:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандална брошура рекламира страната ни с лов на гризли и сьомга

"Грешката" струвала на държавата 96 880 лв. без ДДС
За тази брошура са дадени над 100 000 лв.
След като Колорадо мина за родна планина в приветствие на президента Росен Плевнелиев, а логото на България катастрофира още на премиерата си, държавата произведе поредния туристически гаф. Брошури на България, които са рекламирали отстрел на мечка гризли, американски елен и лов на сьомга, са били раздавани на фестивала "Зелени дни", който приключи преди дни. За това алармираха от Сдружение за дива природа "Балкани".

Проблемът в случая не е само ползването на нехарактерни за нашата страна животни. Още по-скандално е, че се рекламира лов на защитен от закона вид. За отстрел на мечка нашето законодателство предвижда до 3 години затвор, но това явно не пречи на авторите на брошурата да обещават точно такива силни усещания на ловците.

Вчера от ресорното министерство побързаха да се оправдаят с наследен проект, който е приключил още през 2012 г. "Тези брошури трябваше да бъдат в склада и бяха в склада в Божурище, така че който ги е изнесъл ще бъде наказан. Те са стари и не отговарят на актуалната информация, затова бяха оставени в склада съгласно моя заповед", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Изказването й е озадачаващо - все пак и преди три години в България нямаше гризли, американски елен или сьомга.

Брошурите са изработени по проект за реклама с европейски пари по програма "Регионално развитие". Те струват 96 880 лв. без ДДС и са направени от "Еуро принт юнайтед", която и друг път е печелила поръчки за реклама на туризма. Срещу тази сума фирмата се е наела да изработи серия от тематични дипляни за лов, риболов, голф, фотосафари и др., а проектът е приключил през май 2012 г.

"Брошурите за всички видове туризъм са одобрени от тогавашния отговорен зам.-министър с ресор туризъм Иво Маринов. Ръководител на проекта е бил Владимир Туджаров. Това, което сме възложили, не само за този случай, е да видим по всички програми какви материали са изработени до момента, за да може това, което е направено, да се използва", добави Ангелкова. Въпреки гафа, в момента министерството обмисляло да пусне нова процедура за рекламни материали. Не се знае и дали самата фирма ще понесе някаква санкция, предвид че договорът е платен преди 3 години.

Владимир Туджаров в момента е главен секретар на Министерството на икономиката. Започва кариерата си в МИЕТ, назначен като главен секретар от Румен Овчаров, продължава при Петър Димитров и Трайчо Трайков. Отстранен е от Делян Добрев заради констатирани нарушения в провеждането на обществени поръчки. Драгомир Стойнев го връща.

От "Еуро принт юнайтед" обяснили пред министерството, че са използвани готови кадри поради липсата на висококачествени снимки на дивеч. "Видовете не са илюстрация на американски. Напротив, снимката е на благороден елен, който се смята за ценен ловен трофей в България. Рибата е от семейство пъстърви, като действително е използван кадър на риба от рода на американските пъстърви, но тя е най-често използваният вид за зарибяване на водоеми за спортен риболов в България", твърдят от компанията.

"Еуро принт" също даде скандално оправдание за лова на мечки. Фирмата се оправда, че преди 3 години отстрелът на кафява мечка е бил позволен след издаването на специално разрешително и забранен след приключването на проекта. Историята обаче е по-различна - през 2010 г. небезизвестният депутат на ГЕРБ Емил Димитров, с бизнес интереси в ловните стопанства, прокара скандални текстове, с които позволи отстрел на мечки като изключение, позовавайки се на съмнителни данни, че популацията им расте прекалено бързо. Заради това на 29 април 2012 г. ЕК започна наказателна процедура срещу България и в крайна сметка принуди парламента да промени закона въпреки силното ловджийско лоби във властта.



МЪМРЕНЕ

Министерството ще провери всички рекламни материали, за да установи дали те са актуални. Служителите, които са направили подбора на брошурите, изложени в рамките на форум "Зелени дни", ще бъдат наказани, заявиха от ведомството на Николина Ангелкова.
СНИМКА: БГНЕС
Изложението, на което миналата седмица се рекламираше забраненият в България лов на мечка.
31
5021
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
27 Май 2015 19:41
Още по-скандално е, че се рекламира лов на защитен от закона вид.

Е добре де, архари ли да сложат? Нали сега Първанов крепи кабинета и няма как...
То гризлито хубаво, ама и малко индианци да бяха сложили, някой бизон там - и най-вече, "огнена вода". Тогава като тръгнат едни ловджии, ум да ти зайде.
27 Май 2015 19:45
Гарантирано от ГЕРБ!
27 Май 2015 19:49
"Грешката" струвала на държавата 96 880 лв. без ДДС


Защо са кавичките? Кой е държавата?
Ако аз направя грешка за над 100 хил. лв., какво следва?
27 Май 2015 19:50
Да ама на Плевенлиев девойките, сигурно са усвоили няколко милиона Евро фондове за популяризиране на България с копи анд пейст реклама.. Тоя буклук да се маха че орезили татковината!
27 Май 2015 19:59
Сега, на това изложение незаинтересовани от нищо чиновнички раздаваха всякакви брошури. Едната от тях беше отчет за някакъв проект приключил 2012 г.
Безспорно безхаберие.
По отношение на мечките - мечките трябва да бъдат разрешени за отстрел.
Тврде много са, особено в Родопите и тероризират хора и домашни животни.
И по лошото е, че понеже са твърде много са гладни и настървени....
Или да ги хранят с природозащитници, или да се разреши отстрела им.
27 Май 2015 20:02
posledna

27 Май 2015 19:49


"Грешката" струвала на държавата 96 880 лв. без ДДС


Защо са кавичките? Кой е държавата?


Щото не е грешка. Целта е усвояване на средствата на министерството по най-бързия начин. Продуктът получен в замяна на тия средства е страничен ефект. Запретва ръкави, даунлоадва няколко произволни снимки, наплясква ги в редактора заедно с някъв текст и взема 100хил. Ако е нямало опасност усвояването да бъде определено като кражба и без смехотворния рекламен материал е щяло да минем.
27 Май 2015 20:04
Румяна Гочева - Колорадо е река, не планина.
Като ще пишете цела статия по темата е дразнещо да не я знаете тази подробност - заприличвате на служител в президентска администрация, набързо скалъпил презентация
27 Май 2015 20:19
Скандална брошура рекламира страната ни с лов на гризли и сьомга
...по Скалистите планини -бонус -Чехъл екс-КУР-зовод
27 Май 2015 20:30
Кой изнесе гризлито и сьомгата от склада. Чекаме с интерес развитието на тази сага от разследващите журналисти. Те това е новина за първа страница...
27 Май 2015 20:31
На форума "Зелени тикви" без тапетаджията по тапетаджийски. То бива, бива, ама цяла мечка за министерски курбан не бива!
27 Май 2015 20:37
Пардон за внисането, ама все пак http://www.colorado.com/articles/colorado-mountains-6-famous-peaks
27 Май 2015 20:45
Типичен ефект от дейността на калинките.
27 Май 2015 21:02
Щурав,новината е ,че няколко копиета на снимка на гризли и сьомга струват 100 000 лв.
Плащаме аз и ти.Разликата е,че ти си ги възвръщаш пишейки глупости на килиграм.
27 Май 2015 21:07
Ми кой как се уреди. Немам нищо против да ми върнат сто иляди лева...
27 Май 2015 21:20
За саботаж от прясно трудоустроените кифли ли намекваш Щурчо?Без да разследвам мога да ти кажа - просто са тъпи
27 Май 2015 21:27
И защо ще наказваме служители. Те ли са поръчали диплянките. Най-добре е да накажете Р.Овч.
27 Май 2015 21:44
Румяна Гочева - Колорадо е река, не планина.
Като ще пишете цела статия по темата е дразнещо да не я знаете тази подробност - заприличвате на служител в президентска администрация, набързо скалъпил презентация

Knight Лонгин - Колорадо е и плато, че и щат.
Платото Колорадо е площ колкото три Българии и изключително разнообразен релеф, независимо от името си. Надморските височини са м/у 1 400 и 3 400 м
Сред забележителностите на платото Колорадо е и ей тая
http://en.wikipedia.org/wiki/Zion_National_Park#/media/File:The_Three_Patriarchs_in_Zion_Canyon.jpg
която бе представена за българска.

С две думи, успя да си отбележиш запомнящ се автогол
27 Май 2015 21:54
Дебелата Буда да пусне тези дни скудоумната НиКалинка в Балкана, и ако до 48 ч. не се завърне с няколко гризли и стадо сьомги - да се връща отгдето е изпълзяла!
27 Май 2015 22:02
Ми кой как се уреди. Немам нищо против да ми върнат сто иляди лева...



Една дърта маляка раздава еврогейски евраци по 6 000 за тъмен афро-азиатски "бежанец". Отивай се класирвай, ще ти връчат колкото иляди можеш да понесеш!
27 Май 2015 23:26
запомнящ се автогол


автогол, изцяло за теб обаче - при това двоен: в новогодишното обръщение на ти-знаеш-кой бяха показани върховете Маруун Бел, има му снимката в линка на колегата ти веселяк-географ по горе , близо до Аспън.... (А не твоя Zion National Park, който е в Юта)
Всъщност случайно(или не) съм пребивавал две години във въпросният щат, че даже и по времето на прословутото президентско обръщение.

Планини там - дал Господ, но няма планина Колорадо; името на щата идва от реката и нейният особен цвят.

А за името на планините там - ако бяхте чели любимата на премиера ни книга от Карл Май - щяхте да го знаете.

(но и в уикипедията го пише също)


27 Май 2015 23:30
Колорадо е име и на пустиня, и име на плато, но не и на планина. Браво на авторката!
28 Май 2015 00:29
А ето как трябва да се рекламира (оферта за тиймбилдинг в Русия):
Добро пожаловать в наш «VIP-ГУЛАГ»!

Устали от однообразия офисной серой жизни, а традиционные развлечения вам наскучили? Приезжайте в наш санаторий-профилакторий VIP-ГУЛАГ, который создан специально для менеджеров среднего и старшего звена! Мы научим вас радоваться простой жизни!

Описание
Наш пансионат расположен в живописной местности на берегу Колымы, неподалеку от Северного Ледовитого океана (600 км от г. Магадана). Здесь можно увидеть и сосновый бор, и березовую рощу, и заросли пихт, и самые разнообразные мхи и лишайники. Посреди этого великолепия вольготно раскинулся наш курортный городок — с уютными бараками, роскошной колючей проволокой и дизайнерскими сторожевыми вышками. Пансионат славится мастерством своих поваров, полезным диетическим питанием, традиционными блюдами лагерной кухни.
Гордость VIP-ГУЛАГа — специально подготовленная каторга на 920 мест, отлично оборудованная для лесоповала или рытья каналов. На нашей каторге отдыхают многие звезды кино и эстрады, политики и бизнеса.
Есть также чудесный плац с паркетным покрытием, который на протяжении многих лет становился ареной конкурсов по муштре и строевой подготовке. Прекрасно обученные овчарки-красавцы помогут гостям ощутить настоящую атмосферу праздника.
Для детей в нашем лагере построен специальный приемник-распределитель с Ленинской комнатой и Красным уголком.

Размещение
50-местный барак. Деревянные 2-ярусные нары, радиоприемник, люстра; пол — деревянный, дубовый. Санузел — во дворе, совмещенный (деревенского типа). Холодильник и телевизор не предусмотрены. Смена белья: нет.
1-местный карцер люкс (3 кв. м): железная шконка; мебели и света нет, пол — бетонный.

Питание
Комплексное (трехразовое, диетическое — экологически чистый хлеб из семи злаков, баланда из лебеды и мойвы, перловая каша, родниковая вода). Коррекция веса и фигуры гарантированы.

Инфраструктура
Прекрасно оборудованный пункт санобработки, уютный подвал допросов, зал имитации расстрела, кабинет пыток, питомник, мастерские кройки и шитья, библиотека.

Лечение
Диета, физиопроцедуры, оздоровительный труд на свежем воздухе в сибирском лесу в компании друзей.

За дополнительную плату
1. Побои (наносит врач-терапевт с большим стажем работы).
2. Пытки (порка, дыба, электрошок).
3. Имитация расстрела.
4. Задушевные допросы со следователем (проводит опытный психолог).
5. Общеукрепляющий бег по лесу от сторожевых овчарок.

Проезд Комфортабельный спецпоезд (категория — «телячий вагон» доставит вас в наш лагерь по этапу из любого города России.

Оплата Договорная.





28 Май 2015 06:31
Най много гризлита има в Парламента. Аз съм съгласен да се упътват авджиите към жълтите павета.
Със сьомгата въпроса е малко по сложен.
На колегата дето премести национален парк Зион от от щат Юта в щат Колорадо да поясня.
В Юта са най красивите каньони и земни образования на САЩ. Погледнете за околните
на град Моаб - каменните арки, долината на мъртвите коне, Гранд Джънкшън.
Зион е близо до границата с щата Невада, близо до Лас Вегас и има още поне три парка
Брайс Каньон, Койоте, Антилопе. Близо до Вегас е Долината на Смърта и Забриски Поинт
- чудни скални форми.
Северният рим - част на Големия каньон е в Юта, а южната в Аризона.
В щат Колорадо завършват Роки Моунтийс. Връх Пайкс Пиик е близо до Колорадо Спрингс.
В Колорадо са зимните курорти Аспен и Вейл а също най големия открит басеин
с гореща минерална вода по магистрала 70.
Колорадо е река и плато на което са Денвер, Колорадо Спрингс и Пуебло. През
трите града минава магистрала 25 и отива в Албакърки- Ню Мексико.

28 Май 2015 07:04
Ние от бранша сме си виновни - години наред се оплакваме, че няма който и да е на власт визия, концепция и кинти за национална реклама все няма. Ето, измислиха го хората, сега пак що тъй с гризли и сьомга, ми с к'во - кафявата мечка е в червената книга, цацата е кът. Как ще харесат разглезените от екзотика чужденци родината ни, гризли му е майката, мрънкала с мрънкала. И сьомга на шведските маси, с табелка Made in Bulgaria. Ако трябва и в Черно море ще я завъдим, Ангелкова да тръгва в командировка да събира хайвер. Ама ха.
28 Май 2015 07:54
.
28 Май 2015 08:01
мукта,

напоследък ставам все по-склонен да ги повиша в степен. едно ниво нагоре. имбецили
28 Май 2015 08:49
Дали има клинична пътека "ухапан от гризли" ? Все пак, знае ли човек.
28 Май 2015 09:20
Поразяващата ръка ще дотича с "мечкоубиеца" като прочете за гризли-то. Друго може да се изпусне да се прочете, но не и "Винету"! Хау!
28 Май 2015 12:11
Проблемът в случая не е само ползването на нехарактерни за нашата страна животни. Още по-скандално е, че се рекламира лов на защитен от закона вид. За отстрел на мечка нашето законодателство предвижда до 3 години затвор, но това явно не пречи на авторите на брошурата да обещават точно такива силни усещания на ловците.



Е, щом не е реклама за отстрел на колоради в Украйна сме в относителна безопасност!

То тогава ще пълним затворите с балами, а дебилите ще управляват държавата още 25 години, ако не я ликвидират по-рано!
28 Май 2015 12:16
Тимур и неговите командоси
28 Май 2015 00:29


Аферим!


Тоя туристически рай е тамам за нюйорксите банкстери и прислужниците им от страните, членки на НАТО !

28 Май 2015 13:23
"Трудоустроени кифли и калинки изнесли мечки гризли и сьомга от склада....с викове:Булгар,булгаааар!...и после цопнали в джакузито да си починат от тежкия труд по усвояването на средства "
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД