:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 400
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

795 млн. души по света гладуват

Броят на хората, които нямат прехрана, все пак е намалял в последните 25 г., отчита ООН
"Наистина можем да елиминираме глада в следващите десетилетия", убеден е генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие Жозе Грасиано да Силва.
795 милиона души по света, или един на всеки девет души, гладуват, сочат данните в годишния доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, Международния фонд за селскостопанско развитие и Световната програма по прехраната, цитирани от информационните агенции. Най-много хора нямат прехрана в Азия и в Африка - съответно 512 милиона души и 233 милиона души. В последния четвърт век като цяло намалява броят на хората, които са лишени от прехрана, въпреки че населението оттогава до днес се е увеличило с 1.9 милиарда човека, става ясно от разпространения документ. В периода между 1990-1992 г. броят на гладуващите в световен мащаб е бил 991 млн. души.

72 от общо 129 държави са успели да изпълнят една от т.нар. цели на хилядолетието, поставени от ООН - двойно да намалят броя на гладуващите до 2015 г., става ясно от доклада. "Това ни показва, че наистина можем да го елиминираме в следващите десетилетия", заяви Жозе Грасиано да Силва, генерален директор на Организацията по прехрана и земеделие, цитиран от агенциите. Сред причините за намаляването на световния глад са стабилната политическа ситуация и икономическият растеж в много от страните, които са успели да изпълнят поставената си цел. Най-големи успехи отчитат Източна Азия, Югоизточна и Централна Азия, Латинска Америка и Карибският басейн. Китай е лидер в борбата срещу глада в световен мащаб. Напредък отбелязват и африкански страни, въпреки че борбата срещу глада е възпрепятствана от природни бедствия, болести, политическа нестабилност и въоръжени конфликти.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Пострадалите от земетресението в Непал събират оскъдните запаси от храна в селцето Кумалпур край столицата Катманду. Хората в страната отчаяно се нуждаят от нови доставки хранителни стоки от чужбина.
26
2198
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
27 Май 2015 20:24
795 млн. души по света гладуват

Ейййй - не четат тези хора бе , не четат ...Той го каза :
Аз съм се нагладувал, до 30 години съм бил като вас. Това заяви пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов в отговор на зрител с колко пари живее и колко пари има в джоба си.

За работата, която върша и отговорността, която нося, няма такава заплата, която би ме удовлетворила, а пари не нося. Със сигурност по-малко от журналистите в Би Ти Ви, заяви премиерът.

Майка ми казваше, че съм картофено момченце, върна се Борисов отново към детските спомени. И разказа как родителите му са гледали зайци, за които той косял трева, гледали към 40 бройлера, имали и нива от три декара и половина, как копаел царевицата, как майка му готвела агнешко само за 24 май, когато бил именият ден на баща му Методий, но взимала само плешка.
27 Май 2015 20:55
Най-много хора нямат прехрана в Азия и в Африка - съответно 512 милиона души и 233 милиона души.

Да опитат безопасен секс и няма да гладуват?

Мен обаче по ме интересува в БГ колко гладуват? Защо не пишете за тях.
27 Май 2015 22:11
Поне 100 млн. жени от "цивилизования" златен милиард гладуват докато са млади и фертилни, за да привличат противния пол и да им завижда още по-противния. Нека ООН да ни внуши вина и за това.
28 Май 2015 06:56
Странна липса на интерес към проблемите на бедните хора по света от страна на т.н. "ляв форум"!
Поне два-три шута по "проробовладелците" можеше да се раздадат.
28 Май 2015 09:05
Това реакция срещу бурните протести по цял свет против Монсанто ли е, за които протести нашите медии си траят?
28 Май 2015 12:02
Уилт, взе ми думата от клавиатурата.
Лесно се политиканства по местни проблеми, трудно се разъждава за глобални.
28 Май 2015 12:22
Уилт, взе ми думата от клавиатурата.
Лесно се политиканства по местни проблеми, трудно се разъждава за глобални.

Не думай?!
Хората в света ще стават все по-гладни, докато банкерите сатанисти и климатичните промени не ги принудят да вдигнат световна революция.
И това ще стане по-скоро отколкото ти можеш изобщо да си помислиш.
Така че дръж си консерви и сухари в мазето.
28 Май 2015 12:27
795 млн. души по света гладуват



, защото около 1 процент преяждат!
28 Май 2015 12:30
kaily, за кое да не думам? що мислиш, че и аз не мисля като теб?
28 Май 2015 12:37
Ех, лошо света е устроен.
А може, по-иначе може!
28 Май 2015 13:28
Хората в света ще стават все по-гладни,

Че е лошо да има гладуващи, спор няма, ама айде по-малко да пишем (особено глупости) и повече да четем. Ей го на, лесно е - даже е в статията.
В последния четвърт век като цяло намалява броят на хората, които са лишени от прехрана, въпреки че населението оттогава до днес се е увеличило с 1.9 милиарда човека, става ясно от разпространения документ.
28 Май 2015 14:31
Ей го на, лесно е - даже е в статията.

кое е лесно, готин?
28 Май 2015 15:34
Хм, явно не е лесно, готина. Според мен е лесно да се прочете че гладуващите стават по-малко в последните 25 години, дори и като обсолютна бройка (с около 20% намаление), въпреки увеличението на населението с около 20%, че и отгоре. Тоест последните 25 години на свят с глобализация, капитализъм, и барабар със всичките протестиращи срещу капитализма, е успял да нахрани накъмто 2 милиарда допълнителни гърла, напук на мрънкалата. Може ли и по-добре (тоест да са нахранени още повече) - може и трябва, естествено. Ще стане ли това с мрънкяне - съмнява ме.
28 Май 2015 17:00
Тоест последните 25 години на свят с глобализация, капитализъм, и барабар със всичките протестиращи срещу капитализма

да разбирам ли, че ти си прочел, че капитализъма и глобализацията са ги нахранили, що аз прочетох, че комунистически Китай и Южна Америка са първенци в нахранването?...
28 Май 2015 17:52
Добре де, да кажем " 80% не гладуват". Така всички са доволни?
29 Май 2015 10:35
kaily
2015-05-28 17:00:02
Тоест последните 25 години на свят с глобализация, капитализъм, и барабар със всичките протестиращи срещу капитализма

да разбирам ли, че ти си прочел, че капитализъма и глобализацията са ги нахранили, що аз прочетох, че комунистически Китай и Южна Америка са първенци в нахранването?...

Леле како, да не искаш пък ти да ми кажеш че Китай и Южна Америка не са капиталистически и че комунизма ги е изхранил? Веднага ти давам контрапример: Куба. Изхранването и съответно недостига на храна са свързани основно с месни политики, не с икономическата система.
Това че Китай е лидер означава само едно - абс. стойност на броя хора които вече не гладуват там е голяма просто защото в Китай има най-много хора. Т.е. по абс. критерии те може да водят, но най-вероятно не защото са комунисти, а точно заради % от общия кюп хора участващи в сметката.
Всъщност спорим на аба върху типична журн. препечатка с мин. подробности т.е. спора е безмислен.
Иначе за причините за глада съм много съгласен с тебе - ама там е проблема, в богатите е и ножа и хляба за съжаление.
29 Май 2015 12:56
в богатите е и ножа и хляба за съжаление.

то не е голям проблем да си ги земем така че няма нищо за съжаление
29 Май 2015 13:46
Виждам, революционно си настроена kaily, но ... насилието ражда само повече от същото, аз не съм привърженик на подобни методи. Според мен трябва промяна в ценностите - за всички, но това не става бързо, нито лесно, мноого дълга тема, така че да не я подхващаме.
29 Май 2015 14:22
Виждам, революционно си настроена kaily, но ... насилието ражда само повече от същото, аз не съм привърженик на подобни методи. Според мен трябва промяна в ценностите - за всички, но това не става бързо, нито лесно

няма никакво значение на какво си привърженик, аз ти говоря какво ще стане. Защо? Защото населението е притиснато в ъгъла, ако не искаш котката да ти издере очите, никога не я притискай в ъгъла без възможност за изход.
29 Май 2015 14:43
че капитализъма и глобализацията са ги нахранили, що аз прочетох, че комунистически Китай и Южна Америка са първенци в нахранването?...

Точно суровият капитализъм (такъв в Европа вече няма) и глобализацията нахраниха 500 млн китайци. Докато си беше соц стопанство, мизерията и глада бяха тотални.
29 Май 2015 14:43
***
29 Май 2015 14:51
Докато си беше соц стопанство, мизерията и глада бяха тотални.

Ти там като какъв живя по това време?
29 Май 2015 15:03
Ти там като какъв живя по това време?

Мога, да ти задоволя любитството под темата за мойта автобиография.
Ама остави ме мен. Някакви аргументи имаш ли, срещу това, което казвам, освен обичайните клишета със сатанистите и подобни.
29 Май 2015 15:38
kaily
2015-05-29 14:22:41
няма никакво значение на какво си привърженик, аз ти говоря какво ще стане. Защо? Защото населението е притиснато в ъгъла

Вероятно няма значение и ти какво говориш. Тези които са притиснати от глад вероятно сънуват храна, не революций, виж друго нещо се хората които не гладуват, но са експлоатирани и искат справедливост, а такива не са никак малко. Неравенството се увеличава, но революция не ще реши проблема, евентуално само тези по върховете ще се сменят. Има и други начини, справка: скандинавските държави и моя фаворит Непал.
29 Май 2015 18:22
Неравенството се увеличава, но революция не ще реши проблема, евентуално само тези по върховете ще се сменят.

От това, че евентуално няма да реши проблема, не следва, че няма да се случи.
На хората им омръзна да живеят в измислена от неолибералите реалност.
30 Май 2015 07:34
Ах, туй са колатералните ползи от неолибералния модел. `Ку не ми вЕрвате, обърнете се към гъ-дина/та/ Каролев, в качеството му на съветник на МУ. Той шъ ви обЯсни сичко за тез алчни, мързеливи, тъпи, непредприемчиви (сравнете ги с успехите на гъ-дина/та/ Каролев) готованци.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД