:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,531,584
Активни 548
Страници 10,235
За един ден 1,302,066

Аферим, ДПС, машаллах!

От цялата епопея "Съдебна реформа" в главите на избирателите ще остане, че реформаторите се дънят, а движението е велика политическа сила
Иван Стамболов-Сула
Въздишка на облекчение се откърти от гърдите на загорелия за реформи български народ. В четвъртък научихме, че управляващите и по-специално тяхното реформаторско крило са постигнали исторически пробив, макар и с цената на исторически компромис. Пробивът е, че нашумелите напоследък законодателни промени, които тук за краткост ще наричаме "съдебна реформа", очевидно ще бъдат приети. Компромисът е, че техните първоначални вносители се отказаха от авторството си в полза на ДПС и сега колкото и да се мъчат да изкарат, че лаврите са за тях, лаврите не са за тях. Нещо повече, остава неприятното впечатление, че така дългоочакванитереформи, които идват да разбият статуквото, са дело на самото статуквоЗащото олицетворение на какво, ако не на статуквото е ДПС - големият печеливш от всяко управление, рафинираният изнудвач на мнозинства. Когато професионални политици несръчно скандираха #КОЙ? по улиците в стремежа си да минат за протестиращи граждани, изглеждаше невъзможно да си представим, че в съвсем близко бъдеще те ще благодарят на #НЕГО и възторжено ще гласуват реформите, които #ТОЙ им измъкна изпод носа, за да ги лансира от #СВОЕ име.

Колкото и да ни убеждават всички, включително и чуждестранните дипломати, че сме прекрасни, че сме едни демократи, дето няма други такива по света и че сме направили такъв гигантски скок напред, че историята трудно може да ни догони, все пак след вчерашния ден си останахме стъписани.

И най-стъписани останаха привържениците на Реформаторския блок, защото триумфът, който изглеждаше така близо, който подплаши даже русофилите, май ще се окаже провал. Вече почти всички се опасяват, че съдебната реформа, дори да мине на първо и второ четене (което хич не е сигурно), дори да не я отхвърли Конституционният съд (за което все по-упорито се говори), ще излезе от битката толкова осакатена, че няма да прилича на себе си и всичко ще си продължи мирно и тихо, както си е вървяло досега. Статукво.

За да си обяснят света, в който се озоваха вчера, привържениците на Реформаторския блок се разделиха на две:правоверни на идеята и правоверни на партиятаПравоверните на идеята казват: вие ни предадохте, вие предадохте идеята! Как можахте да се спазарите точно с ДПС? По този начин вие станахте част от модела #КОЙ и вече нямате моралното право да ни представлявате. Ние гласувахме за вас, защото не можехме да гласуваме за комунистите, не можехме да гласуваме за герберите, за ДПС да не говорим! Вие направихте коалиция с Бойко Борисов, легитимирахте го като десен и той щедро и почтено ви се отплати във валутата, с която оперира най-добре - власт. Простихме ви тази коалиция, защото се насилихме да повярваме, че тя е в името на избрания цивилизационен път на държавата и нацията. Простихме ви и трескавата възбуда, с която се хвърлихте към постовете като пресъхнали керванджии към оазис. Но как да ви простим това, което направихте в четвъртък? Как да ви простим, че позорно свихте знамето, под което ни събрахте, за да може #КОЙ да си развее байрака!

Правоверните на партията казват друго: Победихме! Нашите показаха висш пилотаж във воденето на преговори. Та какво значение има от чие име ще мине реформата, щом ще мине! Ако не се бяха събрали партиите в Реформаторски блок, ако не бяхме гласували за тях, ако не бяха влезли в управлението с ГЕРБ, ако не бяха постъпили гъвкаво с ДПС, сега за никакви реформи нямаше да се говори.Няма значение, че ДПС са част от статуквото,може би неговата най-стара и най-емблематична част. Важни са резултатите. А резултатите са тези, че ВСС ще се раздели на две колегии, ще се увеличат правомощията на Инспектората и Висшият адвокатски съвет ще може да сезира Конституционния съд. Нима това не е прекрасно! В известен смисъл Реформаторският блок постави Статуквото на колене и го принуди да се самоубие.

Всъщност и едните, и другите говорят това, за да се види ясно и отдалеч, че не са отстъпили от принципите си. Интересното е, че в известен смисъл и едните, и другите са прави, както и че и едните, и другите не са прави. Прави са и ДБГ да се дръпнат и да излязат с особено мнение, защото разбират, че имиджът на блока по-скоро ще пострада, отколкото да се излъска, и не искат да бъдат без вина виновни - очевидно са ги държали настрана от преговорите и взимането на решението, което не е нещо ново в реформаторските среди.

Всъщност от политическа гледна точка никой не е извършил нищо неправилно. Едните казват: "Искаме да се случи ТОВА". Другите отговарят: "Добре, щом искате, ще се случи, но ще се случи ТАКА". Да сте си мислили какво, кога и от кого да поискате! Действията на Реформаторския блок са абсолютно правилни и адекватни. А в крайна сметка нима избирателите им не са ги избрали именно за да се държат като адекватни политици? Вярно, от гледна точка на честта и принципите реформаторите, като видяха, че проектът им няма да мине, трябваше да се оттеглят от всякакви преговори, да си напуснат министерствата и другите коалиционни позиции, да предизвикат криза и всичко да започне отначало - до победа без компромиси. Но за кого щеше да бъде полезно това? С изключение може би на епическите поети - за никого. Нямаше да е полезно дори за онези принципни критици, които сега обвиняват блока в конформизъм. Да, решението на реформаторите е грозно, даже е гнусно, доколкото показва действителността такава, каквато е. Но в никакъв случай не е неправилно. Не си спомням поговорката за хорото и какво става, като се хванеш на него, но съм убеден, чене можеш да се хванеш на хоро и да танцуваш валсВ крайна сметка реформаторите изгубиха. Утре малцина ще помнят какви бяха разликите между редакцията на правосъдния министър и редакцията на ДПС. Дори днес мнозина не ги знаят, а и изобщо не се интересуват. Вероятно за обществото няма да има никаква разлика коя редакция ще се приеме. Вероятно за обществото няма да има разлика и ако не се приеме нищо - очевидно всичко ще продължи да си върви постарому. Тоест професионалният юридически дебат за хората няма никакво значение, защото те усещат, че от него няма да се промени нищо. Други неща обаче имат много важно значение - какво ще остане в паметта на публиката от всичко това, от цялата тази пукотевица и размяна на пламенни лозунги. Ще останат няколко елементарни конструкции, няколко опростени извода: Първо, реформаторите се предават, отстъпват от реформите (кои реформи - това няма никакво значение). Второ, истинският реформатор е ДПС; ДПС прави нещата да се случват, не може без ДПС. Трето, за политиците най-важното е да бъдат във властта, макар че не са го казвали на избирателите си в прав текст, а са им гукали други неща. И четвърто, Европейският съюз е доволен, кабинетът ще довърши мандата си. Е, може да изхвърчи някой и друг реформаторски министър, но това е в името на реформите! Това е всичко, което ще остане в общественото мнение, когато т.нар. съдебна реформа потъне в дебрите между първо и второ четене.

И освен това мисля, че Картаген... Стоп! Има и още нещо. Да не забравяме, че наесен ще има избори. Ще се броят пилците. Хайде сега да се върнем и в тази светлина да прочетем още веднъж какво ще остане в главата на избирателя от цялата тази епопея със съдебната реформа. Ще остане, череформаторите се дънят, а ДПС е велика политическа сила,която трябва да уважават всички, даже и онези, които я мразят. Какво за Бойко Борисов? Той е на друго ниво. Той е архитектът, който прави да се случват невъзможните довчера компромиси и немислимите консенсуси. Всичко хубаво е негова заслуга и нищо лошо не е негова вина. Политиката е театър, а изборите са галаспектаклите на трупата. Както в комедия дел арте всеки характер си има своя маска, по която избирателите му да го познаят. Е, днес маската на хитреца Пулчинела се изплъзна на реформаторите и се върна в ръцете на ДПС. Затова нека с горчивина перифразираме мотото на Дядо-Вазовата "Една българка": Аферим, ДПС, машаллах!

СНИМКА: БГНЕС
В името на реформата премиерът Бойко Борисов е склонен и лента да среже с политическия си опонент Лютви Местан, и компромис да направи с промените в конституцията. Но от реформаторите се очакваше нещо друго.
40
4994
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
24 Юли 2015 18:56
Колкото и да ни убеждават всички, включително и чуждестранните дипломати, че сме прекрасни, че сме едни демократи, дето няма други такива по света и че сме направили такъв гигантски скок напред, че историята трудно може да ни догони
Глупости! Комуникацията има: текст, контекст, подтекст. Последното казваше точно обратното: помагаме ви, защото ни е мъчно, че сте такива неориентирани роби.
За посланиците —>
24 Юли 2015 19:00
Ще остане, че реформаторите се дънят, а ДПС е велика политическа сила, която трябва да уважават всички, даже и онези, които я мразят.
В очите на слепите може и така да изглежда, ама не е така.
24 Юли 2015 19:35
И най-стъписани останаха привържениците на Реформаторския блок, защото триумфът, който изглеждаше така близо, който подплаши даже русофилите

Сула, сула-а-а ...
24 Юли 2015 20:10
Кардозо,ти си пиши.Пиши си.
24 Юли 2015 20:22
От цялата епопея "Съдебна реформа" в главите на избирателите ще остане, че "реформаторите" се дънят. Както обикновено.
24 Юли 2015 20:22
Осезаема промяна би имало само ако парламентарната квота на ВСС се избира с квалифицирано мнозинство. Точно парламентарната квота в сегашния ѝ вариант е това, което унищожава правосъдието в България и което позволява на министър-председател да си "назначава" главен прокурор.

Разбира се, за квалифицирано мнозинство за парламентарната квота за ВСС не се говори никъде, защото това би имало реален ефект, а не е просто прах в очите като разделяне на същата тази порочна квота в две колегии.

Докато съдебната власт зависи от избора на управляващото мнозинство, в България демокрация няма да има. Това е истинската крепост на статуквото.
24 Юли 2015 20:54
реформаторите се дънят, а движението е велика политическа сила

За да се издъниш трябва преди това да си нещо. Няма как да се издънят и при най-силно желание.
Да, движението е велика политическа сила.
24 Юли 2015 21:22
който подплаши даже русофилите

Ма тва ли е била целта на съдебната реформа?
24 Юли 2015 21:54
Кардозо,ти си пиши.Пиши си.
Слушам, Вашество!
24 Юли 2015 22:00
Критиките ясни. Но на въпроса "Что делать" отговор няма.
24 Юли 2015 22:08
Критиките ясни. Но на въпроса "Что делать" отговор няма.
Ааа, Сула не знае кво. Иначе е ясно какво.
24 Юли 2015 22:50
"който подплаши даже русофилите"
Ма тва ли е била целта на съдебната реформа?

Чакай, чакай ...
Има нещо сгрешено. Няма как политическата цел на парламентарно представена партия да бъде заплаха. Не че адвокатствам на "русофилите", ама заплашването им ми се струва малко прекалено. Ами ако решат да поискат съдебна защита?
24 Юли 2015 22:55
Иначе е ясно какво.

Аз нещата ги разбирам така: когато вървиш през блато всяка крачка е напредък.
24 Юли 2015 23:14
Поклон, поклон и пак Поклон пред моя вече, Любим петъчен списовател!

Напълно съм набеден, че според мен по-добър, по-разбиращ дебрите - какво пиша? - не, джунглата на българската политика, по-талантлив и по-по-по - каквото там се сетите, просто няма тъдява!

Един майсторски, направо Ювелирен удар е вметката срещу рушителите на еврогейските-атлантическите ценности из тази интегрална съставка в бъдещата супер-галактическа държава ЕСССР:
който подплаши даже русофилите

- Вай, вай, вай - както се казва на старозаветен език. Или по ново му Uff-uff-uff.

Дерзайте, впрочем.
25 Юли 2015 00:52
Дерзайте, впрочем.

Ама и ти си ...

и изведнъж го карат да дерзае, че и "впрочем"
25 Юли 2015 01:15
Аз нещата ги разбирам така: когато вървиш през блато всяка крачка е напредък.

Упадък е, пропадък е и гибел всяка крачка в блатото
Затова му казват блато, тресавище, батак
25 Юли 2015 02:25
ВладиГео 25 Юли 2015 01:15
Аз нещата ги разбирам така: когато вървиш през блато всяка крачка е напредък.

Упадък е, пропадък е и гибел всяка крачка в блатото
Затова му казват блато, тресавище, батак

Владко, попадал ли си в тресавище? Ситуацията е такава - ако си кроташ и не правиш нищо, потъваш бавно. Но сигурно. Ако се движиш нанякъде, потъваш по-бързо. Но ако си си направил добре сметката и си достатъчни пъргав, имаш шанс да стигнеш спасителния бряг преди да си потънал окончателно. Както винаги в живота - ако се бориш, може да спечелиш, може и да загубиш. Ако не се бориш, губиш винаги.
25 Юли 2015 04:00
Как да ви простим, че позорно свихте знамето, под което ни събрахте, за да може #КОЙ да си развее байрака!


То пък едно ...знаме!
25 Юли 2015 04:02
Владко, попадал ли си в тресавище? Ситуацията е такава - ако си кроташ и не правиш нищо, потъваш бавно. Но сигурно. Ако се движиш нанякъде, потъваш по-бързо. Но ако си си направил добре сметката и си достатъчни пъргав, имаш шанс да стигнеш спасителния бряг преди да си потънал окончателно. Както винаги в живота - ако се бориш, може да спечелиш, може и да загубиш. Ако не се бориш, губиш винаги.

Два пъти, много отдавна.
Спасиха ме.
Оттогава знам, че трябва да правя точно обратното на това, което казваш.
В тресавище се ляга.
Лежи се с часове, без всякакви движения, докато наблизо се появи нещо за хващане
25 Юли 2015 04:03
...
25 Юли 2015 06:22
Стамболов,изглежда само ти се съмняваш колко силни играчи са тия от РБ.Аферим на наште копелет@.http://vbox7.com/play:c892f8cd92
25 Юли 2015 07:18
25 Юли 2015 11:31
Ще да кажем и ние "Евала, Сула, машшалах!" За това, че никъде не споменава "промени в Конституцията" (защо ли), но за сметка на това привижда "русофили" и "комунисти" в "пукотевицата" около "съдебната раформа"(?)". За това, че удобно (за кого ли) зарязва Борисов в първичен политически бульон, в който все още отсъстват "ляво" и "Дясно", превръщайки го в самобитен банкянски "демиург". За това, че плахо прави опит да позабърше будоарния политически кръжок на др. Пръмова, защото го "държели настрана"(?!?).
Та - евала и машаллах за пушеците и огледалата!
Без тях би просветнало на "публиката", че споменаването на основния закон би намалило възможността до безкрайност да се набива "реформа" и "реформатори". Че "пукотевицата" я правят не "русофили" и "комунисти", а черпаците на "десни" и "либерали". Че любителят на манголии от БанкИ не е 360-градусов политически "демиург", а вече е закичен с гербер Вожд на раданчите, съпровождан от "Великия шаман Местан ефенди" И накрая - би се видяло, че "простите граждани" са в Движението не за да "реформират" България за благото на "публиката", а за Бързо Гушене.
Във вдигнатата пушилка Сула подхожда към финала в "син фрак": "Да, решението на реформаторите е грозно, даже е гнусно... Но в никакъв случай не е неправилно."
Сменя го със "синьо елече": "...не можеш да се хванеш на хоро и да танцуваш валс."
И стига до заключението "в шалвари", не обяснявайки защо: "В крайна сметка реформаторите изгубиха." А причината е проста - "реформаторите" не танцуваха нито валс, нито играха хоро, а кючек с черпаци.
Аферим на Сула и за малкото съспенс на финала: "И освен това мисля, че Картаген... Стоп! Има и още нещо." Може да се направи предположение, че това "нещо" е преди да буташ нечия къща да внимаваш да не ти се разпадне кочината, защото след изборите наесен идва Коледа и Банго Васил!
25 Юли 2015 11:50
Какво е казал Другаря Дън?
"Не е важно дали котката е бяла или черна (или сива). Важното е да лови мишки."
25 Юли 2015 13:12
бонго-бонго
Аз нещата ги разбирам така: когато вървиш през блато всяка крачка е напредък.

Eдна от героините на "А утрините тук са тихи" казваше нещо подобно, преди да направи поредната крачка.
Спомняш ли си какво стана с нея?
25 Юли 2015 13:23
*
25 Юли 2015 14:45
Само да вметна:има доста голяма разлика между "добър политик" и "добър - държавник" Всички пишат и говорят за политиците - леви,десни,средни,такива,онакива,а за никой не чувам,че е добър държавник! Известно е,че още древните гърци и римляните за знаели,че един властимащ политик е добър държавник,когато владее изкуството на компромиса,който е в полза на народа и държавата! Да не помислите,че пея дитирамби на Бойко? Той се развихри,защото усеща острия брюкселски остен в гърба си! И така да е! Важното е каруцата да тръгне!
25 Юли 2015 16:46
Нова коалиция между Бойко челеби и Местан ага.
25 Юли 2015 16:51
*
25 Юли 2015 23:58
В тресавище се ляга.
Лежи се с часове, без всякакви движения, докато наблизо се появи нещо за хващане

Аз все пак мисля, че нашенското блато е проходимо.
26 Юли 2015 08:24
ВладиГео, 25 Юли 2015 04:02
Владко, попадал ли си в тресавище?

В тресавище се ляга.
Лежи се с часове, без всякакви движения, докато наблизо се появи нещо за хващане.

Те на т’ва се вика стратегия и тактика – наистина съм впечатлена!

Като стратегия
лягаш. И си кютиш! В тресавището! Аферим!

Като тактикачакаш. Без всякакви движения! Докато наблизо се появи нещо за хващане.

Значи пинизът е в „докато”! Защото, ако беше използвано реалното „ако”, цялата таз теория, на която все още се крепи полегналата ни държавица в продължение на цели 26 години, оттичаше моментално в канала! Както вече сме оттекли самите ние!

П.П. Извинявай, Влади, нищо лично!!!


26 Юли 2015 08:52
Компромисът е, че техните първоначални вносители се отказаха от авторството си в полза на ДПС и сега колкото и да се мъчат да изкарат, че лаврите са за тях, лаврите не са за тях. Нещо повече, остава неприятното впечатление, че така дългоочакваните
Голяма мъка го тресе наш Сула за ръбивете от РъБъ-то. Той не е схванал, че това е тактически ход на ДПС-то хем да се пишат опозиция хем да гласуват с тиквариата и РъБъ-то.
Колкото и да ни убеждават всички, включително и чуждестранните дипломати, че сме прекрасни, че сме едни демократи, дето няма други такива по света и че сме направили такъв гигантски скок напред, че историята трудно може да ни догони, все пак след вчерашния ден си останахме стъписани.

Ами демократи сме, що да не сме демократи. Според Запада този е демократ, който подмива задника на САЩ. РъБъ-то и ДПС-то се съзтезават да подмиват. Така, че не е ясно кой е по-голям демократ.
Няма значение, че ДПС са част от статуквото,

А СДС-то ДПС-то каквото реформираха всичко съсипаха - инмдустрия, селско стопанство, здравеопазване, образование. Ама още напинят да реформират, пардон да съспипват. Те направиха едно статукво ум да ти зайде, сега ще го дооформят, тъй че всичко да погине.
великите мисли на наш бонго-бонго
Аз нещата ги разбирам така: когато вървиш през блато всяка крачка е напредък.
и потъваш надолу в блатото. На хосизонта няма нищо, даже светлото капиталистическо бъдеще липсва.
Какво е казал Другаря Дън?
"Не е важно дали котката е бяла или черна (или сива). Важното е да лови мишки."
Е па ще видм дали разделянето на 24 котки на две ще ловят мишки. Напънала се планината и родила мишка.
Аз все пак мисля, че нашенското блато е проходимо.
Ето я вярата в светлото капиталистическо бъдеще дето не се види и на хоризонта. От тук до хоризонта все блато. На наш бонго му се мержелее светлото бъдеще през тинята. Велико нещо е вярата. Вярваш си защото ти се иска да си вярваш.
26 Юли 2015 11:57
За да не се налага превод, Сула трябваше да сложи заглавие "RB Dream в жежка юлска нощ" и да подправи текста с щипка стара градска лиричност. Например:
В политическото блато, коварно създадено от русофили и камунези, коалиционерите в гондола бавно, но решително, се движат сред папура. (поради липса на блато в центъра на София, смелото действие се развива в езерото "Ариана". РаданКъ самоотвержено работи с греблото. За муза му служи приседналата на носа г-жа Пръмова-Кунева. Като една истинска муза, тя мечтае с притворени очи за Шенгеня и е поприкрила миловидния си лик с рекламно чадърче на BNP Paribas. В средата, за равновесие, са се разположили удобно Той и Vlad Mason. Джуркат кафенца каймаклии и потни от жегата преглеждат хесапите от пазарната реализация на БОСТАН-я. За повече драматизъм, зад гондолата с шнорхели и коалиционни очила се влачат няколко статисти, здраво стиснали хвърленото им от Него спасително парламентарно въже.
Внезапно сънят свършва (може и The dream ends suddenly). Оказва се, че от престараване РаданКъ е вкарал ладията в Перловската река. Съзирайки Паметника на Съветската армия, г-жа екс-комисарката се сеща, че е била и екс-други работи и припада. Той, понеже също е бил екс-други работи, застава мирно и козирува. От подскока Му гондолата поема вода и започва да потъва. В тоз сюблимен момент, почти изненадващо за всички, Mason ефенди си изува трандафорите и започва да вика "Ааамед акбар! Изпълних заръката ти!". Перловската река неумолимо отнася статистите, които в паниката вдигат над водата коалиционните си очила и се надяват от нейде да дойдат спасителни силни знаци и ясни сигнали. От двете страни на канала са се наредили 14 чуждестранни чиновници и скандират "Няма да се плашите, ние сме с вас!
Така е по-така, не е ли
26 Юли 2015 13:11
26 Юли 2015 13:57
You are welcome! Добре сте дошла, демек
26 Юли 2015 16:29
Абе Сула, къде беше га ДПС-то свали Орешраски? Тогава му се радвахте- е бяхте си въобразили, че протестърите са го смъкнали, ама то си беше заради кафето на Местан с Боцата.
26 Юли 2015 18:01
JollyRoger, 26 Юли 2015 13:57
You are welcome! Добре сте дошла, демек.

Можеш спокойно да ми говориш на „ти”. Аз лично предпочитам така. Щото не обичам излишните кОртоазии!!!
26 Юли 2015 18:41
Сульо ясно и точно си написал в блога си
"Какъв съм по професия? Никакъв. Не съм експерт в никоя област, не мога да правя нищо по-добре от другите, нито пък съм сръчен в ръцете. Напротив."
Или с две думи НЕСПОСОБЕН ЗА НИЩО ЗА ТОВА И ГОТОВ НА ВСИЧКО ,е не нужно всяка събота да ни го напомняш
27 Юли 2015 00:55
бонго-бонго 24 Юли 2015 22:00
Критиките ясни. Но на въпроса "Что делать" отговор няма.


Отговор има, но никой не го търси там, където трябва. Което не е случайно - пак се налага да цитирам Чомски:
"Умният начин да се държат хората пасивни и послушни е да се сложат ясни граници за спектъра от допустими мнения и да се разреши широко обсъждане вътре в тези граници, като дори се окуражават най-критичните и дисидентски възгледи. Това дава на хората чувството, че имат свобода на мисленето, докато през цялото време основанията на системата се подсилват посредством ограничаването на обхвата на обсъждането".

Ето го и отговорът, който е отвъд поставените "граници за спектъра от допустими мнения":

https://www.youtube.com/watch?v=NufLZOGcKE4

https://www.youtube.com/watch?v=Z_KZIGkb-CE

Още доказателства, че не става дума за утопия:

https://www.youtube.com/watch?v=ePKyQkqC_yg
30 Юли 2015 18:21
@JKMM: това за което говориш на мен ми е познато под понятието framing, стандартен похват (така мисля) в публични дебати, така че опонента да се ограничи само в рамката за да не се засягат други теми/въпроси (за които поставящия рамката не иска да говори или дискутира). Мисля че много често го прилагат при телевизионни дебати.
В случая, въпроса е че масата Е за статуквото и съответно не позволява излизане от рамката. Та затова донякъде постигнатите договорки са буря в чаша вода, но ... все пак са буря, сравнено с предишното спокойстие, това е което наистина беше реално да се постигне на тоя етап.
***
31 Юли 2015 23:19
... В случая, въпроса е че масата Е за статуквото и съответно не позволява излизане от рамката. ...

Ако под масата разбираш политиците, които при представителната "демокрация" (в действителност олигархия) вземат решенията, съм съгласен. Но ако става дума за хората - т. нар. избиратели - то те НЕ са за статуквото и точно поради това голяма част от тях не гласуват (за съжаление и не знаят, че има алтернатива). Срещу статуквото са и част от гласуващите - например аз гласувам и съм "ЗА" задължителното гласуване, защото при сегашната система негласуването обслужва интереса на единия процент най-богати на върха (Джоузеф Стиглиц го е обяснил в "Цената на неравенството" ), а в България оформилата се политическа каста е съществена част от този един процент. Струва ми се, че излизането извън рамката на сегашната политическа система може да стане при много сериозна икономическа/екологична криза и ако масата хора се запознаят с пряката демокрация т.е. излезе се извън сегашната пропагандна информационна рамка - https://www.youtube.com/watch?v=tQJGj5oY8CI . В световен мащаб не може да има смяна на системата, ако тя не се извърши в най-богатите държави - САЩ, Западна Европа, Япония... Но и в момента е възможно в малки страни като България да възникнат и да се разпространят множество прояви на пряка т.е. истинска демокрация - ето два от многото съществуващи примери:

https://www.youtube.com/watch?v=PEZq6cHKLSw

https://www.youtube.com/watch?v=gnPQBmcGZS0
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД