:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разходите за председателството на ЕС ще набъбнат драстично

Само за бронирани автомобили са необходими 40 млн. лв., администрацията трябва да проговори два езика
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
През януари вицепремиерът Меглена Кунева постави началото на подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г. Все още обаче липсва разчет на разходите.
Планираният бюджет от най-малко 60 млн. евро за подготовката и провеждането на българско председателство на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 г. вероятно ще набъбне двойно, установи "Сега". Причината е, че нито има готова инфраструктура, нито обучени кадри.

От стенограма на заседание на Министерския съвет се разбра, че премиерът Бойко Борисов на няколко пъти призовава колегите си да му кажат колко ще струва всичко, "за да може в следващите бюджети - 2016, 2017 г., Министерството на финансите да заложи тези средства, за да има време да се проведат обществени поръчки". От думите на премиера се разбира, че очаква и Брюксел "да помогне". Той дава за пример, че трябва да се купят 35-40 бронирани автомобила, в които да се возят пристигащите чужди премиери и министри, тъй като НСО имало само пет-шест. Само грубите сметки показват, че за автомобилите ще са нужни още около 40 млн. лв. Допълнително ще има разходи за охрана, микробуси и наеми на хотели.

Допълнителен разход ще бъде и подготовката на кадри, които ще обслужват председателството. Все още не е ясно колко хора ще са необходими. Отсега обаче се знае, че всеки ще трябва да знае по два езика, както и да е запознат с европейския дневен ред. Надеждите на управляващите са, че поне тук ще получат финансиране по Оперативна програма "Административен капацитет". В противен случай разходите ще се увеличат още.

През януари вицепремиерът Меглена Кунева посочи като прогнозна стойност минимум 60 млн. евро., но даде пример, че Латвия, която сега председателства съюза, е отделила 70 млн. евро. Финландия, Португалия и Словения са похарчили близо 80 млн. 60 млн. евро за България е оптимистичният вариант. Прогнозите са на база на някои от разходите на последните председателства на ЕС. Толкова е бил прогнозният бюджет на ирландското председателство на ЕС през 2013 г. В крайна сметка се е оказало с 9 млн. евро по-малко. Малка подробност обаче, че това е вторият път, в който Дъблин председателства ЕС и вече има изградена инфраструктура и обучени кадри. При първото председателство през 2004 г. разходите са достигнали 110 млн. евро. Много вероятно е този сценарий да се повтори и с България.

Не е ясно и къде ще се провеждат основните събития на българското председателство. Това също ще е допълнително перо. Засега се обсъждат два варианта - НДК или резиденция "Бояна". И в двата случая обаче ще трябва да се инвестират допълнително милиони за ремонти. На правителственото заседание Владислав Горанов предлага по-екстравагантен вариант. "Може да се мисли за пакетно затваряне в "Евксиноград" с кацане във Варна", заявява той. "Говорим за няколкостотин човека във всеки формат. Примерно, един Съвет на финансовите министри - вървят 100-200 човека", посочва Горанов. Очаква се да има около 55 заседания на министрите за шестте месеца.



ИСКРИ

Бъдещото харчене на парите ще става от 5 работни групи и това вече предизвика прехвърчане на искри между Кунева и външния министър Даниел Митов. Групата "Приоритети на българското председателство" ще се ръководи от Кунева, а Митов трябва да е неин заместник. Работата на останалите четири групи - "Административен капацитет", "Инфраструктура, логистика и сигурност", "Комуникационна стратегия и културна програма" и "Финансиране и обществени поръчки", реално ще зависи именно от оспорваната от Митов и Кунева група. Те ще се ръководят съответно от министрите Румяна Бъчварова, Лиляна Павлова, Вежди Рашидов и Владислав Горанов. Включването на Рашидов е с цел провеждане на културни събития. По време на ирландското председателство например са били организирани 929 мероприятия. От тях 420 са били по света - в Хърватия, в Австралия, в Китай, Босна, Сърбия и Русия, а 509 са били в страната. Програмата е включвала редица изложби, включително и в Париж.

13
4090
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
10 Май 2015 19:17
Защо не откажем тази "висока" чест?
Председателството задължително ли е?...
10 Май 2015 20:34
Е как е възможно да се пишат такива заглавия:
"Разходите за предателството на ЕС ще набъбнат драстично"
10 Май 2015 20:46
"Въпрос на чест" е.

Като детската Евровизия - италианчето взима първото място, а плаща българчето, щото е готино.

Как само 4-5 бронирани автомобила, възможно ли е да са толкова малко застрашените?
И трябва ли наистина да се купуват нови - може спокойно да се вземат под наем от "партньорските служби" и местните бизнесмени

И що ще Лиляна Павлова всред тая честна компания - тя нали със строителстово уж само се занимава?

Ред- Г-н Ангарев като хрътка е - в добрия смисъл. Чудесно заглавие.
10 Май 2015 20:57
нема.
такива.
цигани.
10 Май 2015 21:44

Малко е кофти да вземеш "добрия заем" и изведнъж да установиш, че е можело да бъде по-добър.
11 Май 2015 00:02
Мисля, че трябва да се назначи комисия, която да проучи какви комисии ще са нужни.
11 Май 2015 09:05
гривестите шебек-тумбак рънгоч комунези лелки и чички ще ръсят евро-атлантически глупости пред камерите и няма да има кой да дръпне работата по председателството. Тези с езиците са като администрация в Брюксел и добре им се плаща а болшинството кадърни са извън вилаета.
11 Май 2015 09:35
"администрацията трябва да проговори два езика".
Моя милост изобще не вижда повод за притеснение!Това означава,че освен български,трябва и само един чужд език.Имаме подходящите хора!Подготвени,със закалка.Ей я например г'сжа куКУнева.В световен мащаб не съм чул някой да вика по-хубаво от нея:-"ЙЕС СЪР!".Какъв апломб,висота на изказа и готовност да задоволи всички потребности на отсрещната страна.Да не говорим пък за човека прочел "Винету".Е,верно,не знае изцяло индиянски(пък и книгата си е била вече преведена от немски на български),но все едно"Хау!" ще да е запомнил.Плюс това-има ли държавник. който повече да е обсипван с похвали на английски език.Ми те в Брюксел още от стълбичката на самолета го почват с туй"конграчулейшън!",как няма го запомни во веки веков.Чак рамото му посинява сигурно от поздравления.И най-важното-ТОЙ знае и езика на цветята.Или поне само на магнолиите.Колко романтично!Кой друг го може..Ами никой!Буца злато си имаме ние в негово лице,ама все ще се намери някой да го недооцени. Ей с такива кадри разполагаме ние.Да не говорим пък за подготовката на върховния главнокомандващ.Не казвам на армията,щото не съм много сигурен-имаме ли,нямаме ли такава.Туй момче например знае езика на животните.Ако си ги пасъл още в 17-и век,как няма да го знаеш.Даже сега отиде на специализация в Монголия.Ами развива се човека.Там ,освен коне и камили имаха май,а тоя език не е..за всяка уста.Нещо като екзотична филология си е.Само не се сещам,там камилите едногърби ли бяха,или не.Май двугърби.....Щото и при тях ще има диалекти...
11 Май 2015 09:36
При доста много младежи излизащи още от гимназиите с езици и компютърна грамотност как така се оказва, че в администрациите - и общински, и държавни,са комплектовани все от незнаещи и после трябва да карат ПУЦ?
11 Май 2015 10:00
За кво са им тия бронирани коли?! Европейските политици ходят на работа с колело и метро... Да си купят велосипеди и да се правят на европейци, нали не ги е страх от народната любов и признателност...
11 Май 2015 13:35
На гол тумбак-чифте пищови ! И от цялата тая работа ще станем ли по-европейци ? Няма ли "европейците" да кажат:ЕС има много пари за харчене,ама вие се оправяйте сами,щото на вас като ви дадат пари ,вие ги крадете ? Няма ли пак "европейците " да кажат: хайде,идвайте при нас,ама си дръжте мангалите у вас ? Абе ,въпроси,въпроси......
11 Май 2015 13:49
И аз пак като един глупак да попитам: а резиденциите на бай Тошо защо ги разпродадохте и разкрадохте сега нямало къде да ги настанявате еврочиновниците като дойдат че и хотели ще им плащате?По добре да бяхте купили един хотел и да ги настанявате.
11 Май 2015 17:13
Разходите за председателството на ЕС ще набъбнат драстично
- Noblesse oblige! Ама - Vae victis!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД