:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Урок" е безапелационен победител в юбилейната киногодина

Българските филмови дейци раздадоха награди въпреки оскъдното производство
снимка: Юлиян Савчев
Георги Дюлгеров заслужено е с приза за цялостно творчество.
"Урок" - независимата продукция, отхвърлена за субсидиране от комисията на НФЦ (класиран 20-и сред 24-те проекта за игрален филм в сесията от ноември 2013 г.), заслужено доминира на тазгодишните награди на Българската филмова академия, раздадени преди вечер в театър "Българска армия". Той спечели в пет категории.

Зад призовете (под това гръмко име са от 2009 г.) всъщност стои Съюзът на българските филмови дейци, който ги раздава от 40 години. Това е поредният юбилей в годината, в която българското кино отбеляза един век. Самият СБФД празнува 80-ата си годишнина. Въпреки специалната година церемонията бе едновременно хаотична и скромна, по характерния за подобни родни прояви начин.

За наградите на филмовата академия се състезаваха 8 пълнометражни игрални филма, чиято премиера е била през 2014 г. - "Урок", "Виктория", "Буферна зона", "Съдилището", "Живи легенди", "Потъването на Созопол", "Корпус за бързо реагиране - 2" и "Омбре". От тях с държавно финансиране са създадени 5. А също и 9 игрални късометражки, 23 документални филма и 7 анимации. През изминалата година са произведени само два сериала, и двата на БНТ - "На границата", и четвърти сезон на "Под прикритие", като и двете награди в тв категорията спечели първият.

Приз за цялостно творчество взе Георги Дюлгеров. Легендарният режисьор на "Мера според мера" и "Авантаж" участва в надпреварата и с новия си, обявен от автора за прощален, филм "Буферна зона", който спечели наградите за главна мъжка роля (Руси Чанев) и сценография (Ванина Гелева, и за работата й върху "Урок").

Самият "Урок", пълнометражен дебют на тандема Кристина Грозева и Петър Вълчанов, вече награден и приет радушно на много фестивали по света, победи в категориите за най-добър игрален филм, режисьорски дебют, режисура на игрален филм, главна женска роля (Маргита Гошева - и за "Три дни в Сараево") и сценография. Протяжният "Потъването на Созопол" все пак отнесе три награди - за костюми, монтаж и поддържаща мъжка роля на Веселин Мезеклиев. "Виктория" остана с една - за музика, а "Омбре" - за звукорежисьор. "Съдилището" спечели за сценарий (Емил Спахийски, Марин Дамянов, Стефан Командарев) и операторска работа (Красимир Андонов).

"Дългият път към дома" на Боряна Пунчева също обра няколко отличия - за най-добър документален филм, оператор и сценарий в документалистиката. При анимациите триумфира "Как Сърдел направи ремонт". За оперативна филмова критика бе отличена проф. Вера Найденова, доайен сред анализаторите на българското и световното кино и дългогодишен преподавател в НАТФИЗ.

снимка: архив на продукцията
Заснетият за 19 дни от дебютанти, нефинансиран от държавата дебют "Урок" спечели пет от най-престижните награди за българско кино.
1363
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД