:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Седмицата

Конституционен конспект: па’й се, потоп!

Ироничното припомняне на скопени членове спрямо действителното състояние на България е едно от по-меките спасения пред наглостта, с която се парадира политическа отговорност към конституционни промени
Снимка: Архив "Сега"
Авторите на новата Конституция на Република България са записали в нея редица текстове, които изглеждат смешно от гледна точка на днешната реалност.
В жегите действа много ободряващо подобен свеж коментар в стил "па'й се, иде потоп от инвестиции през Шенген": "Беше изключително важно да намерим консенсуса за съдебната реформа, убеден съм, че след днешния ден ще има и Шенген октомври, убеден съм, че ще има и много инвестиции в България". Това казал Бойко Борисов в приветствието си за откриването на нова спортна зала в Русе и на бъдещи обекти, напр. нов четирилентов път между Велико Търново и Русе. С предвиждането за Шенген и новите инвестиции той благодарил на всички, "които надмогнаха всичко и си стиснаха днес ръцете - непримирими врагове - Патриотичен фронт с ДПС, РБ с АБВ" за нов проект за промени в конституцията, който щял да задвижи съдебната реформа.

Няма как свежото чувство да не се поеме и от българския народ, който



ляга и става с мечтата за промени в конституцията



И как не: след съдебната реформа току-виж запретнали ръкави за пипване на други важни конституционни текстове, плачещи за промяна. Например Част първа, Основни начала: тук може да се промени нещо в парламентарното управление и произтичащата от народа власт, както и в правото на никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност да не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет (чл.1), като се посочи, че някои части по-могат от други, защото имат повече свободно време за гражданска активност. Неприкосновеността на териториалната цялост (чл.2) с оглед на възможно бъдеще, българският като официален език (чл.3), участието на страната в изграждането и развитието на Европейския съюз (чл.4,3) с оглед на разграждането му също могат да са обект на "конституционен дебат".

Смущаващо е равенството на всички пред закона и отговорността на държавата за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица (чл.6,2 и чл.7). И как не: това са все пожелателни текстове, които не отговарят на висотата на времето и на политическата отговорност дотам, че все повече в сънищата се явява призракът на Народен съд. Особено ако се схващат буквално други пожелателни членове пак там: въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост (чл.9); семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото (чл.14);



трудът се гарантира и защитава от закона



(чл.16); частната собственост е неприкосновена (чл.17,3); подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост; със закон може да се установява държавен монопол върху железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества; държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото (целия чл.18); основни цели на външната политика на Република България са националната сигурност и независимостта на страната, благоденствието и основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен ред (чл.24,2).

Разбира се, това са дреболии, подобни на ония констативни членове, според които традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание, а религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели (чл.13, 3;4). Също такава дреболия е и характерното смесване на права и задължения от типа на изучаването и ползването на българския език (чл.36,1), според което е нормално при задължително училищно обучение до 16-годишна възраст (чл.53,2)



деца с дипломи за осми клас да не могат да прочетат името си



Несъмнено откъм ветровете отвъд и отсам Атлантика, както и откъм гетата със специфични традиции и приближаването на шериата, целият чл. 46 е странен: Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак; съпрузите имат равни права и задължения в брака и семейството; формата на брака, условията и редът за неговото сключване и прекратяване, личните и имуществените отношения между съпрузите се уреждат със закон. Във връзка с него следва да се помисли и за промяна на чл. 47: Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата, като се допълни, че последното е в сила когато и родителите са непълнолетни.

В тоя стил може да се конспектира и коментира почти всеки конституционен текст, както и т. нар. гражданско общество да протестира, че никой не се захваща с тъй важните промени. Доводът, че така се разводнавял съдбовният спор за съдебната реформа и се подменял "дебатът", е толкова смислен, колкото и срещуположният, а именно, че с приказки и врътки около съдебната реформа се бетонира лицемерната форма на държавното ни устройство, според което "Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция." Както виждаме тия дни, тая власт произтича и



се осъществява от клики в пазарлъци по кафе-шантани и площади,



парламентарни коридори и мними кориди, под надзора на чужди посолства и еврокомисари. Това, че за всички тях съдебната реформа е най-важна, показва, че рядко някой чете конституцията. Поради което е необходимо тя да се чете и припомня дори с риск, че това измествало погледа от съдбовни решения, след които ще потекат инвестиции. Разбира се, четенето не решава нищо, но ироничното припомняне на скопени членове спрямо действителното състояние на България е едно от по-меките спасения пред наглостта, с която се парадира политическа отговорност към конституционни промени. По-твърдите може да дойдат през някой свеж есенен ден, ако нацията не се е оттекла по отворения шлюз "Шенген".



8
8009
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
25 Юли 2015 04:07
Историческият компромат развързва ръцете на антинародната коалиция БОСТАН, но неизменно ще се изпоскарат още преди поредните фалшифицирани избори.
25 Юли 2015 06:16
Hristo Atanassov
Има ли някой, който сериозно да си мисли, че промените в конституцията имат друга цел и могат да променят нещо друго, освен да дадат основание за предсрочната персонална подмяна на ВСС ?

Може да се каже, че ДПС отстъпва, но всъщност го прави за да не отстъпи от своята квота на влияние в съдебната власт. Дори вероятно реално ще я увеличи.

Чак ми е чудно кой и защо е решил, че тези промени в конституцията стават дори за някакъв пиар. Вероятно лятната отпускарска информационна суша.
25 Юли 2015 07:58
Стремежът на съуправляващите партиики да останат на всякаква цена в управлението на държавата плюс подкрепата / срещу запазване и разширяване на реални властови позиции/ на ДПС създадоха възможност на мутромилиционерския клан и олигарсите на Борисов да прекарат през парламента всякакви законови и конституционни поправки в своя полза.
25 Юли 2015 13:08
Това, че за всички тях съдебната реформа е най-важна, показва, че рядко някой чете конституцията.

А тази мисла показва, че мислителят нищо не разбира, не е дори скулптура, а просто камък.
26 Юли 2015 04:31
частната собственост е неприкосновена (чл.17,3)


И как това се съгласува съ ремонтирания и преремонтиран закон за "етажната" собственост, според който всеки може на практика да прави с жилището ти каквото му скимне без твоето изрично съграсие и дори ти, собственикът, да си категорично против (да ти го опаковат например със стиропор)!
26 Юли 2015 10:13
за автора
27 Юли 2015 00:11
JKMM 23 Юли 2015 17:00
Ето я истината как трябва и как в действителност се пишат (промени в) Конституциите по света и какво следва от това: https://www.youtube.com/watch?v=NufLZOGcKE4
А що се отнася до непрекъснато повтаряните и реално провежданите вече 25 години реформи, ще цитирам Ноам Чомски:
"Реформа" е дума, за която винаги трябва да внимаваме. Когато Мао е започнал "Културната революция", тя е била наречена реформа. Реформата е промяна, която се предполага, че трябва да харесате. Но когато чуете думата реформа, някак посягате към портфейла си, за да видите кой ви го задига. ... "Субсидия" е друга интересна дума, подобно на реформа. Когато публични средства се използват за публични цели, това е субсидия. Но когато тези средства отидат към частни ръце, това не е субсидия. Това е реформа."
19 Септември 2016 09:01
***
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД