:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 241
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът обяви таксата за повторно пускане на тока за незаконна

Засега решението е само за абонатите на ЕВН. От ЕРП-то обявиха, че нередовните клиенти пак ще плащат за услугата
Върховният касационен съд (ВКС) отмени таксата за повторно включване на абонати, на които е бил спрян токът заради неплатени сметки. Решението засяга само клиентите на ЕВН, тъй като делото бе заведено конкретно срещу оператора за Югоизточна България от пловдивското Сдружение за правна помощ на потребителите. То обаче създава прецедент и може да даде импулс за завеждане на дела срещу другите две ЕРП-та - ЧЕЗ и "Енерго-Про".

Решението се отнася до 13 клаузи в Общите условия на "ЕВН Електроснабдяване", които според съда са неравноправни и трябва да бъдат премахнати. Но още вчера от електрокомпанията обявиха, че клиентите с прекъснато заради неплатени сметки захранване пак ще плащат, ако искат да бъдат присъединени отново. Цената за повторно включване винаги се е начислявала, защото услугата изисква разходи за труд, транспорт, техника, материали, става ясно от писмо на ЕВН. Занапред обаче таксата ще се калкулира от името не на търговеца "ЕВН Електроснабдяване", а на "ЕВН Електроразпределение" - мрежовия оператор.

Председателят на сдружението, завело делото, адвокат Димитър Деков опонира, че разходите по повторното пускане на тока са включени в цената му и не следва да се плащат пак. "Ако от ЕВН продължат да начисляват таксата, ще сезираме прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение. Спорът вече е решен и ЕВН трябва да се съобрази", заяви адв. Деков пред в. "Сега". Той обясни, че решението на съда няма да повлияе директно върху таксите, събирани за повторно включване на другите две ЕРП-та. Затова от сдружението ще потърсят помощ от Комисията за защита на конкуренцията, както и от парламентарната комисия по енергетика и ще поискат решението на съда да важи и за ЧЕЗ и "Енерго-Про". Адвокатите ще пишат и на енергийния регулатор, който директно може да отмени събирането на таксата и за трите дружества.

В момента клиентите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" плащат по 19 лв. за стандартно включване към елмрежата и 38 лв., ако искат това да стане експресно. Дебатите за такса "включване" след неплатени сметки периодично се възобновяват, като по-рано споровете бяха най-вече за размера й. Преди години бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев и депутати от левицата се опитаха да премахнат таксата с промени в Закона за енергетиката. Те обаче така и не бяха гласувани.

Преди година енергийният регулатор също предвиждаше таксата за повторно пускане на тока да отпадне за всички ЕРП-та. Още тогава търговският директор на ЧЕЗ Зорница Генова предупреди: "Ако тази такса отпадне, тя ще трябва да влезе в ценообразуването и ще трябва да се плаща и от коректните клиенти." Таксата "повторно включване" бе намалена с решение на ДКЕВР през 2010 г. Дотогава такса "включване" бе 76.88 лв. за експресна и 38.44 лв. за стандартна услуга.



СПОРНО

Според съдебното решение клиентите на ЕВН трябва да бъдат предупредени, преди токът им да бъде спрян. Във всяка фактура обаче е записано, че ако сметката не бъде платена, токът ще бъде преустановен на конкретна дата. Освен това ЕРП-тата предлагат и смс или е-мейл известяване за дължимите суми и сроковете за тяхното плащане. Подобна е и съдбата на част от останалите 13 клаузи, оспорени от адвокатите - те или вече са променени, или са премахнати.



КОНТРА

Шефът на сдружението "Активни потребители" Богомил Николов определи мярката като пробив, но допусна, че част от потребителите могат да станат небрежни при плащането на сметките си, като знаят, че не дължат такса за повторно включване. "Този разход, който ще направи ЕВН за изключването и за включването на 100 абоната, КЕВР може да го признае за разход и накрая коректните ще платят сметката", каза той за в. "Сега".

14
6291
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
11 Август 2015 19:17
Тоест - България е разделена на частни зони. И решенията на съда важат на едно място, а другаде - не?
----------------------
Сайтът на Генек
11 Август 2015 19:58
Шефът на сдружението "Активни потребители" Богомил Николов определи мярката като пробив, но допусна, че част от потребителите могат да станат небрежни при плащането на сметките си, като знаят, че не дължат такса за повторно включване.

Глупости. Всеки, който просрочи сметката си, дължи на "почтените" ЕРП-та т.нар. "неустойка" за всеки просрочен ден. Получава се следното - за просрочена сметка веднъж дължиш неустойка за всеки ден просрочие, после дължиш такса за повторно включване, като ти не си поискал да бъдеш изключен. Така клиентът бива наказан два пъти, което е в противоречие на принципа "Никой не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо". Никой, освен ако не е роден като клиент на някой от трите монополни електроразпределителни дружества
11 Август 2015 20:51
генек 11 Август 2015 19:17
Тоест - България е разделена на частни зони. И решенията на съда важат на едно място, а другаде - не?

Точно така!
С влязло в сила Решение на Русенския окръжен съд "Уникредит" е осъдена да върне на клиент надвзетите пари чрез повишаване на лихвата. Решението е на втора инстанция и не подлежи на обжалване.
1. Ха познайте дали важи в София?!...
2. Ха познайте дали банката е прекратила тази практика?!...
11 Август 2015 20:57
Сега за ЧЕЗ...
От няколко дни при опит за проверка на сметка в сайта на ЧЕЗ се появява надпис:
За да защитим вашите лични данни и да продължим да ви предоставяме надеждна и стабилна услуга, функционалността„Проверка на сметка“ е закрита.

Забележете езиковия изказ, забележете загрижеността!...
Ха сега да видим Богомил Николов колко е активен...
11 Август 2015 21:28
От време на време ВАС разбърква яко хаоса в България. Да не би случайно да започнем да се оправяме. Всичко правят от ВАС договорите да не се спазват, да няма неустойки, да няма наказания за недобросъвестни консуматори. Нищо, че фирмите правят разходи заради тях.
11 Август 2015 23:20
От ЕРП-то обявиха, че нередовните клиенти пак ще плащат за услугата

Ахаха, ЧЕЗ са пичове. Показват трипръста комбинация на де-що-има висш съд у нас
11 Август 2015 23:42
Малко съм лаик по темата, но от кога българското право се позовава на прецедент?
12 Август 2015 09:02
Спирали са тока така. вдигаш капака на централното табло, после си вдигаш предпазитела на твоя апартамент и пестиш 20лв.
12 Август 2015 10:03
Възможно ли е някой да даде смислен отговор на въпроса: За чий чемер ни е нужна съдебна система, чиито решения никой не бръсне за слива ?
12 Август 2015 10:45
Решението се отнася до 13 клаузи в Общите условия на "ЕВН Електроснабдяване", които според съда са неравноправни и трябва да бъдат премахнати.


Най-логичният въпрос е защо КЕВР са одобрили общи условия с толкова много неравноправни клаузи? То е ясно, че търговците ще направят всичко възможно да печелят чрез извиване на ръце и откровен рекет, обаче нали тази комисия, на която ние плащаме заплатите, осигуровките и екстрите, е именно затова да не се допуска неравноправие между равноправни субекти, каквито са доставчик и потребител. Ще има ли санкции за КЕВР, която не си е свършила работата и какви ще бъдат те?
12 Август 2015 11:20
Цената за повторно включване винаги се е начислявала, защото услугата изисква разходи за труд, транспорт, техника, материали


Е, ами за изключване не са ли същите разходите?
12 Август 2015 13:19
Цената за повторно включване винаги се е начислявала, защото услугата изисква разходи за труд, транспорт, техника, материали

32 лева да си дигне задника техника на зве спирки и да врътне едно копче? Е ово йе стандарт
12 Август 2015 14:53
това не е такса за повторно включване, а такса за ИЗКЛЮЧВАНЕ.Бива бива лакомия, ама тия от РПТ-та се окъкаха от лакомия.Трябва да ги прогоним оттук и да се даде правото на Козлодуй той само да разпределя тока, както е и редното.
12 Август 2015 18:25
Мик, Върховният АДМИНИСТРАТИВЕН съд - ВАС, регулира отношения между частни лица и държавата, общините или техни органи. Доставчиците на електричество не са такива. Спорът е решен от гражданския съд - ВКС. Създава се прецедент за всички доставчици. Например доставчиците на телекомуникационни услуги спират услугата при неплащане и я пускат при плащане без такса. Едно и също е!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД