:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 57
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Гугъл" субсидира европейски медии със 150 млн. евро

Карло д'Асаро Биондо
"Гугъл" дава 150 млн. евро на европейски медии и предприемачески проекти, посветени на журналистиката, писа Би Би Си. Финансирането цели да подпомогне усилията на медиите да получават приходи от онлайн продукцията си. Сред облагодетелстваните вестници са "Файненшъл таймс", "Гардиън", "Ел Паис" и "Ди Цайт". Според източници на "Политико" италианският вестник "Ла Стампа", френският "Лез Еко" и холандската компания NRC също участват в инициативата.

Американската компания е отпускала подобно финансиране през 2013 г. на френски медии. Тогава "Гугъл" използва възможността да постигне споразумение за правото си да показва заглавията и текста на публикациите в тях за услугата си "Гугъл нюз".

Фирмата обяви щедрите си намерения скоро след като ЕС я обвини в злоупотреба с монополното си положение като онлайн търсачка и започна разследване за практиките й по отношение на операционната система "Андроид" и създадените за нея приложения.

Технологичният кореспондент на Би Би Си Рори Селън-Джоунс коментира, че вестниците, които участват в инициативата, са наясно, че "Гугъл" има спешна нужда да подобри образа си в Европа. Те обаче настояват, че ще се стремят към промени в начина, по който търсачката обработва новините и ще искат инженерите на "Гугъл" да намерят начин да облагодетелстват оригиналното съдържание в "Гугъл нюз".

ПРИЗНАНИЕ

Директорът по стратегическите връзки на "Гугъл" в Европа Карло Д'Асаро Биондо заяви: "Приемаме факта, че технологичните компании и новинарските организации са част от една и съща информационна екосистема, и искаме да направим нужното в общата борба за намиране на по-устойчиви модели за новините". Той допълни, че компанията винаги се е стремяла да бъде приятел и партньор на новинарската индустрия, но признава, че е направила грешки в това отношение.

2
834
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
28 Април 2015 20:50
"Гугъл" дава 150 млн. евро на европейски медии и предприемачески проекти, посветени на журналистиката


Това е "правилният" начин на призива "Нахранете журналистите" Познайте след това как тези медии ще отразяват реалистично новините идващи от Гугъл...
28 Април 2015 21:42
"Дневник" как са го пропуснали.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД