:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бърнаут

Изгубим ли веднъж смисъла, отчаяно започваме да го търсим там, където го няма – богатство, вещи, кариера. Тези неща не са лоши, напротив. Но не са смисъл
Иван Стамболов-Сула
"Хокай своя палав пеленак, удари го, щом закиха пак!"

(Луис Керъл, "Алиса в Страната на чудесата")



Обществеността е потресена, социалните мрежи клокочат. Акушерка е пребила бебе по време на нощното си дежурство. "Да се върне смъртното наказание!", "Господ ще я накаже!", "Такива помаци като нея клаха в Батак!", "Не, бе! Това е платено от конкуренцията. "Токуда" прави сечено на "Софиямед", "Глупости! Превъртяла е жената, оставете я!", "Вдовица, блъска денонощно, за да издържа сама две големи деца!", "На всеки може да се случи, майки пребиват децата си веднага след като ги родят, какво толкова!", "Непростимо! Нищо не може да оправдае такава изродщина!". Наистина за нас, простите граждани, е много трудно да се ориентираме в ситуацията и да оценим правилно събитието на отминалата седмица. Слава Богу, в публичния дискурс бързо се появи фигурата на синдрома на професионалното изчерпване - бърнаут, за да сложи малко в ред обърканите ни мисли.

Тази сутрин, шофирайки напред-назад, слушах по радиото националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова. Тя обясни, че именно от този синдром най-вероятно страда акушерката побойничка. Вследствие на всекидневния стрес и постоянното напрежение



страдащите от бърнаут в един момент "прегарят"



или, иначе казано, се "изпепеляват". Започват да изпитват интелектуално, емоционално и физическо изтощение. Поболяват се. Могат да затлъстеят, да получат инсулт или инфаркт, мигрена, астма, даже и язва. Започва да им минава мисълта за самоубийство. Те са хора, които са били добри в професиите си и в повечето случаи зад гърба им има успешни кариери. Те са учители, лекари, журналисти и научни работници. Твърди се, например, че 70% от българските лекари страдат от бърнаут. Твърди го Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Всички тези хора, според сполучливото определение, което намерих в една преводна статия, се чувстват безпомощни и без надежда, без никакво желание за работа и радост от живота, те са жертва на постепенно душевно опустошаване.

Защо интелигентни, талантливи и вероятно добре платени хора губят радостта от живота и душата им се опустошава?

Питам се дали Боне Крайненеца, онзи със Сивушка и Белчо на браздата, е страдал от бърнаут. Дали са страдали от бърнаут строителите на пирамидите и средновековните схоластици? Дали са чувствали "липса на признание и социална подкрепа"? Дали са се срамували от това, че са изолирани и онеправдани? Мисля, че не.

Бърнаутът е синдром на съвременния човек. Съвременният човек е като никога богат и задоволен. Рядко изпитва насилие. Здрав е и живее дълго. Не е виждал война и не са го клали. През по-голямата част от живота си страда единствено от улични задръствания, високи сметки в ресторантите и непостоянна скорост на интернета у дома. Ама, ще кажете, не всички хора по света имат интернет у дома, много от тях не са здрави и не живеят дълго и много от тях са виждали война и са преживявали насилие. Да, но пък те нямат бърнаут.

Причините за бърнаута, независимо от това какво ви говорят психиатрите, са две: отсъствие на реална заплаха за оцеляването и загуба на духовна отправна точка.



Всеки от нас си мисли, че е център на света



и че светът му е длъжен за всичко. За нас животът е право, а не привилегия. Мнозина си мислят, че скромността, смирението и умереността са ограничения, които водят гордата и свободна личност до страдание. Обаче е тъкмо обратното - страданието на личността произлиза от отсъствието на скромност, смирение и умереност. Колкото повече притежаваме, толкова по-малко ценим притежаваното и толкова по-малко му се радваме. И ето че докато се усетим, ни е сполетяло онова страшно и сложно нещо, наречено "бърнаут", чийто главен симптом е загубата на радостта от живота.

Що се отнася до втората причина, загубата на духовна отправна точка, тя поражда другия симптом - чувството за опустошеност на душата. Душата лесно може да се опустоши, когато не вярва в собственото си безсмъртие. А още по-лесно може да се опустоши, когато съществуването няма смисъл. Двете неща са свързани - съществуването губи смисъл, когато по необясними причини отхвърлим факта, че душата ни е безсмъртна. Животът няма смисъл без презумпцията за безсмъртие, тъй както няма смисъл днес да ходя на фитнес, ако не предполагам, ако не допускам, ако не вярвам, че ще бъда жив и утре. Изгубим ли веднъж смисъла, отчаяно започваме да го търсим там, където го няма - богатство, вещи, кариера. Тези неща не са лоши, напротив. Но не са смисъл. Те са резултат, временна цел и награда за усилията. Когато заменят истинската цел, те се превръщат от утеха в страдание и водят до неприятни синдроми като бърнаута.

Но да спрем да се правим на стоицисти и неоплатоници. Да видим какво става с нашата акушерка побойница, с която започнахме традиционната си съботна раздумка. Ако не друго,



тя достави удоволствие на стотици хора,



които на фона на нейната чудовищност се почувстваха добри, морални и възвишени. Те с удоволствие разгледаха снимките с пребиването на бебето от охранителните камери, публикувани с още по-голямо удоволствие от стражите на обществения морал - журналистите. Занадвикваха се "Ах, колко лоша е тя!", но всъщност викаха "Ах, колко добри сме ние!". Когато лекарите казаха, че акушерката вероятно страда от някакво психическо разстройство (например бърнаут), публиката се развика "Не, не е болна! Не я оправдавайте! Не я оставяйте да се измъкне!". А може би самата публика страда от бърнаут. Може би се чувства натисната в калта и с нетърпение чака да види някой, затънал още по-надълбоко, за да си отдъхне и да си спомни загубената радост от живота. Но омразата не е радост. Истински добрият човек мрази само греха, но обича грешника. Иначе лесно ще се превърнем в картагенци, в поклонници на Молох. Не знам дали в Картаген са страдали от бърнаут, но продължавам да мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.





35
4806
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
24 Април 2015 18:59
Нещата горе-долу се изясниха вече. Работила е две смени слято, в два през нощта и се е спяло зверски, а въпросното дете е плачело по-силно от останалите. Не е бърнаут, а тривиална преумора.
24 Април 2015 19:09
"Спать хочется" - Чехов.
24 Април 2015 19:25
Чакайте сега, не може такова нещо да е причинено просто от преумора и физическо и емоционално изтощение. И на мен ми се е случвало да имам тежки проекти, при които със седмици или месеци се работи без почивен ден и с много малко сън. Към края караш само на кафе, цигари и адреналин и като приключи, се чувстваш ужасно - преуморен, нямаш сили за нищо, нямаш желание за нищо. Обаче не пребиваш никого, нищо че около такъв проект обикновено има няколко души, дето и да ги пребиеш, им е малко. Камо ли да пребиеш невинно и безпомощно бебе. Тази жена или е психически болна, трябва да бъде освидетелствана и лекувана, или е някакъв звяр, не човек и трябва да лежи дълго в затвора за опит за убийство. Дано само бебето да се оправи без трайни последствия! А и акушерката, ако е болна, да се излекува!
24 Април 2015 19:46
Съвременният човек е като никога богат и задоволен. Рядко изпитва насилие. Здрав е и живее дълго. Не е виждал война и не са го клали. През по-голямата част от живота си страда единствено от улични задръствания, високи сметки в ресторантите

Хайде, хайде - не е сериозно. Цитатът, който съм отделил, може напълно да се отнесе към героите на Дж.П. Уудхаус например - и къде го бърнаута? или понеже там Джийвс помага?
И обратното, пак с пример от литературата - прекрасно описание на бърнаут има в "Летище" на Артър Хейли - авиодиспечерът. Не мисля, че неговите проблеми идват от презадоволеност.
Бърнаутът е резултат от свръхконкурентността в някои сфери - брокери на борсата. мениджъри, търговски пътници и т.н. Там, където за да успееш, трябва да работиш на границата на психическите си възможности в ПОСТОЯННО ПРОМЕНЯЩА се среда.
Затова Боне Крайненеца не го лови бърнаут - прави едно и също през целия си живот и сам определя ритъма си. Но я го сложи пред компютъра, дай му пет задачи едновременно и му ги променяй през десет минути? Ще изпуши, и още как. Не бъркайте обикновената преумора с блокирането на психиката.
Какво да добавя - амекиканският пилот във Виетнам или съветският в Афганистан подложен рисков ли е за бърнаут или не? И какво общо има в случая житейският му стандарт?
24 Април 2015 20:02
Чакайте сега, не може такова нещо да е причинено просто от преумора и физическо и емоционално изтощение.

Може и още как. Нямаш си на представа каква досада е едно ревливо бебе, нали? След цял ден така вече имаш чувството, че ти човърка мозъка.
24 Април 2015 20:06
Нямаш си на представа каква досада е едно ревливо бебе, нали?

Имам си - макар да имам само едно дете и вече голямо, беше ревливо бебе и си спомням добре. Случвало се е да реве по цели нощи, но не сме го пребивали.
24 Април 2015 20:33
Да, но всеки има различен праг на търпение, а и детето не е нейно, така че просто е изпушила. И съм сигурна, че това не е първия път да удря дете, а просто този път е било прекалено силно. Очевидно не е за тази работа. Не я оправдавам, обяснявам.
Всички акушерки, които познавам се отличават с две силно изразени качества - много силна любов към малките бебоци и спокойствие като вътрешна настройка, не става нервак да гледа деца, просто не става.
24 Април 2015 20:44
Тази статия ужасно ме издразни.

Още не е приключило следствието, а някои поставиха диагнозата на виновницата и започнаха да я оправдават!

Всеки от нас си мисли, че е център на света и че светът му е длъжен за всичко. За нас животът е право, а не привилегия. Мнозина си мислят, че скромността, смирението и умереността са ограничения, които водят гордата и свободна личност до страдание. Обаче е тъкмо обратното - страданието на личността произлиза от отсъствието на скромност, смирение и умереност.

Въобще не е вярно! Има житейски ситуации, като например тежка болест или смърт за които личността няма ни най-малка вина, а и горното няма никаква връзка със случая.
Ако не друго, тя достави удоволствие на стотици хора, които на фона на нейната чудовищност се почувстваха добри, морални и възвишени. Те с удоволствие разгледаха снимките с пребиването на бебето от охранителните камери, публикувани с още по-голямо удоволствие от стражите на обществения морал - журналистите.

Не мога да повярвам, че някой може да напише, че общественото настроение било удоволствие и удволетворение!
24 Април 2015 21:05
загуба на духовна отправна точка

Много точно казано. Вяра в нещо, което предначертава пътят и делата ти в живота.
Лошото е, че човек все още не е разгадал Смисълът. И поради това, не знае посоката, не знае на къде да хване.
24 Април 2015 21:05
Съвременният човек е като никога богат и задоволен.
Това според Сульо. Но според данните - съвсем не е така. Българинът живее по-кратко и се храни много по-лошо отколкото преди 25 години. Да не говорим за възможности за жилище, почивка на курорт, възможност за работа и т.н. Колкото до изперкалите - ами случва им се най-вече от мизерията и безнадежността на днешното ни общество. Всъщност огромният проблем е разпадът на обществото именно от тази мизерия и загубването на чуството на сплотеност и обща цел. Естествено това е проблем дори на богати общества - където същият проблем се причинява от съвсем други фактори - в САЩ това е много добре изследвано (препоръчвам книгата Bowling Alone). Въобще при липса на на една градивна цел обществото отслабва в следствие на противоречащи си индивидуалности. Или на прост език (щото нали Сульо все говори, че е прост гражданин), когато хората ги е грижа само за себе си и за собственото им битие, на много от тях им избива чибията, защото няма споделени възприятия за нормалност.
*
Само нещо се чудя - тоз Сульо, всяка събота ли ще ни се натрапва? Само питам. Ако някой знае.
24 Април 2015 21:13
Господи, какъф достолепен мъш!
Сульо,
24 Април 2015 21:35
Животът няма смисъл без презумпцията за безсмъртие
Тука е мястото да споменем, че първичното християнство се е основавало именно на вярата в безсмъртието на душата, в нейното прераждане. После на един от църковните събори -- в V век се изпокарват и изкуствено премахват естествената първопричинна идея на християнското учение за вярата. А учението за вярата определя нравите и нравственото поведение и създава единно нравоучение -- казано иначе -- операционната система на човешката личност.
Сега християнството е напълно непонятно и чудновато -- някакви неясни мантри, заклинания, канони, които трябва да приемеш без да мислиш и обсъждаш, без да разбираш .. и твърдят че те това било вярата. Съвременното християнство е неразбираемо именно поради това, че е изгубило първопричинния си смисъл, заради който е създадено -- безсмъртието и прераждането на душата. (Това е било и в основата на тракийския / българския светоглед.)
24 Април 2015 22:44
За мен тази статия е лингвистичен брътвеж. Като махнем шлаката и не остава нищо което дори и да се изкоментира. Стигнах до:

Защо интелигентни, талантливи и вероятно добре платени хора губят радостта от живота и душата им се опустошава?

Автора има ли представа колко получава една медицинска сестра ? Да бъда отровен, и аз не нямам точни данни, но силно се съмнявам да е повече от 500 лв. В допълнение някъде мернах като информация, че е вдовица.
24 Април 2015 22:48
Абе вие за друго, освен за пари, можете ли да мислите? Вярно, че някакъв прогресивен (и черен) американски пистел беше казал, че парите са като секса - ако ти липсват, само за това може да мислиш. Ама сапикясайте се малко!
24 Април 2015 23:24
Сапикясани сме, ама много сме се сапикасяли, но е редно и ти да се отрезвиш!
Когато си уморен и не си между 20-30 години, дори 30-40 много по-трудно устояваш на стрес, болка, умора, недоспиване, нощни смени, липса на почивка, безсъние ..... търпението ти се изчерпва много по-бързо, а плачът, дори на куче, камо ли на новородено е неописуем дразнител.
Според една конвенция е забранено затворниците да бъдат подлагани на мъчения с липса на сън и силен шум.
Разбирам жената, но в случая отговорност носи и ръководството на болницата, нали са професионалисти , от една сфера са, как са я оставили 24 да работи, дори и тя да е искала?
Да не забравяме, че човек и на много по-малко дразнение може да реагира неадекватно и "изпуши".
Преди години един военен майор/полковник от Пловдив закла или май простреля комшията си младо момче, защото редовно вечер си изнасял боклука на стълбищната площадка, без да е имало някои да му реве пронизително и постоянно в продължение на часове.
Когато я осъдим и заклеимим, като убийца ние не решаваме проблема и не ставаме по-добри и извисени духовно.
Има толкова филми, в които недоспали майки така силно разтърсват ревящите си бебета, че те получават травми-счупени ребра, локсации, мозъчни сътресения и обществото около тях, проявява адекватно разбиране.
В България соченето с пръст, заклеймяването и строгото осъждане на деянието е задължително и общоприет начин на поведение, целящ да ни извиси в собствените ни очи и издигне в иерархичната стълбица, която е не по-висока от върха на носа ни.
тя достави удоволствие на стотици хора,



които на фона на нейната чудовищност се почувстваха добри, морални и възвишени.

Много добра статия. Изтънко описва манталитета ни, в какво ни превърнаха и как превъртяхме за 25 години "Демокрация" на сини, червени, герберо-магнолиеви подлоги и полит. инжИнери.
24 Април 2015 23:25
Само не разбрах защо авторът Иван Стамболов си е прибавил към името едно тиренце и нищо незначещата дума Сула. Сульо щеше да бъде по-разбираемо!
24 Април 2015 23:52

В общем, госпожа история знает такое великое множество случаев прес-
туплений, связанных с деньгами, что нет возможности пересказать все это.
И мы не будем этим утруждать ваше благосклонное внимание и не бу-
дем портить вам благодушного настроения перечислением всего того, что мы
знаем об этом.
Все, так сказать, и так достаточно ясно. Вопросов, как говорится, не
имеем. Скажем только, что стремление к деньгам - это одна из самых
сильных и могучих страстей, которые потрясали и потрясают уважаемое че-
ловечество.
И эту сильную страсть государство иной раз отлично и умело использо-
вать для достижения своих мелких нуждишек. И если, например, нужно было
поймать какоюнибудь государственного преступника, первое, что делалось,
- объявлялась цена за его голову.
Чуть не на каждой странице истории имеются цены за ту или иную голо-
ву.
Например, однажды римский диктатор Сулла (83 год до нашей эры), зах-
ватив власть в свои руки, приказал истребить всех приверженцев своего
врага и соперника Мария. А для того чтобы никто не избег этого истребле-
ния, Сулла, будучи большим знатоком жизни и человеческих душ, назначил
необычайно высокую цену за каждую голову.
Он объявил, что за каждого убитого он заплатит по двенадцать тысяч
динариев (около пяти тысяч рублей золотом).
83. Эта высокая цена столь подействовала на воображение граждан, что
(история рассказывает) "убийцы ежечасно входили в дом Суллы, неся в ру-
ках отрубленные головы".
Мы приблизительно представляем себе, как это было.
- Сюда, что ли?.. С головой-то... - говорил убийца, робко стуча в
дверь.
Господин Сулла, сидя в кресле в легкой своей тунике и в сандалиях на
босу ногу, напевая легкомысленные арийки, просматривал списки осужден-
ных, делая там отметки и птички на полях.
Раб почтительно докладывал:
- Там опять явились... с головой... Принимать, что ли?
- Зови.
Входит убийца, бережно держа в руках драгоценную ношу.
- Позволь! - говорит Сулла. - Ты чего принес? Это что?
- Обыкновенная-с голова... Как велели приказать...
- Велели... Да этой головы у меня и в списках-то нет. Это чья голова?
Господин секретарь, будьте любезны посмотреть, что это за голова.
- Какая-то, видать, посторонняя голова, - говорит секретарь, - не мо-
гу знать... Голова неизвестного происхождения, видать отрезанная у како-
го-нибудь мужчины.
34. Убийца робко извинялся:
- Извиняюсь... Не на того, наверно, напоролся, Бывают, конечно, ошиб-
ки, ежели спешка. Возьмите тогда вот эту головку. Вот эта головка, без
сомнения, правильная. Она у меня взята у одного сенатора.
- Ну, вот это другое дело, - говорил Сулла, ставя в списках галочку
против имени сенатора. - Дайте ему там двенадцать тысяч... Клади сюда
голову. А эту забирай к черту. Ишь, зря отрезал у кого-то...
- Извиняюсь... подвернулся.
- Подвернулся... Это каждый настрижет у прохожих голов - денег не на-
пасешься.
Убийца, получив деньги и захватив случайную голову, уходил, почти-
тельно кланяясь своему патрону.
В общем, больше двух тысяч голов было доставлено Сулле в течение нес-
кольких недель.
История бесстрастно добавляет, что никто не избег своей печальной
участи.


Мих. Зощенко
25 Април 2015 00:05
но всъщност викаха "Ах, колко добри сме ние!".


Грозно, нагло и невярно твърдение. Всички са потресени особено майките.

Аз чух и прочетох информация за случилото се и забелязах, че никъде никой не попита за пряка или косвена връзка на акушерката с близките на детето.
Не знам каква е тази болест "Бърнаут" и дали въобще съществува, но знам че ако някой е платил да се навреди на това дете, нищо не му пречи да плати и за съдебна експертиза, която да изкара акушерката психически обременена от едно или друго.
Съвестта на експертите да видим!

Какво означава думата "смисъл"?
25 Април 2015 00:09
Дорис
Благодаря за поместениния материал!
25 Април 2015 00:50
Твърди се, например, че 70% от българските лекари страдат от бърнаут.

Това се отнася за сички лекари по света, а не само за българските.
В един момент почват да гледат на пациентите като на досадна работа, вършена на поточна линия. Пълно изхабяване и липса на емоции...
25 Април 2015 01:46
Дорис:
...........Мих. Зощенко

Само на мен ли ми звучи като алегория на случващото се при Сталин? Понеже се твърди, че в огромна част от доносите не е имало политически мотив, а просто така - да вземеш квартирата на съседа, да изместиш конкурента в службата, да унищожиш научния опонент... Нали вследствие на такъв битов донос арестуваха Майстора в "Майстора и Маргарита" на Булгаков?
25 Април 2015 04:00
Защо интелигентни, талантливи и вероятно добре платени хора губят радостта от живота и душата им се опустошава?

Въпрос за "отличен" в отделенията
25 Април 2015 06:11
Тежък проблем !
Сина ми се роди в канадска болница , от мига на раждането до изписването от болницата на четвъртия ден, детето беше неотлъчно
до майка му , обясниха и как като ходи до тоалетна да го поставя на една специална количка и да го взима със себе си , навсякъде , неотлъчно !
В България какъв е този ред ум не ми го побира , разделят ги , сменяват ги , бият ги , изпускат ги , нараняват ги , далече от очите на майките !
Защо !
25 Април 2015 06:28
В 21 век Човечеството е все още на ниво Варварство за съжаление! Всички са зейнали и ламтят за още, и още, и още...... искат за 10 години да излапат толкова, колкото му се полага на човек за 100 години. Да имат няколко къщи, няколко коли, тлъсти сметки в банките и т.н.т. И защо са му толкова на човек, като на едно легло ляга на един стол сяда.....
Тези по върховете и тяхната алчност допринасят за страданията на обикновения човек. Тези хора вместо да използват положението си за да допринасят за доброто на обикновените хора го използват за всяване на раздори, войни и лично обогатяване.
Ако се окаже, че това невинно четиридневно бебе е пострадало заради конкуренция между двете болници и , че на тази нещастна жена са и дали малко парички за да извърши тази жестокост, като са се възползвали от тежкото и материално положение и са и обещали да я отърват от правосъдие ..........
Докато позволяваме деца да страдат не сме никакви човеци!
25 Април 2015 12:20
Mura 24 Април 2015 23:24
В България соченето с пръст, заклеймяването и строгото осъждане на деянието е задължително и общоприет начин на поведение, целящ да ни извиси в собствените ни очи и издигне в иерархичната стълбица, която е не по-висока от върха на носа ни.
Айде пак. Много сънародници са си внушили, че ние сме някакво изключение или световни уникати некакви. И според други форумци заемаме челни класации по различни показатели :
Пройчо 23 Април 2015 19:26
Ама това е типичната българска простотия, да се изкарат кой по - голям началник!!

Stranger 23 Април 2015 20:55
завистта е геният на българина...

Ако някой се разрови повече из форума, може да изнамери, че според някои, по почти всички лоши показатели ние сме в челните редици..... то най-голями предатели ли не бяхме, най-корумпирани ли, най-некултурни бай Ганьовци ли (туй дори в системата на образованието се внушава на подрастващите) ....извъобще най и по-по най-всякакви от другите ... веке сме гении на завистта, и не само, открита бе нова "типично българска простотия" да сме се изкарвали " кой по - голям началник !". Покорихме и нови висини -- "В България соченето с пръст, заклеймяването и строгото осъждане на деянието" било "задължително и общоприет начин на поведение"
Джелезо
Такива неща витаят само в критикарски глави с развинтено въображение, внушили си, че по нашенско живеят невиждани нийде злодеи. Такива критикарчета, обикновено, не са мърдали от България, та си мислят че по Света живеят светци, а тука...
Мили критикарчета,
ние не сме по изключителни от никой и никой не е по изключителен от нас,
не сме по велики от никой и никой не е по велик от нас.
Другото смърди на едни разбирания за велики и по-малко велики нацита.
25 Април 2015 12:33
Някак сиq много показно го прави тая акушерка, не знае ли че има камера. Или точно за това...!
25 Април 2015 13:56
Ако се окаже, че това невинно четиридневно бебе е пострадало заради конкуренция между двете болници и , че на тази нещастна жена са и дали малко парички за да извърши тази жестокост, като са се възползвали от тежкото и материално положение и са и обещали да я отърват от правосъдие ..........

Хайде стига, де! Навсякъде ви се привиждат заговори и конспирации.
Такова ви е перверзно и мисленето.
Ако на тебе ти дадат "малко парички" ще налагаш ли четиридневно бебе?
25 Април 2015 16:25
Много христиенски текст, търпи и ще си спасиш душата. Абе те в тази държава ни направиха луди, този се е разпищовил за скромност и душевна чистота да ни говори.То душата първо иска папо, топлина, светлина, че чак тогава се изявява.
Нищо не може да оправдае такава ИЗРОДЩИНА!
Ина ли такава дума в българския?
Щурчо
Това се отнася за сички лекари по света, а не само за българските.
В един момент почват да гледат на пациентите като на досадна работа, вършена на поточна линия. Пълно изхабяване и липса на емоции...
Ти пък по кой свят си хоил, че знаеш, , от Каспичан до Драгоман ли?
Manriko
Чакайте сега, не може такова нещо да е причинено просто от преумора и физическо и емоционално изтощение. И на мен ми се е случвало да имам тежки проекти, при които със седмици или месеци се работи без почивен ден и с много малко сън.
Да ама като дойде края на месеца и вземеш голямата заплата и ти пръкват криле, а тази с 300-400лв. на месец се чуди как да свърже двата края.
Абе вие за друго, освен за пари, можете ли да мислите? Вярно, че някакъв прогресивен (и черен) американски пистел беше казал, че парите са като секса - ако ти липсват, само за това може да мислиш. Ама сапикясайте се малко!
Прав си не ходят на опера тези хора да гледат "Трубадур". Да гледат какви трагедии е имало в миналото, как Азучена оплаква съдбата на Манрико. Не ходят и това си е, само за пари мислят, пък и билетите за опера скъпи.
25 Април 2015 16:27
много показно го прави тая акушерка, не знае ли че има камера

Ако акушерката е знаела за камерите, логично е всеки човек да си помисли, че действията и са обичайни, рутинни. Всъщност такива изглеждат и на записа.
За тези действия може да има обяснение, но не и оправдание.
25 Април 2015 17:47
Тия диагнози си ги слагате с апломб. Добре че не сте лекари. 70% от лекарите прегорели и акушерката прави опикт за убийство от прегарянето. Няма ли да ви е страх да се видите с който и да е лекар ако фактите са такива.
25 Април 2015 17:50
"Ако се окаже, че това невинно четиридневно бебе е пострадало заради конкуренция между двете болници и , че на тази нещастна жена са и дали малко парички за да извърши тази жестокост, като са се възползвали от тежкото и материално положение и са и обещали да я отърват от правосъдие"

Хайде стига, де! Навсякъде ви се привиждат заговори и конспирации.
Такова ви е перверзно и мисленето.
Ако на тебе ти дадат "малко парички" ще налагаш ли четиридневно бебе?

Трудното е, докато го допуснеш в съзнанието си
25 Април 2015 18:48
Не вярвам, че причината за действията на акушерката е бърнаут.
В работата й обективно няма предпоставки за високи нива на несъответствие в шестте области, които водят до синдрома:
1. Изисквания към работещия и неговите реални възможности - тя обективно е съответствала на професионалните изисквания
2. Стремеж към независимост в работата и степента на приложен контрол - работата й е рутинна, едва ли някой я е контролирал постоянно и/или й е превъзлагал задачи през пет минути
3. Вложени усилия в работата и недооценка на приносите - възможно е да се чувствала недооценена, но едва ли повече, отколкото всеки един от нас
4. Отсъствие на позитивни взаимоотношения с работния колектив - дали е така трябва да се установи на базата на конкретна информация, но дори да е, далеч не стига за един хубавичък бърнаут
5. Отсъствие на справедливи взаимоотношения в работата - конкуренцията и субективното усещане за пренебрегване в кариерното развитие са с най-голяма тежест за бърнаута, но каква толкова кариера се очаква от акушерка?
6. Етични принципи на личността и изискванията на работата - както при 1., е невероятно да са се проявили след 18-годишен стаж
25 Април 2015 22:29
Много качествен текст. Поздравления за автора и за редакцията на СЕГА! Споделям напълно написаното. Първа крачка в правилната посока, според мен, би била въвеждането на обучение по вероучение в училищата. Скептик съм, че сегашните управляващи ще я направят.
25 Април 2015 23:14
Ако "Сега" ще ни запознава с вижданията на тази всичкология по различни въпроси всяка седмица, не е лошо някой от редакцията (ама да не е Петрински, защото той може и да не е наясно) да осведоми бай Сула, че това за Картаген принадлежи на Марк Луций Катон и няма отношение към човека, чието име му служи за ник. Архи враг на Сула е Архелай, владетелят на Понтийското царство.
26 Април 2015 08:36
Нека газетата да дава трибуна на различни мнения, нещо като Хайд парк... и в този смисъл, писанията на Сула имат място във вестника. А и има доста неща над които да се замислим в писаното от Сула.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД