:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 361
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българинът плаща по 570 лв. месечно заем за нов дом

570 лв. е средната месечна вноска по ипотечен кредит у нас. Това показват данните на "Райфайзенбанк България" за нейните клиенти. Средният размер на изтеглените жилищни заеми е около 78 хил. лв. Най-често предпочитаният срок на кредита пък е 18 години.

Според данните на банката около 16% от клиентите, теглили жилищни кредити, ползват фиксирана лихва (тя винаги е само за определен период, не за целия срок на заема. "Макар и с по-бавни темпове, лихвите по кредитите продължават да намаляват. В допълнение с наблюдаваното оживление на имотния и кредитния пазар хората могат да получат заем на изгодни нива, които са по-ниски от равнищата преди кризата", коментира Мариела Атанасова, директор на дирекция "Индивидуално банкиране" в Райфайзенбанк. Според Атанасова българите стават все по-взискателни и добре информирани кандидати за кредити и банките все повече съобразяват офертите си с конкретния клиент.

По последни данни на БНБ към края на юни средната лихва по ипотечните кредити в левове е била 5.77%. Преди година тя беше 6.53%. Лихвените нива на заемите в евро също са паднали - от 6.88% в края на юни 2014 г. до 6.14% сега.

Изтеглените ипотечни заеми у нас са на стойност 7.344 млрд. лв., сочат последните данни на БНБ. Основният процент от сделките са за покупка на жилище, а по-малък дял заемат кредитите за ремонт или строеж. От централната банка отчитат ръст на дела на жилищните кредити в левове, които вече достигат 90% от всички нови сделки.

1
1211
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Август 2015 22:35
Лихвените нива на заемите в евро също са паднали - от 6.88% в края на юни 2014 г. до 6.14% сега.

Не знам къде са паднали - от години лихвата ми е над 8% и "Уникредит" упорито отказват да я намалят...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД