:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 553
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Двама министри не успяха да спрат полицейския протест

Вицепремиерът Румяна Бъчварова обеща да назначи 200 нови гранични полицаи заради командировките по границата
СНИМКА: БГНЕС
Часове преди полицаите да излязат на протест синдикатите от МВР преговаряха два часа с министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на социалните грижи Ивайло Калфин, но не постигнаха съгласие по пенсионната реформа в сектора и командировките на служители на границата с Турция. Протестите продължават днес и утре. Пред сградата на парламента ще бъде изграден палатков лагер.
Преговорите между синдикатите от системата на МВР и вицепремиера Румяна Бъчварова и социалния министър Ивайло Калфин за пенсионната реформа в сектора не доведоха до помирение. Това е причината полицаите да не се откажат от протестите през уикенда.

На излизане от срещата, продължила над два часа, представителите на профсъюзите обявиха, че на всички въпроси са получили незадоволителен отговор от типа "ще се направи". Не е постигнато съгласие по въпроса с 3-годишния гратисен период за пенсиониране - до края на 2018 г., през който всички служители в сектор "Сигурност" да се пенсионират при сегашните условия - само с 27 г. стаж, от които 18 г. специализиран, обясни шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Профсъюзите настояват за пореден път за отсрочка за въвеждането на минимална възраст за пенсиониране на военни и полицаи. С промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от правителството в парламента, обаче гратисен период се дава само на придобилите стаж до края на 2015 г. От догодина се предлага минималната възраст да е 52 г. и 10 месеца и да расте с по 2 месеца на година, докато стане 55 г.

"Не може за една група от обществото да има изключения, защото няма да имам аргумент да обясня на другите защо за полицаите се прави компромис", заяви Калфин, преди да се срещне със синдикатите. След срещата той напусна МВР през страничен изход, без да даде изявления. Бъчварова обясни, че социалният министър е аргументирал позицията си със статистика. Аргументът на Калфин е, че предлага минимална възраст, която е близка до реалната за излизане в пенсия в сектора (52 г. и 8 месеца за м.г.). "Той си каза мнението, ние си казахме нашето, към момента всяка страна остава на своето мнение", заяви пък Попов. "Уточнихме, че те ще имат възможност да кажат своето мнение в парламента, където е внесен законопроектът", каза пък Бъчварова.

Няма напредък и по искането на синдикатите веднага да се спрат командировките по границата, където редовно са изпращани служители от областните дирекции заради бежанския натиск от Турция. Бъчварова обясни, че е представила план за назначаване на 200 гранични полицаи и довършване на оградата по границата. Тя обясни, че се чакало финансиране за строежа на съоръжението.

---------СЪМНЕНИЯ

Синдикатите се разсърдиха на вътрешния министър заради думите: "Струва ми се, че основанията за този протест имат по-друг характер - по-скоро да се покаже сила срещу новото ръководство. Този, който го организира и застава зад този протест, не знам кой е." "Ние сме провеждали протести при всички правителства, когато е имало защо. Кой стои зад нас - марсианците, американците или руснаците", възмути се Валентин Попов. Това не разсея съмненията на Бъчварова. "Не мога да предположа кой има интерес от това, но е много ясно видим опитът за едно неоснователно противопоставяне", заяви тя.

Според шефа на МВР Румяна Бъчварова за протеста на полицаите има и други причини, освен проблемите в системата.

 Според шефа на МВР Румяна Бъчварова за протеста на полицаите има и други причини, освен проблемите в системата.


37
3488
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
12 Юни 2015 20:15
Дисциплинарни уволнения за протестиращите!
12 Юни 2015 20:58
"Не може за една група от обществото да има изключения, защото няма да имам аргумент да обясня на другите защо за полицаите се прави компромис", заяви Калфин


Калфин, понеже вероятно твоите съветници четат медийните публикации по темата да ти дам жокер... Иска се гратисен период, защото когато хората са решавали да започнат работа е имало определени правила и тези хора са сключили ДОГОВОР при тези условия. Държавата вече ги променя няколко пъти и то все във вреда на добросъвестната страна на договора! Еми на хората им писна все да са от прецаканата страна! Много е просто, изпълнете си договора или дайте време на служителите да си организират живота в условията на форсмажорните обстоятелство, които вие създавате!
12 Юни 2015 21:00
Мусаибе
12 Юни 2015 20:15

Дисциплинарни уволнения за протестиращите!

И за какво ще ги уволнят бре, селчо!?
12 Юни 2015 22:04
Назначете 2000. Скоро няма да има кой да им изработва заплатите. Овцете масово отиват в чуждоземни кошари.
12 Юни 2015 22:13
На излизане от срещата, продължила над два часа, представителите на профсъюзите обявиха, че на всички въпроси са получили незадоволителен отговор от типа "ще се направи".


Бъчвата има голям проблем, че насреща й са полицаи в широкия смиъл на думата и подобни локуми изобщо не им минават.
12 Юни 2015 22:15
Да прати полицаите да ги разгони . Интересно- ако сега се включат в подкрепа агитките на "Левски" и ЦСКА (да не плаша с "Миньор" - Перник) кой ще ги спре ?
12 Юни 2015 22:16
абе Ники Хибридното къде се е покрило пак?? копа компири?? Или никой не го бръсне за слива..Все пак става дума и за военните
12 Юни 2015 22:17
Бъчвата му е шеф на Никито - той не преде.
12 Юни 2015 22:19
Иска се гратисен период, защото когато хората са решавали да започнат работа е имало определени правила и тези хора са сключили ДОГОВОР при тези условия.
aaa..че и аз преди 30 години започнах работа при едни определени правила,ама сеги викат=ще опъваш доде си жиииив
12 Юни 2015 22:22
Бъчвата му е шеф на Никито - той не преде.
а стига де-такъв убавец.....и темето си залеси....и досиетата предаде..сега викат е оставил армията на вталяваща диета...
12 Юни 2015 22:23
Натисни тук http://pan.bg/view_article-58-30669-OT-MO-POTVYRDIHA-ChE-DOGOVORITE-ZA-HRANA-IZTIChAT-V-NEDELQ-VARIANT-DA-SI-NOSQT-HRANATA-OT-KYShtI-A-MO-DA-PLAShtADO-KYDE-SE-DOKARAHME.html#sthash.cHXzn57v.dpuf
12 Юни 2015 22:24

Ми да не ги е предавал, глупака - цената му спада.
12 Юни 2015 22:29
Ох, да викнат за медиатор Цветлинчо Йовчев или друг от Библиотекарския с академични тежнения. Те добре се обхождат с милиционери.
12 Юни 2015 22:31
aaa..че и аз преди 30 години започнах работа при едни определени правила,ама сеги викат=ще опъваш доде си жиииив

Ами, протестирай, търси си правата, полицаите ли ти пречат?
12 Юни 2015 22:42
По принцип - полицаите можеха да се присъединят към протестите за увеличаване на възрастта за пенсиониране до гроб, когато това се отнасяше за всички.
12 Юни 2015 23:03
komar1 12 Юни 2015 22:16
абе Ники Хибридното къде се е покрило пак?? копа компири?? Или никой не го бръсне за слива..Все пак става дума и за военните

Цървулът няма проблемите на каката. Комар, ти не си ли разбрал, че на военните са им забранени много от нещата, които са дадени като право на полицаите-сдружаване в професионални организации, протести и пр. Точно затова беше предложено гранична полиция, на която закона е вменил охраната на границата, да си иде у дома, а с охраната да се заемат въоръжените сили и по-конкретно БА. Нито могат да откажат, нито да се оплакват от лоши условия. Нито пък да искат допълнително заплащане, почва едно учение "БОРДЕРЛАЙН" и забрави за нек'ви командировъчни... Полицайчетата се изпотрепаха по крайграничните урви (лека им пръст на момчетата) и веднага разни идиоти ревнаха "дай да пратим войничетата, на тях нали това им е работата-да умират. Армейските ЗИЛ-ове са с по-повишена проходимост от полицейските"
13 Юни 2015 06:33
Мхм.
Лошо е, когато някой ти гледа в копанката.
Но когато и взима от нея е вече нетърпимо.
rokosovski, полицията е една от малкото системи, незасегнати от т.н. реформи.
Дойде и нейния ред.

Родната милиция/сега полиция/ - единствената вярна опора на властта!
За карикатурата вдясно -
13 Юни 2015 09:09
че на военните са им забранени много от нещата, които са дадени като право на полицаите-сдружаване в професионални организации, протести
Да бе..Може ли членче, алинея, законче, където е записано,че на военните е забранено да протестират???
13 Юни 2015 16:30
И за какво ще ги уволнят бре, селчо!?

Рошковски, милиционерите сте напълнили форумите...хора без работа.
13 Юни 2015 16:39
Ако зависи от мен ще уволня поне 90% от тия търтеи! До 1990 година милицонерите бяха втора категория и се пенсионираха на 55 годишна възраст!
13 Юни 2015 19:07
ТОЯГО СЛИВА
13 Юни 2015 16:39
Мнения: 435
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ако зависи от мен ще уволня поне 90% от тия търтеи!


Може! Сънувай спокойно... нищо не зависи от тебе...
13 Юни 2015 19:08
ТОЯГО СЛИВА
13 Юни 2015 16:30
Мнения: 435
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И за какво ще ги уволнят бре, селчо!?

Рошковски, милиционерите сте напълнили форумите...хора без работа.


А може ли отговор на въпроса за какво трябва да се уволнят протестиращите!? Щото то дрънкала много в държавицата...
13 Юни 2015 19:53
Доктори и програмисти като не си харесват условията тук- отиват в Германия да работят същото, и там ги искат. Полицаите, ако са ербап- и те да отиват да работят същото в Германия ( ако ги искат).
13 Юни 2015 20:30
Ако всички полицаи 1 седмица не ходят на работа никой няма да разбере. Други професии 1 ден да не са на работа веднага се чувства.
13 Юни 2015 20:35
овца последна
13 Юни 2015 20:30
Мнения: 1,891
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ако всички полицаи 1 седмица не ходят на работа никой няма да разбере. Други професии 1 ден да не са на работа веднага се чувства.


И кои са тези професии, освен шофьорите в градския транспорт!?
13 Юни 2015 21:45
Лекари, миньори, енергетици......и всички произвеждащи нещо и създаващи БВП.
13 Юни 2015 23:19
Извинете, но сте лаик в икономиката! Работната сила не създава БВП! Интересно е да проверите степента на доверие на обществото в лекарите и енергетиците...
13 Юни 2015 23:38
А каква е степента на обществено доверие в полицията. След като вече официално се признава, че масово хората не съобщават за престъпления срещу собствеността, защото считат, че няма смисъл. И какво е общественото доверие в енергетиците, някое социологическо проучване ли имате? Може би се бъркате и имате предвид собствениците на ВЕИ, ръководството на ЧЕЗ и подобни? Не аз имах предвид, работещите денонощно в АЕЦ, ТЕЦ ВЕЦ, които и за един ден да спрат, ние с вас няма да можем да водим тази дискусия. А за лекарите, проблем с общественото доверие имат само застаряващите наивници все още работещи тук. Както се вижда българските лекари се ползват с достатъчно голямо доверие от западаните общества.
13 Юни 2015 23:50
Спорът не е в тази плоскост! Апропо, знаете ли колко бивши "полицаи" са се реализирали успешно по света!? Не? Грешна ви е задачата. Затова няма значение какъв е резултата!
14 Юни 2015 01:02
И в двете ми мнения, аз просто отговарям на ваши въпроси. Така, че плоскостта вие я определихте. Какъв е процентът на тези ваши познати, които споменавате, които работят, като полицаи, защото аз познавам специалист по хранене станал отговорник по качество във фирма производител на платки и юристи станали бармани, и какво...? И изобщо това, какво общо има, и каква теза доказва, освен просто опит да се отговори по някакъв начин.
А сега сериозно, какво определя един полицай и военен да се пенсионира по-рано, и с огромни обезщетения, а не примерно един лекар в спешна помощ. Чисто обективно досега не се забелязва липса на полицаи и военни, а на лекари. И ако приемем, че работещите на терен полицаи, чисто физически трябва да се пенсионират на 50, какво налага "другите" от МВР да се пенсионират на 53(голям компромис), а в същото време миньорите се пенсионират на 52.
И не, не може ВЕЧЕ всички да се пенсионират на 45, това е обективната действителност.
14 Юни 2015 06:04
аиг, отговорът на въпросът ти е следния - т.нар. привилегии на полицаите са компенсация за ред ограничения и специфични условия на работа. Едно от тях е забраната да допълнат заплатата си с работа на друго място. И ако стане патаклама, всички бягат в обратна посока. А само полицаят се движи срещу нея. Не мисля, че е сериозно хора, непознаващи спецификата на полшцейската дейност, да правят гръмки изказвания. Правоохранителната система е взаимосвързана, и аконещо куца в едно звено, то се отразява на всички звена. Що се отнася до искането по-горе полицията да се уволни или че нямало да има размика, ако не работи, то въпросният субект дори няма идея какво ще се случи, ако действително момчетата на улицата спрат да работят. Не може да се реализират полицейски функции без информационна система, без гориво, без снабдяване, с ежедневни промени в нормативи, без подкрепа... Лично аз съм привърженик на идеята администрацията в МВР да е с орязани привилегии, а такива да имат само някои длъжности, работещи на терен и пряко.
14 Юни 2015 09:13
Цветан Цветанов каза, че Орешарски е виновен. Повярвах му!
14 Юни 2015 11:53
СТИГАААААА, СТИГА с исканията и недоволствата! Заплати и привилегии се полагат на хора, които знаят, могат и вършат работа, за дремане по сенките и по кюшетата, за подпомагане на престъпността, за неизпълнение на задълженията, за корупция и за нарушаване на закона се полагат наказания.
Писна ни от Вас - толерирате циганите, битовите кражби, кражбите на коли, рекетирате по пътищата, съдействате на сводници и трафиканти, само се чудите от кое да правите далавера и пари, болшинството от Вас имат трудно завършено средно образование в дълбокопровинциално училище, а отгоре на всичко не Ви е срам да се излагате с претенциите!
Ние вече не вярваме на полицията! Ако искате нещо - докажете, че го заслужавате, тогава ще бъда първия, който ще Ви подкрепи, но не и сега! Срам ме е от Вас, дори някои ги мразя - безплатно!

14 Юни 2015 12:05
Нека шефът на полицейския синдикат Валентин Попов каже на колко години е, колко стаж има и ако е придобил право за пенсия, какво прави в МВР, след като работата му е тежка?
14 Юни 2015 12:22
Визитка
Роден е през 1964 г. в Дупница
Завършил математическа гимназия "Акад.С.П.Корольов" и ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград.
Работи в МВР от 1993 г. като командир на отделение на ГКПП "Станке Лисичково", в ГПУ - Благоевград и РДГП - Кюстендил.
Един от учредителите на Синдикалната Федерация на служителите в МВР (СФСМВР), председател на Управителния съвет през 2009-2010 г. и от 2011 г. досега.

Работата му е на чиновник, цял ден под климатика за какво "трудът' му е първа категория?
14 Юни 2015 16:33
А може ли отговор на въпроса за какво трябва да се уволнят протестиращите!? Щото то дрънкала много в държавицата...

Защото не си вършите работата, а правите циркове пред парламента! Наложителна е тотална смяна на личният състав на МВР!
Искам да попитам и Валентин Попов :
1.Работата свързана ли му е с риск за живота и здравето му повече от колкото на един професионален шофьор?
2.Работи ли на открито при тежки метеорологични условия?
3.Упражнява ли тежък физически труд?
4.Защо след като е придобил право на пенсия още работи в МВР и подкокоросва служителите да протестират?
14 Юни 2015 18:20
т.нар. привилегии на полицаите са компенсация за ред ограничения и специфични условия на работа.
И каква привилегия е това да краднат от парите на пенсионерите, трудели се 40 и повече години? Да се скатаят от здравното осигуряване, което да остане за сметка "третата ръка" хора, преджобвани и измамвани от контингент, покровителстван от същите тези полицаи? Привилегия е да пътуват гратис в обществения транспорт, защото парите за курса (на влака, метрето, автобуса) са платени предварително. Ама пенсията се заработва - тя не е предварително заложена от обществени/бюджетни средства.
Аз бих дал и още една привилегия - всяка година месечен опреснителен курс за полицаи "Що е собственост" и защо собствеността не може да се ползва ни за стимулиране на работния процес, ни за привилегия. Също що е привилегия - права, а не собственост на пенсионна партида, свързани единствено с преките служебни/работни задължения, а не бъдещо събитие - а то е дори е извън предмета на дейност.
Едно от тях е забраната да допълнат заплатата си с работа на друго място.
Могат да преподават в училища и университети, да пишат романи, да рисуват и да печелят като продават творбите си. Но не само не могат, а се счита и за престъпления да "продават" събраната от държавата информация по обществената сигурност или да я използват с цел облагодетелствуване (рекет, укривателство, заличаване на доказателства, охрана на частен бизнес независимо дали и ВАИ холдинг, ЛЕВ иншурънс или Нефтохим АД)
И ако стане патаклама, всички бягат в обратна посока.
Забранено ни е да носим оръжие. Иначе не само с Емил Кюлев, Илия Павлов, Васил Илиев и т.н. населението щеше да оредее, ами полицейският синдикат щеше да е по-рехав. Колкото до бягането, така и не стана ясно кой къде е бягал в оная акция в "Белите брези" под вещото ръководство на уж топ полицая Ботьо Ботев, при която баретите (НСБОП) и полицаи (НСБМБ) се изтребваха един друг в защита на престъпни интереси.
въпросният субект дори няма идея какво ще се случи, ако действително момчетата на улицата спрат да работят
И какво ще се случи - всички ще сме с богати къщи като в Игнатиево? Или ще гледаме театър на живо като в "Белите брези"?
Щото и при сегашната работа на "момчетата на улицата" в квартала кражбите от апартаменти и автомобили не са спирали. Освен при задържането на някой, към "богатото му криминално досие" да се добави още едно перо за полицейски рекет (регистрация, опс "водене на отчет" за събиране на допълнителна парса). Тъй де, що полицаите да го дават на съд (да се занимават с доказателства съгласно изискванията на закона) като човекът редовно си плаща да не му се повдига обвинение. Пък ако спре да плаща, винаги могат да си "измият ръцете" като го набедят за престъпление, чийто извършител е останал нерекетиран, опс неизвестен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД