:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Репортаж

Архипелагът "Гулаг" още не става за туризъм

Снимки: Архив
Солженицин - лагерник
Злото от "Архипелаг Гулаг" на Солженицин като "баналното" зло на Хана Аренд ли е? Може ли да се върне и в какъв образ? Горе-долу такива въпроси прозвучаха на срещата по повод новото издание на грандиозното съчинение на Александър Солженицин на български. "Архипелаг Гулаг" е изследване на съветските лагери, уязвило практиките на една идеология с небивала сила, бяха съгласни повечето изказали се. И си е така.

Преди ден трите тома в нов превод на Татяна Ваксберг и Зоя Котева бяха представени в Центъра за култура и дебат "Червената къща" в София. Изданието е дело на фондация "Комунитас", а в представянето се включиха Филип Димитров, професор Цочо Бояджиев и проф. Калин Янакиев. Водещ на вечерта бе Тони Николов, който в експозето си отбеляза значението на това "художествено изследване", както е определил труда си самият Солженицин, за целия свят. Той изтъкна още, че Солженицин през 1974-та, вече изгонен в емиграция, бил все пак удивен - далеч не е първият, писал обстоятелствено за концлагерите. Има над десет подобни документа, между които "Русия в концлагер" на Иван Солоневич, чийто първи том излиза в София през 1938 г., и "Пътешествието в страната ЗеКа" на Юлий Марголин, излязла на руски в Ню Йорк през 1952-ра.

Пред около 50 присъстващи Филип Димитров, Цочо Бояджиев и Калин Янакиев разказаха най-вече за своя прочит на книгата преди време и за свързаните с това изживявания и промени не само в политическите си възгледи, но и в етичен, както и в религиозен план. Филип Димитров изтъкна, че това произведение днес е познато на всички, но влиянието му остава огромно, Цочо Бояджиев разказа за потреса си при първата среща с книгата и как не можел да прочете повече от 10 страници накуп. Калин Янакиев пък наблегна на християнския елемент и чудото на самото оцеляване на Солженицин, свързано с факта, че той е "спасен" от две смъртни опасности - преследването от режима, но и от рака, от който се излекувал по чудодеен начин. Разказа и как преснимал произведението на ксерокса на ЦК на БКП, защото копирните машини уж били под строго наблюдение, но той имал приятели, а и там "работели калпазани", та работата станала.

По-късно думата бе дадена на двете преводачки Зоя Котева и Татяна Ваксберг, които казаха по няколко емоционални думи.

"Повярвайте, имаше моменти, през които превеждах и плачех. Защото всичко в тази книга е потресаващо. И най-важното е, че всичко това е истина. Така че беше изключително преживяване. Не е въпрос за трудности в текста за превеждане, а за съдържанието на това, което превеждаш, за ужаса, който изживяваш непрекъснато, докато превеждаш", сподели Зоя Котева. Признавайки величието и Нобеловата награда на Солженицин, Татяна Ваксберг - другата преводачка, все пак акцентира, че Солженицин се е оказал и "коварна личност". Тя поясни това с идейната еволюция на Солженицин след завръщането му в Русия, където "прегърнал путинизма" и написал "антисемитска книга"*. Да отграничим творбата от автора в онази степен, в която творбата заслужава това, призова Ваксберг. Вероятно тази посока в разговора накара Калин Янакиев да се опита да извини Солженицин, че се е "оказал малко повече патриот, отколкото е прилично", и че "срещата на великия Солженицин е среща с малкия Путин"... Освен това може би Солженицин е "прибран при Бога през 2008 г., за да не продължи срещите си с малкия Путин...", изтъкна Янакиев.

Все пак водещият и присъстващите не подкрепиха насочването на дискусията в това русло - личността на самия Солженицин и еволюцията на идейните му възгледи, а подчертаха, че се обсъжда великото произведение "Архипелаг Гулаг".

Впрочем на български книгата би трябвало да се превежда не "Архипелаг Гулаг", а "Архипелагът Гулаг" според някои присъстващи. И не защото на някои езици е преведена така, примерно "The Gulag Archipelago"; и не защото на руски липсва членуването и това подвежда ред български преводачи по принцип в подобни случаи, а защото амбицията на Солженицин е била да обхване явлението изцяло. Да стигне до края - с титанично напрежение на волята и наличните ресурси.

Да стигне до сърцето на архипелага, който и днес не е място за вяло зазяпване с коктейлче от круизната палуба, а място за човешки потрес, за пропадане и възхождение. Грозен, но и променящ души архипелаг, където вирее всичко освен равнодушие.

------

* Т. Ваксберг има предвид "Евреите в Русия. Двеста години заедно", както и факта, че Солженицин приветства политическото възхождение на Путин, а руският президент демонстрира уважение към писателя приживе и го награди с високи правителствени награди.











 Солженицин и Путин
174
7360
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
174
 Видими 
24 Април 2015 19:07
Като видях преводачките и представялите книгата... И ме загубиха като читател...
----------------
Сайтът на Генек
24 Април 2015 19:11
Солженицин и Путин

Две различни вселени...
24 Април 2015 19:11
А "коварството" на Соллженицин да анализира съвместния живот на евреи и руси е раздразнило честната руска патриотка Ваксберг... /Видях бележките под черта, не се върнах в текста/
Впрочем, не е ли "Архипелаг ГУЛаг"?
-------------------------
Сайтът на Генек
24 Април 2015 19:15
1. Който не може да прочете Солженицин на руски надали ще тръгне да го чете на български.
2. "Двести лет вместе" не е "антисемитска книга". Който твърди, че е антисемитска трябва да оспори фактите един по един.
***
Антисемитска книга е "Бумерангът на злото", щото там е чист плагиат, преписван със злоба и простотия и предназначен за
най-низшите същества, обитаващи България и способни да четат. И за съжаление - да пишат.
Като извинение можем да кажем, че авторът му мрази индискриминативно - пенсионерите, руснаците и комунистите, после американците, евреите и турците, после всички европейци со се стюардесите на Луфтханза и келнерките в Брюксел, после и българите и т.н.
24 Април 2015 19:22
Не беше ли едната от преводачките окачествила т.н. "възродителен процес" като геноцид?
24 Април 2015 19:28
Солженицин по-скоро стана рекламно лице на "лагерната проза" по време на Студената война. Книгите му са твърде обемисти и трудни за четене, а художествено стоят много под тези на Варлам Шаламов и Лев Разгон. Освен това Солженицин наистина е бил не в самото сърце на ада, а и си е позволил и известни компромиси с властта, което развалят образа му на герой. Има своето място в руската литература, но политически то е силно надценено.
В своя роман Москва 20.." Владимир Войнович го пародира по прекрасен начин - именно Солженицин е прототипът на новия диктатор, дошъл уж да освободи народа.
Единствено "Раково отделение" ми звучи човешки, другото е твърде многословно и претенциозно.
24 Април 2015 20:01
Възхождението низхожда
24 Април 2015 20:03

щурчо
24 Апр 2015 19:11
Мнения: 11,670
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Солженицин и Путин

Две различни вселени...


... и ти ги обходи и двете. На подскоци.
24 Април 2015 20:04
Критика, как и апологетика, Александра Исаевича Солженицына равно ущербны — те, кто его славил, не вполне отчётливо понимали задачи писателя, а те, кто его развенчивал, упрекали автора в несоответствии тем регалиям, коими его наделили те, кто его не понял.

http://www.odnako.org/blogs/obiknovenniy-fashizm-solzhenicin-v-kontekste-istorii-hh-veka/


24 Април 2015 20:05
Калин Янакиев.... Разказа и как преснимал произведението на ксерокса на ЦК на БКП, защото копирните машини уж били под строго наблюдение, но той имал приятели, а и там "работели калпазани", та работата станала.


Пренаписването на Историята и биографиите върви със страшна сила...
24 Април 2015 20:09
Ми от написаното става ясно, че срещу скотобойната на чекистите, съпротива са оказали само чеченците и украинските фронтоваци след 45-та. Сички други като се почне от старите аристократи, болшевишките лидери, мужиците, интелигенцията и так далее са минали под ножа без да мъцнат. И чак след като по времето на Хрушчов станало ясно, че лагерите са икономически нерантабилни били закрити. Не за нещо друго...
24 Април 2015 20:10
Като видях преводачките и представялите книгата... И ме загубиха като читател...

И мен.
24 Април 2015 20:11
художествено стоят много под тези на Варлам Шаламов и Лев Разгон


"Архипелаг ГУЛАГ" е просто задължително да се прочете дори само като справочник. Въпреки че не може да се твърди 100 % за достоверност, но поне 90 % дава данни, които другаде не може да се намерят. Просто материята е много обширна, има и субективен елемент, има доста засекретени и неизвестни неща... Колкото до художествената стойност на книгите на Солженицин – той си е с особен стил. Но действително Шаламов е чудесна литература!
24 Април 2015 20:21
Калин Янакиев да се опита да извини Солженицин, че се е "оказал малко повече патриот, отколкото е прилично", и че "срещата на великия Солженицин е среща с малкия Путин"... Освен това може би Солженицин е "прибран при Бога през 2008 г., за да не продължи срещите си с малкия Путин...", изтъкна Янакиев.

Злобничката русофобия и путинофобия винаги прозира в изказванията на Калин Янакиев.
24 Април 2015 20:28
Преди ден трите тома в нов превод на Татяна Ваксберг и Зоя Котева бяха представени в Центъра за култура и дебат "Червената къща" в София. Изданието е дело на фондация "Комунитас", а в представянето се включиха Филип Димитров, професор Цочо Бояджиев и проф. Калин Янакиев. Водещ на вечерта бе Тони Николов, който в експозето си отбеляза значението на това "художествено изследване", както е определил труда си самият Солженицин, за целия свят.
Краставите магарета през 3 дола се намират. Тук те развяват идеология. Ама забравят, че единствените лагери сега са американски.
Вижте лагери е имало преди1944г. и в България, и в САЩ срещу американци от японски произход и т.н,.
Аз съм говорил с руснаци, чиито роднини са били в лагери. Те като цяло твърдят, че нещата не са били така, както ги описва Солженицин.
Много по-страшно е било, като са интернирали някои в Сибир (които са били в немскин плен) и те трябвало сами да си намират храна. След катоса ги върнали в Москва и Ленинград, те продължаваха да твърдят: "нас ни провериха и се видя, че не сме предатели".
Във Филаделфия в книжарницата на Пен Юнивърсити четох книга върху дисертацията на американец изследвал терора в СССР по това време. Това, което пишеше за лагерите се различава от това, което пише Солженицин.
Солженицин беше официален автор на Хрушчов, в Работническо дело бяха отпечатали първата му книга за лагерите:"Един ден на Иван Деникич" (ако не греша името). След като падна Хрушчов, много писатели бяха настроени срещу него и той се озлоби и написа "Архепелага Гулак". Още повече се конфронтира с писателите и властта, след като по политически причини западняците го го направиха Нобелов лауреат за литература.
Сега нашият западен запъртък му два отвътре да прави такива идеологически атаки.
24 Април 2015 20:38
Много по-страшно е било, като са интернирали някои в Сибир

Не че нещо, ама ти къде мислиш, че е бил ГУЛАГ? В Крим?
24 Април 2015 20:39
Злобничката русофобия и путинофобия винаги прозира в изказванията на Калин Янакиев.
янакиев е много злобен и не му мигва окото, като лъже. При Цурка Ризова, той твърдеше, че терористичния акт в "Света неделя" била нареден от Коминтерна. Обаче преди известно време акад. Георги Марков каза, че е имало писмо от Васил Коларов,който е бил тогава главен секретар на Коминтерна, да не се извуършва тер. акта.
Янакиев като започне да говори за Господа, да обяснява какъв бил, все едно е ял и пил с него. Християнин не би трябвало да бъде в ДСБ, защото Христос е казал: "По-скоро камила ще мине през иглено ухо отколкото богат в рая". Общините на апостол Павел, не са допускали частна собственост, изисквало се всичко каквото притежабвата членовете да се даде на общината. Има притча за Анани и Зафира, които скрили собственост и Бог ги е наказал със смърт. А браво Ваньо брава Костов е за частната собственост и къта милиони.
24 Април 2015 20:41
Не че нещо, ама ти къде мислиш, че е бил ГУЛАГ? В Крим?

Гла́вное управле́ние лагере́й и мест заключе́ния (ГУЛАГ) се е намирало в Москва.
24 Април 2015 20:42
Въпреки че не може да се твърди 100 % за достоверност, но поне 90 % дава данни, които другаде не може да се намерят.

Сетих се за един куриозен факт: когато Солженицин издава "Един ден на Иван Денисович", Варлам Шаламов му пише - "какъв е този котарак, дето се разхожда из повестта ти? Защо затворниците още не са го изяли?"Тоест, Солженицин е по-скоро жител на 'шарашките", отколкото на истинските лагери.
На мен лично от информативна гледна точка ми бе интересно да чета Лев Разгон - все пак, той е зет на Глеб Бокий и познава нещата и от двете страни. И интересното е, че при него няма толкова озлобление към системата, колкото към отделните палачи. Може би именно понеже той е бил - в известен смисъл - част от тази система.
Има още една прекрасна лагерна книга, но не й помня името. Авторът й след няколко години заточение успява да избяга от ГУЛАГ, дълго живее под измислена самоличност и е разкрит далеч след края на култа и дори му е възстановено партийното членство и стаж.
24 Април 2015 20:43
Не че нещо, ама ти къде мислиш, че е бил ГУЛАГ? В Крим?
Тези, за които говоря не са били в Гулак, но са зизпратени в Сибир, защото държавата не е могла да им предложи нищо. Те са били свободни, но сами трябвало да си търсят храна.
24 Април 2015 20:46
Според американския автор, за който говоря по-горе. в лагерите е имало и самодейни театри. От къде е вземал тези данни не зная.
24 Април 2015 20:57
Не че нещо, ама ти къде мислиш, че е бил ГУЛАГ? В Крим?


Карта лагерей ГУЛАГа

Натисни тук
24 Април 2015 21:15
Тези, за които говоря не са били в Гулак, но са зизпратени в Сибир

1. Пише се ГУЛАГ.
2. С 1943 года, когда война переломилась в нашу пользу, начался и с каждым
годом до 1946-го вс? обильней, многомиллионный поток с оккупированных
территорий и из Европы. Две главных его части были:
-- граждане, побывавшие под немцами или у немцев (им заворачивали
десятку с буквой "а": 58-1-а);
......
Однако практически достаточно было отметить
подоккупационность в сериях паспортов, арестовывать же всех было
хозяйственно неразумно -- обезлюживать столь обширные пространства.
Достаточно было для повышения общего сознания посадить лишь некий процент --
виноватых, полувиноватых, четвертьвиноватых и тех, кто на одном плетне сушил
с ними онучи.
А ведь даже один только процент от одного только миллиона составляет
дюжину полнокровных лагпунктов.

Архипелагът ГУЛАГ, том 1, глава 2 -История нашей канализации
24 Април 2015 21:25
нов превод на Татяна Ваксберг и Зоя Котева бяха представени в Центъра за култура и дебат "Червената къща" в София. Изданието е дело на фондация "Комунитас", а в представянето се включиха Филип Димитров, професор Цочо Бояджиев и проф. Калин Янакиев. Водещ на вечерта бе Тони Николов,
Е то само като прочетеш какви са се събрали и ти става ясно за какво иде реч. Американската икономика потръгва и на ЦРУ (USAID) им остават допълнително свободни пари за мекеретата им в България. Те не са и скъпи де.
*
Иначе книгите на Солженицин са за едно брутално време и човешките жестокости и нямат нищо общо с някакви идеологии, режими, еле пък с господ.
24 Април 2015 21:28
книгите на Солженицин са за едно брутално време и човешките жестокости и нямат нищо общо с някакви идеологии, режими,

Имат, имат...
24 Април 2015 21:31
Краставите магарета през 3 дола се намират. Тук те развяват идеология. Ама забравят, че единствените лагери сега са американски.

24 Април 2015 21:43
нямат нищо общо с някакви идеологии

Верно, ами диктатурата на пролетариата и създаването на безкласовото общество, нали минава през унищожаването на сички други класи...
24 Април 2015 21:46
Ами да четат ФД и сие, та да си осмислят живота, поне малко. Със задна дата.

А колкото до Солженицин - поинтересувайте се какво е мислил и казвал след завръщането си в Русия, виждайки хиените как я ръфат (тогава) отвсякъде. Съжалява за вредата която е нанесъл на Русия (бидейки използван от запада). Снимката с Путин в този смисъл е показателна.
Да говориш за "Архипелага" днешно време е все едно да си извадиш стария грамофон и да си пуснеш плоча на ... по избор.
24 Април 2015 21:47
нали минава през унищожаването на сички други класи...

Верно е.
Затова натовариа ени сифилистични плехари на ени вагони, пуни със злато, от Немачка преко Одра, да одат да тепат умни и красиви от Н-ските губернии...
24 Април 2015 21:54
Мохамеду Улд Слахи, арестуван през 2001 г. в Мавритания, след което лежал в затвори в Йордания, Афганистан и от 2002 г. до ден днешен в Гуантанамо, описва т.нар. от него околосветско пътешествие по мъченията и унижението. 44-годишният мавританец, член на Ал Кайда, посочва в ръкописа си, написан на английски език, че бил измъчван, бит, унижаван и заплашван със смърт много пъти.

Това по повод на лагерите. Някои да си позабършат пяната.
24 Април 2015 21:58
Съжалява за вредата която е нанесъл на Русия

И каква вреда е нанесъл. Некой е убил, краднал нещо. Или що...
24 Април 2015 22:00
Верно е.

Не ма наборквай в твойте си с,етки да не ни изгонут пак
24 Април 2015 22:02
...бидейки използван от запада...(смисъла е за пропагандни цели срещу Русия) е продължението, което селективно пропускаш, паленце.
24 Април 2015 22:03
СЕГА са се появили някакви "форумци", които са започнали да пишат на странна лингва, неразбираема за нас по-простите. Дали за да прикрият, че българският не им е роден?
24 Април 2015 22:04
По въпроса за убитите бих говорил за ГЕНОЦИДА над арменците.
24 Април 2015 22:09
(смисъла е за пропагандни цели срещу Русия)

Туй нещо сам го измисли, нъл тъй.Щото човеко нищо лошо не е писал и говорил срещу Русия...
24 Април 2015 22:23
Преди 1989 радио "свобода" на руски (макар и заглушавано, го хващах) излъчваше поредица от предавания по "Архипелага". Това беше антисъветска пропаганда.
Паленце.
24 Април 2015 22:37
(макар и заглушавано, го хващах)

Бравос. Ма ти си бил цел дисидентин у кухнята...
24 Април 2015 23:52
а в представянето се включиха Филип Димитров, професор Цочо Бояджиев и проф. Калин Янакиев. Водещ на вечерта бе Тони Николов,
Пред около 50 присъстващи Филип Димитров, Цочо Бояджиев и Калин Янакиев разказаха най-вече за своя прочит на книгата


И за какво си говорим? За 50 присъстващи и трима луди?
25 Април 2015 00:32
Радиостанция "Свобода" (на руски) се чуваше много добре, може би защото не се заглушаваше от българските глушилки.
Там съм слушал ГУЛаг-а. Слушал съм и "Бодалсья тельонок с дубом" и "Раковое отделение". Страшно впечатляваше "Москва-Петушки" - читает автор. Сергей Довлатов и В. Войнович също. Много ми харесваше една фантастична повест на А.А.Зиновиев - забравил съм заглавието. А, бе, слушал съм ги от '76, че даже и след промените. На български език съм хващал чак някакво радио на някаква секта от Еквадор.
25 Април 2015 00:55
"Русия в концлагер" на Иван Солоневич, чийто първи том излиза в София през 1938 г.,
Разправят Бай Тошо много обичал да чете. Дали не са му дошли някои идеи за предимствата на сталинизма като средство за осигуряване на родата за поколения напред.
25 Април 2015 01:36
Да говориш за "Архипелага" днешно време е все едно да си извадиш стария грамофон и да си пуснеш плоча на ... по избор

Няма принципна разлика с арменския геноцид, но виждаш - говорят...
25 Април 2015 02:31
Конфуций казва: "Красноречието унищожава морала".
Затова, фактите:
През 32-те години /1921 -1953 г.г./ съществуване на ГУЛАГ, в лагерите са затваряни около 10 млн. души http://trst.narod.ru/rogovin/t5/pii.htm.
За сравнение, днес в Русия има 670 хил. затворника, а затворниците в САЩ са 5 милиона; половината са "вътре", но за още толкова просто няма място и са "условно".
До 1937 г., хората в руските лагери са по-малко от 200 хил. души, но в навечерието на войната броят им достига 2,3 млн. През 1941 г. обаче мнозинството лагери са закрити, като направо от ГУЛАГ на фронта заминават 3,44 милиона бойци, включително бъдещи генерали и маршали.
В съветските лагери загиват 962,1 хиляди души.




25 Април 2015 05:01
В крайна сметка Гулаг е следствие. Следствие от ВОЕСР /великата октомврийска Еврейска социалистическа революция/.
Защо така свенливо др.Ваксберг, както и всички евреи се правят на ощипани моми и ни лук яли ни лук мирисали по основнио въпрос - КОЙ, КАК и С КАКВИ ПАРИ проведе ВОЕСР и наложи болшевизма в Русия? КАК така се оказа, че след 17-та година 92% от целия ръководен състав на всички нива в бивша Русия и новия СССР се оказаха евреи? Останалите 8% дори не са само руснаци а от различните националности в Русия. А колко хиляди евреи се прехвърлиха от САЩ в Русия и защо? Кой изби стотици хиляди попове и разруши хиляди църкви...изобщо, чия идея и чие дело бе погромът и опитът за тотално унищожение на Православното християнство в Русия?
Тук не става дума нито за антисемитизъм, нито за някаква омраза. Ама да правят на балъци целия свят, десетилетия наред, да ми леят крокодилски сълзи и да ми се правят, че нямат нищо общо с комунуизма и болшевизма, които са ционистки патент - айде, молим! Колците отдавна ги изядохме. Днес вече рупаме само домати.
25 Април 2015 05:02
В съветските лагери загиват 962,1 хиляди души.
И всички са били мръсници.
25 Април 2015 05:08
КАК така се оказа, че след 17-та година 92% от целия ръководен състав на всички нива в бивша Русия и новия СССР се оказаха евреи?
Какъв късмет, че др. Кобзон вече е пръв приятел на Волен. Може лично да го питате за тези неща следващия път като дойде да ви попеее.
25 Април 2015 07:50
Калки
24 Април 2015 20:10
Като видях преводачките и представялите книгата... И ме загубиха като читател...

И мен.


Начи не е важно кво пише в книгата, важно е кой го е превел?
Тука строшихте тъпомера, но си личи партийната закалка.
Другарете ще се гордеят с Вас.
25 Април 2015 07:56
Признавайки величието и Нобеловата награда на Солженицин, Татяна Ваксберг - другата преводачка, все пак акцентира, че Солженицин се е оказал и "коварна личност". Тя поясни това с идейната еволюция на Солженицин след завръщането му в Русия, където "прегърнал путинизма" и написал "антисемитска книга"*. Да отграничим творбата от автора в онази степен, в която творбата заслужава това, призова Ваксберг. Вероятно тази посока в разговора накара Калин Янакиев да се опита да извини Солженицин, че се е "оказал малко повече патриот, отколкото е прилично", и че "срещата на великия Солженицин е среща с малкия Путин"... Освен това може би Солженицин е "прибран при Бога през 2008 г., за да не продължи срещите си с малкия Путин...", изтъкна Янакиев


Тези съвсем са изперкали! Как може да говорят такива простотии! Господ бил прибрал Солженицин, че да не се срещал с Путин!

Тимуре, Варлам Шаламов е писал наистина за тази котка. Но неговите Колимски разкази са много по-потресаващи от Арх. Гулаг. Натисни тук
25 Април 2015 08:13
След признаването на арменския гиноцид, светът е ред да обърне взор и към изродствата на комунистическите режими, престъпленията срещу човечеството.
25 Април 2015 08:30
Mrx++
Може да се каже, че претоплената баница със "зверствата" на сталинизма с автор Солженицин има около 2-3% достоверност(щедро казано). За справка: Островский А.В. СОЛЖЕНИЦЫН - ПРОЩАНИЕ С МИФОМ. Солженицин се опитва да обясни как е събрал тази огромна по обем информация, но не се връзва логически. Писал бил бележки с данни, пък после ги заучавал наизуст, за да не му ги вземат при внезапен обиск... И след 20 години цъфва "великата" му "творба". Дрън-дрън!
А всичките тези "милиони" избити от Сталин са далеч под 1 милион. Справка: Стариков - http://nstarikov.ru/blog/23567
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД