:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 553
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София ще продава на търг 40 хил. тона боклук годишно

Приходите ще се използват за дейности по чистотата
Столичната община ще търси на търг купувачи на рециклируемите отпадъци, които ще остават след преработката на боклука в новия завод за боклук. Това става ясно от предложение на зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска за промени в наредбата за провеждане на търгове и конкурси. Очаква се заводът да заработи през есента, като годишно в него ще бъдат третирани около 410 хил. тона отпадъци. От тях прогнозите са да се получават 30-40 хил. тона рециклируеми материали - метали, хартия, пластмаса и стъкло.

Търговете ще се обявяват на база месечни анализи от оценители, за да се определи начална тръжна цена според пазарните. В наредбата се залага и 10% намаление на цената, ако след провеждане на търг не е имало интерес към боклука. Фирмите, които се занимават с изкупуване, са категорични, че пазар има. "Има пазар, но за цена може да се говори едва след като заводът заработи и се види какво е качеството на получения боклук", коментира Ивайло Трайков от фирма, която изкупува метали.

Не е ясно обаче точно колко ще носи тази дейност годишно. Причината е, че началната цена в търга ще зависи от качеството на материала и цените на пазара. "Има пазар на вторични суровини - и се купуват, и се продават", коментира пред "Сега" Мария Бояджийска. В момента подобна дейност се извършва от общинската фирма "Чистота Искър", като 50% приходите от тези сделки постъпват в общината. Материалите, които ще остават след обработката в новия завод обаче, няма как да се продават от общинската фирма. Причината е, че инсталациите и заводът се експлоатират от общината и тя трябва сама да извършва сделките. Самият завод се управлява от създадено общинско предприятие, но то не може да извършва търговска дейност. Приходите пък ще отиват в общината и ще се изразходват за дейности, свързани с чистота, обясни Бояджийска.

СДЕЛКИ

"Чистота Искър" и в момента продава отпадъците, които са останали след обработка. Така например за изкупуването на един тон хартия се плаща 70 лв. без ДДС. При желязото цената е 345 лв. на тон без ДДС. Най-много се печели от алуминия. Мекият алуминий се продава от общинската фирма за 2000 лв. без ДДС на тон, а твърдият - 2100 лв. Стъклото пък върви по 60 лв. на тон. Договорите с фирмите са за отпадъците от сортиращата инсталация в Суходол. От началото до годината до юни "Чистота Искър" е внесла в общинския бюджет 25 хил. лв. от тези сделки, става ясно от справка, изготвена за "Сега".
1
1441
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
29 Юни 2015 12:20
А може ли да се плаща със сливи?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД