:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,547,760
Активни 102
Страници 11,296
За един ден 1,302,066

Финалните акорди на политическия сезон

Пак стана ясно, че народните представители не представляват никакъв народ, че реформаторите не желаят да правят никакви реформи и че защитниците на стабилността под стабилност разбират само отстояването на собствената си позиция при кранчетата на паричните потоци
Иван Стамболов-Сула
Преди да влязат във властта, всички са огромни демократи. Изтръгват държавата от лапите на Статуквото (олигарсите, политическия картел) и я връщат на гражданите. Променят конституцията, орязват субсидиите на партиите, намаляват броя на депутатите. За всяко нещо се допитват до Народа чрез всички видове референдуми, за които могат да се сетят. Какво става обаче, след като влязат във властта?

Вчера официално беше закрит поредният политически сезон и от днес народните представители са в заслужен отдих. Но преди това дадоха последен напън и издухаха из себе си няколко заключително решения. Избраха нов омбудсман. Не че тази фигура има някакво значение - напротив, няма да чуем нищо повече за Мая Манолова от момента, в който встъпи в новата длъжност. Но все пак е малко дразнещо, когато политическо острие, партиен ястреб бъде избран за умиротворител и балансьор, за безпристрастен защитник на всички граждани, независимо от политическите им убеждения. Та налиомбудсманът трябва да е неопределен до хермафродитизъм!Та кой, ако не той, трябва да е най-надпартийната фигура в една многопартийна демокрация!

Пък и човек ей така, без да ще, се пита и друго: защо точно от БСП? Не са ли БСП уж в опозиция? Кой в крайна сметка управлява тази клета държава? Кой е на власт в нея? Не рискуват ли управляващите, когато оставят без контрол това звено? А дали пък този пост, колкото и символичен да е на пръв поглед, не е бил изтъргуван за нещо друго? И ако е бил изтъргуван, то тази търговия в интерес на малкия човек ли е била, на беззащитния гражданин, който оттук насетне следва да бъде бранен от своя омбудсман?

Второ. В навечерието на своята ваканция представителите на Народа решиха да оставят на работа в БНБ и подуправителите на Искров. Онези същите, които само преди месеци дадоха благословията си да бъдат отнесени в неизвестна посока (или в известна) парите на същия този Народ, с изключение на онези негови представители, които успяха да предоговорят отношенията си с КТБ. Единият от тези нови стари подуправители е финансовият министър на Жан Виденов. Същият Виденов, от чието управление и до ден днешен хората се будят с писъци, плувнали в студена пот. Но пък щом продължават да процъфтяват персонажи от времената на Живков и Луканов, какво има тук да се учудваме, камо ли да се скандализираме!

Трето. В края на политическия сезон народното представителство гласува на практика да няма съдебна реформа. Може би единственият опит за някаква реформа, откакто в управлението има субект с думата "реформатор" в името си, беше този. Опитът беше смислен, защото щеше да положи началото на едно отдавна чакано раздвижване. Само по себе си голям успех беше признаването, чесъдът и прокуратурата са дълбоко прогнилиПрогнили са, защото магистратите са марионетки. Марионетки са, защото е корумпиран (и компрометиран) начинът, по който се назначават. С опита да се предефинира ВСС, да се промени начинът на гласуване, да се коригират квотите и мандатите, да се подкрепи Инспектората и т.н. се целеше като начало поне да се подобри принципът на набиране на "мат'ряла". Но как така ще разкарате хората, които с толкова труд и други разходи сме настанили там, за да не ни закачат! Вие луди ли сте?! Чувате ли се какво говорите?! За съжаление "реформаторите" сами се отказаха от реформата и я дадоха в ръцете на най-закостенелия субект на прехода - ДПС. Сега предстои да видим. Има един ясен маркер за това ще има ли реформа в съдебната система, или няма да има: ако се забележат някакви кадрови промени - може би. Ако не се забележат - от умрял писмо.

И накрая най-забележителното решение на народното представителство в края на сезона и в навечерието на ваканцията: референдумът. Реформаторският блок бил гласувал против въпроса за мажоритарния вот, защото въпросът бил неясен. Добре де, оставете хората да отговорят на един неясен въпрос. Въпросът за "Белене" много ясен ли беше?

Защо реформаторите не си кажат истинските съображения? Те са резонни. Мажоритарният вот ще превърне в наследствени феодали местните дерибеи, които и сега с нечистите си пари оказват достатъчно осезаемо влияние върху политиката. Мажоритарният вот ще вкара в парламента само две-три партии, които имат силата да си купят изборите. Естествено, че не трябва да има мажоритарен вот! От друга страна, естествено е, че въпросът е популистки и хората биха отговорили с "да" само от желание да се пишат демократични и напредничави и да се покажат като част от преобладаващото обществено мнение. Ето защо не бива да се допуска на хората да бъдат задавани такива въпроси. Тоест на въпроса да бъде ли питан чрез референдум народът за мажоритарен вот, здравият разум казва: не. Но защо, г-да реформатори, не си го кажете така, както си е? Ами защото не отива на маската ви. А маската ви е на демократи. Как така ще се усъмните в "демоса"! Масите освиркват най-яростно онзи, който им желае доброто.

Въпросът не е дали е хубаво да има референдуми, или не - и е хубаво, и не е хубаво.Въпросът е как депутатите гледат на себе си- кого представляват, пред кого се отчитат, кой е "суверенът" и т.н. Ето ви казус: аз съм гласувал за дадена партия и тя е влязла в парламента. После ме питат: да има ли референдум по тези и тези въпроси и аз казвам "да", за което се подписвам. Обаче партията, която съм пратил в парламента с гласа си, казва, че няма да има референдум, защото въпросът не бил хубав, пултът за гласуване бил развален и не знам още какво. Е, как технически се осъществява моята воля? Моята партия, която ме представлява и представлявайки ме, действа от мое име, казва, че няма да изпълни волята ми, която съм изразил по възможно най-официалния начин, предвиден от закона! 570 хиляди души казват, че искат референдум, депутатите казват, че няма референдум. Ало! Къде живеем? За какво става въпрос?

Не ме разбирайте погрешно - аз не съм привърженик на референдумите. Аз съм даже противник на референдумите, защото мисля, че е нездраво да питаш някого за нещо, за което той не е в състояние да ти отговори, а на всичкото отгоре некомпетентният му, насила изтръгнат и манипулиран отговор да има силата на закон. Например, аз не се чувствам компетентен да отговоря за съдбата на ядрената енергетика в страната. Мога да си дам мнението дали да се пуши в кръчмите и дали да е пешеходна "Витошка". Ето едни подходящи въпроси за референдум. Но не става дума за това. Става дума, че вече за пореден път, за хиляда-и-незнам-кой-си път стана ясно, че народните представители не представляват никакъв народ, че реформаторите не желаят да правят никакви реформи и че защитниците на стабилността под стабилност разбират единствено отстояването на собствената си позиция при кранчетата на паричните потоци. Ето това е - все картагенски работи и затова не преставам да мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен. Мъчно ми е само, че много хора, които съм харесвал и продължавам да харесвам,вече взеха картагенски паспортиА всъщност искате ли да знаете как бих отговорил аз на въпросите от референдума, ако се беше състоял във вида, в който го поискаха онези 570 000 души? Ето как:

- Подкрепяте ли мажоритарния вот?

- Не. Достойните и истински независимите хора нямат средства за кампания и достъп до медии. Какво като те познават 1000 души? Нужно е да гласуват за теб 300 000. Как става това? Ако някой им осигури на тези светли личности достъп до медии, те вече няма да са независими, няма да са светли личности. Вместо кротките библиотечни молци и всепризнатите ерудити, чрез мажоритарния вот във властта ще засияят в лично качество не точно онези, които искате да видите.

- Подкрепяте ли задължителното гласуване?

- Да. Задължени сме да правим стотици по-безсмислени неща, можем да приемем за задължение и това, от което зависи съдбата ни и съдбата на нашите близки.

- Подкрепяте ли електронното гласуване?

- Гласуването по интернет не, защото се манипулира много по-лесно. Машинното гласуване обаче да. И то в следния вид: при всеки следващ гласоподавател, влязъл в тъмната стаичка, машината предлага кандидатите в случаен и разбъркан ред - да прочетеш, да намериш и да гласуваш.

Ето това свършиха служителите на суверена (народа) накрая и така завършиха поредния политически сезон. Да им пожелаем приятна ваканция с по-малко медузи и водорасли в гащите, а пък следващата парламентарна сесия, както се казва - доходна и безаварийна!
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ваканцията започна. Да пожелаем на депутатите по-малко водорасли и медузи в гащите, а пък следващата парламентарна сесия, както се казва - доходна и безаварийна!
31
4213
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
31 Юли 2015 20:02
Пак стана ясно, че народните представители не представляват никакъв народ, че реформаторите не желаят да правят никакви реформи и че защитниците на стабилността под стабилност разбират само отстояването на собствената си позиция при кранчетата на паричните потоци

31 Юли 2015 20:19
Ирония е, че видния окупант и протестър вие срещу това, което той и останалите вувузелкаджии докараха на власт. Между другото, какво стана с Картатен?
31 Юли 2015 20:22
А всъщност искате ли да знаете как бих отговорил аз на въпросите от референдума, ако се беше състоял във вида, в който го поискаха онези 570 000 души? Ето как:
- Подкрепяте ли мажоритарния вот?
- Не. Достойните и истински независимите хора нямат средства за кампания и достъп до медии.

Драги Сула, ще цитирам откъс от Сократ-май към статия на г-н Бойко Ламбовски, качен , откъсът, на деска ми преди седем години:

"Сериозна беда е това, че у нас съществува дълбоко терминологично разминаване между различните тълкувания на думата "комунист".
Ето, това Натиснете тук, колегата дава линк, който не съм запазил, но лесно мога да си представя би трябвало да е комунист. Такива у нас едва ли се намират. Последните мохикани си останаха в БКП и тихо приключват житейския си път.
Ето това Натиснете тук, както по-горе е комуняга. Мераклии за подобно звание все още има доста.
А това Натиснете тук е бесепар(ка).
И естествено, има обикновени членове и симпатизанти на БСП Натиснете тук
Именно обединяването на горните четири категории под общото название "комунист" създава някакъв обобщен образ, който определено напомня извънземно."

Какво, поврага, означава според Вас "мажоритаен вот"?

31 Юли 2015 20:37
"Става дума, че вече за пореден път, за хиляда-и-незнам-кой-си път стана ясно, че народните представители не представляват никакъв народ, че реформаторите не желаят да правят никакви реформи и че защитниците на стабилността под стабилност разбират единствено отстояването на собствената си позиция при кранчетата на паричните потоци. Ето това е - все картагенски работи и затова не преставам да мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен."
Този път Повече от Сула не може да се очаква. До новия "сезон".
31 Юли 2015 20:39
П.С. За мен "мажоритарният вот" е нещо просто:
Има списък с кандидати. В скоби, на последните избори бяха около 7 000; нямам впечатлението кандидатстването да е толкова недостъпно, колкото Ви се струва. Всеки избирател гласува само за един. Броят се гласовете, кандидатите се подреждат по брой гласове, ранжиране му викат на развален български, дават се мандатите на 240-те с най-много гласове. Това, ако се не лъжа, означава "мажоритарен", на развален български.
Просто, ясно, честно, ефективно, демократично.
31 Юли 2015 21:23
"Народните" представители в БГ не се избират с 300 000 гласа. Откъде ги взема Сула тези 300К избиратели за 1 мажоритарен депутат?
Ако бяха мажоритарно избрани.
Един въпрос?
Защо много БГ "лидери" като Радан Кънев, Цв.Цветанов, БМБ ходят на дългосрочни командировки до САЩ (може би обучение или да получат инструкции)
никой не им казва, че в САЩ има активна регистрация за изборите, избори за съдий, прокурори (district attorney)?
Простички работи. Като се регистрираш за изборите ти идва брошура с всички "measures" (конкретни предложения които трябва да се гласуват на общите избори).
В брошурата има "pro" и "con" за всяко предложение и ако имаш желание можеш да направиш информиран избор.
За съдийте винаги можеш да се заинтерисуваш как са решили конкретни казуси и да гласуваш съответно твойте разбирания.

31 Юли 2015 21:25
Просто, ясно, честно, ефективно, демократично.

Не.Не е така.
31 Юли 2015 21:25
Сула, да ти напомня, че Картаген трябва да бъде разрушен?
Ама явно и твоя взор надежда не види...
31 Юли 2015 21:33
31 Юли 2015 21:53
Тоя не е ли на море , бре ?
Мадам Yes , около която се въртеше преди изборите , да му даде накрая една службица , та белким и ние във форума си отдъхнем.
Фризера и изтриването на мнение не помага за вдигане авторското ниво на "Сега " .
31 Юли 2015 22:52
"Просто, ясно, честно, ефективно, демократично."

Не.Не е така.

Ако, де, ако. Чакам да чуя как е.
31 Юли 2015 23:59
Сула,
вече не чета какво е написано, жалко за държавата и хората, които живеят в БГ.
Аз съм на 53 г. и не виждам защо да се връщам в БГ. А бяхме млади и патриоти някога.
Тук все още има какво да правя даже без големи пари. Обясни ми какво мога да направя в БГ, ако се върна.
Ясно е че който лапа е добре, но какво да правят останалите? Да работят за 500-600 лева и докога?
Сигурен съм, че няма да ми отговориш , но все пак пробвай да ме убедиш, че е по-добре да живея в Пловдив а не в ..................(избирай)

http://www.youtube.com/watch?v=0yU0JuE1jTk
01 Август 2015 00:10
Аз съм даже противник на референдумите, защото мисля, че е нездраво да питаш някого за нещо, за което той не е в състояние да ти отговори, а на всичкото отгоре некомпетентният му, насила изтръгнат и манипулиран отговор да има силата на закон. Например, аз не се чувствам компетентен да отговоря за съдбата на ядрената енергетика в страната.


Не се налага да сте експерт по обсъждания въпрос за да вземете решение как да гласувате на референдум. Има хора обясняващи позицията си ЗА, има хора обясняващи позицията си ПРОТИВ. На основа изложеното от защитниците на различните позиции и доверието ви към тях правите своя избор.

01 Август 2015 00:12
AnonimusBG,
На 53 години е редно да можеш сам да си отговаряш на въпросите
01 Август 2015 00:19
До ВладиГео
Лошото е че отговорите са лоши (извинявам се за тавтологията).
01 Август 2015 00:39
AnonimusBG,
Не е лошо, че отговорите са лоши - майната й на тавтологията - а че искаш да ги получиш от други, драги.
01 Август 2015 00:43
???
01 Август 2015 00:46
Извинявам се. Не знаех, че общувам с дама.
01 Август 2015 01:03
Все пак не е лошо да чуем Сула?
01 Август 2015 05:11
Сулъо,можел си да пишеш и верни неща,направо ме изненада.
01 Август 2015 07:50
Ако изключим как би гласувал аФтора на евентуален референдум ,останалото е преразказ по картинки от седмицата.Най-добро е последното изречение от писаницата .
01 Август 2015 09:34
Всичко ми хареса в статията! Дори и отговорите на евентуалния референдум. Съвпадат изцяло с моите. Лошото е друго. Не знам за кого да гласувам. Май само Дончева 21 не ни е лъгала досега. Вероятно, защото не е била във властта?
За статията,не за автора!
01 Август 2015 09:42
К`ви акорди, к`ва елементарна хармония - тез полителити в последните две и половина декади ни увредиха слуха с гръмките си, агресивни и непрестанни претенции, че поне "ла" са в състояние да изпеят правилно.
01 Август 2015 13:08
АnonimusBG, 01 Август 2015 00:19, До ВладиГео, Лошото е че отговорите са лоши (извинявам се за тавтологията).

ВладиГео, 01 Август 2015 00:39, AnonimusBG, Не е лошо, че отговорите са лоши - майната й на тавтологията - а че искаш да ги получиш от други, драги.

В повечето случаи тавталогията идва след таковалогията.
01 Август 2015 16:45
- Подкрепяте ли мажоритарния вот?

- Не. Достойните и истински независимите хора нямат средства за кампания и достъп до медии. Какво като те познават 1000 души? Нужно е да гласуват за теб 300 000.

Алоу, не съм канарче! 240 мажоритарно избрани означава 1 избран на 25-30 000 души. 120 - 1 на 50-60 000. Питайте в населени места със съответния брой жители дали си познават кмета. 1 на 300 000 означава около 20бр. мажоритарно избрани, което си е пар екселанс подмяна и опростачване на идеята за мажоритарност. Също като местните референдуми на БСП.
01 Август 2015 17:09
Факт е, че от 25 години българинът гласува с хъс за промяна, някаква си поне смислена промянка, и всеки път след това установява, че е избрал дебили. Отново 240 дебили сме затворили в кочината НС и ще трябва да ги храним и угояваме цели 4 години Сульо Накартагениха ни отново
01 Август 2015 17:38
GreenHawk
01 Август 2015 17:09

С удоволствие забелязвам, че работата ми върху творческото използване на българския език дава ефект, и то многократно по-голям от очаквания. Всичко може да се каже по всички възможни начини, стига да знаеш как.
01 Август 2015 17:49
Разглеждайте всички действия на политиците като вид театър, като сцена, където всички са актьори / и всеки трябва да влезе и излезе, и да играе определени роли. И тогава няма да е необходимо да анализирате, диагностицирате, прогнозирате. Пет минути след началото на новото действие вече ще знаете края му. Колко души играят една роля, и колко роли се вписват в един актант. И в колко роли се изживява съответният политик, и в колко актанта се включва всяка от ролите му. Гремас би могъл да помогне, но е малко отегчителен. Проблемът при нашите политици е, че и като актьори са отвратителни, и така яко фалшивят, че даже и сляпоглухоням ще усети лъжата и лицемерието, още щом си отворят устата. Ама .... нали трябва да вярваме в някого - че ще дойде да ни реши проблемите, докато си гледаме кефа. И ако още не ви искат пари за представлението, то е, защото докато ги зяпате с отворена уста, те ви пребъркват джобовете.
02 Август 2015 07:43
Впечатляващото подзаглавие ме провокира да помоля автора следващата седмица, когато пак му дадат да запълва съботна колонка, да изложи своето виждане какви точно закони би трябвало да гласуват народните представители, за да представляват интересите на народа. Едно, така, десетина закона поне.

Напомням, че на народните представители това им е работата - да творят закони и от време на време да избират някой висш чиновник. Нищо повече.
02 Август 2015 15:35
ИзСУЛИ се и тая събота.
02 Август 2015 18:01
Май някои от пишещите тук, продължават да бъдат прекалено наивни! Бъдете сигурни, че каквато и система за избори да се въведе у нас, тя ще бъде изпортена. А, като споменах за наивност имах предвид, че честните хора днес, по правило не са богати, ерго , избори не могат да печелят. Още повече мажоритарни. За това трябват пари, пари и пак пари. А медиите гълтат много пари!И една добавка- казусът Манолова- чиста сделка- тя ще мълчи отсега нататък за Костинброд, в замяна което получава тиха, спокойна синекурна службица!С други думи- парламент за чудо и приказ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД