:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 374
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Студентите масово избират специалности с висока безработица

Почти всички завършили медицина у нас си намират работа
..
Българските студенти масово се ориентират неправилно при кандидатстване в университет и затова очакванията им да си намерят работа по специалността се разминават с реалността. Те предпочитат модерни напоследък специалности като психология, публична администрация и др., а безработицата точно в тези сфери е висока. Много по-търсените на пазара на труда са направления с малък наплив като енергетика, транспорт и др. Това показва сравнителният анализ на данните за реализацията на студентите, завършили различни професионални направления, направен през рейтинговата система на университетите rsvu.mon.bg.

Показателна е например психологията, която за четвърта поредна година е най-желана в Софийския университет. Безработицата при младежите, които са се дипломирали в тази специалност от всички университети в България, е 4.03%, което е над средната безработица (3.77%) при всички професионални направления. При нея се наблюдава и увеличение на хората, които не си намират работа по специалността - от 1.77% през 2012 г. на 2.56% през 2014 г. Въпреки тези тревожни данни масово кандидат-студентите и тази година посочиха като номер едно в списъка на желанията си именно психологията. Все пак успокоителното тук е, че близо 60% от завършилите си намират някаква работа (не задължително като психолог), за която се изисква висше образование.

Следването на публична администрация, която е втората предпочитана специалност в СУ, също не изглежда особено перспективно, тъй като там безработицата при завършилите е още по-висока - 4.43%. По показател "приложение на придобитото висше образование" пък положението е доста тревожно - едва 36% от завършилите тази специалност си намират работа, за която се изисква диплома за висшист. Подобно е положението и с третата и четвъртата най-желана специалност в СУ - английска филология и социални дейности. При филологиите безработицата е много малко под средната - 3.70%, а при социалните дейности стига цели 4.89%. И двете направления са под средното ниво на приложение на наученото - съответно с 42% и 45% лица, намерили си работа, за която се изисква висше образование.

Педагогиката, към която последните години има трайно увеличаващ се интерес, също не може да се похвали с кой знае каква реализация - безработицата тук е 3.45%, доста далеч например от медицината, където безработицата е едва 0.13%. За сметка на това пък броят на хората, които успяват да намерят приложение на придобитата си специалност, е значителен - 72%.

На обратния полюс са специалностите, към които няма голям наплив на кандидат-студенти, но пък има глад за кадри. В направление енергетика например, за което работодателите се оплакват, че има недостиг, безработицата е едва 2.60%. В направление транспорт, корабоплаване и авиация също безработицата сред завършилите е относително ниска - 1.95%. При информатиката и компютърните науки процентът на безработни е 2.78%, като приложението на придобитото образование е 67%.

Изключение от тази тенденция например правят металургията, химичните технологии, туризмът и машинното инженерство, където процентът на безработните висшисти е над средния - съответно по 4.55%, 4.14%, 4.02% и 3.43%. Странното тук е, че хем има недостиг на хора, завършили въпросните специалности, хем при тях безработицата е доста висока. Което може да означава, че или квалификацията на дипломиралите не удовлетворява работодателите, или че студентите са се записали във въпросните специалности само за да имат висше образование, без да имат намерение след това да прилагат наученото.



ДЪНО

В дъното на класацията с най-висока безработица се нареждат завършилите направленията животновъдство - 7.12%, биологически науки - 6.34%, религия и теология - 5.47%, материали и материалознание - 5.20%, и науки за Земята - 5.16%. "Отличници" са повечето направления, свързани със здравето - медицината, където безработицата е едва 0.13%, фармацията - 0.49%, общественото здраве - 1.39%. Нулева безработица е отчетена при завършилите направление военно дело.

74
13624
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
74
 Видими 
09 Август 2015 19:22
Е то ясно, че за физика, медицина, биология трябва все пак и да се учи, а нашите студенти това не го обичат. Важното е висше да докопат пък после и банички могат да продават.
09 Август 2015 19:47
Изключение от тази тенденция например правят металургията, химичните технологии, туризмът и машинното инженерство, където процентът на безработните висшисти е над средния - съответно по 4.55%, 4.14%, 4.02% и 3.43%. Странното тук е, че хем има недостиг на хора, завършили въпросните специалности, хем при тях безработицата е доста висока. Което може да означава, че или квалификацията на дипломиралите не удовлетворява работодателите, или че студентите са се записали във въпросните специалности само за да имат висше образование, без да имат намерение след това да прилагат наученото.


Или пък възнаграждението, предлагано от работодателите, е смехотворно. Това авторите на изследването явно не го допускат за гениалните ни работодатели.
09 Август 2015 19:53
Ако един младеж е толкова тъп, че да запише нещо, без да разбере какви са перспективите му за реализация, това си е негов проблем. Ако записва за удоволствие, без да има намерение да се реализира по специалността, това си е негова работа. Обаче ако държавата финансира такива специалности от данъците ни, това е проблем на цялото общество.
09 Август 2015 20:04
В дъното на класацията с най-висока безработица се нареждат завършилите направленията животновъдство - 7.12%, биологически науки - 6.34%, религия и теология - 5.47%...

Това ме учуди. То означава, че поне 92% от завършилите висше образование си намират работа, дори и не по специалността. Ако данните се осреднят за всички специалности, процентът отива към 96., т.е само 4% от завръшилите висше образование не си намират работа. Ако това се съпостави с младежката беработица у нас, която е към 18%, и като се вземе предвид колко дипломи се купуват или се дават без необходимите знания (защото университетите са заинтересовани да издават дипломи), то е очевидно, че безработицата у нас се дължи предимно на слаба грамотност или на пълна неграмотност.
Много ме трогват воплите на някои социални или етнически групи: "Крадем, защото нямаме работа. Дайте ни работа."
Ами заповядайте - кой ви пречи да станете програмисти, финансисти или енергетици? Там плачат за кадри. А защо не и земеделци?
09 Август 2015 20:05
Много добре си разбират дечицата, че психологията можеш да я завършиш, без да четеш, а после можеш и да взимаш заплата, без да работиш, ако си намериш работа по специалността, докато в енергетиката не е така.
09 Август 2015 20:09
Няма как 100% от хората да са умни. Поне не е известно подобно общество. И е в реда на нещата неумните да правят грешки.
Логиката, подчертана в заглавието, е подвеждаща. Първо, не студентите, а кандидат-студентите избират специалности, и второ, те не избират специалности с висока безработица, а такива, за чието придобиване не се изискват умствени усилия (не познавам човек, роден след 80-та година, на който не му издадена диплома, в случай, че е бил приет във ВУЗ). Високата безработица е следствието от този избор.
09 Август 2015 20:25
Студентите масово избират специалности с висока безработица

И като се добави изборът на съпруг по водещ критерий "размер на бицепса" трагедията става пълна...
09 Август 2015 20:31
Ако един младеж е толкова тъп, че да запише нещо, без да разбере какви са перспективите му за реализация

тъпо разсъждение
Първо човек на 17 години току що завършил училище няма такъв широк поглед върху света като един зрял индивид на 35-40 години
Второ - човек живее, за да се реализира, затова се е родил, само манерките си въобразяват, че човек трябва да живее, за да обслужва пазара.
09 Август 2015 20:35
Диър млади хора,
вземете занаят в ръце - пирон да заковете; атом да запалите.
После - банички и резлива боза на гарата или през втори терминал навън - изборът е ваш.

Занаят грабнете; не уманитарни локуми.
09 Август 2015 20:44
Ами искат да са интелектулци, а основен белег на интелектуалеца (който те с гордост обявяват) е "В училище не ми се удаваха математиката, физиката и разни глупости като алдехиди и кетони".
09 Август 2015 20:52
Няма по-хубава специалност от психологията, нищо не разбираш, нищо не научаваш и нищо не работиш! Затова е търсена!
09 Август 2015 20:57
Психология не можеш да завършиш без да учиш сериозно, а да не говорим за философия. Една голяма част от децата, които са завършили гимназия през последните 10 години се интересуват живо от психология. Времената са такива. Ако някой просто иска да завърши висше образование, то да запише някаква филология. В момента с възможно най-оскъдните знания приемат в много от филологиите! И една част така и правят - записват филология.
09 Август 2015 20:57
kaily" : "Второ - човек живее, за да се реализира, затова се е родил, само манерките си въобразяват, че човек трябва да живее, за да обслужва пазара."
Е, не всеки може да избере и завърши "Манерковизация" . Резултатът от тази авангардна за татковината ни днес специалност - виден.
09 Август 2015 21:00
Първо човек на 17 години току що завършил училище няма такъв широк поглед върху света като един зрял индивид на 35-40 години

Но е длъжен да знае към кого да се обърне и кого да послуша.
Да чука съученички ида прави бебета обаче може ,нали? Не е малък?
09 Август 2015 21:08
Българските студенти масово се ориентират неправилно

Днес заглавията са потресаващи.
По-долу едно тръби колко "печелел" ЕС от спада в износа на плодове и зеленчуци, тук друго колко "грешат" студентите.

Не ви ли хрумва, че регулирането на броя завършващи по различните специалности е задача и отговорност на държавата, ничия друга?
Нейно задължение е да установи потребностите, да изготви дългосрочните планове, да определи и приложи инструментите за осъществяването им.
Преди всичко: да застави нескопосния ни бизнес да заявява нужните му хора, като гарантира заявките си с част от необходимите за обучението им пари и да обуздае лакомията на вузовете, които за неколко хилядарки повече са готови да загърбят всякакъв здрав смисъл.

Още колко десетилетия отговорността за вишото ще се прехвърля от главата на държавата, която може и е длъжна да реши проблемите, върху младежките главици?
09 Август 2015 21:09
Но е длъжен да знае към кого да се обърне

към кого да се обърне ?
09 Август 2015 21:11
Не ви ли хрумва, че регулирането на броя завършващи по различните специалности е задача и отговорност на държавата, ничия друга?

че що да им хрумва, тъдява цари повсеместна манерковизация, същото и в държавата, на кой да му хрумне, то за хрумване требе акъл и въображение
09 Август 2015 21:18
към кого да се обърне ?

Има 17 години да прецени.
Аз например привиках една приятелка, която вече беше трети курс, седнахме на кафе, отворих кандаидатстудентскяи справочник и започнах да питам:
Тези какви стават като завършшат, реално, не според спаравочника. Ккакъв процент от тях си намират работа по специалността, на колко лева започват, колко вземат след като навлязат в професията, колко след 5-6 години, колко във върха на кариерата.
Ясно е, че няма как да очакваш да станеш начална учителка и да получаваш 5000 лева, например.
А който няма акъл да извърши горното с хладен разум-значи си заслужава да си бачка за 400те лева щом толквоа му е акъла.
09 Август 2015 21:19
към кого да се обърне ?

Като трябва да натисне и да свали някоя съученичка не се чуди към кой да се обърне, обаче?
Приоритети,а?
09 Август 2015 21:31
Аз например привиках една приятелка, която вече беше трети курс

е тя определено много е знаела... издишаш и никога не вдишваш, що тъй?...
09 Август 2015 21:56
Няма да коментирам мненията за психологията, толкова несъстоятелни са, че е нелепо да се коментират. Няма работа за философи, социолози, историци, литератори, изкуствата и т.н., защото бизнесът няма нужда от мислещи хора, анализатори, възпитатели... той се нуждае от роботи и безмозъчни бачкатори. Но обществото има нужда от такива хора и съвсем не са хвърлени на вятъра държавните пари за тяхното образование.
09 Август 2015 22:07
Няма работа за философи, социолози, историци, литератори, изкуствата и т.н., защото бизнесът няма нужда от мислещи хора, анализатори, възпитатели... той се нуждае от роботи и безмозъчни бачкатори.

Хайде да не се увличаме, а ?!
Един сериозен и добър бизнес - авторемонт и сервиз. Къде е мястото на "философи, социолози, историци, литератори, изкуствата и т.н.," ? Но специалисти ДВГ веднага ще глътнат.
Въобще идеята, че "мозъчни" са само "философи, социолози, историци, литератори, изкуствата и т.н.," е тотално дебилна.
09 Август 2015 22:21
абе големият проблем е, че нема работа за визионери, за държавници и интелектуалци, за титани на мисълта, които да изведат държавата в нова благодатна посока
Ама такива не се търсят на пазара и затова немааааа
Друго си е да си програмис или автомонтьор
09 Август 2015 22:37
Leooo
09 Август 2015 21:56
09 Август 2015 22:49
Второ - човек живее, за да се реализира, затова се е родил, само манерките си въобразяват, че човек трябва да живее, за да обслужва пазара.

Абсолютно всички на тоз свят живеят и се реализират ЕДИНСТВЕНО и САМО заради пазара. Защото има кой да плати за това което могат, знаят, допринасят и т.н. Или пряко, ако работят в частния сектор, или непряко ако са в държавния и са платени посредством данъците, които пак се събират ЕДИНСТВЕНО и САМО от пазарна дейност.
09 Август 2015 22:54
Хайде да не се увличаме, а ?!

Остави човека да си мисли, че е нужен на някого!
09 Август 2015 22:56
Абсолютно всички на тоз свят живеят и се реализират ЕДИНСТВЕНО и САМО заради пазара. Защото има кой да плати за това което могат, знаят, допринасят и т.н. Или пряко, ако работят в частния сектор, или непряко ако са в държавния и са платени посредством данъците, които пак се събират ЕДИНСТВЕНО и САМО от пазарна дейност.

Тия глупости и с букви по метър да ги напишеш, пак ще си останат глупости.
09 Август 2015 22:56
Не съм съгласен, че на 17 години човек е по-неспособен да преценява, отколкото на 37, 47, и т.н.
Познавам хора и на 57, които са неспособни да се ориентират в обществото.
Ориентацията в избора на образование и професия не е функция на възрастта (след едно добро начално образование), а на индивидуалните способности и умения.
Един достатъчно разумен човек, дори да допусне грешка, има шанс да я коригира.
Що се отнася до реализацията, тя също не е функция на написаното в дипломата, а на индивидуалната активност. Примери - колкото искате.
Хората, които не са се реализирали са имали, и имат, ограничения от две посоки - зависещи от тях (мотивация и усилия) и независещи от тях (най-често здравословни ограничения).
09 Август 2015 23:00
Абе с две думи - спукана ни е работата.
09 Август 2015 23:01
Друго си е да си програмис или автомонтьор


Абе Кайле , абе душо , печалба ни от знание , ни от работа имаш .

Печалба идва , че първо ставаш политик , после с политически връзки уреждаш да вземеш , некоя обществена поръчка , па зимаш по нея 200 бона - примерно , даваш на бачкерите 6 - 8 бона , десет бона на принципала , 60 бона на кмета , още реално материали 15 - 20 бона , за журналисти и пиар мамунжулуци 3 бона ..... още може разход 2 - 3 бона ..... и другото печалба ... След 2-3 години пак за същия проблем - същата схема .
09 Август 2015 23:02
За Бога, огромна статия, а квинтесенцията се събира в няколко фрази:
- Завършвайки социална педагогика или психология имаш отворени врати към сигурна, изумително добре платена държавна служба. От която и с топ не могат да те изместят до пенсия. Завършвайки металургия - нещата са коренно различни.

Знанията и уменията изобщо не са приоритет. На този етап. Но ще е любопитно в близко бъдеще кой ще изкарва парите на държавните служители + пенсионери + военни, полицаи и ... съжалявам, но и циганите. Все пак някой трябва да генерира БВП. Металурга ще си е бил камшика.
09 Август 2015 23:11
Статията е пълна с противоречия и неточности. Първо, не са всички филологии на трето място, а само английска филология е на ВТОРО , не на трето, място.Студентите от тази специалност започват работа още от втори-трети курс и е много подвеждащо да се приписват общи данни за безработицата във филологическите специалности на английската филология. Колкото до това кой колко трябва да учи във всяка специалност, коментарите са толкова несериозни, че ги оставям без коментар. Знам само, че не познавам студент от английска филология в СУ, който да се е дипломирал без да се е скъсал от учене. А по въпроса дали механиците са по-нужни от филолозите мога само да кажа, че може и това да стане някой ден, когато колите се научат да говорят, но засега за всички човешки дейности си служим само с езика.
09 Август 2015 23:16
Психологията е, незнайно защо, търсена специалност от кандидатстващите още отпреди повече от 15 години, тогава завършваше голямата щерка и психологията масово беше на мода! Винаги ми е било странно, макар че аз самата имам втора специалност психология /щото като трябваше да избираме втора специалност едно време в нашата филология, предлагаха други филологии. Да ама за другите филологии трябваше да се знае на някакво ниво езика /примерно, френски, немски, испански, аз бях английска филология/. Руски не щяхме, щото на ония времена си мислехме, че си го знаем руския, за българска филология - абсурд - тя е може би най-тежката специалност от всички филологии. И тогава, някой връзкар, по-скоро връзкарка /щото мъжете бяха много малко в нашия випуск/ уреди да запишем психология. И масово записахме психология, защото е лесно следването. В интерес на истината, психологията ми беше много приятна и интересна и с най-голямо удоволствие ходех на лекции и си вземах изпитите с отличен. Но и за момент не съм се замисляла, че бих могла да работя по тази специалност. На онези времена пък освен даскал по психология и логика, друго не можеше да се стане. Може би тази мода нахлу покрай филмите, покрай медиите, които при всяко трагично събитие в родината съобщават как на място психолози работели с пострадалите. Въобще, пълна боза. То ако се уредят дечицата в службите, ще вземат сигурно добри пари, ама за кой по-напред.

Няма какво да се лъжем - в днешно време "вишуто" е начин да се отложи безработицата СЕГА. Пък като завършат, тя пак си ги чака. А причината е, че в милата родина ни промишленост, ни нищо, та какво да работят. Пък и работодателите и за чистачка сигур искат английски език. Въобще трагедия. То затова децата масово вървят към Терминалите, с преведена диплома /и за нас, преводачите, има работа!/нищо, че тази диплома общо взето не им върши работа. Както е казал поетът - и скучно, и грустно, и некому руку подать....
09 Август 2015 23:17
Тия глупости и с букви по метър да ги напишеш, пак ще си останат глупости.

Некакъф пример ф подкрепа на коментара си, че са глупости, ша ни дадеш ли?
09 Август 2015 23:52
Малка държава с малък продукт/човек първо трябва да стимулира професиите създаващи продукт а не приказки. Социализъма затова падна- приказващите бяха по-добре платени от създаващите продукт, хората се стремяха да произвеждат приказки(имитации)а не качествен продукт.
09 Август 2015 23:57
ВладиГео,
Само че веднага ще те налазят сума ти хора, да ти доказват, че задачата на образованието е да прави децата по-умни, пък пазарът ще оправи нещата...
10 Август 2015 00:16
"Тия глупости и с букви по метър да ги напишеш, пак ще си останат глупости."
Некакъф пример ф подкрепа на коментара си, че са глупости, ша ни дадеш ли?

Времето напредна, може би утре ще повторя некоя лекция
10 Август 2015 00:27
Още колко десетилетия отговорността за вишото ще се прехвърля от главата на държавата, която може и е длъжна да реши проблемите, върху младежките главици?


Отговор: Около две - 4 мандата на Боцко с министър Танев. Сега първо да напечатат указанията за учебниците от първи до четвърти клас. После ще мислят за горните класове и така докато дойде ред на печатането на указанията за вишото...
10 Август 2015 00:33
... пааазааарр УакбАр! пазааар Уакбаар! ...
10 Август 2015 00:49
На обратния полюс са специалностите, към които няма голям наплив на кандидат-студенти, но пък има глад за кадри. В направление енергетика например, за което работодателите се оплакват, че има недостиг, безработицата е едва 2.60%. В направление транспорт, корабоплаване и авиация също безработицата сред завършилите е относително ниска - 1.95%.

К'вато ни икономиката, такива ни кадрите.
Не учили били енергетика. То енергетиката ни е пред затваряне след 5 години ве, слепи ли сте, че политиката която водим е да внасяме, а не да произвеждаме.
Авиацията и транспорта> Авиолиниите ги харизахме още в Зората на Демокрацията. Костов не стига, че ги хариза за смешна цена, но купувача даже осъди България, заради "умният" сделкаджия Костов.
Военната авиация? Я имаме 5 стари самолета, я не. Селско-стопанска авиация нямаме от както стана демокрация.
Проблемите с ЖП транспорта ги знаете. Щяха да ги приватизират. Купи ли ги някой не разбрах.
Корабостроителният завод във Варна го закриха още при управлението на СДС, кадрите избягаха да се спасяват в чужбина.
Техническият ни и друг персонал работят на чуждестранни круизни или риболовни кораби. Аз не знам да имаме ние такива.
Безработицата е висока и сред педагозите, защото вече и деца няма.
К'во върви в България? Бармани, сервитьори, готвачи, мутри, сутеньори, проститутки, певици, танцьорки, магазинерки и чат пат по един адвокат и икономист.
10 Август 2015 00:52
Социализъма затова падна- приказващите бяха по-добре платени от създаващите продукт

Не бяха, aladar. Не знам защо мислиш така. Надявам се, че не съдиш по отделни случаи.
Именно създаващите продукт сега най-много съжаляват за социализма, за доброто заплащане, за премиите, каквито "говорещите" не знаеха, че съществуват. За гарантираната почивка на море и т.н.
Лично аз мисля, че в България има нужда от хуманитарно образование не по-малко, отколкото от техническо. Обаче и в двете области е важно качеството. И в двете.

10 Август 2015 02:22
Или пък възнаграждението, предлагано от работодателите, е смехотворно. Това авторите на изследването явно не го допускат за гениалните ни работодатели.


Да бе, трябва пари да дават, а не да им се плаща. Повечето хора с диплома изискват някой да им върши работата или да им обяснява и учи така, че това дето той може да свърши за ден те да го вършат за година и то зле, много зле. Така продължава доста дълго - по няколко години. По-добрите стават за нещо след 2-3 години, но са един на 30-40 души, другите стават полезни след 10-тина години. Остава ти избора или да паднеш до тяхното ниво или да им създаваш впечатление, че правят нещо, за да имат мотивация да се развиват, но всъщност ти да седиш по нощите, за да го вършиш вместо тях. Това е положението брате, поне в мойта област, а ти говориш за заплащане - храним ги и им вършим работата, какво повече?!? Това е, а и критериите в копорациите са паднали, HR-и се занимават с оценка на специалисти, от чиято работа си нямат представа, тия последните нямат и идея, че тяхната представа за оценка на личността за нищо не става, защото науката и технологията променят човека извън техните способности за разбиране. Да не говорим за късогледия мениджмънт по света - панирани почитатели на шарлатански методи за организация на работния процес, амбулантни търговци на лъскави нещица, които или не схващат или не им пука, че днешния успех на "готин" дизайн утре ще им срути бизнеса - винаги има други компании, а те имат резюме, нали така? Всичко е сбъркано днес и никой не ще да схване, че това е затишие пред буря.
10 Август 2015 07:47
Патриотът е зловещо прав!
"Невидимата ръка на " пазара", разбирай световната банкерка клика, която държи света в мазните си ръчички направибтака, че инженерите по света да останат без работа на 50, защото Идиокрацията вече настъпва.
Глобалните корпорации определят какви боклуци трябва да се продават и маймуните се обучават да ги купуват. Така ще бъде оттук нататък. Пазар няма, морал няма, идеи няма. Остава копирането на останалите малко технологии от до 90-те на миналия век, докато всичко се скапе и се върнем в каменната ера и то ако светът не бъде взривен от войнолюбивите лакоми галфони.
Носете си новите дрехи и се молете децата и внуците ни да помнят как се пали огън от кремък и мъх, че да остане някаво население да почне отначало...
10 Август 2015 08:38
Нулева безработица е отчетена при завършилите направление военно дело

Tия не беха ли по други критерии и поръчки?
Същото не важи ли за пожарникарите и завършилите милиционерски, пъдарски и тям подобни институти?
10 Август 2015 08:47
10 Август 2015 08:48
Добре! Нека оставам за малко "алчните частници" защото изброените в материала специалности са свързани приоритетно с държавния сектор.

Ако сте завършили психология и не сте успели да си направите кабинет и да съберете пациенти, (а тази ниша в България е доста тясна и вече заета), за вас остават възможности за работа или в МВР - където заплатите не са високи или в някое училище, със стартова заплата от 500 кинта.

При публичната администрация нещата са още по-зле. Ако сте завършили такова нещо и имате късмет, може да започнете в някое държавно или общинско учреждение със заплата от 450-500 лева. Ако сте послушен и политически благонадежден, след няколко години може и да ви позволят да оберете трохите от баницата - чрез включване в някое проектче, някое бонусче и т.н.
Същото се отнася и за социални дейности, екологии, културологии...и пр.
Има и нещо успокояващо! Ще получавате мизерна заплата, но за сметка на това....ще си клатите яко краката
10 Август 2015 08:54
Малка държава с малък продукт/човек първо трябва да стимулира професиите създаващи продукт а не приказки. Социализъма затова падна- приказващите бяха по-добре платени от създаващите продукт, хората се стремяха да произвеждат приказки(имитации)а не качествен продукт.

Абсолютно!
И не само малка държава!
10 Август 2015 08:57
Извинявайте колко от завършилите животновъдство искат да работят като животновъди?
Така и за другите специалности с висока "безработица". За много кандидати все още приемът в общежитие е по-важен от приемът в даден университет или специалност.
10 Август 2015 09:02
Няма как за всички с дипломи за вишо да има работа, защото... всички са с дипломи...
При соца държавата планираше и предвиждаше колко и какви висшисти ще са необходими и затова за едно място се явяваха 10 - 20, че и 30 кандидат-студенти...
Днес обявените места във ВУЗ са хиляди над абитуриентите, всякакви "измислени" специалности, вишото се превърна в средно-специално – днес професионално.
Като знаем и трагичното състояние на икономиката ни, загубата на руския пазар, а и на арабския също – положението няма да се подобри...
10 Август 2015 09:08
П.П.
Положението няма да се подобри, но постоянно получаваме ясни знаци и силни сигнали, евроатлантически ценности, напъни за ГМО, за шисти и за нови бази...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД