:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 557
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Магистрати мотаят дела над 20 години

Прокурори и съдии влизат неподготвени в съдебната зала, установи Инспекторатът на ВСС
И през 2014 г. продължава негативната тенденция прокуратурата и съдът да мотаят неоправдано дела години наред. Най-фрапантно е бавенето на две дела - наказателно и гражданско, в продължение на 21 години, установи Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, който вчера публикува доклада си. Съдилищата не решават делата с необходимата бързина, бездейства се през дълги интервали от време, прокуратурата не изпълнява дадените от съда указания, гласят заключенията на инспекторите. Най-голямо е бавенето в София, но там са и най-натоварени.

Цели 21 години например е разследвано блудство и изнасилване на непълнолетна. Софийската районна прокуратура го е спряла за 16 години заради отсъствието на свидетел, който през това време ту влизал, ту излизал от страната, тоест можел е да бъде установен всеки път, когато е минавал границата. Дело за делба е пътувало по инстанциите 21 години и 7 месеца. Друг наказателен процес - за грабеж, е продължил 15 г. и 9 месеца, тъй като следовател от Пловдив бездействал 6 години и 2 месеца по него. Когато делото стигнало до съд, 41 пъти било отложено.

Основните пропуски в дейността на съда, прокуратурата и следствието се дължат на лоша подготовка по конкретните дела, което означава, че се правораздава, без да се четат материалите. В доклада се говори още за безкритично допускане и събиране на доказателства, насрочване на заседания през значителни периоди от време, липса на активност у разследващите органи, несъобразяване с посочените в процесуалните закони срокове. Наблюдаващите прокурори прекратяват дела, преди да са извършени всички необходими действия по разследването и преди да е направено задълбочено и пълно изясняване на фактическата обстановка по делото.

През 2014 г. са били подадени 581 заявления за бавно правосъдие. От тях 365 са приети за основателни - 251 са по граждански дела, а 114 - по наказателни. По 153 от тях на потърпевшите граждани е предложено споразумение. Изплатени са 413 300 лв. обезщетения.

Инспекторатът е получил 1854 оплаквания за различни нарушения от съдебните органи. Без разглеждане са оставени 426 от тях. Отправени са 212 препоръки до административни ръководители. На фона на многото нарушения прави впечатление, че органът е внесъл само четири предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу магистрати през м.г. Същият е броят им и през 2012 г. През 2013 г. предложенията са били седем.

Проверяващите са установили, че не се спазват препоръките от предходни проверки във връзка с контрола върху съхранението, връщането или унищожаването на веществените доказателства. В почти всички проверени прокуратури липсва организация парите и другите ценности, иззети като веществени доказателства, да се предават за пазене в търговска банка или в БНБ. Не се следяла редовно и книгата за изпълнение на присъдите в прокуратурите, въз основа на която осъдените се вкарват в затвора.
15
3882
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
12 Юни 2015 19:09
Ако всичко това отиде в Страсбург....
12 Юни 2015 19:29
Това у нас?! Не може да бъде Гледаме напреТ!
12 Юни 2015 19:34
В тия 20 години включват ли се двата режима на Т№1 или пак има изключение!?
12 Юни 2015 19:52
Вижте сега, магистратите са претрупани с какви ли не дела. В нашия блок една патка не ще да плаща за чистачка и асансьор. Единственият начин да я накараме е било да я съдим., че не плаща 6 лева на месец. Преди 1989г. за тези случаи имаше така наречения другарски съд. Събират се от кооперацията и я съдят. Ако не миряса това отива в милицията и там и дръпват ушите. Разбира се тогава имаха страх от органите. Повечето случаи се разрешаваха на ниво другарски съд. Въобще такива случаи не достигаха до съда. Е имахме един преподавател по политикономия в Института, който съди един друг за 1.23лв. Ама това беше защото той си беше идиот по начало.
В САЩ има специален съд, който се занимава със спорове до 2000 долара. Там няма адвокати, има само съдия, който преглежда документите и решава.
12 Юни 2015 20:04
Mrx++ 12 Юни 2015 19:52
В САЩ има специален съд, който се занимава със спорове до 2000 долара. Там няма адвокати, има само съдия, който преглежда документите и решава.


Значи, таковата...
Дали е така в САЩ - не знам...

Но когато Костов запретна ръкави да разсипва прарораздаването първата работа бе да турнат някакви тавани, които определят на колко инстанции да се разглежда даден спор. След това доразсипването продължи с още повече условности...

Но да се върнем на темата - интересът по никой начин не предопределя сложността на спора. Един казус и за 1 (един) лев може да е много по-сложен от друг, който е за 1 трилион лева...

Даже, да ти кажа, в общия случай повечето спорове за по-големи суми са придружени с някакви документи (все пак става дума за повече пари), като понякога (невинаги!) тези документи облекчават решаването.

Моето мнение е, че не бива да има ограничения, които да са обвързани с размера на интереса.



12 Юни 2015 20:09
Докато върху магистратите не бъде въведен в сила законът на Линч - все така ще е.
12 Юни 2015 20:12
Магистрати мотаят дела над 20 години


При подобни случаи винаги използвам един и същи аргумент!

To be, or not to be: that is the question:
Whether 'tis nobler in the mind to suffer
The slings and arrows of outrageous fortune,
Or to take arms against a sea of troubles,
And by opposing end them?
...
For who would bear the whips and scorns of time,
The oppressor's wrong, the proud man's contumely,
The pangs of despised love, the law's delay,
....
12 Юни 2015 21:44
Ама иначе по цял ден кипи усилен безсмислен труд на магистратите. Ей, тия първи ще си го отнесат. Смятат се за недосегаеми и това рано или късно ще им изиграе лоша шега.
13 Юни 2015 04:15
Ужас тука има некаква таина зделка за протакане.
13 Юни 2015 06:26
Ганий, ,
Да викнат Близнашки за съвет, той все ще измисли нещо.
Съдебната ни система е под всякаква критика.
13 Юни 2015 07:14
Ама са независими и сами си определят бюджета...
---------------------------
Сайтът на Генек
13 Юни 2015 07:58
Разсипията на съдебната система започна с овладяването на властта от Втори Адвокатски колектив!
13 Юни 2015 08:11
Че правораздаването в много случаи е бавно, така е.
Но, в интерес на обективността извеждането на заглавие, внушаващо обичайна практика, когато става дума за две дела, едно от които е било спряно 16 години от разследващите, не прави чест на автора.
От друга страна и коментарите са главно за съда, без да се отчитат дори и изнесените в статията данни за кои съдилища става дума и тяхната натовареност, съотнесена към броя на съдиите и наличните съдебни зали.
Отделен е въпросът с основанията за отлагане на дела и броя на заседанията по всяко конкретно дело - те рядко зависят от съда, да не кажа никога.
В софийските съдилища например няма нито достатъчно съдии, нито зали, поради което при отлагане на делата се дават дати след месеци.
Във ВКС дори закритите заседания за разглеждане допустимостта на касационно обжалване се насрочват за след година, а ако пък се стигне до разглеждане по същество, минава още поне толкова.
Ако някой от пишещите има поне малка представа (изключвам Ганий) от работата на магистатите (а дори и на адвокатите) по дела, ще знае, че протакането на едно дело с години е изключително неприятно и за самите тях и се губи както атмосферата на делото, така и фактологията му, което затруднява работата по него.
От горното трябва да се разграничат случаите, когато делото е вече обявено за решаване и въпреки това решението се бави неоправдано дълго - това вече наистина зависи само от съда, всички останали случаи на забавяне са въпрос както на процесуална уредба, така и на конкретика на делата и ресурсна обезпеченост на самия съд.
Има и съдии, които работят бавно, но качествено, както и съдии, които много бързо си насрочват и решават делата (за радост на инспектората), но пък какви решения излизат

Забавянето и затлачването в досъдебното производство е друга бира - там действат и фактори, които и друг път сме коментирали.

И все пак ще кажа, че при действието на всички фактори, относими към бързината на правораздаване, на който принцип наблегна и новия (вече поостарял) ГПК за сметка на други основни принципи, приоритет трябва да бъде качественото и справедливо правораздаване - това е неговата крайна и единствена цел.
Със съжаление трябва да отбележа (и не само аз), че залитането в процесуална икономия, бързина и дисциплинираност на страните в процеса, със все преклузии за изнасяне на фактология и събиране на доказателства, включително за проверка на вече събрани (това в гражданския процес вече няма как да се случи) и ограничаване на касационния контрол, влоши изключително много качеството на гражданското правораздаване и наруши негов основен принцип и цел - да достигне до обективната истина по спорния по делото въпрос. Тя в голям брой казуси вече е въпрос на страничен ефект от иначе по-бързия процес в сравнение с отменения ГПК.
13 Юни 2015 08:28
deneb, за последния ти абзац, ,
Отново ще дам за пример прочулият се случай с Марио Николов и приятелчетата му.
Тези, които бяха съдени от немски съд отидоха в затвора след месец-два и вече излежаха присъдите си/мисля по няколко години/.
Съдените от българската съдебна система са 'невинни' и си веят байряка.
Та така. Едно и също престъпление, едни и същи факти и доказателства.
14 Юни 2015 08:19
Да викнат Близнашки за съвет, той все ще измисли нещо.
Съдебната ни система е под всякаква критика.
Близнашки тази сутрин се изказ по Канал 3. И тук трябва да отбележа беше прав. Да се подчини Прокуратурата на изпълнителната власт означава, че всяко правителство, което дойде ще съди предишните. Бай Ганювщината ни ще се развихри до краен предел. То и сега Прокуратурата се влия ет управляващите, ама тогава ще стане неспасямо.
А, че съдилищата са претрупани с работа съдя по мой племенник, който е съдия. Майка му вечер и през почивните дни му помага в печатането на решенията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД