се оказва, че държавното ръководство не е подготвено.

С отчитане на политическите позиции и ориентираност на България през 2015 г. ще продължи активността на определени чужди специални служби по отношение на страната ни, смятат още от НРС. През изминалата година е имало също такава активност, особено на служби на държави с конкретни интереси в страната ни, включително от рискови или кризисни региони. Засечени са били "опити за вербовка на български граждани, за оказване на влияние върху наши външнополитически позиции в съответствие с чужди интереси, установяване степента на сътрудничество между България и нейни съюзници и др." Определено твърде плахо. Съвсем естествено е, когато си казал "а", да кажеш цялата азбука. Защото така остава съмнение коя точна държава и кои точни служби са правили вербовките.

Според разузнавачите кризисните развития в Украйна и конфликтът й с Русия пък са довели до застрашаване на енергийната ни сигурност и икономическите ни интереси. И тук липсва каквато и да е конкретика. Още повече че се вижда от километри, че енергийната сигурност и икономическите интереси й са здраво увредени.

Иначе документът очертава основните външни проблеми и заплахи, които, както разузнавачите се изразяват, "оказват пряко или косвено влияние върху националната сигурност и интересите на Р България".

Най-сериозните реални и потенциални рискове и заплахи според НРС генерират:

- конфликтите и кризите в Украйна, Сирия, Ирак, Либия, дейността на "Ислямска държава" (ИД), "Фронт ал Нусра", други радикални групировки в района на Близкия изток и Северна Африка (БИСА), засилващата се активност на "Ал Кайда" в глобален план и др.;

- дестабилизираната обстановка в Афганистан и Пакистан;

- нестабилното положение в някои съседни държави и страни от Западните Балкани в политически, икономически и религиозно-етнически план;

- опитите на отделни държави за намеса във вътрешните работи на страната ни, насочени към провокиране на междуетническо напрежение, пропагандиране на идеи на политическия ислям и използване на българите мюсюлмани като инструмент за вътрешна дестабилизация;

- активизирането на определени страни за налагане на техните политически и икономически интереси на наша територия, за разширяване на влиянието им у нас или за дискредитиране на Р България.

Страната остава транзитна територия за преминаващи радикални ислямисти от Западна Европа (включително от Западните Балкани) към конфликтните зони и обратно.

Иначе цивилното разузнаване сочи, че е работило и работи по три основни направления - асиметрични (терористични) заплахи и външно контраразузнаване, външнополитическо разузнаване и икономическа сигурност. НРС се хвали и че е предприела "действия за разширяване на разузнавателното си присъствие в кризисни региони и за въвеждане на нови форми в работата". За една година аналитично-информационните й звена са подготвили общо 3892 изходящи разузнавателни информационни материала. 56% от тях били оценени от българските и чуждестранните потребители на разузнавателна информация като "много интересни" и "интересни".

Службата отбелязва и че е била



получена разузнавателна информация за подготвяни остри мероприятия срещу България



и българските интереси зад граница, както и за планирани терористични атаки срещу съюзнически страни от ЕС и НАТО. Придобити били данни и за реални заплахи за сигурността на български и чужди граждани от партньорски страни в кризисни държави и региони.

На практика НРС през цялото време се опитва да каже, че разполага с много добра агентура и информация и внушава, че е свършила много. Дано. Бъдещето е за това да опровергае или потвърди внушенията. И само ако е спокойно, може да се каже, че една структура е била полезна. Иначе доклади се пишат лесно.





4
3210
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
24 Април 2015 20:40
НРС очертава заплахите пред България предимно с общи формулировки
Ако внимателно четете, ще забележите, че рядко се намира документ на държавно развнище, който да не съдържа общи формулировки, обща теория... все едно журналистическа статия или учебник за висшисти.
В това е една от причините за неволите из нашенско -- липсата на идея какво да се прави се скрива зад лъскави купешки, саклъпени клишета и общо теоретизиране. Много често такива нелепи писаници носят имена като Стратегия за ... Доктрина..., Концепция ... и тям подобни гръмкозвучни заглавия. После следват обсъждания, приемания, бурни ръкопляскания и после почти нищо от писаното не се прави, тъй като в общата теория всеки може да сложи кой каквото му хрумне, а клишетата, приказките по калъп и шаблон, преписани от тук от там, се разминават с действителността или са правени за чужда полза.
Та липсата на идея какво да се прави, означава че няма целенасоченост в делата, а се работи по правилото "хрумна ми, скимна ми, проба-грешка и тям подобни. Та затова от 25 години гледаме само проби и грешки. И никаква мисъл. Никъде и в нищо
25 Април 2015 11:16
Щом и дуловската кифла започна да разбира от разузнаване Боже пази България !!!
25 Април 2015 11:33
Хм ... То този доклад и ние тук, в сий достолепний, можем го написа не по-зле. Щото, сещате се, тези констатации могат да бъдат направени и от анализ на явните източници. Те така са и формулирани. Остава да гадаем дали са подкрепени с агентурни данни. И да се ... надяваме да е така. Заедно с това, тези дни върви и информация за подсветени, а то ще рече - предадени, наши агенти в чужбина. Това покрай седерасткия бяс за разкриване на досиетата на разузнаването. Но пък дали е бяс това или поредната услуга на нашенските американски мекерета за хатъра на сахибите. Ако нашето разузнаване загуби източници, бъде ослепено и оглушено, то тогава ще разчита само на информационните подаяния на въпросните служби. Подаяния, дозирани и филтрирани по подходящ начин, така щото да манипулират държавни и политически решения в сферата на националната сигурност. Не че и на това ниво прекият диктат не е заменил всяка, изтънчена или не, манипулация. Че кой ли сахиб си дава зор да манипулира слугите си ...
26 Април 2015 02:49
- конфликтите и кризите в Украйна, Сирия, Ирак, Либия, дейността на "Ислямска държава" (ИД), "Фронт ал Нусра", други радикални групировки в района на Близкия изток и Северна Африка (БИСА), засилващата се активност на "Ал Кайда" в глобален план и др.;


Споменатите "конфликти" са операции на НАТО срещу народите на тези държави. Лицемерието на НАТО и българските им васаки няма граници. НАТО може да реши да направи това, което може най-добре - false flag operations, да направи някой золум в България за да оправдае затягането и на без това стегнатата цензура. На последък се забелязва трупът (българското общество) да мърда с един пръст, но е далеч от събуждане. Основно се работи върху младите и резултатите са на лице: наркомания, педерасия, лумпенизация, отказ от бракове, отказ от деца, презрение към всичко българско, даже и към родителите си.
Това е голямата заплаха - разпада на обществото. Ал кайда не е заплаха, а нейните създатели!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД