:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,004,973
Активни 376
Страници 2,896
За един ден 1,302,066
Реконтра

Преписват!

***
- Преписват! - изрева министър Танев в ухото ми, макар че принципно с нищо не поощрявам подобно поведение. - Преписват и каквито и мерки да се вземат, винаги ще го има това явление, особено при наличието на толкова много и толкова разнообразна техника. Ами те скоро и чипове ще си инсталират в надстройката и ще преписват директно от мозъка си. Иди го лови такъв! А щом знае откъде да препише, той ще знае и в живота кое знание къде се намира и как се употребява за лична и (дай, Боже!) обществена полза. Аз съм сигурен, че и Меркел, и Камерън са преписвали! И бих, казал, че са постигнали много високи лични и обществени резултати. Нали разбирате, че аз всичко анализирам и от гледна точка на обществения интерес.

Седяхме с министъра в една манастирска килия, където ученици преписваха "Историята" на отец Паисий. Преписваха учениците, та пушек се вдигаше, а министърът си правеше селфита, хванал се за брадичката като интелектуалец.

- Преписват и още как! - съгласих се с министъра, защото не грешеше; ако беше в грешка, пак щях да се съглася, защото знам, че Партията и министърът са като половия орган: той е прав, когато съгреши! - И Жолио Кюри е преписвал, защото е знаел, че без преписване спирка на метро няма да кръстят на него. Преписват хората, защото така се съхранява човешката памет и човешкото знание, като почнеш от староеврейските митове, което са преписване, докато станат на Библия, та до съвременната популярна музика, дето няма една оригинална тема. Пушкин казва, че трябва да се преписва творчески. Неговият "памятник нерукотворный" тръгва от Хораций през Ломоносов (с извинение) и Державин, та чак тогаз му дошъл редът и на Пушкин да пренапише тая ода по свой чалъм... А тия деца, дето преписват "Историята", сигурно са чели "Паисий" на Иван Вазов. Знаете ли, че и това произведение е малко преписано?

- Не думайте! - възкликна министърът хем в учтива, хем в разговорна форма. - Сигурен ли сте в това, което казвате? "Паисий" на Иван Вазов е преписан?

- Не просто съм сигурен - убеден съм! - и не само за "Паисий", а за цялата "Епопея на забравените". И мога да ви цитирам признание на самия Вазов. "Стихотворенията от тая сбирка - казва народният поет - са вече реминисценции от Виктор Хюго. Тук подражавам тържествения, възвишения, философския тон на неговите оди."

- Ето! - зарадва се министърът на това ново за него сведение. - И колегата Вазов е преписвал! Чухте ли деца?! И колегата Вазов е преписвал тия възторжени оди, които ви караме да учите в училище!

- Колега ви е бил като министър на народното просвещение - уточних аз и се обърнах патетично към децата. - Запомнете, мили деца, това, което ще ви кажа! Народният поет Иван Вазов и Тодор Танев са колеги само като министри на просветата!

- И освен това - допълни министър Танев - на колегата Вазов са кръстени народния театър и един нос на остров Ливингстън. И много други обекти, но спирка на метрото няма кръстена на него.

- Това е самата истина - подкрепих министъра. - А искам да ви подкрепя за още нещо. Вие като казахте "преписват", всъщност повтаряте знаменитото възклицание на Карамзин: воруют... Карамзин, деца, е нещо като Паисий - поясних за младата публика. - Вие, г-н Танев, тая дума я знаете: воруют (крадат). Това поне всеки го знае. Може едно изречение от Карамзин да не са прочели, ама това знаят! И да крадат и преписват знаят. И освен това любимият филм на българските зрители е правен по роман, преписан от Иво Андрич. А какво представлява геномът и ДНК? Безкрайна репликация на биохимични формули и биологичен софтуер, сиреч преписване, преписване, преписване...

Министърът ме слушаше с интерес, обаче на младата генерация й доскуча смъртно. Зарязаха "Историята" и почнаха да цъкат по устройствата си.

2
1543
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
12 Юни 2015 20:05
Преписват и още как! - съгласих се с министъра, защото не грешеше; ако беше в грешка, пак щях да се съглася, защото знам, че Партията и министърът са като половия орган: той е прав, когато съгреши! - И Жолио Кюри е преписвал, защото е знаел, че без преписване спирка на метро няма да кръстят на него.


14 Юни 2015 08:19
Иво
И аз като duzov, намирам дуалната форма на проява на органа за попадение!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД