:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мрежата

Русия първа получава изходния код на Windows

Москва ще има в ръцете си търговската тайна на Microsoft още през февруари
Русия ще е първата страна с достъп до част от програмния код на Windows. Новината бе съобщена от Reuters, която се позова на изявление от Microsoft в началото на седмицата.

"Русия е първата страна, подписала такова споразумение с нашата корпорация", е заявила Олга Дергунова, шеф на Microsoft-Русия, цитирана от Internet.ru.

Това е първата официална индикация за предоставяне на сорс за конкретно правителство, след като миналата седмица структура към Microsoft оповести, че софтуерният гигант има намерение да отвори кода на Windows за страни като Китай и Индия.

Русия получава изходния код на Windows 2000, Windows XP, Windows CE и Windows Server 2003. Първите 30 млн. реда от кода ще бъдат предоставени на руското правителство този февруари.

Microsoft обяви, че ще даде кода на Windows на общо 60 страни в света, включително и на натовски държави.

Корпорацията се реши да сподели толкова важна търговска тайна с мотива, че е загрижена за сигурността на правителствената информация. Специално бе създадена т.нар. "Government Security Program".

Мнението на наблюдателите е, че корпорацията е силно притеснена от нарастващия брой местни парламенти, които вземат решения за използването на сървърни и десктоп системи под Linux. И то със същия мотив - повече сигурност. Microsoft-Русия, Научно-технологичен център "Атлас" и ГУИР ФАПСИ ще бъдат главните организации, които ще отговарят за използването на кода за нуждите на държавната администрация. "Атлас" е специализиран в разработката на технологии за защита на данните в руските правителствени структури. Microsoft ще предостави и важна техническа информация за технологии по защита на информацията, които руското правителство би могло да използва, за да повиши IT безопасността.

Повече за споразумението между корпорацията и руското правителство има на адрес http://www.microsoft.com/rus/news .



Текст снимка: Шефката на Microsoft-Русия Олга Дергунова.



Текст снимка: По-малко от две години след излизането на WindowsXP, Microsoft изненадващо реши да покаже "перлата в короната", и то не на друг, а първо на руснаците.
1284
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД