:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Суета

Библиотекарка майстори тоалети за кучета

Гергана Янакиева се захваща с дизайн преди 5 години и засега е единственият стилист за домашни любимци у нас
Снимка: Емил Иванов
Далматинците са страхотни манекени. Особено Додо и Моли - две от кучетата-шампиони в породата си у нас. Кокерите пък са по-суетни. Много обичат да позират. Има и много капризни кучета - един дакел например може да дойде четири пъти на проби, преди да си тръгне с готов тоалет.

Това ми разказва Гергана Янакиева. Тя е дизайнер на кучешки облекла. Трудно ми е да й повярвам, че в страна като България, където дори парното през зимата е лукс, хората водят домашните си любимци на стилист. Оказва се обаче, че това по-често е необходимост, отколкото каприз или суета. "Не мога да гледам добре екипирани стопани, които разхождат зъзнещото си куче по снежните алеи на някой парк. Това е ужасно мъчение за някои породи, които трудно привикват към ниските температури - например кучетата с къса козина, а също и женските, които наскоро са родили, или тези, които имат травми", обяснява дизайнерката.

Всъщност Гергана Янакиева не е дипломиран стилист. От 25 години работи като библиотекар в Софийска градска библиотека. Отскоро се занимава и с друг бизнес - дилър е на хранителните добавки "Вижън". Куче у дома си няма.

Идеята да се захване с дизайн на кучешки облекла се поражда преди около пет години. "Нуждата учи", казва тя. И разказва историята за домашния любимец на майка й - японски хин, който претърпял операция от херния и



се наложило през студените дни да ходи с дреха.



"Нелепо беше да прекроим някой стар пуловер - щяхме да превърнем кучето в клоун. Реших да ушия специална дреха, която да предпазва корема и особено мястото на операцията. Така започнах. Много скоро съседите на майка ми и семейните приятели решиха, че и техните кучета се нуждаят от специални облекла, ушити по мярка. Не можех да им откажа. Докато се усетя, вече се бях усъвършенствала в разкрояването и шиенето на кучешки дрехи и реших да започна да ги предлагам в специализираните зоомагазини", разказва Гергана Янакиева, която и до днес е единствената дизайнерка на кучешка мода у нас.



Неотдавна тя представи една от колекциите си на ревю.



Шоуто, в което участваха дузина от любимите четириноги манекени на стилистката, се състоя в музея "Земята и хората", както в. "Сега" вече писа. Освен българката в ревюто участваха и някои чужди модни къщи от САЩ, Германия и Китай.

"По света е нормално да има дизайнери на кучешка мода. Не мисля, че това е лукс. Дори и в България повечето хора могат да си го позволят", твърди Гергана. Нейните модели например се продават на цени между 6 и 15 лв. в зависимост от размера, породата на клиента, материята.

Интересно как се вземат мерки? "И при кучетата има номера. Те се определят от дължината и от обиколките на врата и гърдите", обяснява дизайнерката. Всяка есен тя прави нова колекция, в която има модели за най-разпространените породи у нас.



АКТУАЛНА АНТЕНА

На мода са червено и жълто



Този сезон на мода при кучешките облекла са червеното и жълтото, твърди Гергана Янакиева. За разлика от българските дизайнери на дамска, мъжка или детска мода, които сверяват часовника си със световните тенденции, Гергана няма пътеводител. "Модата се определя от вкусовете на клиентите", обяснява дизайнерката. Нейната работа е да следи пазарното търсене и да предлага възможно най-нови разработки на материи. Тази година например това са изкуствената кожа, промазаният шушляк и поларът. Класика остават вълнените карета. "При кучетата има и още една особеност - повечето модели са универсални. Няма всекидневни, няма вечерни, няма бални. Важното е да са удобни и функционални", обяснява още дизайнерката. Най-новата й идея е да направи модели с крачоли. Те ще бъдат акцент в новата й колекция Есен-Зима 2003-2004.
3418
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД