:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,110,137
Активни 82
Страници 14,864
За един ден 1,302,066

Е-управлението се превръща в поредния държавен мастодонт

Кабинетът одобри нова агенция и предприятие без обсъждане и без финансови разчети
Електронното правителство, от което от години се очаква да намали бюрокрацията и администрацията, но вечно не се случва, вече взе да обраства по познатия метод с нови структури. Поредният скъпоструващ държавен мастодонт беше гласуван вчера от правителството без обществено обсъждане и както обикновено - без финансова обосновка. Според приетата концепция ще се създадат две изцяло нови структури - държавна агенция "Електронно управление" и държавно предприятие "Единен системен оператор". Създаването на двете нови структури не е предвидено и в приетите досега две стратегии за електронното управление. Първата стана факт през първото правителство на ГЕРБ и беше до 2015 г., а втората беше одобрена през миналата година и е до 2020 г.

Концепцията предвижда агенцията да бъде създадена на базата на сливане на дирекция "Електронно управление" към транспортното министерство и съществуващата изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи". Предприятието пък ще е изцяло нова структура и ще отговаря за разработка и интеграция на електронни услуги, информационната сигурност, поддръжка и системна администрация на бази данни и информационни системи.

Досега идеите за двете нови структури не са били обсъждани във варианта, в който бяха одобрени вчера от правителството. В подготвените промени в Закона за електронното управление, които бяха пуснати за обсъждане в края на октомври м. г., въобще не се говореше за създаване на държавна агенция, а се планираше да се разчита на сегашната "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи". Споменаваше се обаче създаването на държавно предприятие. То ще се ръководи от министъра на транспорта, управителен съвет от трима души и генерален директор. Предвижда се също Министерският съвет да му предостави имущество, най-вероятно сграда. Издръжката му ще е от бюджета, като няма финансови разчети, а се предвижда и да печели от дейността си. Приходите му могат да бъдат още от дарения, от лихви по депозити, обучение и квалификация.

От 2001 г. се правят всякакви опити за създаване на електронно управление. Те доведоха дотам, че всяка администрация предоставя различни е-услуги, системите не са свързани помежду си и в повечето случаи това е невъзможно или ще струва по-скъпо от изграждането им отново. За всичко това през последните години са изразходвани милиони левове от бюджета и от европейските фондове. Липсва и обща за цялата администрация информационна система.НЕСЪВМЕСТИМОСТ

Според индекса на ООН за развитие на е-управлението България заема 60-о място. Оценките й са по-ниски от средните за региона. От 576 административни структури 358 нямат екип, който да е ангажиран с е-управлението. Само 96 структури пък предоставят услуги по електронен път, всичко останало е на хартия.
12
3289
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
10 Юни 2015 20:25
Чиновниците ги тресе треска.....с въвеждането на електронните административни услуги ще загубят и работа и милиони рушвети.....
10 Юни 2015 20:42
засега чиновниците и хартията се увеличават.Стана като вица за зайчето - боя и ...секса пак са същите , ма затъваме в бумащина.
10 Юни 2015 20:45
Противно на очакванията администрацията ще се увеличи - кадрите на коалиционните партньори чакат реализацията си
10 Юни 2015 21:25
Предприятието пък ще е изцяло нова структура и ще отговаря за разработка и интеграция на електронни услуги, информационната сигурност, поддръжка и системна администрация на бази данни и информационни системи.

Ужасно оригинално.
Такова нещо бе създадено през 1977-а и се казваше КЕССИ. После от него остана "Информационно обслужване". Не знам дали пак ще откриваме топлата вода, но със сигурност ще я платим наново. При това - по-скъпо.
11 Юни 2015 08:39
Хем искаме е управление, хем го плюем. Значи искаме реформи, ама друг да ги прави!
11 Юни 2015 08:46
Тарикат, искаме ЕЛЕКТРОННО управление, а не нови бюрократични структури за наши хора...

Добре е да се мисли, а не само дейност да отчитаме!
11 Юни 2015 09:43
В България за Електронното правителство до момента са похарчени около 224 милиона лева от държавния бюджет. За съжаление, в резултат на това има съвсем малко работещи услуги.
За разлика от нас, естонците успяват да направят електронно правителство за малко пари и за кратко време, като са похарчили около 42 милиона лева (около 30 милиона щатски долара), от които 70% са за хардуер. Използвани са почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код. Системата работи изключително добре и се използва от почти всички граждани на Естония.

Всичките писъци за е-правителство и е-гласуване имат само с една цел - да "нахраним нашите" .
Ето информация от март 2010год.:
На 29-ти март стартира издаването на новите документи за самоличност. Личните карти и шофьорските книжки вече ще бъдат с въведени биометрични данни - пръстови отпечатъци и електронен подпис.

Ако ви прави впечетление в личните карти е предвиден електронен подпис. Някой в България да е имал възможност да ползва е-подпис с личната си карта?
11 Юни 2015 12:01
Е-управлението е супер, ама не мисля, че ние сме готови за него. Първо, защото за целта ще ни трябват е-подписи, идентификационни кодове в личните карти и пр.. Второ, защото не съм сигурен, че това ще намали административната тежест, поради нивата на компютърна грамотност и изобщо на достъп до компютър и интернет. Напротив, много е възможно в тази ситуация да трябва да се плаща за поддържането на виртуална администрация, която да обслужва интернет грамотните, като в същото време запазим и настоящата физическа администрация, която да обслужва интернет неграмотните. И трето, различните агенции, администрации и пр. работят с различни системи, те са несъвместими и си мисля, че всичко трябва да бъде едва ли не изградено отново. Може би с някои изключения. Но това ще означава, че вече сме хвърлили няколко милиарда за е-правителство, за да набутаме още няколко да го разградим и да изградим ново. Виждате че даже НАП и Митниците не можем да "свържем с един кабел" вече 6 години само, защото работят с различни системи. Ами представете си тогава на какъв блокаж на държавата бихме станали свидетели, ако тръгнем да свързваме всички звена в администрацията. Така че трябва комплексен анализ на наличното и неналичното, на съвместимото и несъвместимото, а не по стар български обичай всеки да си гледва в своята кошница, да пръснем няколко милиарда, а най-накрая да се окаже, че вместо да направим нещо добро, пак сме останали с пръст в уста.
11 Юни 2015 12:03
Така е, децата растат, трябва да им се намери добре платено работно място и синекура длъжност.
Производство няма, но на кого му пука, важното е да има заплати от нищоправене.
11 Юни 2015 13:03
Организацията в държ. структури трябва да се копира от най-развитите държави, а не да е творчество на неграмотни.
11 Юни 2015 13:46
Само да добавя - есмис изгради и върза повечето общини в една оптична мрежа, която прашасва вече ТРИ години и не се използва....абсурда е пълен
11 Юни 2015 13:48
Гербераст Герберастов
11 Юни 2015 12:01

и четвърто - очакваме режим на тока, при което е-правителството ще трябва да бичи на акумулатори.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД